Näin voit osallistua

Kaikki rovaniemeläiset voivat osallistua siivoustalkoisiin. Voit poimia roskia itsenäisesti tai ystäväsi kanssa kävelylenkin yhteydessä, organisoida taloyhtiön siivouspäivän tai järjestää vaikkapa asukasyhdistyksen voimin siivoustalkoot. 

Koko kaupungin yhteisiä siivoustalkoita vietetään toukokuun ajan. Lisäksi jokainen rovaniemeläinen voi osallistua Ylen Miljoona roskapussia -kampanjaan, jonka tavoitteena on kerätä koko Suomesta miljoona pussillista roskia 13.4.-14.6.2023 välisenä aikana. Kerätyt roskapussit ilmoitetaan yhteiseen laskuriin Ylen verkkosivuilla osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia.

Kaupungin leikkipuistot ja rakennetut puistot kuuluvat Alltimen kunnossapitosopimuksen piiriin. Siivoustalkoita voikin suunnata näiden alueiden ulkopuolelle, esimerkiksi hieman metsäisemmille virkistysalueille tai puistojen laita-alueille. Mikäli huomaat esimerkiksi leikkipuiston kunnossapitoon liittyvää parannettavaa, voit jättää siitä suoraan palautetta Alltimelle palautejärjestelmämme kautta.

 

Jos osallistut yksin tai ystäväsi kanssa

 • sopikaa yhteinen ulkoiluhetki ja varustautukaa roskien keräämiseen tarvittavilla suojavälineillä
 • voitte myös osallistua alueenne asukasyhdistyksen tai muun tahon järjestämään siivoustapahtumaan, talkoisiin ilmoittautuneet tapahtumat on listattu tälle sivulle
 • jos mahdollista, lajitelkaa keräämänne roskat ennen roska-astioihin vientiä
 • jaa kuva siivoushetkestänne somessa tunnisteilla #roskatonrovaniemi ja #miljoonaroskapussia
 • ilmoittakaa keräämienne roskapussien määrä Ylen laskuriin osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia

Rovaniemen kaupunginkirjastolla on lainattavissa 30 kpl roskapihtejä. Lainaamiseen tarvitset kirjastokortin. Pihtien laina-aika on 7 vuorokautta. Roskapihtejä tulee lainattavaksi pääkirjastoon ja Saarenkylän, Ounasrinteen, Muurolan, Korkalovaaran ja Vanttauskosken kirjastoihin sekä kirjastoautoon. Voit tarkistaa roskapihtien saatavuuden verkkokirjastosta lapinkirjasto.finna.fi, kirjoittamalla hakukenttään sanan roskapihdit.

 

Jos organisoit siivoustempauksen yhdistyksesi kanssa

 • sopikaa yhteinen tempauspäivä
 • markkinoikaa tapahtumaanne esimerkiksi sosiaalisessa mediassa sekä kaupungin tapahtumakalenterissa
 • ilmoittakaa tapahtumanne mukaan siivoustalkoisiin sähköisellä lomakkeella, listaamme mukaan ilmoitetut tapahtumat tälle sivulle
 • jakakaa kuvia talkoistanne sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #roskatonrovaniemi ja #miljoonaroskapussia
 • ilmoittakaa keräämienne roskapussien määrä Ylen laskuriin osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia

Yhdistysten talkoisiin on mahdollista lainata roskapihtejä Rovaniemen Kansalaistalolta (os. Rovakatu 23) tai asiakaspalvelupiste Osviitasta (os. Koskikatu 19). Roskapihtejä on rajallinen määrä, siksi niitä voivat lainata vain talkooporukat. Pihtien noudon yhteydessä saatte tarvittaessa käyttöönne myös jätesäkkejä, joita ovat lahjoittaneet Alltime Oy ja Pidä Lappi Siistinä ry.

