• Palvelut
 • Hakemisto
 • A
 • B
 • E
 • F
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • V
 • Y
 • Ä
Kirjasto

Pohjoista elokuvaa - Markku Heikkisen dokumenttielokuvia 25 vuodelta

 Pohjoista elokuvaa -dokumenttisarja esittää syksyllä 2016 Markku Heikkisen tekemiä dokumentteja kirjastoissa. Mukana ovat Rovaniemen, Oulun, Joensuun, Kajaanin ja kaupunginkirjastot. Elokuvaesityksiä on kuusi, ja niihin elokuvat on valikoitu tietyn teeman mukaan.

Esitykset ovat Rovaniemen pääkirjaston kokoushuoneessa. Vapaa pääsy!

elokuvia toiseudesta PIENI.jpgTo 15.9. klo 18 Elokuvia toiseudesta

Poikakulta 30´ 1995

1990-luvun alun suomalainen elokuva ei paljoa käsitellyt ihmisen sukupuoli-identiteettiä. Tämän dokumentin nuori päähenkilö Teemu tekee sen omalla iloisella tyylillään. Nuorisopalkinto Tampereen elokuvajuhlilla.

Suomen kuningatar 27' 1994

Moderni dokumenttielokuva Iiriksestä, joka peilaa minuuttaan viiden erilaisen huoneen läpi, välillä vereslihalla, välillä performanssin keinoin. Elokuva oli esityspannassa YLE:ssä viime kevääseen asti.

SEXPO:n palkinto.

Traileri Kainuun kongolaisista 3' 2015

Markku Heikkisen viisi vuotta tekeillä ollut elokuva pakolaisen identiteetistä valmistuu ensi syksynä 2017. Minkälaisia maailmoita pakolainen kantaa sisällään täysin vieraassa maisemassa?

Ecce Homo 15´ 2016

Essee-elokuvassa ohjaaja kuvaa vuonna 2015 ja vuonna 1995 ns. kansanihmisten käsityksiä toisenlaisista ihmisistä. Mikä on muuttunut vihapuheessa tai pelossa toisenlaisia kohtaan kahdessakymmenessä vuodessa? Jospa kaikki ovat jollain jännittävällä tavalla omituisia?

 To 6.10. klo 14 Vanhusten viikon elokuvia

Pilkkijä 20' 2003

Veli pilkkii urbaanissa maisemassa. Kalastus on tärkeää mutta onko sekään niin tärkeää? Ehkä liike on tärkein? Direct cinema -perinteinen lyhytelokuva oli mukana mm. Tampereen elokuvajuhlien kotimaisessa kilpailusarjassa.

Laskettu aika 60' 2009

Direct cinema -henkinen seurantaelokuva elämän alusta ja lopusta Kainuun syrjäkylillä, joissa eletään juurevasti omaa elämää. Vanhukset osaavat olla ja nuoremmat rakentavat tulevaisuutta mm. Talvivaaraa.

 Ti 18.10. klo 18 Tieto tuskaa lisää

Vieraina Markku Heikkinen ja Jussi Etto.

Missä olit silloin? 6'45 2016 (ensi-ilta)

Rovaniemeläistaustainen Jussi Etto ja kainuulaistaustainen Markku Heikkinen ovat tehneet pienimuotoisen, omakustanteisen essee-elokuvan Missä olit silloin?, joka kysyy miten pakolaiskriisi meille kuuluu?

Tekijät vierailevat Rovaniemen ensi-illassa. Etto joka on Italian kulttuuriin, poliittiseen ja taidehistoriaan perehtynyt vapaa toimittaja ja dokumenttiohjaaja Heikkinen keskustelevat pakolaiskriisin vaikutuksista "meihin" täällä pohjoisessa ja "niihin" siellä etelässä?Minkälaisessa historiallisen kehityskulun todistajia me olemme? Mikä olisi tähän tragediaan sekä inhimillisesti että poliittisesti kestävä ratkaisu?

