Perusvinkit sienimetsään

Sienestys on harrastus, johon on helppo jäädä koukkuun. Sienihulluus iskee yhtä helposti kuin vaikkapa hillahulluus. Aloittaminen on helppoa, ja ruokasieniä löytää lähes maastosta kuin maastosta. Toisaalta opittavaa riittää loputtomasti – pelkästään Suomessa arvioidaan olevan yli 2000 eri sienilajia, joista noin 200 on ruokasieniä. Jokainen saman lajin sieniyksilökin on erilainen. Monen sienihullun mielestä sienestyksen parasta antia on luonnossa liikkumisen lisäksi löytämisen riemu.

Näin pääset alkuun sienestyksessä

Rovaniemen oma sieniasiantuntija Terhi Joki lähti viestintäasiantuntija Johanna Tikkasen kanssa sienimetsään. Katso video ja vinkit siihen, miten pääset sienestyksessä alkuun.

 

Terhi Joki – sieni-ihminen

Terhi on 42-vuotias sieni-ihminen ja kasvatustieteiden maisteri. Kotoisin hän on Helsingistä ja muuttanut Rovaniemelle 21 vuotta sitten.

Miten intohimosi sieniin heräsi?
- Jo aivan pikkulapsena äidin ja mamman kanssa Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon metsissä taapertaessa. Intohimoa ylläpitää sieniharrastuksen monipuolisuus. Jos ei pääse itse metsään, voi esimerkiksi virtuaalitunnistaa muiden löytöjä tai mikroskooppailla omiaan.

Mikä on tavoitteesi asiantuntijana?
- Voittaa lotossa tai saada joku sponsoroimaan sieniretkeni ympäri maailmaa. Sitä odotellessa pyrin levittämään hyvää sienitietoutta eri kanavissa, jotta saataisiin lisää harrastajia tämän jalon lajin piiriin.

Motto?
- Menikö hommat metsään? Mene perässä. Siellä on ihmisen hyvä olla.

Terhiä voi seurata syksyisin Lapin sieniseuran Facebook-sivulla ja Sieniruoat ja ruokasienet Facebook-ryhmässä, jossa hän toimii ylläpitäjänä



Terhi Joki

Himoitut herkkutatit ja matsutaket – miten tunnistan ne?
Terhi Joki kirjoitteli nasakat kuvaukset näistä Rovaniemen metsien himoituista ja halutuista herkuista. Miten tunnistat ne ja kuinka  erotat tuoksuvalmuskan eli matsutaken kaulusvalmuskasta?
Herkkutatti ja männynherkkutatti

Herkkutatit ovat erinomaisia ruokasieniä, joiden maku vain paranee kuivattaessa. Nuoret yksilöt voi myös säilöä raakapakastamalla.

Herkkutatti (Boletus edulis) kasvaa yleensä kuusen kumppanina ja hieman kosteammilla paikoilla kuin männynherkkutatti. Sienen erottaa muista tateista massiivisen jalan ja sen vaalean verkkokuvion ja muuttumattoman valkean mallon avulla. Jos halkaiset tatin lakin, huomannet pintakelmun alla punerrusta. Tämä kuuluu asiaan.

Pillistö on nuorilla herkkutateilla valkoinen ja kova. Vanhemmiten pillistö kellastuu ja kypsillä itiöemillä se jo vihertää.

Männynherkkutatti (Boletus pinophilus) on meillä yleensä huomattavasti satoisampi kuin yllä mainittu serkkunsa, mutta biotooppi eli sienen elinympäristö toki ratkaisee, kumpaa löydät enemmän. Männynherkkutatti viihtyy mäntykankailla, ja mitä karumpi ja hiekkaisempi mäntykangas, sen suuremman ja monesti myös toukattomamman saaliin todennäköisesti saat.