Roskapihtien lainaaminen:

 • Kansalaistalolta: sovi varauksesta ja pihtien noudosta järjestöneuvojan kanssa: p. 0400 246 210, arkisin klo 10-16
 • Osviitasta: sovi varauksesta ja pihtien noudosta asiakaspalvelupisteen henkilöstön kanssa: p. 016 322 6800, ma-to klo 9-16.30 ja pe klo 9-15.30

Mikäli siivoatte talkoidenne aikana yleisiä alueita, voitte sopia roskien noutamisesta hyvissä ajoin Alltimen Tanja Jurvansuun kanssa, p. 0400 361 100 (yhteydenotot whatsappilla tai tekstiviestillä). Alltime voi toimittaa erikseen sovittaessa talkoisiinne myös roskalavan. 

 • roskien noutoa tehdään yleisiltä alueilta keskitetysti 22.5.-4.6.

Näitä ohjeita voit soveltaa myös silloin, kun järjestät siivoustempauksen esimerkiksi kaveriporukalla tai muulla isommalla työryhmällä. Muistathan, että kiinteistön omistaja vastaa roskien kuljetuksesta kiinteistönsä alueella. Alltimen keskitetty roskien keruu koskee vain talkooporukoiden yleisiltä alueilta keräämiä roskia.

 

Jos järjestät siivoustalkoot taloyhtiösi kanssa

 • sopikaa yhteinen talkoopäivä
 • tiedottakaa päivästä yhtiönne asukkaita
 • kerätkää roskat taloyhtiön omiin roska-astioihin, tontin omistajalle kuuluu vastuu oman tonttinsa siisteydestä
 • ilmoittakaa tapahtumanne mukaan siivoustalkoisiin sähköisellä lomakkeella, listaamme mukaan ilmoitetut tapahtumat tälle sivulle
 • jakakaa kuvia talkoistanne sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #roskatonrovaniemi ja #miljoonaroskapussia
 • ilmoittakaa keräämienne roskapussien määrä Ylen laskuriin osoitteessa yle.fi/miljoonaroskapussia

 

Taloyhtiöille tehdyt ohjeet soveltuvat myös yritysten siivouspäivien järjestämiseen. Kannustamme kaikkia paikallisia yrityksiä osallistumaan siivoustalkoisiin ja huolehtimaan oman liiketilansa ympäristön siisteydestä. Myös yritykset voivat ilmoittautua mukaan talkoisiin sähköisen lomakkeen kautta. Yritykset vastaavat itse omien roskiensa lajittelusta ja roska-astioiden tyhjennyksestä.

Ilmoita tempauksenne mukaan talkoisiin

Voit ilmoittaa tempauksenne mukaan siivoustalkoisiin täyttämällä sähköisen lomakkeen. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä kuka tai mikä taho tempauksen järjestää, missä ja milloin siivoatte ja miten tempaukseenne voi osallistua. Ilmoittautuminen talkoisiin on sulkeutunut. Kiitos kaikille tempauksia järjestäneille! 

 

Mukaan ilmoittautuneet siivoustapahtumat: 

