Kaupunkimme

Rovaniemi kansainvälistyy ja kehittyy hyvää vauhtia. Moni saapuu Kemijoen varrelle vetovoimaisten tarinoiden innoittamana tai aiemmasta vierailustaan inspiroituneena. Rovaniemellä on tilaa kaikenlaisten unelmien ja suunnitelmien toteuttamiseen niin kaupungissa kuin maaseudullakin. Jotkut etsivät ehkä rauhaa suurkaupunkien kiireisen elämänrytmin vastapainoksi, toiset tulevat luomaan jotain uutta ja jännittävää. Erinomaisten liikenneyhteyksien vuoksi Rovaniemi on vain tunnin matkan verran kauempana muusta maailmasta kuin Helsinki. 

Siinä missä koko Lappi, myös Rovaniemi asuinpaikkana mahdollistaa monitasoisen kosketuksen luontoon. Rovaniemen kunnan alue käsittää yli 8 000 neliökilometriä, mikä tekee siitä pinta-alaltaan Euroopan Unionin suurimman kaupungin. Alue oli jääkauden aikana paksun jääkerroksen peitossa ja sulavat jäämassat muokkasivat maiseman sellaiseksi, minä se tänä päivänä näyttäytyy. Kun katsoo tarkasti, voi vaarojen ja tuntureiden päällä nähdä muinaisia rantoja. Voit melkein kuulla, kuinka ikivanhan meren aallot lyövät metsien kivikkoja vasten. 

 

Nykyinen Rovaniemi on rakennettu käytännössä lähes tyhjästä. Toisen maailmansodan loputtua kaupunki oli raunioina ja jälleenrakennuksen myötä sille oli rakennettava myös uusi identiteetti. Paikallisten paikoitellen jopa brutaali huumorintaju saattaa juontaa juurensa juuri näihin tapahtumiin. Jopa kriisin keskellä löytyy toivoa ja tahtoa rakentaa asiat uudelleen ja säilyttää ne tuleville sukupolville. Ripaus mustaa huumoria auttaa selvittämään joskus mahdottoman tuntuiset esteet.

Tämän oppaan tarkoitus on innostaa tutkimaan, mitä kaikkea Rovaniemen kaupungilla on tarjottavanaan kaupunkilaisille. Se ei anna suoria vastauksia, koska uskomme siihen, että esittämällä kysymyksiä kanssakulkijoille ja vaihtamalla tietoa kasvotusten voidaan rakentaa uusia merkittäviä suhteita. Rovaniemellä on yli 60 000 asukasta (Joulupukki mukaan lukien) ja se tarkoittaa juuri niin montaa erilaista näkökulmaa, mielipidettä ja vinkkiä kaupunkiin.

Liikkuminen

Rovaniemi sijaitsee keskellä upeaa arktista luontoa. Yksi kaupungin parhaista puolista on se, että metsät, suot ja vaarat ovat aivan lähellä, melkeinpä heti takapihalla. Liikkuminen paikasta toiseen saattaa vaatia hieman luovaa ajattelua, mutta se on osa arkea täällä pohjoisessa. Vaihtoehtoja löytyy virkistävän paljon. Kävellen, potkurilla, pyörällä, autolla, kelkalla tai hiihtäen – mieluisan kulkupelin valinta riippuu matkasta ja vuodenajasta. Vaikka Rovaniemi ei ole maailman metropoli, niin myös täällä pystyy helposti hyödyntämään julkista liikennettä kulkemiseen. Paikallisliikenne onkin erittäin varteenotettava ja luotettava vaihtoehto esimerkiksi koiravaljakolle tai porokyydille. Ja jos joku vieläpä rohkaistuu istumaan viereiselle penkille, on mukavaa vaihtaa esimerkiksi tietoa päivän polttavista aiheista matkan aikana.
Vuodenaikojen mukana

