Yleensä aurinkorannoille talvisin suunnannut hyvinkääläisperhe sai kokea elämänsä ensimmäisen talvikuukauden pohjoisessa voitettuaan Rovaniemen kaupungin järjestämän etätyökisan. Marraskuun puolivälissä Sari-äiti, Tom-isä ja 3,5-vuotias Benjamin-poika saapuivat etelän loskasta autojunalla Rovaniemen lumiselle rautatieasemalle. Koettu kuukausi oli vähintäänkin yllätyksellinen: matkalla mukana oli salamatkustaja!

Nyt kun jouluksi kotiin matkustanut perhe on saanut arkensa taas rullaamaan Hyvinkäällä, ovat he valmiita niputtamaan yhteen kokemuksiaan ja fiiliksiään Rovaniemestä.

Muistoksi päiväkotiajasta perheelle jää lauluvideo, joka kuvattiin Rovaniemen virallisessa tonttulakkipäivässä 1. joulukuuta. Myös kaikki muut Joulupukin kotikaupungin satumaiset elämykset jäävät takuulla pikkupojan mieleen.

- Oikean Joulupukin tapaaminen ja joulukorttien lähettäminen pukin omasta pääpostista olivat hienoja hetkiä.

Parasta pikkumiehelle oli kuitenkin Stigalla laskeminen Ounasvaaralla, jossa perheen etäkotina toiminut hirsimökki sijaitsi. Mäkeen pääsi suoraan kotiovelta.

- Asuimme periaatteessa keskellä kaupunkia erämaassa. Tämä on kyllä Rovaniemen ehdoton valttikortti. Kulttuuri- ja ravintolariennot olisivat olleet ihan yhtä lähellä.
Perheen kuva-albumin otoksia (klikkaa kuva isommaksi)

Yllätys muutti suunnitelmia

Kahviloissa etätöitä tekemään tottunut Sari ei kuitenkaan Rovaniemellä päässyt toivomiaan lempijuttuja kokemaan, sillä perheen uusi tulokas ilmoitti itsestään heti matkan alkupäivinä. Onnellinen perhetapahtuma eli laskettu aika on kesällä.

- Olo oli sen verran nuutunut, että jäivät kaupungin maineikkaiden ravintoloiden herkut tältä reissulta väliin. Sen sijaan sain ihastua rovaniemeläiseen terveydenhuoltoon ja sen ammattilaisiin. He olivat todella lämpimiä ja ammattimaisia - aivan kuten kaikki Rovaniemellä kohtaamani ihmiset. Se taitaa olla totta, että pohjoisen ihmiset ovat välittömämpiä.

Yksi mielikuva Lapin talvesta pysyi. Kylmyys ja pimeys vaikuttavat elämään näillä leveyksillä, ja valon rytmiin on sopeuduttava. Päivä tuntui lyhyeltä.

- Kun aamu alkoi valjeta, olikin yhtäkkiä jo hämärä ja ilta. Mutta mikä parasta: rennossa ilmapiirissä ja sujuvassa elämänmenossa viihdyimme niin hyvin, että haluamme ehdottomasti tulla kokemaan myös Rovaniemen valoisat yöt ja keskiyön auringon!

 

luistelu1200.jpg

9 syytä tulla etätöihin Rovaniemelle Tom-isän silmin

Rovaniemen kaupunki on tehnyt listan syystä tulla etätöihin Rovaniemelle. Näin perheen isä Tom Brunberg arvioi listaa.

1. Selkeät vuodenajat
Todellakin! Täällä etelässä ehtikin jo lumet sulaa, joten kotiin palattuamme tuli samantien ikävä Rollon kinoksia, pulkkamäkiä ja tykkylumisia puita. Talvi talvena, kesä kesänä kiitos!

2. Lämmin vieraanvaraisuus
Allekirjoitan täysin. Kaikki paikalliset oli avoimia ja juttelivat helposti mukavia. Tämä peilaantuu hyvin muihinkin tämän listan kohtiin.

3. Helppo verkostoitua
Ensimmäisenä päivänä navigoin paikalliseen jooga- ja boulderointikeskukseen. Täältä löytyivät oikeat ihmiset auttamaan mm. meidän jääkiipeily-ekskursion kanssa. Seinällä roikkumisen ohella käytiin mm. keskusteluita etätyön mahdollisuuksista nykymaailmassa.

4. Asumista joka makuun
Olen salaa haaveillut Suomen tukikohtana toimivasta talviasuttavasta kesämökistä jonkin aikaa. Asuttiin Ounasvaaran kyljessä mökissä koko visiitti, joka avasi kyllä silmiä tilaratkaisuiden ja asuintarpeiden suhteen. Laskettelurinteen kupeessa asuminen onkin huvittavaa, kun mökiltä voi käppäillä mäkeen ja laskea rinnekahvilaan.

5. Kaupunki ja luonto vierekkäin
En bongannut ketään hiihtämässä keskustassa, vaikka se olisikin ihan mahdollista. Ounasvaaran näköalatornista näkee, kuinka hyvin koko kaupunki sulautuu ympäröivään luontoon – kuten kohdassa 6 – kaikki on lähellä.

6. Kaikki on lähellä
Tämä on yksi syy, miksi asumme Hyvinkäällä. Aivan kuten kotikaupungissamme, ei Rollossakaan tarvitse montaa kilometriä ajaa mihinkään. Kaikki palvelut löytyvät kaupungista tai sen liepeiltä.

7. Loistavat liikenneyhteydet
Omakohtaisesti ei ole kokemusta kuin autojunasta, joka oli kyllä tehokas tapa liikkua etenkin kun mukana on lapsia. Auto junaan, porukka nukkumaan ja aamulla ollaan jo perillä. Jos on kiire, sinivalkoiset siivet viilettävät kaupungin yli monta kertaa päivässä.

8. Virkistävä tunturituuli
Joku sanoi, että Rovaniemi toimii loistavana tukikohtana pohjoisen seikkailuille. Tunturit ja Norjan vuoret ovat muutaman tunnin ajomatkan päässä – itse en päässyt Posion Korouomaa pidemmälle tällä kertaa, mutta sekin on aivan iskuetäisyydellä Rollosta.

9. Leppoisa elämänrytmi
Luulen, että olen landeutunut parin vuoden aikana niin paljon, etten enää muistakaan minkälaista elämä esimerkiksi Helsingissä oli. Rovaniemellä ei kyllä ollut missään vaiheessa kiire.