Perusvinkit sienimetsään

Sienestys on harrastus, johon on helppo jäädä koukkuun. Sienihulluus iskee yhtä helposti kuin vaikkapa hillahulluus. Aloittaminen on helppoa, ja ruokasieniä löytää lähes maastosta kuin maastosta. Toisaalta opittavaa riittää loputtomasti – pelkästään Suomessa arvioidaan olevan yli 2000 eri sienilajia, joista noin 200 on ruokasieniä. Jokainen saman lajin sieniyksilökin on erilainen. Monen sienihullun mielestä sienestyksen parasta antia on luonnossa liikkumisen lisäksi löytämisen riemu.

Näin pääset alkuun sienestyksessä

Rovaniemen oma sieniasiantuntija Terhi Joki lähti viestintäasiantuntija Johanna Tikkasen kanssa sienimetsään. Katso video ja vinkit siihen, miten pääset sienestyksessä alkuun.

 

Terhi Joki – sieni-ihminen

Terhi on 42-vuotias sieni-ihminen ja kasvatustieteiden maisteri. Kotoisin hän on Helsingistä ja muuttanut Rovaniemelle 21 vuotta sitten.

Miten intohimosi sieniin heräsi?
- Jo aivan pikkulapsena äidin ja mamman kanssa Pohjois-Karjalan ja Etelä-Savon metsissä taapertaessa. Intohimoa ylläpitää sieniharrastuksen monipuolisuus. Jos ei pääse itse metsään, voi esimerkiksi virtuaalitunnistaa muiden löytöjä tai mikroskooppailla omiaan.

Mikä on tavoitteesi asiantuntijana?
- Voittaa lotossa tai saada joku sponsoroimaan sieniretkeni ympäri maailmaa. Sitä odotellessa pyrin levittämään hyvää sienitietoutta eri kanavissa, jotta saataisiin lisää harrastajia tämän jalon lajin piiriin.

Motto?
- Menikö hommat metsään? Mene perässä. Siellä on ihmisen hyvä olla.

Terhiä voi seurata syksyisin Lapin sieniseuran Facebook-sivulla ja Sienet ja sieniruoat Facebook-ryhmässä, jossa hän toimii ylläpitäjänä.

Terhi Joki

Rovaniemen ruokasieniä - miten tunnistat ne?

Terhi Joki kirjoitteli nasakat kuvaukset näistä Rovaniemen metsien himoituista ja halutuista herkuista. Miten tunnistat ne ja kuinka erotat muun muassa tuoksuvalmuskan eli matsutaken kaulusvalmuskasta?

Herkkutatit ovat erinomaisia ruokasieniä, joiden maku vain paranee kuivattaessa. Nuoret yksilöt voi myös säilöä raakapakastamalla.

Herkkutatti (Boletus edulis) kasvaa yleensä kuusen kumppanina ja hieman kosteammilla paikoilla kuin männynherkkutatti. Sienen erottaa muista tateista massiivisen jalan ja sen vaalean verkkokuvion ja muuttumattoman valkean mallon avulla. Jos halkaiset tatin lakin, huomannet pintakelmun alla punerrusta. Tämä kuuluu asiaan.

Pillistö on nuorilla herkkutateilla valkoinen ja kova. Vanhemmiten pillistö kellastuu ja kypsillä itiöemillä se jo vihertää.

Männynherkkutatti (Boletus pinophilus) on meillä yleensä huomattavasti satoisampi kuin yllä mainittu serkkunsa, mutta biotooppi eli sienen elinympäristö toki ratkaisee, kumpaa löydät enemmän. Männynherkkutatti viihtyy mäntykankailla, ja mitä karumpi ja hiekkaisempi mäntykangas, sen suuremman ja monesti myös toukattomamman saaliin todennäköisesti saat.

Pillistö on männynherkkutatillakin alussa vitivalkoinen ja kova, vanhemmiten kellastuva, mutta iäkkäämmillä yksilöillä pillien suut punertavat toisin kuin herkkutatilla. Kypsemmän yksilön pillistö saattaa siis olla näennäisesti hyvinkin punainen. Herkkutatin pillistö ei punerru koskaan.

Männynherkkutatin jalka on herkkutateille ominaisen muhkea, monesti yllättävänkin punertava ja vaaleaverkkokuvioinen. Sen malto ei myöskään vaihda väriä edes vanhana.


Molempien herkkutattien maku on mieto, hieman pähkinäinen raakana. Jalka maistuu monesti enemmän makean naurismaiselle, muttei koskaan karvaalle.

