Näin voit osallistua

Kaikki rovaniemeläiset voivat osallistua siivoustalkoisiin. Voit poimia roskia itsenäisesti tai ystäväsi kanssa kävelylenkin yhteydessä, organisoida taloyhtiön siivouspäivän tai järjestää vaikkapa asukasyhdistyksen voimin siivoustalkoot. 

Koko kaupungin yhteisiä siivoustalkoita vietetään toukokuun ajan. Roskien nouto yleisiltä alueilta keskitetään 23.5. - 3.6. väliselle ajalle.

Kaupungin leikkipuistot ja rakennetut puistot kuuluvat Alltimen kunnossapitosopimuksen piiriin. Siivoustalkoita voikin suunnata näiden alueiden ulkopuolelle, esimerkiksi hieman metsäisemmille virkistysalueille tai puistojen laita-alueille. Mikäli huomaat esimerkiksi leikkipuiston kunnossapitoon liittyvää parannettavaa, voit jättää siitä suoraan palautetta Alltimelle palautejärjestelmämme kautta.

 

Jos osallistut yksin tai ystäväsi kanssa

 • sopikaa yhteinen ulkoiluhetki ja varustautukaa roskien keräämiseen tarvittavilla suojavälineillä
 • voitte myös osallistua alueenne asukasyhdistyksen tai muun tahon järjestämään siivoustapahtumaan, talkoisiin ilmoittautuneet tapahtumat on listattu tälle sivulle
 • jos mahdollista, lajitelkaa keräämänne roskat ennen roska-astioihin vientiä
 • jaa kuva siivoushetkestänne somessa tunnisteilla #roskatonrovaniemi ja #100Tekoa

 

Jos organisoit siivoustempauksen yhdistyksesi kanssa

 • sopikaa yhteinen tempauspäivä
 • markkinoikaa tapahtumaanne esimerkiksi sosiaalisessa mediassa, kaupungin tapahtumakalenterissa sekä paikallislehtien menopalstoilla
 • lainatkaa tarvittaessa roskapihdit Rovaniemen Kansalaistalolta, sovi varauksesta ja pihtien noudosta järjestöavustajan kanssa: p. 0400 514 510
  • roskapihtien nouto sovitusti arkisin klo 10-16
  • pihtien noudon yhteydessä saatte tarvittaessa käyttöönne myös jätesäkkejä
 • jos siivoatte yleisiä alueita, voitte sopia roskien noudosta Alltimen Tanja Jurvansuun kanssa, p. 0400 361 100 (yhteydenotot whatsappilla tai tekstiviestillä)
  • roskien noutoa tehdään keskitetysti 23.5 - 3.6. välisenä aikana
  • Alltime voi toimitta talkoisiinne myös roskalavan siitä erikseen sovittaessa
 • ilmoittakaa tapahtumanne mukaan siivoustalkoisiin sähköisellä lomakkeella, listaamme mukaan ilmoitetut tapahtumat tälle sivulle
 • jakakaa kuvia talkoistanne sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #roskatonrovaniemi ja #100Tekoa

 

Näitä ohjeita voit soveltaa myös silloin, kun järjestät siivoustempauksen esimerkiksi kaveriporukalla tai muulla isommalla työryhmällä. Lainattavia siivousvälineitä on rajallinen määrä, siksi roskapihtejä voivat lainata vain työryhmät.