Olipa kerran Seminaari 64' 2015

Kollaasitekniikkaa modernisti hyödyntävä dokumenttielokuva Kajaanissa 113 vuotta menestyksekkäästi toimineen opettajainkoulutuksen noususta ja tuhosta ja suomalaisen arvomaailman rajuista muutoksista. Venäjän keisari perusti seminaarin Kainuuseen, jotta kansa ei jäisi tyhmyyden pauloihin. Sata vuotta myöhemmin koulutus eriarvoistuu, kun sitä ajetaan Itä-Suomessa alas. Opettajankoulutuksen kautta elokuva avaa kainuulaisen hyvinvoinnin kehitystä ja nykytilaa ja osallistuu keskusteluun Suomen poliittisesta tilasta. Elokuvataiteen valtiopalkinnon 2015 perusteissa nostetaan esille Olipa kerran seminaari työnä, joka on tehty sanomisen pakosta.

talvivaara PIENI.jpgTi 8.11. klo 18 Miesten viikon kuvia

Talvivaaran miehet 74'  2015

Dokumenttielokuvassa Talvivaaran työntekijät elävät Kainuuseen suurin odotuksin rakennetun kaivosyhtiön kriisiytymisen kierteen ja katkeran kujanjuoksun. Tampereen elokuvajuhlien erikoispalkinto 2015.

Epilogi 10' 2015

Maija Vidqvist on niitä harvoja johtotehtävissä Talvivaarassa olleita naisia, jossa on enemmän ”munaa” kuin monessa miehessä yhteensä. Hän avaa suorasukaisesti yhtiön miehistä johtamiskulttuuria ja tulevaisuuden tilaa keväällä 2015.

 

 

 Ti 22.11. klo 18 Elokuvia tabuista

Veres 30' 1993

Markku Heikkisen ensimmäinen oma ohjaustyö 1990-luvun alusta kertoo HIV-positiivisesta, savolaistaustaisesta tanssijasta Janne Väänäsestä, joka tekee sairaudestaan omakohtaisen modernin tanssiesityksen. Janne menehtyi AIDS:iin 25-vuotiaanan reilu kuukausi dokumentin tv-esityksen jälkeen.

Muutos ohjelmistossa:

Love & lust 30' 2010

Berliiniläiset bi- ja homomiehet kertovat suorasukaisesti urbaanien kaupunkilaisten monimuotoisesta seksielämästä. Englanninkielinen, ei suomenkielistä tekstitystä.

To 8.12. klo 18

Uusintaesitys: Olipa kerran Seminaari 64' 2015

Kollaasitekniikkaa modernisti hyödyntävä dokumenttielokuva Kajaanissa 113 vuotta menestyksekkäästi toimineen opettajainkoulutuksen noususta ja tuhosta ja suomalaisen arvomaailman rajuista muutoksista. Venäjän keisari perusti seminaarin Kainuuseen, jotta kansa ei jäisi tyhmyyden pauloihin. Sata vuotta myöhemmin koulutus eriarvoistuu, kun sitä ajetaan Itä-Suomessa alas. Opettajankoulutuksen kautta elokuva avaa kainuulaisen hyvinvoinnin kehitystä ja nykytilaa ja osallistuu keskusteluun Suomen poliittisesta tilasta. Elokuvataiteen valtiopalkinnon 2015 perusteissa nostetaan esille Olipa kerran seminaari työnä, joka on tehty sanomisen pakosta.

 

 Ma 19.12. klo 18 Hetken kestää elämää…

Iltatähti 75' 2004

Markku Heikkinen halusi tehdä kuvan tuntemattomaksi jääneestä karjalaistaustaisesta äidistään Sinaidasta, mutta selvittääkin samalla suhdetta kasvattajansa eli isänsä perhehistoriaan. Orpoisä on yrittänyt olla sekä isä että äiti. Subjektiivinen kollaasin ja direct cineman keinoja käyttävä dokumentaarinen elokuva matkasta oman perheen menestysten historiaan ja sovinnon tekemisen alkuun. Lukuisia festivaaliesityksiä mm. Tampereen elokuvajuhlilla.

Maa on niin kaunis 15' 2016

Ohjaaja Heikkisellä ei ollut vuosiin altzheimeria sairastaneeseen isäänsä muuta yhteyttä kuin yksi Martti-isälle rakas laulu. 3D-animaatiota hyödyntävä elokuva olemassaolon hiipumisesta ja muuttuvasta laulusta, johon kuuluu niin kovan työn kuin juhlankin, riemun ja eleganssin pyörteitä.