Meillä Lapissa harvinaisen ja syötäväksi kelpaamattoman sappitatin erottaa herkkutatista jo pelkällä makutestillä: sappitatti nimensä mukaisesti maistuu sapenkarvaalle ja sen pillistö pullistuu ja muuttuu marjapuuron punaiseksi jo varhaisessa vaiheessa. Sappitatin jalan verkkokuvio on musta (paitsi aivan lakin alla)

edulis1 kopio.jpg
Herkkutatti (Boletus edulis)

mannynherkkutatti2.jpg
Männynherkkutatti (Boletus pinophilus)

Tuoksuvalmuskaa kutsutaan yleisesti myös matsutakeksi. Sen näköislaji on kaulusvalmuska, joka ei ole ruokasieni. Kerromme tässä, miten erotat ne toisistaan.

Tuoksuvalmuska (Tricholoma matsutake) on tanakka, tuoksuu huumaavan imelälle, kuin halvalle parfyymille tai eltaantuneelle kuivakakkumausteseokselle. Sen jalka on todella tiukasti maassa kiinni ja usein käyrä. Monesti näitä saa repiä maasta kaksin käsin, kun jalka kasvaa 90 asteen kulmassa.

Lakin pinta muistuttaa märkää vasikannahkaa. Väritys tuoksuvalmuskassa on lämpimänruskea, muttei koskaan ketunpunainen tai vihreä. Jalka on lakin värinen paitsi renkaan yläpuolelta, jossa se on valkoinen. Malto on erittäin kiinteää. Jalka jo nuorena kuituinen. Maku mieto.

Kaulusvalmuskan (Tricholoma focale) erottaa tuoksuvalmuskasta jo pelkästään värityksen perusteella. Se on oranssinpunainen, ja usein siinä on vihreitä sävyjä. Lakin pinta on kirjava, muttei koskaan samalla tavalla nahkamaisen oloinen kuin tuoksuvalmuskalla. Sen jalka on lyhyempi, alaspäin suippeneva ja vain löyhästi kiinni maassa.

Jotkut sanovat kaulusvalmuskaa jauhontuoksuiseksi, jonkun mielestä haju muistuttaa jääkaapin takaseinään jäätyneen kurkun hajua. Maku on mieto, mutta sieni ei kelpaa ruoaksi.

Molemmat valmuskat kansoittavat samoja kuivia, hiekkapohjaisia mäntykankaita, mutta kaulusvalmuskan pääsato kypsyy yleensä hieman myöhemmin. Molemmat valmuskat ovat myös renkaallisia ja niiden heltat ovat valkoiset, tiheässä ja kolotyviset.

Tuoksuvalmuska (Tricholoma matsutake)
Tuoksuvalmuska.

Tuoksuvalmuska (Tricholoma matsutake) ja Kaulusvalmuska (Tricholoma focale)
Tuoksuvalmuska (vas.) ja kaulusvalmuska (oik.)

Suppilovahvero (Craterellus tubaeformis) on maineestaan huolimatta myös Lapissa yleinen ja usein myös runsassatoinen sieni, jonka kausi jatkuu aina lumien tuloon saakka, jolloin niiden havaitseminen käy jo vaikeaksi, mutta suppilovahveroita voi poimia myös jäätyneinä!

Suppilovahvero on lähtökohtaisesti kuusikkolaji, mutta Lapissa sitä kannattaa etsiä myös männiköistä. Vaarojen laet tai niiden sammaleiset ylärinteet kannattaa syynätä tarkkaan syyskuusta lähtien jos tähän herkkuun mielii törmätä. Se kasvaa monesti suurissakin ryppäissä suoraan maasta. Jos löysit sen siis kannonnokasta tai puunrungolta, löysit jotain vallan muuta.

Suppilovahveron lakki voi olla melkein musta tai huomattavan keltainen ja kaikkea siltä väliltä. Lakin reuna on monesti aaltoileva ja etenkin vanhemmilla yksilöillä reunan rönsyilevä olemus korostuu. Etenkin keskustassa selkeää suomuisuutta.

Jalka ontto tyvestä lakkiin asti, josta myös suppilovahveron nimi juontuu. Jalan väri vaihtelee likaisenruskeasta kirkkaankeltaiseen.