 

Jos järjestät siivoustalkoot taloyhtiösi kanssa

 • sopikaa yhteinen talkoopäivä
 • tiedottakaa päivästä yhtiönne asukkaita
 • kerätkää roskat taloyhtiön omiin roska-astioihin, tontin omistajalle kuuluu vastuu oman tonttinsa siisteydestä
 • ilmoittakaa tapahtumanne mukaan siivoustalkoisiin sähköisellä lomakkeella, listaamme mukaan ilmoitetut tapahtumat tälle sivulle
 • jakakaa kuvia talkoistanne sosiaalisessa mediassa tunnisteilla #roskatonrovaniemi ja #100Tekoa

Taloyhtiöille tehdyt ohjeet soveltuvat myös yritysten siivouspäivien järjestämiseen. Kannustamme kaikkia paikallisia yrityksiä osallistumaan siivoustalkoisiin ja huolehtimaan oman liiketilansa ympäristön siisteydestä. Myös yritykset voivat ilmoittautua mukaan talkoisiin sähköisen lomakkeen kautta. Yritykset vastaavat itse omien roskiensa lajittelusta ja roska-astioiden tyhjennyksestä.

Ilmoita tempauksenne mukaan talkoisiin

Voit ilmoittaa tempauksenne mukaan siivoustalkoisiin täyttämällä sähköisen lomakkeen. Kerro ilmoittautumisen yhteydessä kuka tai mikä taho tempauksen järjestää, missä ja milloin siivoatte ja miten tempaukseenne voi osallistua. 

 

Mukaan ilmoittautuneet siivoustapahtumat: 

 • Napapiirin Residuumin Ekoa arkeen -päivä Kierrätyspuisto Residuumissa la 14.5. klo 10-15. Tervetuloa keskustelemaan kanssamme lajittelusta, kodin jätehuollosta ja ekologisemmasta arjesta! Tapahtumassa on tarjolla pullakahvit ja makkaraa.
 • Pidä Lappi Siistinä Ry: Supermarsun siivoustalkoot la 14.5. klo 11-16 Lappia-talolla
 • Pidä Saaristo Siistinä ry:n Siisti-Biitsi siivoustalkoot yhteistyössä Pidä Lappi Siistinä ry:n kanssa pe 27.5.2022: Viirinkankaan koulu siivoaa Alakorkalon uimarannan ympäristön.
 • Saarenkylän Nuorisoseura ry järjestää siivoustapahtuman maanantaina 16.5. klo 17.30 alkaen, tapahtumassa siivotaan roskia Suutarinkorvan liikennevaloista Napapiirintien varrella Vaskurin sillalle saakka sekä nuorisoseurantalon ympäristöstä ja lähialueen teiden varsilta. Tapahtuma on avoin kaikille.
 • Rovaniemen Steinerkoulu osallistuu talkoisiin valinnaisviikolla 16.-21.5., jolloin oppilailla on mahdollisuus osallistua ympäristötaiteen tekemiseen, jossa yhdistyy luonnosta huolehtiminen ja taide: "Lähdemme liikkeelle koulultamme, ja siivoamme eri päivinä tiemme kohti keskustaa, Kirkkolampea ja Rantavitikkaa. Keräämistämme roskista teemme ympäristötaideteoksen koulumme tiloissa. Elämänkaarensa lopussa teos hävitetään vastuullisesti."
 • Saarenkylä-Rovaniemen omakotiyhdistys, Korkalovaaran ja Ranta-Viirin asukasyhdistykset järjestävät yhteiset roskienkeruutalkoot tiistaina 24.5. klo 18 alkaen. Roskasäkkien jako ja palautuspaikat: Luironpuisto, Hessuntori, Pekantori, Saarenkylän NS-talo ja Syväsenvaaran Sale. Tapahtuma on kaikille avoin.
 • Lapin koulutuskeskus REDU Porokadun toimintayksikkö järjestää siivoustapahtuman keskiviikkona 25.5. klo 12. Tapahtumassa siivotaan REDU:n Porokatu 35:n ympäristöä. Tapahtuma on kaikille avoin.
 • REDU, Rovaniemen koulutuskuntayhtymä: Siivoamme oppilaitoksen ympäristöä Rantavitikalla, Urheiluopistolla ja Porokadulla 25.5. ja 1.6. 
 • Rovaniemen 1. kaupunginosan asukasyhdistys ry: Siivoamme talkoovoimin Sairaalanniemen aluetta 31.5. klo 17 alkaen. Tapahtuma on kaikille avoin.
 • Santasport Finland Oy ja Lapin urheiluopisto: Keskiviikkona 1.6. klo 10-12 välisenä aikana koko henkilökunta ja opiskelijat on haastettu siivoamaan hotellimme ja opistomme ulkoalueita. Tapahtuma on kaikille avoin.

