Lapin maakuntamuseossa rakennettua kulttuuriympäristöä tutkiva amanuenssi Jani Hiltunen näkee lääninhallituksen korvaamattoman arvokkaana kohteena.
- Lääninhallituksen alue rakennuksineen on asetuksellisestikin suojeltu ja museoviraston suojelema kohde, jonka tulevaisuudesta ja kohtalosta kukaan ei tiedä. Alueen arvo on kyllä tunnistettu. Kaikki Lapissa sodalta säilynyt on korvaamattoman arvokasta, mutta lääninhallituksella on myös tarina. Se kertoo ihmisen sisusta, selviytymisestä ja periksiantamattomuudesta. Kun kaikki oli tuhottu, tehtiin Rovaniemelle muutamassa vuodessa jotakin näin arvokasta kuin lääninhallituksen kortteli, Jani Hiltunen kuvailee.
Hiltunen nostaa lääninhallituksen tarinasta pyydettäessä esille yhden henkilön. Hän on keskeisesti Lapin kehitykseen vaikuttanut Uuno Hannula, jonka rooli Lapin jälleenrakennustoiminnassa oli todella merkittävä. Aluksi Hannula toimi virkaa tekevänä maaherrana Kaarlo Hillilän ministerikauden ajan. Vuonna 1947 Uuno Hannula nimitettiin virallisesti maaherraksi, missä tehtävässä hän toimi aina eläkkeelle jäämiseensä, vuoteen 1958 asti.
Hannulan roolia ei vähättele myöskään Lapin aluehallintoviraston ylijohtaja Kaisa Ainasoja, joka on työskennellyt lääninhallitustalossa siitä asti, kun tuli taloon 25-vuotiaana tuoreena maisterina. Ylijohtajana Ainasoja on esitellyt vuosien varrella erittäin paljon korttelin historiaa.
- Hannulan pariskunta oli mukana lähes kaikessa. He olivat perustamassa muun muassa Lapin ensi- ja turvakotia. Erityisesti Elli-rouvan kädenjälki näkyy tänäkin päivänä. Valtakadulta hirsirakennukselle saakka ulottuva koivukuja on tomeran rouvan istuttama. Se kulkee kaupunkilaisten suussa nimellä Ellin kuja, Ainasoja kertoo.
Maaherra Hannulan Elli-rouvan istuttamat koivut tunnetaan yhä nimellä Ellin kuja.
Lääninhallituksen tarina-arkku on ehtymätön, mutta tällä hetkellä ylijohtaja on erittäin huolestunut.
- Me joudumme lähtemään tästä talosta ensi vuonna. Tässä on vaarassa tuhoutua iso pala kulttuurihistoriaa. Mihin kaikki nämä arvoesineet Tynellin kattovalaisimista, ikivanhoista kirjoista, arvokkaasta irtaimistosta ja käsintehdyistä huonekaluista lähtien siirretään? Talossa on alkuperäiset puulattiat ja koko talossa on säilytetty upeasti 40-luvun lopun henki. Mitä tapahtuu, jos talo pitää tyhjentää? Jätetäänkö tällainen aarre autioksi?
Tästä haastateltavat ovat yhtä mieltä: raunioille noussutta lääninhallitusta ei saa raunioittaa.
Myös Rovaniemen kaupunki toivoo, että kulttuurihistoriallisesti arvokas, suojeltu lääninhallituksen rakennus saa toimijan, joka pitää siitä huolta.
Jutun loppua on muokattu 22.8. klo 11.48 lisäämällä maininta, että lauseessa “Raunioille noussutta lääninhallitusta ei saa raunioittaa” on kyse haastateltujen näkemyksestä. Lisäksi juttuun on lisätty kaupungin näkemys.