Suppilovahverolla ei ole varsinaisia helttoja vaan poimut, jotka ovat poikkeuksetta johteiset eli jatkuvat jalkaan. Itiöpöly tällä lajilla on valkoista, joten poimut muuttuvat kellertävistä vaaleiksi nopeasti. Ryppään alemmat lakit myös värjäytyvät itiöpölyn vaikutuksesta monesti valkoisiksi.

Sienestä käytetään kaikki osat, mutta poimiessa kannattaa malttaa poimia sienet yksitellen, koska ryppään seassa saattaa kasvaa muitakin sieniä, joita et koriisi halua.

suppilovahvero2.jpg
Suppilovahvero kasvaa usein ryppäänä.

suppiksia2.jpg
Suppilovahverolla ei ole lakin alla helttoja, vaan poimut.

suppilovahvero_talvi.jpg
Suppilovahveroita voi kerätä aina lumen tuloon saakka. Sieni
kestää hyvin kylmyyttä.

 

 

Talvijuurekas (Flammulina sp) on myöhäissyksyn ja jopa talven sieni! Toisin kuin muut sienet, jotka nuupahtavat hallaöiden saavuttua jatkaa talvijuurekas kasvuaan sinnikäästi vielä lumien tultuakin.

Talvijuurekkaat kasvavat ryppäinä usein puun rungoilla tai oksilla. Se kelpuuttaa niin elävät kuin kuolleetkin puut kasvualustakseen. Joskus kasvavat näennäisesti myös suoraan maasta. Talvijuurekas on oikeastaan ryhmä lajeja, joten ulkonäössä ja kasvupaikoissa on myös jonkin verran vaihtelua, mutta kaikki ryhmän lajit ovat kuitenkin syötäviä.

Sienestä käytetään ainoastaan lakit, koska talvijuurekkaan jalka on yhtä sitkeä kuin lappilaisen sienestäjän luontokin. Lakki on limainen tai vähintään tahmea, hunajanvaalea ja suomuton, keskusta yleensä asteen, pari tummempi kuin muu lakki.

 Heltat talvijuurekkaalla ovat pysyvän valkoiset tai kermanväriset, kolotyviset ja melko harvat Jalka aivan nuorilla yksilöillä on vaalea, mutta nopeasti tyvestä alkaen tummuva ja samettinukkainen, ontto. Jalassa ei ole rengasta.

talvijuurekas2.jpg
Talvijuurekas.

talvijuurekas.jpg
Talvijuurekas.

Kuusilahokka (Hypholoma capnoides) on yleinen, runssatoinen, herkullinen sieni, josta käytetään ainoastaan lakit. Sitä voi löytää läpi syksyn, mutta runsaimmillaan se on yleensä vasta syyskuussa. Lapissa tämän lievästi myrkyllistä ja pahanmakuista näköislajia, kitkerälahokkaa ei juuri esiinny.

Kuusilahokka kasvaa usein ryhmissä kannoissa tai näennäisesti suoraan maasta, muttei koskaan elävässä puussa. Nimestään huolimatta se kasvaa myös männyllä, mutta erittäin harvoin lehtipuulla. Yhdessä ryppäässä saattaa olla kymmeniäkin itiöemiä.

Lakki kuusilahokalla on sileä, hunajan tai kinuskin värinen, mutta kosteusmuuntuvana se vaihtaa väriä kelien mukaan ja voi olla varsin kirjava kuten kuvista ilmi käy. Nuorilla lakeilla aivan reunassa on joskus silmin havaittavaa suojusjätettä, mutta se kuluu yleensä nopeasti pois.

Jalka kuusilahokalla on ohut, tasapaksu, sitkeä ja yleensä ontto, tyveä kohti tummeneva. Koska sienellä on nuorena ohut suojus helttojen peittona saattaa jalassa joskus näkyä suojusjätettä. Se ei kuitenkaan koskaan muodosta selvää rengasta toisin kuin esimerkiksi koivunkantosienellä tai mesisienellä.

Sienen heltat ovat melko tiheät, tasatyviset tai heikosti johteiset. Nuorilla sienillä heltat ovat vaaleat, mutta tummuvat nopeasti violetinharmaiksi tumman itiöpölyn vaikutuksesta. Itiöpöly myös monesti värjää ryppään alemmat lakit tummiksi.

Sienen tuoksu on mieto ja maku muistuttaa tuoretta hernettä tai verta.

kuusilahokka.jpg
Kuusilahokka.

kuusilahokka2.jpg
Kuusilahokka.

