Rovaniemen kaupungin teitä, katuja ja liikuntapaikkoja valaisee noin 20 000 valaisinta. Valot otetaan käyttöön syksyllä samalla viikolla kun peruskoulut alkavat. Keväällä toukokuussa valot pääsevät kesälomalle hieman ennen koululaisia.

Sähköinsinööri Marko Rautio Rovaniemen kaupungilta huolehtii valojen kunnossapidosta ja huollosta. Syksyisin kiirettä riittää kun palaneita valonlähteitä uusitaan ja mahdollisia vikoja selvitetään.

- Meillä Lapissa ihmiset havahtuvat pimeisiin valaisimiin tai muuten viallisiin valoihin aina syksyisin. Etelämpänä valoja tarvitaan läpi vuoden ja ihmiset ovat tottuneet siihen, etteivät valot välttämättä toimi esimerkiksi siellä missä tehdään katutöitä tai vesi-, sähkö- tai kaukolämpöverkkojen huoltotöitä. Selkeä piikki ilmoituksissa tulee syksyisin kun luonnonvalo vähenee, sanoo Rautio.

6 000Uutta LED-valaisinta
20 000Valaisinta Rovaniemellä

Toimimattomista valoista ilmoitus kaupungille

Rautio neuvoo asukkaita ottamaan yhteyttä kaupungin nettisivujen palautejärjestelmän kautta mikäli katuvaloissa huomaa vikoja. Kymmeniin ilmoituksiin ja kyselyihin pyritään myös ruuhkan aikaan vastaamaan, mutta juuri tällä hetkellä vastaukset sekä korjaukset ovat viivästyneet henkilöstöresurssin vajauksen vuoksi. Tilanne on kuitenkin helpottumassa.

- Yleensä useamman valon toimimattomuus liittyy alueella tehtäviin kadunkunnostustöihin. Kaapeleita ja pylväitä uusitaan ja sähköt alueella ovat poikki. Joskus myös järjestelmään voi tulla vika. Lapinrinteellä ja Vennivaarassa selvitämme juuri tällaista, luultavasti ohjausjärjestelmästä johtuvaa laajempaa vikaa. Se saataneen korjattua piakkoin.

Raution mukaan yksittäiset lamput vaihdetaan kerran kuussa. Laajemmat häiriöt  ja useammat sammuneet vierekkäiset valaisimet taas pyritään korjaamaan nopeammalla aikataululla.

Tee ilmoitus toimimattomista katuvaloista palautejärjestelmäämme

Uutta tekniikkaa ja energiansäästöä

Rovaniemen katuvaloverkkoa ohjataan usealla gsm-tekniikkaan pohjautuvalla ohjauskeskuksella. Keskukset saavat järjestelmän kautta tietoa valoisuusantureilta, joita on eri puolilla kaupunkia. Yhden kytkimen virhe tai vaikkapa häirintä taskulampulla ei siis sammuta valoja koko kaupungista kuten urbaanilegenda kertoo.

Viime vuosina vanhoja elohopeahöyrylamppuja on vaihdettu Rovaniemen kaupungin aluella jo yli 6000 kappaletta ympäristöystävällisempiin ja energiatehokkaampiin LED-valaisimiin. Vanhaan tekniikkaan verraten uudet valot kuluttavat noin kolmanneksen energiaa. Valaisimia vaihdetaan vaiheittain uudempiin muun muassa katujen saneerauksen yhteydessä.

Rovaniemi yöllä ilmasta kuvattuna