Oma tupa, oma lupa

Rovaniemen kaupungin tuoreista lupatilastosta käy ilmi, että tänä vuonna omakotirakentamiseen on myönnetty noin 20 prosenttia enemmän rakennuslupia kuin keskimäärin viitenä viime vuotena. 

72 kplOmakotitaloluvat v. 2020
688 kplValmistuneita asuntoja 24.6.2019-24.6.2020
55 kplOmakotitaloluvat v. 2015
3Rakennusluvat Rovaniemellä

nurmet.JPG

Vennivaarassa tekemisen meininki


Poranterä uppoaa lautaan Nurmen perheen rakennustyömaalla Rovaniemen Vennivaarassa. Kuukausi sitten syntynyt vauva nukkuu kopassa, 2-vuotias tytär leikkii pihassa ja 7-vuotias esikoinen on kaverin luona kylässä. Voi hyvin sanoa, että Nurmen perheen äiti Laura (31) ja isä Tommi (34) elävät todellisia ruuhkavuosia.

Omakotitalo Vennivaaran uudella alueella, Myrskypilventiellä tulee pariskunnalle olemaan jo kolmas omistusasunto Rovaniemellä. Oma talo ei kuitenkaan ole ollut heille koskaan se unelma-asumisen listaykkönen.

- Yritimme mieluumminkin välttää talonrakennusprojektia. Olemme asuneet jo viisi vuotta Ylikylässä ja ihastuneet alueeseen, mutta meille tyyliltään sopivaa, isompaa asuntoa ei löytynyt millään. Asuinalueista Vennivaara houkutteli meitä maaston muodoillaan ja runsaalla puustollaan selkeästi enemmän kuin vaikka monen lapsiperheen suosima Pöykkölä, kertoo Laura.

Oma taloprojekti sai lopullisen lähtölaukauksen, kun naapuriperhe Ylikylästä sai tontin Vennivaarasta ja houkutteli Nurmet tekemään saman eli hakemaan vuokratonttia kaupungilta.

- Haimme kolmea Vennivaaran tonttia ja onni suosi meitä 1152 neliön kivalla tontilla. Kaupungilla on tonttien suhteen kriteeristö, joka suosii niitä hakijoita, joilla ei ole aikaisemmin ollut kaupungin tonttia. Myös perheen koko suhteessa nykyisen asunnon neliöihin per asukas vaikuttavat lupien myöntämiseen, Tommi kertoo. 

 

Luparumbaa häämatkalla

Laura ja Tommi tekivät kesällä 2019 häämatkan Santorinin saarelle, jossa tulevat talonrakentajat eivät pelkästään kuherrelleet vaan aika hurahti lupahakemusten täyttämisen ja talon suunnittelun parissa.

- Joimme terassilla viiniä ja soittelimme timpurille, Laura nauraa.

Jo syksyllä 2019 tontilla aloitettiin maatyöt ja toukokuun alussa lyötiin lapio ensimmäisen kerran maahan. Marraskuun lopussa perhe pääsee muuttamaan omaan, omien ideoiden ja tilaratkaisujen mukaan tehtyyn taloon.

- Jouluksi kotiin!