 • Lapin Kamariorkesteri siivosi keskustassa Korundin ympäristöä osana virkistyspäiväänsä 3.5.
 • Napapiirin Residuumin Ekoa arkeen -päivä Kierrätyspuisto Residuumissa la 13.5. klo 10-15. Tervetuloa keskustelemaan kanssamme lajittelusta, kodin jätehuollosta ja ekologisemmasta arjesta. Paikan päällä kahvi- ja makkaratarjoilu sekä lajittelupeli ja muuta mukavaa tekemistä koko perheelle. 
 • Hirvaan vanhemmat ry:n siivoustempaus 16.5. klo 16-19. Siivotaan yhdessä kylä puhtaaksi! Siivousvälineitä voi tulla noutamaan Hirvaan ekopisteeltä koulun edestä klo 16 alkaen ja palauttaa klo 19 mennessä. Tapahtuma on kaikille avoin. Osallistujien kesken arvotaan kolme 15 euron lahjakorttia Hotelli Metsähirvaalle.
 • Redun Jänkätien toimipisteen siivoustalkoot jänkätien ympäristössä ja asuntolalla 16.5.
 • Syväsenvaaran koulu siivoaa koulun lähiympäristön siistiksi koulun väen voimin 19.5. klo 8-10. Talkoisiin voivat tulla muutkin mukaan!
 • Tennilän Nuorisoseura ry järjesti Roskat pois tienvarsilta! -tempauksen Tennilässä 21.5. klo 14.30-17. Tienvarsia siivottiin yhteensä 15 kilometrin matkalta Ylikörköntieltä, Jokelantieltä ja Veittivaarantieltä.
 • Rovaniemen eläkeläisjärjestöjen roskareippailu Kauppatorin ja Potkurin ympäristössä ma 22.5. klo 12.30-14.30. Tapahtuma on kaikille avoin, tervetuloa!
 • Rovaniemen keskikaupungin asukasyhdistys ry järjestää kaikille avoimet siivoustalkoot Sairaalanniemen ranta-alueella 22.5. klo 17-19.
 • Vikajärven Seudun kylät ry kerää roskia Olkkajärven, Vian ja Vikajärven teiden varsilta, kaupan ja koulun ympäristöstä toukokuun aikana. Talkookahvit ja grilliherkut nautitaan 24.5. klo 13 - 15 koulun pihassa. Tapahtuma on kaikille avoin.
 • Korkalovaaran asukasyhdistys ry ja Saarenkylä-Rovaniemen omakotiyhdistys ry järjestävät kaikille avoimen yhteisen roskienkeruutempauksen Korkkis siistiksi! Korkalovaarassa 24.5. klo 16-19. Lisätietoa tapahtumasta Korkalovaaran asukasyhdistyksen Facebook-sivulla.
 • Saarenkylä-Rovaniemien omakotiyhdistys ry keräsi roskia Saarenkylän, Syväsenvaaran, Korkalovaaran ja Viirinkankaan alueelta 24.5. klo 18 alkaen.
 • Rovaniemen Vihreät järjesti kaikille avoimet roskienkeruutalkoot Rantavitikan alueella 27.5. klo 13 alkaen.
 • Rovaniemen Steinerkoulun siivoustalkoot 29.-30.5. Keräämme roskia oppilaiden ja opettajien kanssa koulumme lähimetsistä sekä koululta kohti kaupunkia vievän tien ympärystä.
 • Rovaniemen Käyttökoirat ry siivosi RakkiAreenan ja lähimetsän polun ympäristöä 30.5. klo 18 alkaen.
 • Rovaniemen Retkeilijät ry kokoontuu 5.6. klo 18 alkaen jäsenillan merkeissä MiniManin parkkipaikalle ja etenee sieltä kohti Prismaa. Tapahtuma on kaikille avoin.

Lajitteluohjeet, kierrätysasemat ja ekopisteet

Napapiirin Residuumin lajitteluoppaan avulla voit kätevästi selvittää, miten eri jätteet lajitellaan. Lisätietoa lajittelusta löydät Napapiirin Residuumin jäteneuvonta-sivuilta.

Kierrätyspuisto Residuumiin voit tuoda maksutta monia lajiteltuja jätteitä. Voit tarkistaa maksuttomien jätteiden listan Residuumin verkkosivuilta. Kierrätyspuisto on avoinna talvikaudella (viikot 40-17) ma-pe klo 6.30-17 ja kesäkaudella (viikot 18-39) ma-pe klo 6.30-18 sekä viitenä peräkkäisenä lauantaina 13.5.-10.6. klo 10-15. Kierrätyspuistossa sijaitsee myös puutarhajätettä vastaanottava Hyötykieppi. Lisätietoa kierrätyspuiston toiminnasta sekä ajo-ohjeet löydät Napapiirin Residuumin verkkosivuilta. 

Rovaniemellä sijaitsevien ekopisteiden paikat voit tarkistaa kierrätys.info -verkkopalvelusta. Ekopisteille voi viedä paperit, kartongit, pakkauslasin ja pienmetallin sekä muutamalle pisteelle kotitalouksien muovipakkaukset.