Toteuta kaunistusteko ja osallistu kilpailuun

Osana siivoustempausta kannustamme kaikkia osallistujia myös kaunistamaan omaa ympäristöään. Voitte kaunistaa esimerkiksi oman tai taloyhtiönne piha-alueen tai yrityksen ympäristön. Luovuus on sallittua, varmistakaa kuitenkin kiinteistön omistajalta lupa teon toteuttamiseen.

Jos tarvitset apua tarvittavien lupien selvittämiseen, ota yhteyttä sähköpostilla osoitteeseen katja.mantyla@rovaniemi.fi ja selvitetään yhdessä millaisia lupia tekonne edellyttää.

Ympäristön kaunistamiseen on aikaa koko kesä. Kun tekonne on valmis, ota siitä kuva ja lähetä se sähköpostilla osoitteeseen next@rovaniemi.fi. Kerro samalla lyhyesti missä teko on tehty, ketkä sen tekemiseen ovat osallistuneet ja kuka on työryhmänne yhteyshenkilö. Kaupungin viestintäyksikkö palkitsee parhaan kaunistusteon elokuussa 2022.

Rovaniemen kaupunki osallistuu ympäristön kaunistamiseen esimerkiksi kartoittamalla kaupungin mailla tehtäviä risukoiden raivaustöitä sekä järjestämällä asukkaille yhteisen kukkien istutustempauksen alkukesästä. Myös kaupungin kesäkukkaistutuksia on kehitetty viime syksynä kerätyn asukaspalautteen perusteella.

Lajitteluohjeet, kierrätysasemat ja ekopisteet

Napapiirin Residuumin lajitteluoppaan avulla voit kätevästi selvittää, miten eri jätteet lajitellaan. Lisätietoa lajittelusta löydät Napapiirin Residuumin jäteneuvonta-sivuilta.

Kierrätyspuisto Residuumiin voit tuoda maksutta monia lajiteltuja jätteitä. Voit tarkistaa maksuttomien jätteiden listan Residuumin verkkosivuilta. Kierrätyspuisto on avoinna kesäkaudella (viikot 18-39) maanantaista perjantaihin klo 6.30 - 18 sekä viitenä peräkkäisenä lauantaina 14.5.-11.6. klo 10-15. Kierrätyspuistossa sijaitsee myös puutarhajätettä vastaanottava Hyötykieppi. Lisätietoa kierrätyspuiston toiminnasta sekä ajo-ohjeet löydät Napapiirin Residuumin verkkosivuilta. 

Rovaniemellä sijaitsevien ekopisteiden paikat voit tarkistaa kierrätys.info -verkkopalvelusta. Ekopisteille voi viedä paperit, kartongit, pakkauslasin ja pienmetallin sekä muutamalle pisteelle kotitalouksien muovipakkaukset.

Muista turvallisuus

Jotta siivoustalkoot sujuvat turvallisesti, ota huomioon nämä asiat:

 • käytä suojakäsineitä roskia kerätessäsi
 • ota huomioon voimassa olevat kokoontumisrajoitukset, pidä riittävät turvavälit ja muista käyttää maskia
 • käytä tarvittaessa huomioliivejä, mikäli keräät roskia katujen varsilta
 • vilkkaiden katujen välikaistat kuuluvat Alltimen huoltosopimuksen piiriin, näille alueille yksityishenkilöiden ei kannata mennä keräämään roskia

Mukana järjestelyissä

Siivoustalkoiden organisoinnissa ovat mukana Rovaniemen kaupunki, Rovaniemen keskustan kehittämishanke, Napapiirin Residuum Oy, Alltime Oy, Pidä Lappi Siistinä Ry ja Rovaniemen Kansalaistalo.