Pillistö on männynherkkutatillakin alussa vitivalkoinen ja kova, vanhemmiten kellastuva, mutta iäkkäämmillä yksilöillä pillien suut punertavat toisin kuin herkkutatilla. Kypsemmän yksilön pillistö saattaa siis olla näennäisesti hyvinkin punainen. Herkkutatin pillistö ei punerru koskaan.

Männynherkkutatin jalka on herkkutateille ominaisen muhkea, monesti yllättävänkin punertava ja vaaleaverkkokuvioinen. Sen malto ei myöskään vaihda väriä edes vanhana.

Molempien herkkutattien maku on mieto, hieman pähkinäinen raakana. Jalka maistuu monesti enemmän makean naurismaiselle, muttei koskaan karvaalle.

Meillä Lapissa harvinaisen ja syötäväksi kelpaamattoman sappitatin erottaa herkkutatista jo pelkällä makutestillä: sappitatti nimensä mukaisesti maistuu sapenkarvaalle ja sen pillistö pullistuu ja muuttuu marjapuuron punaiseksi jo varhaisessa vaiheessa. Sappitatin jalan verkkokuvio on musta (paitsi aivan lakin alla)

Tuoksuvalmuska ja kaulusvalmuska

Tuoksuvalmuskaa kutsutaan yleisesti myös matsutakeksi. Sen näköislaji on kaulusvalmuska, joka ei ole ruokasieni. Kerromme tässä, miten erotat ne toisistaan.

Tuoksuvalmuska (Tricholoma matsutake) on tanakka, tuoksuu huumaavan imelälle, kuin halvalle parfyymille tai eltaantuneelle kuivakakkumausteseokselle. Sen jalka on todella tiukasti maassa kiinni ja usein käyrä. Monesti näitä saa repiä maasta kaksin käsin, kun jalka kasvaa 90 asteen kulmassa.

Lakin pinta muistuttaa märkää vasikannahkaa. Väritys tuoksuvalmuskassa on lämpimänruskea, muttei koskaan ketunpunainen tai vihreä. Jalka on lakin värinen paitsi renkaan yläpuolelta, jossa se on valkoinen. Malto on erittäin kiinteää. Jalka jo nuorena kuituinen. Maku mieto.

Kaulusvalmuskan (Tricholoma focale) erottaa tuoksuvalmuskasta jo pelkästään värityksen perusteella. Se on oranssinpunainen, ja usein siinä on vihreitä sävyjä. Lakin pinta on kirjava, muttei koskaan samalla tavalla nahkamaisen oloinen kuin tuoksuvalmuskalla. Sen jalka on lyhyempi, alaspäin suippeneva ja vain löyhästi kiinni maassa.

Jotkut sanovat kaulusvalmuskaa jauhontuoksuiseksi, jonkun mielestä haju muistuttaa jääkaapin takaseinään jäätyneen kurkun hajua. Maku on mieto, mutta sieni ei kelpaa ruoaksi.

Molemmat valmuskat kansoittavat samoja kuivia, hiekkapohjaisia mäntykankaita, mutta kaulusvalmuskan pääsato kypsyy yleensä hieman myöhemmin. Molemmat valmuskat ovat myös renkaallisia ja niiden heltat ovat valkoiset, tiheässä ja kolotyviset.

Sieniä ruuaksi Joel Mannisen tapaan

Joel Manninen on tullut suomalaisille tutuksi viimeistään MasterChef Suomi Professionals -ohjelmasta. Manniselle syksy on vuoden parasta aikaa, sillä Rovaniemen luonto tarjoaa tuolloin runsaasti maittavia raaka-aineita keittiöön. Näitä raaka-aineita hän hyödyntää paljon myös oman yrityksensä listoilla. Annokset ja niihin liittyvä lähiruuan tarina saavat ihmisiltä runsaasti kiitosta. 

 

Joel Manninen – yrittäjä ja huippukokki

Joel on 24-vuotias Glowing Emberin yrittäjä Rovaniemeltä. Lähtöisin hän on Oulusta.