Muista turvallisuus

Jotta siivoustalkoot sujuvat turvallisesti, ota huomioon nämä asiat:

 • käytä suojakäsineitä roskia kerätessäsi
 • käytä tarvittaessa huomioliivejä, mikäli keräät roskia katujen varsilta
 • vilkkaiden katujen välikaistat kuuluvat Alltimen huoltosopimuksen piiriin, näille alueille yksityishenkilöiden ei kannata mennä keräämään roskia
Yhteystiedot

Residuumin kattavasta lajitteluoppaasta voit hakea lajitteluohjeet eri jätteille. Haku kertoo jätteen jätelajin sekä paikat, joihin kyseisen jätteen voi viedä. Huomaathan, että ympäristöstä kerätyt roskat ovat usein niin likaisia, ettei niitä ole järkevää lajitella. 

Napapiirin Residuumin Lajitteluopas

Kaupungin viestintä-, markkinointi- ja osallisuuspalvelut koordinoivat koko kaupungin siivoustalkoiden järjestelyjä. Emme vastaa yksittäisten talkoiden tai siivoustempausten järjestelyistä, vaan jokainen organisoiva taho vastaa itse oman tapahtumansa markkinoinista ja käytännön järjestelyistä. 

Yhteyshenkilöt:

Katja Mäntylä, osallisuuden ja vaikuttamisen erityisasiantuntija, p. 040 186 0212

Vilma Blomberg, projektityöntekijä, p. 040 356 1578

Mukana järjestelyissä

Siivoustalkoiden organisoinnissa ovat mukana Rovaniemen kaupunki, Napapiirin Residuum Oy, Alltime Oy, Pidä Lappi Siistinä ry ja Rovaniemen Kansalaistalo.  

Lisäksi Rovaniemi on mukana Ylen järjestämässä Miljoona roskapussia -kampanjassa 13.4.-14.6.2023, jonka aikana koko Suomi kerää miljoona pussia roskia.

 

 

 