Talvi

Talven hyisistä pakkasista voi nauttia ulkoilun lisäksi myös kotipesässä. Kuulostele talven ääniä käsinkudotut villasukat jalassa ja lämmin juoma hyppysissä. Talvella on aikaa vaikka kutoa omat sukat, mutta jos se ei tunnu vaihtoehdolta, niin useammilta joulumarkkinoilta löytää paikallisten käsityöläisten valmistamaa lämmintä puettavaa. Kotiin voi luoda viihtyisää tunnelmaa sytyttämällä kynttilöitä. Ulos puolestaan voi tuoda lämpöä rakentamalla lumilyhtyjä ja jäälyhtyjä ystävien, perheen tai koko naapuruston kanssa

Kevät

Kevään saapuessa on upeaa huomata, kuinka lisääntyvä auringonvalo herättää kaupunkilaiset pitkän ja pimeän talven jälkeen. Ennen jäiden lähtöä ihmiset nauttivat auringosta ja hehkuvasta hangesta kävellen, hiihtäen ja kelkkaillen joen jäällä. Kun jää sitten sulaa ja alkaa murtua, alkaa abstraktien kuvioiden ja äänien näytös. Jäälohkareet patoutuvat ja matkaavat sitten vuolaassa virrassa kaupungin ohi. Suuret tulvat eivät ole harvinaisia ja on kiehtovaa seurata luonnon voimaa vuodenaikojen vaihtuessa.

Kesä

Kesä on parasta aikaa tutkia ympäristöä, kokeilla, kokea ja valvoa myöhään, sillä valoa riittää! Paikalliset nauttivat keskiyön auringon loputtomista päivistä monin tavoin. Uimarannalla tai terassilla loikoilu, päivä joella raikkaasta tuulenvireestä nauttien tai spontaanien grillijuhlien järjestäminen – tässä vain muutamia vaihtoehtoja.Rovaniemeen kuuluu kaupunkikeskustan lisäksi monta aktiivista kyläyhteisöä. Niiden vilkkaisiin ja aitoihin kesätapahtumiin kannattaa osallistua, sillä niissä pääset kosketukseen paikallisten ihmeiden kanssa.

Syksy

Syksy on perinteisesti houkutellut ihmisiä muualta Suomesta Lappiin ruskaretkille. Ruskan värit maalaavat ainutlaatuiset puitteet retkeilyyn ja luonnon hiljaisuudesta nauttimiseen. Hengittäminen on silkkaa nautintoa, koska ilma täällä on suorastaan huumaavan raikasta ja puhdasta. Yhtäkkiä ilmassa voi aistia hennon savun tuoksun. Se on merkki siitä, että joku pitää lepotaukoa nuotiolla. Eväät ja lämmin juotava kuuluvat olennaisena osana retkeen. Mutta miten voi löytää parhaan paikan viettää täydellinen syyspäivä? Henkilö vieressäsi saattaa hyvinkin osata vinkata, kauneimman laavun (Rovaniemellä on laavuja melkein 100!), tai ehkä hän osaa kertoa mistä löytyy komeimpia syksyn värejä hehkuva metsä. Rohkene aloittaa keskustelu, syksy on kaikille yhteinen!

Kotikulmilla

Kotikulmilla -juttusarjamme vie kierrokselle Rovaniemen eri kaupunginosiin ja niiden asukkaisiin. Mikä olisi sinun mielenmaisemaasi ja elämäntapaasi parhaiten istuva asuinalue?

Vapaa-aikaa arktisessa pääkaupungissa

Illanviettoa Rovaniemeläiseen tapaan

Täkäläinen ravintolakulttuuri ammentaa perirovaniemeläi¬sistä aineksista, joihin maailman maut sekoittuvat luoden kokonaisuudesta jotain erityistä. Baarit, kuppilat ja kahvilat järjestävät paljon teemailtoja, jotka monipuolistavat kaupungin tarjontaa entisestään. Tarjolla on koettavaa hevistä salsaan ja kielikylvyistä runokaraokeen. Viime vuosien aikana kaupungissa on avattu monta uutta ravintola- ja kahvilakonseptia. Rovaniemeltä löytyy niin perinteisiä illallisravintoloita ja fine diningia, kuin katukeittiötä, vegaaniystävällisiä ravintoloita, jääbaareja ja kissakahviloita.

Ruoka tuo ihmisiä yhteen ja uusia makuja kannattaa aina kokeilla. Ruokailun yhteydessä on mukava vaihtaa kuulumisia ja keskustella päivän polttavista aiheista. Täällä yllättäviä ideoita ja kohtaamisia voi syntyä niin grillijonossa, kuin valkoisten pöytäliinojen äärellä.