 

MARKKU HEIKKINEN

Markku Heikkinen on nykyisin Oulussa asuva kainuulaistaustainen elokuvaohjaaja, joka on opiskellut yhteiskuntatieteitä Tampereen yliopistossa ja valmistunut taiteen maisteriksi Taideteollisen korkeakoulun elokuvataiteen linjalta.

Heikkinen innostui musiikin ja esittävän taiteen maailmoista lapsuutensa Teppanassa Kajaanissa, jonka teollisuusmaisemassa elettiin kylmän sodan varjossa yhteisöllisyyden huippuaikaa. Modernisoituvassa Suomessa oli uuden nousun ja kasvun optimismia. Pienenä poikana hän teki omia näytelmiä oman kerrostalon naapurilasten ja koulukavereiden kanssa. Työuransa hän aloitti ravintolan tiskijukkana ja Yle Kainuun radiotoimittajaharjoittelijana. Kajaani oli voimakas kulttuurikaupunki, jonka teatteri- ja elokuvakerhotarjonta ja musiikkielämä avarsivat uteliaan nuorukaisen ajattelua. Lukion elokuva- ja videokerho olivat tärkeitä. Opiskelu Tampereen yliopistossa avasi tien lyhyt- ja dokumenttielokuvien ihmeelliseen maailmaan Tampereen elokuvajuhlilla. Se oli menoa.

Ensimmäisen dokumentaarisen elokuvan City on minun hän teki yhdessä Gilbert Granholmin kanssa. Siinä hän käsitteli pilke silmäkulmassa suomalaista 1980-luvun lopun juppikulttuuria. Heikkisen ensimmäinen oma ohjaus Veres (esitys 22.11.) on vuodelta 1993 ja se puuttui rohkean inhimillisesti ajan tabuun aidsiin. Heikkinen on tehnyt erilaisia radio-ohjelmia ja lähetyksiä liki kolmekymmentä vuotta yleisradion eri kanavilla. Niissä on musiikkiohjelmia, viihdettä ja asiaa ja paljon puhetta ja ihmisten kuuntelemista. Hänen viimeisin ohjelmasarjansa oli Yle Radio 1:sellä yli kolme vuotta lähetetty Markku HeikkinenKainuun aatelinen”, joka oli poleeminen, suora viikoittainen yhteiskuntaa ja kulttuuria kärkevästikin käsittelevä keskusteluohjelma.

Elokuvaohjaajaksi valmistuttuaan hän on keskittynyt freelanceryrittäjänä yhteistuotantoihin, joissa on useampi rahoittaja. Opiskelutoverinsa ohjaaja Ari Matikaisen kanssa hän teki YLE Teemalle keskustelua herättäneitä dokumentaarisia sarjoja kuten 70-luvun sekahaku, Punklandia ja Kansakunnan kuokkavieraat.

Loppukesästä 2016 Heikkinen on saanut valmiiksi kolme uutta lyhytelokuvaa, jotka käsittelevät herkästi ja leikitellen sekä poleemisesti provosoiden aikamme liitoa. Ensi vuonna valmistuu elokuva Kainuun kongolaiset (trailerin esitys 15.9.), joka on ollut Heikkisellä työn alla jo viisi vuotta. Se kertoo pakolaisen identiteetistä, ihmisten oikeudesta olla vieras itselleen keskellä kotoutumista ja suomen kielen opiskelua. Pienet ihmiset hankalassa paikassa ja ihmisen pärjääminen ovat Heikkistä sytyttäviä aiheita, kuten myös ihmisen kaipuu tasa-arvoiseen ja säälliseen, ihmisarvoiseen elämään. Heikkisen elokuvia on esitetty lukuisilla festivaaleilla sekä Suomessa että monissa muissa maissa. Markku Heikkinen sai elokuvataiteen valtionpalkinnon 2015. Heikkinen täytti viisikymmentä vuotta elokuussa 2016.

 Lisätietoja:

Markku Heikkinen

markku.heikkinen@zone2.fi

044 5658 265

 

 Sanna Haakana

Rovaniemen kaupunginkirjasto / Lappi-osasto

sanna.haakana@rovaniemi.fi

016 322 2466