MR_logo_suomi_RGB_vaaka_vari.png

Siivoustalkoot sosiaalisessa mediassa
07.06.2023
Varma uimakauden aloituksen merkki on kun Rovaniemen Urheilusukeltajien vapaaehtoiset ovat puhdistaneet Rovaniemen kaupungin uimapaikat. Veden alta on poistettu lasia, tölkkejä, pullonkorkkeja, roskaa ja muuta uimarille epämiellyttävää materiaalia. Mukavaa kesää! Muistakaa uida ja laittaa roskat roskiin! ☀️ #rovaniemenurheilusukeltajat #rannanpuhditustalkoot #rovaniemi #roskatroskiin #roskatonrovaniemi #puhtaillarannoillaonkivauida #miljoonaroskapussia
rovaniemenurheilusukeltajat
03.06.2023
On myös tärkeää suojella vesistöjä. Tämä saalis saatiin kerättyä yhdessä rovaniemenurheilusukeltajat kanssa Ounaspaviljongin uimarannalta. 🚯🚮 Raportoi E.P. #roskatonrovaniemi #garbagefreefuture
roskatonrovaniemi
27.05.2023
Hyvässä seurassa on vielä kivempi kerätä! roivihreat Saaliina 9 pussia, 1 iso jätesäkki ja hetekan/patjanraato jotka ei kuvassa kun lähtivät jo paikalle saapuneen avuliaan alltime_oy miehen mukaan + muutama "pikkuroska". #miljoonaroskapussia #roskatonrovaniemi
sannakonola
26.05.2023
Käytiin tänään Prismassa ja vastaan tuli laatikollinen hevihävikki tuotteita, maksoi 0,65€ kilo ja tässä laatikossa oli 3,4 kiloa! Raportoi E.P. Prismasta. #roskatonrovaniemi #hävikkiruoka #ruokahävikki #garbagefreefuture
roskatonrovaniemi
24.05.2023
Minun maailman pelastajat sai, kiitos oppilaskunnan kierrätysastian, täyteen adoptiosumman (oppilaat ovat keränneet pulloja ja tölkkejä, joiden panteista on kerätty rahat yhteiseen kassaan). Siispä tänään kävimme luokassa keskustelua siitä pitäisikö meidän adoptoida delfiini vai jääkarhu. Hyvin osasivat 3. luokkalaiset perustella jääkarhujen ja delfiinien elinympäristöjen haasteita ja sitä kumpi eläin tarvitsisi kipeämmin meidän apuamme. Jääkarhut voittivat äänestyksen ja teimme adoption ClubOceanin sivustolla. Nyt innolla sitten taas odotamme postia, joka kertoo jääkarhustamme enemmän sekä linkkiä, jolla voimme seurata eläimen liikkeitä. #clubocean #savepolarbears #roskatonrovaniemi
anniina.ope
24.05.2023
Siis tuo mamma vei minut vesisateessa lenkille 🐕 Se keräs samalla roskia pussiin 🚮 Oli kuulemma joku roskatonkorkkis -tapahtuma, jossa sai makkaraa palkaksi. Mie en saanut, kun mamma käveli ohi. Oli muka liikaa mun lajitovereita siellä ja en muka osaa käyttäytyä 🤐 Kostoksi rähisin tosissaan yhdelle lajitoverille sitten paluumatkalla 😂 #roskatonrovaniemi #roskatonkorkkis #miljoonaroskapussia #mittelpitz #mittelspitzmilo #pikkudiivanvallatonvaeltaja #kmarketpekantori #korkalovaaranasukasyhdistys
wanderermilo
24.05.2023
Saimme koulumme oppilaskunnalta säkillisen tölkkejä ja pulloja, joiden avulla saimme adoptiorahat kokoon. Nyt odotamme postia ja tietoja adotoimastamme jääkarhusta! #roskatonrovaniemi #garbagefreefuture #savingpolarbears #clubocean
roskatonrovaniemi
16.05.2023
✅🌿🌎 Our dedicated Elf team has successfully completed the mission of cleaning up outside from Santa Claus Office. Let's keep spreading the message of environmental responsibility and inspire others to make a difference! 🤗💚 #santaclausoffice #santaclausvillage #visitrovaniemi #arcticcircle #summeriscoming #rovaniemisummer #arcticsummer #doittogether #springclean #CleanNature #EnvironmentalResponsibility #MissionAccomplished #TeamWork #sustainabletravelfinland #roskatonrovaniemi #100Tekoa #roskienkeräys #miljoonaroskapussia
santaclausoffice
16.05.2023
Tiitiäisen siivoustalkoot pidettiin tänään. Päiväkodin lapset ja kasvattajat keräsivät roskia päväkodin, sekä kaupan ympäristössä. Samalla osallistuimme Ylen miljoona roskapussia kampanjaan. kmpoykkola osallistui talkoisiin tarjoamalla meille roskapussit ja hanskat, sekä talkoiden lopuksi jäätelöt. Kiitos yhteistyöstä. ☺️ #roskatonrovaniemi #varhaiskasvatus #päiväkotitiitiäinen #kmarketpöykkölä #miljoonaroskapussia
paivakotitiitiainen
16.05.2023
Melkoinen läjä roskaa löytyi muutamassa tunnissa! #hirvaanvanhemmatry #hirvas #roskatonrovaniemi #miljoonaroskapussia
hirvaanvanhemmatry
12.05.2023
Lumet ovat sulaneet ja tänään olikin hyvä päivä järjestää kevään ensimmäinen roskienkeruuretki. Roskia löytyi paljon, eikä maailma vielä tullut pelastetuksi roskilta. #roskatonrovaniemi #miljoonaroskapussia #garbagefreefuture #roskatontulevaisuus
roskatonrovaniemi
11.05.2023
Siivotaan yhdessä kylä puhtaaksi❤️ Ensi tiistaina klo 16-19😊 #roskatonrovaniemi #miljoonaroskapussia #hirvas #rovaniemi
hirvaanvanhemmatry
Näytä lisää