Myös asukasyhdistykset ovat olleet aktiivisesti mukana tapahtuman suunnittelussa.

Siivoustalkoot sosiaalisessa mediassa
17.06.2022
Rannanpuhdistustalkoot 2022 tehty! ✅ Tässä muutamia paloja kolmen viikon urakasta Rovaniemellä 🤩 Mukavaa kesää! Muistakaa uida ja laittaa roskat roskiin 🥰 #rovaniemenurheilusukeltajat #rovaniemi #uimaranta #rannanpuhdistustalkoot #roskatroskiin #roskatonrovaniemi #100Tekoa #puhtaallarannallaonkivauida #🤿
rovaniemenurheilusukeltajat
17.06.2022
Viimeinenkin ranta puhdistettu! 🥳 Tänään vuorossa oli Paavalniemen uimaranta. Puhdasta oli, muutama roska noukittiin pois vedestä. Jos sinulla on 💍 hukassa (viimeinen kuva), ota yhteys verttia ✌️ #rovaniemenurheilusukeltajat #rovaniemi #paavalniemenuimaranta #rannanpuhdistustalkoot #roskatroskiin #roskatonrovaniemi #100Tekoa #puhtaallarannallaonkivauida #🤿
rovaniemenurheilusukeltajat
16.06.2022
Tänään puhdistettiin Ounaskosken uimaranta. Pohjoistuuli ja +8 asteen sää piti pintaorganisaation liikkeellä 🥶 Viiden sukeltajan ja kahden snorklaajan voimin puhdistettiin rantavesi. Lasinsiruja, muutama lasipullo, tölkkejä, vaatteita, roskaa nostettiin pois vedestä. Kemijoen pintavesi oli tänään +13 astetta. #rovaniemenurheilusukeltajat #rovaniemi #ounaskoskenuimaranta #rannanpuhdistustalkoot #roskatroskiin #roskatonrovaniemi #100Tekoa #puhtaallarannallaonkivauida #🤿
rovaniemenurheilusukeltajat
15.06.2022
Rovaniemeläinen Heli Heikkilä pisti kätensä innolla multaan kukkien istutustalkoissa, joihin oli kutsuttu kaikki kaupunkilaiset. "Hienoa, että Rovaniemi osallistaa ja kysyy myös mielipiteitä meiltä kaupunkilaisilta!" 🌺🌻🌺 Osallistuitko Sinä syksyllä toivekukkakyselyyn? Lue jutusta mikä nousi ykkössuosikiksi! #100tekoa #roskatonrovaniemi #arktinenkotikaupunki #rovaniemi
Rovaniemen kaupunki - City of Rovaniemi
15.06.2022
Rovaniemeläinen Heli Heikkilä pisti kätensä innolla multaan kukkien istutustalkoissa, joihin oli kutsuttu kaikki kaupunkilaiset. "Hienoa, että Rovaniemi osallistaa ja kysyy myös mielipiteitä meiltä kaupunkilaisilta!" 🌺🌻🌺 Osallistuitko Sinä syksyllä toivekukkakyselyyn? Lue mikä nousi ykkössuosikiksi tästä linkistä: www.rovaniemi.fi #100tekoa #roskatonrovaniemi #arktinenkotikaupunki #rovaniemi
cityofrovaniemi
13.06.2022
Alakorkalon esteettömän uimapaikan kunto tarkistettiin ja todettiin loistavaksi 🤩 Pieni määrä roskaa poistettiin vedestä. Kemijoen pintavesi oli +15 astetta ja sateenkaari ilahdutti pintaorganisaatiota 🌈 #rovaniemenurheilusukeltajat #rovaniemi #alakorkalonuimapaikka #somewhereovertherainbow #rannanpuhdistustalkoot #roskatroskiin #roskatonrovaniemi #100Tekoa #puhtaallarannallaonkivauida #🤿
