Jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen hanke tekee jalkautuvaa työtä työttömien parissa Lapin eri kunnissa. Autamme Kuntakokeilun asiakkaita kohti työelämää ja koulutusta. Olemme Lapin koulutuskuntayhtymän (REDU) hanke, REDU on Lapin suurin ammatillisen koulutuksen järjestäjä. Asiakkaidemme koulutus- ja osaamistaso tarvitsee vahvistusta työelämän vaatimuksiin nähden sekä maahanmuuttajat ja vieraskieliset tukea kielitaitoonsa, jotta työllistyminen ja opintoihin pääseminen olisi jouhevampaa. Meidät näkee Rovaniemen lisäksi Kemijärven ja Sodankylän raitilla miettimässä ratkaisupaketteja asiakkaillemme.

Mitä asiakaslähtöisyys on meidän työssä?

Meiltä saa sekä ryhmämuotoista valmennusta sekä yksilöohjausta. Järjestämme 5-10 päivän ryhmävalmennuksia, joissa aihealueita ovat mm. yhteiskunnassa ja kansalaisena toimiminen, työelämätaidot, opiskelu- ja urasuunnittelu, työkyvyn ja hyvinvoinnin ylläpitäminen, digitaidot, oman osaamisen tunnistaminen ja sen sanoittaminen. Valmennuksien aikana tutustutaan ammatilliseen koulutukseen ja työelämään ja ryhmätoteutuksen jälkeen on luonnollista jatkaa yksilöohjauksen parissa. Toiminnassamme korostuu saattaen vaihtaminen, asiakas ei jää tyhjän päälle valmennusten jälkeen. Seuraavat askeleet kohti työllistymistä mietitään jo valmennuksen aikana. Valmennusten sisältö suunnitellaan pedagogisesti ja osallistujien tarpeiden mukaan.

Me ajattelemme laajasti sitä, mikä kaikki voi edistää työllistymistä. Pyrimme toteuttamaan kaikkia niitä pieniäkin asioita, jotka liittyvät työllistymiseen. Esimerkiksi, hyvään työhakemukseen liittyy oleellisesti hakijan kuva. Toteutimmekin nyt keväällä CV-kuvapajan asiakkaillemme nuorten Ohjaamon tiloissa Rovaniemellä. Kun CVn eri osa-alueet ovat hiottu kuntoon ja samalla meidän toimesta positiivisesti vahvistettu asiakasta, on hänen entistä helpompaa hakea työpaikkaa ja seisoa oman osaamisen ja työhakemuksensa takana.

On siis oltava monenlaista työllistymistä edistävää palvelua, koska ei ole olemassa työn ulkopuolella olevan ihmisen stereotypiaa, meistä jokainen on yksilö ja tilanteemme yksilöllisiä. Meidän hankkeen kautta voi saada yksilöohjausta kohti tavoitettasi tai voi osallistua eri ryhmävalmennuksien toteutuksiimme.

Monipuoliset työllisyyttä edistävä toteutukset

Kaikki hankkeemme tarjoamat palvelut ovat maksuttomia ja ne ovat suunniteltu tukemaan työllistymistä ja osallisuutta sekä sosiaalista kuntoutumista. Meiltä saat neuvontaa esimerkiksi opiskeluun liittyvissä asioissa ja työnhakutaitoihin Perhevapaan jälkeen -ja Voimaa opintoihin tai työhön -ryhmissä sekä Omaa aikaa! -yksilövalmennuksissa. Ohjaamme digitaitoja DigiABC-ryhmissä. Teemme myös räätälöityjä kokonaisuuksia yhteisöille, joista löytyy kohderyhmäämme, kuten esimerkiksi ELOry ja Tyttöjen talo. Oman hyvinvoinnin ääreen pääsee pysähtymään ja miettimään arjen hallintaa Hyvinvointia arkeen- ryhmässä ja suomea toisena kielenä voi vahvistaa hankkeemme suomen kielen opettajan kanssa. Meidät löytää jalkautuneena myös Rovaniemen kylille ja sivukirjastoihin sekä kirjastoautoon syksyn aikana. Toteutamme valmennuksissamme perheystävällisyyttä ja järjestämme perheellisille tarvittaessa lastenhoidon hankkeen palveluihin osallistumisen ajaksi.

Krista Heikkinen, Opintoneuvoja, 040 538 6075, Jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen -hanke (JOOK)

Leila Rautio, Opintoneuvoja, 040 121 7328, JOOK-verkoston koordinaattori

Jatkuvan oppimisen ja osaamisen kehittämisen hanke (JOOK) on lappilaisten koulutusorganisaatioiden yhdessä toteuttama verkostomainen hankekokonaisuus.

Kirjoitus on osa Rovaniemen kaupungin Osaamon Kokemus puhuu -blogisarjaa, jossa käsitellään työllisyyteen liittyviä aiheita. Osaamo on Rovaniemen kaupungin ja Euroopan sosiaalirahaston rahoittama hanke, jonka tavoitteena on löytää eri keinoja työvoiman ja työnantajien kohtaannon edistämiseen. Osaamo toimii Rovaniemen kaupungin työllisyyspalveluiden alaisuudessa. Blogisarjan kirjoittajat ovat Osaamon verkoston jäseniä, kuten Lapin alueella toimivien hankkeiden ja työnantajien edustajia tai työnhakijoita. Kirjoittajat edustavat teksteissä omia mielipiteitään. Lue lisää Osaamon toiminnasta sekä sen maksuttomista palveluista osoitteessa www.rovaniemi.fi/osaamo.