Koivunkantosieni (Kuehneromyces mutabilis) on erinomainen ja runsassatoinen ruokasieni, joka jää monelta poimimatta tappavan myrkyllisen myrkkynääpikän pelossa. Nämä kaksi lajia eivät kuitenkaan todellisuudessa muistuta toisiaan niin paljon, etteikö niitä olisi mahdollista erottaa toisistaan ilman mykologian maisterintutkintoa. Molemmat ovat lahottajasieniä ja saattavat kasvaa samoilla paikoilla ja alustoilla samoihin aikoihin, joten tarkkuutta kuitenkin vaaditaan etenkin jos on aloitteleva sienestäjä, joka ei osaa vielä katsoa tuntomerkkikokonaisuuksia. Esittelyssä ensin koivunkantosieni ja alempana myrkkynääpikkä.

Koivunkantosieni kasvaa useimmiten ryppäinä/ryhminä. Suurimmat yksittäiset esiintymät saattavat sisältää yli sata itiöemää. Nimestään huolimatta kasvualustaksi sille kelpaa muukin kuin koivun kanto. Tässä kuvassakin se kasvaa näennäisesti maasta.

Koivunkantosieni on yleensä kooltaan isompi ja jykevämpi kuin myrkkynääpikkä, mutta molemmissa lajeissa tapaa joskus niin kääpiöitä kuin jättiläisiäkin.

Koivunkantosienen lakki on toffeen- tai kinuskinruskea ja kosteusmuuntuva. Joillakin mieleen tulee paistettu kananmuna.

Koivunkantosienen jalka on renkaallinen ja renkaan alapuolelta ruskeasuomuinen ("nyppyinen"). Vanhemmiten rengas saattaa hävitä lähes kokonaan ja jalka tummua niin, ettei suomuja enää erota. Malto jalassa sitkeää jo kohtuullisen nuorillakin yksilöillä. Tästä syystä suositellaan käytettäväksi ainoastaan lakit.

Koivunkantosienen helttoja aivan nuorilla sienillä peittää ohut suojus, joka myöhemmin repeää ja muodostaa renkaan jalkaan. Heltat ovat hieman johteiset ja vaaleahkot, vanhemmiten itiöpölyn ruskeaksi värjäämät. Itiöpölyn väri näkyy nuoremmilla sienillä parhaiten renkaalla (ks. kuva).

Koivunkantosienen tuoksu on mausteisen miellyttävä. Maku mieto.

Myrkkynääpikkä (Galerina marginata) on yleinen, mutta useimmiten kasvupaikallaan harvalukuisempi kuin koivunkantosieni. Se ei siis lähtökohtaisesti muodosta monikymmenitiöemäisiä kasvustoja kuten koivunkantosieni, mutta se ei yksinään ole luotettava tuntomerkki. Havupuun suosija, mutta tavataan myös lehtipuulta.

Myrkkynääpikän lakki on lämpimänrusehtava ja kosteusmuuntuva, läpisäteinen. Se saattaa siis olla tasaisenruskea tai keskeltä erivärinen kuten näköislajinsakin. Kuiva sieni saattaa olla lakiltaan hyvinkin tasavärisen vaaleanruskea.

Myrkkynääpikän jalka on ohut, hento ja renkaallinen. Rengas on mitättömämpi kuin koivunkantosienellä (monesti lähes olematon ja jalkaan liimautunut) ja itiöpölyn ruosteenruskeaksi värjäämä. Jalka on silkkisäikeinen, mutta kosketuksesta säikeisyys herkästi katoaa. Pohjaväri jalassa on tummanruskea.

Myrkkynääpikän helttoja aivan nuorilla yksilöillä peittää myös seitinohut suojus. Heltat ovat tasatyviset ja melko tiheät.

Myrkkynääpikällä on melko mieto tuoksu/haju. Kuvan yksilöt eivät tuoksuneet juuri miltään. Pelkän hajun perusteella näitä kahta ei siis voi erottaa jo ihan siksikin, että hajuaistimus ja -assosiaatiot ovat hyvin yksilöllisiä.

Maku mieto (jos maistat raakaa sientä, muista aina sylkeä palat pois ja huuhtoa suu hyvin!).

koivunkantosieni1.jpg
Koivunkantosieni.

koivunkantosieni2.jpg
Koivunkantosieni.

koivunkantosieni3.jpg
Koivunkantosieni.