 

Kulttuuritapahtumat

Taidenäyttelyn avajaiset rennossa kahvilassa tai kansainvälisesti tunnetun taiteilijan näyttely taidemuseossa voivat koskettaa ja avartaa mieltä. Ne ovat myös erinomaisia tilaisuuksia tavata uusia ihmisiä. Rovaniemellä on vilkas kulttuurielämä, jossa toimii lukuisia pieniä, mutta aktiivisia kulttuuritoimijoita suurten museoiden ja teatterin lisäksi. Kaupungista löytyy yöelämää ilahduttavia pieniä klubeja, vaihtoehtoisia taidegallerioita, kattaus lastenkulttuuritapahtumia –
ja paljon muuta.

Mille sitä alkaisi - Harrastaminen Rovaniemellä

Rovaniemeltä löytyy harrastusvaihtoehtoja, olipa sitten kyseessä pitkäaikainen intohimosi tai päätös uuden aloittamisesta. Etsitkö ehkä yhteistä harrastusta koko perheelle tai jotain sopivaa lapselle? Liikuntaharrastus on tehokas ja mukava tapa pitää kuntoa yllä, hoitaa mieltä ja tutustua ihmisiin. Keskustelu harrastuksista voi johtaa erittäin pitkään ja monipuoliseen listaan aktiviteetteja ja lajeja, joita et välttämättä olisi osannut edes kuvitella löytyvän Rovaniemen kaltaisesta kaupungista!

Arctic Design Capital

Ankarat sääolosuhteet, harvaan asutut alueet ja infrastruktuuri (tai sen puute) asettavat muotoilulle ja innovaatioille erityisiä ominaispiirteitä arktisella alueella. Arktinen design ja olosuhdeosaaminen ovat erottamaton osa Rovaniemeä ja ne näkyvät vahvasti myös paikallisten korkeakoulujen toiminnassa. Palvelumuotoilu, teollinen muotoilu ja strateginen muotoilu ovat keskeisiä suuntauksia.

Luovien ratkaisujen etsiminen kuuluu paikallisväestön luonteeseen, sillä se mahdollistaa pohjoisen elämäntavan. Jos kohtaat haasteen, niin siihen löytyy kyllä ratkaisu: ideoi, kehitä, testaa. Jaa rohkeasti ajatuksesi ja tartu toimeen.

Kaupungin tunnelmia

Vanhempien asukkaiden tarinat Rovaniemestä sodan jälkeen saavat kuuntelijan samaistumaan siihen, kuinka kammottavan tyhjältä tuhotun kaupungin äärellä on täytynyt tuntua. Se on hyvä pitää mielessä, kun hyppäämme tähän päivään ja näemme menestyvän kaupungin, jossa uusia kerrostaloja nousee jälleenrakennuksen aikaisten rakennusten viereen.


Rovaniemen kaupunki näyttää ja tuntuu enimmäkseen modernin, käytännöllisen rakennuskulttuurin ja brutalismin sekoitukselta. Se ei ole kuvankaunis kuten Amalfin rannikko tai Alppien keskiaikaa henkivät pikkukaupungit, mutta sen uudelleensyntymän tarina on edelleen kesken ja kaupunkilaisina olemme osa tarinaa.

Uuden oppiminen

Opettaminen ja oppiminen muokkaavat yhteisöä. Kirjastot ovat olleet koulutuksen kulmakiviä edistämällä lukutaitoa ja lisäämällä kiinnostusta kirjallisuuteen. Rovaniemen kirjastot järjestävät lukuisia tapahtumia ja tarjoavat tilat kokoontumisille, jotka ovat suosittuja kaikenikäisten kaupunkilaisten keskuudessa. Kansalaisopisto tarjoaa laajan valikoiman kursseja, joilla voit kehittää itseäsi ja samalla seurustella uusien ihmisten kanssa. Kynnys osallistua on matala ja Rovaniemi antaa sinulle mahdollisuuden kukoistaa, jakaa tietoa ja kokeilla uusia asioita.