Miten intohimosi ruuanlaittoon heräsi?
- Kotitaloustunneilla. Erityisesti muistan, kun saimme kotitehtäväksi valmistaa ruokia eri maiden ruokakulttuureista ja koota niistä portfolio.

Mikä on tavoitteesi asiantuntijana?
-Tavoitteeni on innostaa ihmisiä menemään luontoon ja hakemaan sieltä huippulaatuisia raaka-aineita myös arkiruuan valmistukseen. Se on meille rollolaisille etuoikeus!

 Mottosi?
-Unelmoi ja uskalla myös toteuttaa niitä!

Joelia voit seurata Instagramissa: @manninen_joel sekä @glowingember_dining


Joelin herkulliset ja simppelit reseptit

Tattipyree

  • 300 g herkkutattia
  • 1 sipuli
  •  3 valkosipulinkynttä
  •  70 g voita
  •  500 g kuohukermaa
  •  Ruokaöljyä paistamiseen
  •  Suolaa & pippuria
  •  Sherryetikkaa
  1. Puhdista sienet huolellisesti. Poista isoimmista sienistä pillistöt.
  2. Viipaloi sienet ohuiksi viipaleiksi.
  3. Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipuli ohuiksi viipaleiksi
  4. Kuumenna pannu öljyn kanssa savuavan kuumaksi. Lisää sienet kuumalle pannulle
  5. Kun sienissä on kullanruskea väri, lisää joukkoon 1/3 voista ja sipulit. Kuullota noin 2 minuuttia. Mausta pippurilla.
  6. Lisää kerma ja jatka kypsentämistä matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.
  7. Siirrä seos pannulta blenderiin. Punnitse suolan määrä oman makusi mukaan (1%-1,5%) kokonaispainosta.
  8. Aja sileäksi blenderissä ja lisää ajon aikana kuutioitu, jäljelle jäänyt voi.
  9. Tarkista maku. Mausta tarvittaessa.

Vinkki: Ohenna valmista pyreetä maidolla, niin saat täyteläisen tattikeiton!

Pikkelöity suppilovahvero

  • 1 l tuoreita suppilovahveroita
  • 1 l umpiolasipurkki
  • 150g väkiviinaetikkaa
  • 300 g sokeria
  • 450 g vettä
  1. Valmista 1-2-3 liemi punnitsemalla etikka, sokeri ja vesi kattilaan.
  2. Kiehauta niin, että sokeri liukenee. Jäähdytä.
  3. Puhdista suppilovahverot ja revi isoimmat kahtia. Laita puhdistetut suppilovahverot puhtaaseen lasipurkkiin
  4. Kaada päälle jäähtynyt 1-2-3 liemi, sulje kansi ja siirrä purkki jääkaappiin
  5. Pikkelöidyt suppilovahverot ovat käyttövalmiita noin vuorokauden kuluttua, mutta säilyvät jopa useita kuukausia hygieenisesti käsiteltynä.
Tilhi-sieniveitsi

Osta Tilhi-sieniveitsi verkkokaupasta

Tilhi-sieniveitsen hankit helposti Rovaniemen kaupungin verkkokaupasta tai Rovaniemen kaupungin palvelupiste Osviitasta Rovakadun ja Koskikadun kulmauksesta.

Osta Tilhi-sieniveitsi Rovaniemen kaupungin verkkokaupasta

Lue lisää Tilhi-sieniveitsestä

Tilhi on hauskan tanakka, mutta sulavalinjainen ja kaunis lintu. Samat muodot löytyvät myös veitsestämme. Kivalo Designin ja Rovaniemen kaupungin yhteistyönä syntynyt veitsi on mitä mainioin lahja ja työkalu sienestäjälle.

Lue TIlhi-sieniveitsen tarina Rovaniemi.fi/tilhi-verkkosivulla