rovaniemenurheilusukeltajat
13.06.2022
Tiistaina 14.6. klo 14-18 istutetaan yhdessä kesäkukkia Hillilänpuistoon! Tule mukaan talkoisiin – mukaan tarvitset iloista mieltä ja omat työkäsineet. Puistoalue sijaitsee Hallituskadulla, Kelan toimistorakennukselta Hallituskadun ja Rovakadun risteykseen asti. Tervetuloa! 😎☀ Tempaus on osa koko kaupungin siivous- ja kaunistustalkoita. Tehdään yhdessä entistä viihtyisämpi Rovaniemi! #100Tekoa #roskatonrovaniemi #arktinenkotikaupunki #rovaniemi
cityofrovaniemi
13.06.2022
Huomenna tiistaina 14.6. istutetaan yhdessä kesäkukkia Hillilänpuistoon! Tule mukaan klo 14 alkaen. Mukaan tarvitset vain iloista talkoomieltä ja omat työkäsineet. Alltimen henkilökunta on paikalla opastamassa ja työvälineitäkin löytyy! 🙂🌺🌸 #100tekoa #roskatonrovaniemi #akrtinenkotikaupunki
Rovaniemen kaupunki - City of Rovaniemi
10.06.2022
Kaunis ilta Vaaralan uimarannalla ☀️Puhdistettu ja hyvässä, puhtaassa kunnossa oli. Ainut löytö oli jäätelörasia 🍦🤓 #rovaniemenurheilusukeltajat #rovaniemi #vaaralanuimaranta #rannanpuhdistustalkoot #roskatroskiin #roskatonrovaniemi #100Tekoa #puhtaallarannallaonkivauida #🤿
rovaniemenurheilusukeltajat
06.06.2022
Melko puhtaassa kunnossa oleva Ounaspaviljongin uimaranta puhdistettu ✅ Muovi- ja paperiroskaa, muutamia vaatteita, lasinsiruja, leluja ja porkkana 🥕 #rovaniemenurheilusukeltajat #rovaniemi #ounaspaviljonki #rannanpuhdistustalkoot #roskatroskiin #roskatonrovaniemi #100Tekoa #puhtaallarannallaonkivauida #🤿
rovaniemenurheilusukeltajat
03.06.2022
Ylikylän uimaranta ✅ Sade yllätti sukeltajan 😂 Tai ehkä enemmän pintahenkilöt 🌧 Yksi ranta taas puhdas ja mukavasti puhdistuksen jälkeen tyyni ja kaunis ilta 🥰 #rovaniemenurheilusukeltajat #rovaniemi #ylikylänuimaranta #rannanpuhdistustalkoot #roskatroskiin #roskatonrovaniemi #100Tekoa #puhtaallarannallaonkivauida #🤿
rovaniemenurheilusukeltajat
02.06.2022
Rovaniemeläiset vauhdissa! Rantojenpuhdistustalkoita lähes joka päivä 🤩 Mutta katsokaapa miten upea ranta! 🥰 Reposted from rovaniemenurheilusukeltajat Norvajärven uimapaikka puhdistettu ✅ Ranta oli siistissä kunnossa. Muistathan talvella jäällä ulkoillessasi huolehtia terävät roskat mukaasi, sillä rantavedestä poistettiin runsaasti teräviä grillivartaita ja kertakäyttöaterimia. #rovaniemenurheilusukeltajat #rovaniemi #norvajärvi #norvajärvenuimapaikka #rannanpuhdistustalkoot #roskatroskiin #roskatonrovaniemi #100Tekoa #puhtaallarannallaonkivauida #🤿
sukeltajaliitto
Näytä lisää