Sieniä ruuaksi Joel Mannisen tapaan

Joel Manninen on tullut suomalaisille tutuksi viimeistään MasterChef Suomi Professionals -ohjelmasta. Manniselle syksy on vuoden parasta aikaa, sillä Rovaniemen luonto tarjoaa tuolloin runsaasti maittavia raaka-aineita keittiöön. Näitä raaka-aineita hän hyödyntää paljon myös oman yrityksensä listoilla. Annokset ja niihin liittyvä lähiruuan tarina saavat ihmisiltä runsaasti kiitosta. 

 

Joel Manninen – yrittäjä ja huippukokki

Joel on 24-vuotias Glowing Emberin yrittäjä Rovaniemeltä. Lähtöisin hän on Oulusta.

Miten intohimosi ruuanlaittoon heräsi?
- Kotitaloustunneilla. Erityisesti muistan, kun saimme kotitehtäväksi valmistaa ruokia eri maiden ruokakulttuureista ja koota niistä portfolio.

Mikä on tavoitteesi asiantuntijana?
-Tavoitteeni on innostaa ihmisiä menemään luontoon ja hakemaan sieltä huippulaatuisia raaka-aineita myös arkiruuan valmistukseen. Se on meille rollolaisille etuoikeus!

 Mottosi?
-Unelmoi ja uskalla myös toteuttaa niitä!

Joelia voit seurata Instagramissa: @manninen_joel sekä @glowingember_dining


Joelin herkulliset ja simppelit reseptit

Tattipyree

  • 300 g herkkutattia
  • 1 sipuli
  •  3 valkosipulinkynttä
  •  70 g voita
  •  500 g kuohukermaa
  •  Ruokaöljyä paistamiseen
  •  Suolaa & pippuria
  •  Sherryetikkaa
  1. Puhdista sienet huolellisesti. Poista isoimmista sienistä pillistöt.
  2. Viipaloi sienet ohuiksi viipaleiksi.
  3. Kuori ja pilko sipuli sekä valkosipuli ohuiksi viipaleiksi
  4. Kuumenna pannu öljyn kanssa savuavan kuumaksi. Lisää sienet kuumalle pannulle
  5. Kun sienissä on kullanruskea väri, lisää joukkoon 1/3 voista ja sipulit. Kuullota noin 2 minuuttia. Mausta pippurilla.
  6. Lisää kerma ja jatka kypsentämistä matalalla lämmöllä noin 5 minuuttia.
  7. Siirrä seos pannulta blenderiin. Punnitse suolan määrä oman makusi mukaan (1%-1,5%) kokonaispainosta.
  8. Aja sileäksi blenderissä ja lisää ajon aikana kuutioitu, jäljelle jäänyt voi.
  9. Tarkista maku. Mausta tarvittaessa.

Vinkki: Ohenna valmista pyreetä maidolla, niin saat täyteläisen tattikeiton!

Pikkelöity suppilovahvero

  • 1 l tuoreita suppilovahveroita
  • 1 l umpiolasipurkki
  • 150g väkiviinaetikkaa
  • 300 g sokeria
  • 450 g vettä
  1. Valmista 1-2-3 liemi punnitsemalla etikka, sokeri ja vesi kattilaan.
  2. Kiehauta niin, että sokeri liukenee. Jäähdytä.
  3. Puhdista suppilovahverot ja revi isoimmat kahtia. Laita puhdistetut suppilovahverot puhtaaseen lasipurkkiin
  4. Kaada päälle jäähtynyt 1-2-3 liemi, sulje kansi ja siirrä purkki jääkaappiin
  5. Pikkelöidyt suppilovahverot ovat käyttövalmiita noin vuorokauden kuluttua, mutta säilyvät jopa useita kuukausia hygieenisesti käsiteltynä.
Tilhi-sieniveitsi

Osta Tilhi-sieniveitsi verkkokaupasta

Tilhi-sieniveitsen hankit helposti Rovaniemen kaupungin verkkokaupasta tai Rovaniemen kaupungin palvelupiste Osviitasta Rovakadun ja Koskikadun kulmauksesta.

Osta Tilhi-sieniveitsi Rovaniemen kaupungin verkkokaupasta

Lue lisää Tilhi-sieniveitsestä

Tilhi on hauskan tanakka, mutta sulavalinjainen ja kaunis lintu. Samat muodot löytyvät myös veitsestämme. Kivalo Designin ja Rovaniemen kaupungin yhteistyönä syntynyt veitsi on mitä mainioin lahja ja työkalu sienestäjälle.

Lue TIlhi-sieniveitsen tarina Rovaniemi.fi/tilhi-verkkosivulla