Koivunkantosieni (Kuehneromyces mutabilis) on erinomainen ja runsassatoinen ruokasieni, joka jää monelta poimimatta tappavan myrkyllisen myrkkynääpikän pelossa. Nämä kaksi lajia eivät kuitenkaan todellisuudessa muistuta toisiaan niin paljon, etteikö niitä olisi mahdollista erottaa toisistaan ilman mykologian maisterintutkintoa. Molemmat ovat lahottajasieniä ja saattavat kasvaa samoilla paikoilla ja alustoilla samoihin aikoihin, joten tarkkuutta kuitenkin vaaditaan etenkin jos on aloitteleva sienestäjä, joka ei osaa vielä katsoa tuntomerkkikokonaisuuksia. Esittelyssä ensin koivunkantosieni ja alempana myrkkynääpikkä.
Koivunkantosieni kasvaa useimmiten ryppäinä/ryhminä. Suurimmat yksittäiset esiintymät saattavat sisältää yli sata itiöemää. Nimestään huolimatta kasvualustaksi sille kelpaa muukin kuin koivun kanto. Tässä kuvassakin se kasvaa näennäisesti maasta.
Koivunkantosieni on yleensä kooltaan isompi ja jykevämpi kuin myrkkynääpikkä, mutta molemmissa lajeissa tapaa joskus niin kääpiöitä kuin jättiläisiäkin.
Koivunkantosienen lakki on toffeen- tai kinuskinruskea ja kosteusmuuntuva. Joillakin mieleen tulee paistettu kananmuna.
Koivunkantosienen jalka on renkaallinen ja renkaan alapuolelta ruskeasuomuinen ("nyppyinen"). Vanhemmiten rengas saattaa hävitä lähes kokonaan ja jalka tummua niin, ettei suomuja enää erota. Malto jalassa sitkeää jo kohtuullisen nuorillakin yksilöillä. Tästä syystä suositellaan käytettäväksi ainoastaan lakit.
Koivunkantosienen helttoja aivan nuorilla sienillä peittää ohut suojus, joka myöhemmin repeää ja muodostaa renkaan jalkaan. Heltat ovat hieman johteiset ja vaaleahkot, vanhemmiten itiöpölyn ruskeaksi värjäämät. Itiöpölyn väri näkyy nuoremmilla sienillä parhaiten renkaalla (ks. kuva).
Koivunkantosienen tuoksu on mausteisen miellyttävä. Maku mieto.
Myrkkynääpikkä (Galerina marginata) on yleinen, mutta useimmiten kasvupaikallaan harvalukuisempi kuin koivunkantosieni. Se ei siis lähtökohtaisesti muodosta monikymmenitiöemäisiä kasvustoja kuten koivunkantosieni, mutta se ei yksinään ole luotettava tuntomerkki. Havupuun suosija, mutta tavataan myös lehtipuulta.
Myrkkynääpikän lakki on lämpimänrusehtava ja kosteusmuuntuva, läpisäteinen. Se saattaa siis olla tasaisenruskea tai keskeltä erivärinen kuten näköislajinsakin. Kuiva sieni saattaa olla lakiltaan hyvinkin tasavärisen vaaleanruskea.
Myrkkynääpikän jalka on ohut, hento ja renkaallinen. Rengas on mitättömämpi kuin koivunkantosienellä (monesti lähes olematon ja jalkaan liimautunut) ja itiöpölyn ruosteenruskeaksi värjäämä. Jalka on silkkisäikeinen, mutta kosketuksesta säikeisyys herkästi katoaa. Pohjaväri jalassa on tummanruskea.
Myrkkynääpikän helttoja aivan nuorilla yksilöillä peittää myös seitinohut suojus. Heltat ovat tasatyviset ja melko tiheät.
Myrkkynääpikällä on melko mieto tuoksu/haju. Kuvan yksilöt eivät tuoksuneet juuri miltään. Pelkän hajun perusteella näitä kahta ei siis voi erottaa jo ihan siksikin, että hajuaistimus ja -assosiaatiot ovat hyvin yksilöllisiä.
Maku mieto (jos maistat raakaa sientä, muista aina sylkeä palat pois ja huuhtoa suu hyvin!).
Koivunkantosieni.
Koivunkantosieni.
Koivunkantosieni.