Konsernihallinnon hankkeet

Hiilineutraali Rovaniemi –hankkeen tavoitteena on luoda perusta Rovaniemen kaupungin pitkäjänteiselle ilmastotyölle. Hanke vastaa kaupungin tarpeeseen saavuttaa valtakunnalliset tavoitteet energia- ja ilmastopolitiikassa ja vahvistaa kaupungin osaamista vihreän energiasiirtymän mahdollistamiseksi ja energiatehokkuuden parantamiseksi. Hankkeessa tunnistetaan keskeiset keinot ja toimenpiteet erityisesti päästövähennysten ja hiilineutraalisuuden saavuttamiseksi.

Hankkeessa laaditaan tilannekuva, jonka avulla luodaan ymmärrys lähtötilanteesta mm. päästöistä ja niiden lähteistä sekä elinkeinoelämän ja asukkaiden odotuksista ja näkemyksistä. Tilannekuvan pohjalta laaditaan kestävän energiankäytön ja ilmaston toimintasuunnitelma (Sustainable Energy and Climate Action Plan) yhteistyössä sidosryhmien kanssa.

Lisäksi hankkeen avulla otetaan käyttöön julkinen työkalu päästövähennystavoitteiden seuraamiseksi ja pilotoidaan keinoja, joilla kaupunki voi omalta osaltaan edistää päästövähennyksiä. Ilmastoviestinnän avulla kaupungin toimenpiteitä tuodaan näkyväksi kuntalaisille ja sidosryhmille.

Hankkeen myötä ilmasto-osaaminen vahvistuu kaupunkiorganisaatiossa ja eri toimialat tunnistavat oman roolinsa hiilineutraalius- ja energiatavoitteiden toteuttamisessa. Yhteistyö vahvistuu myös muiden toimijoiden kanssa. Lisäksi kaupungin yhteistyö kansallisella ja kansainvälisellä tasolla vahvistuu ja kyky ja osaaminen hyödyntää EU:n vihreän rahoituksen mahdollisuuksia kasvaa.

Toteutusaika: 1.8.2024-30.4.2027

Budjetti: 399 143 euroa, josta EAKR-osuus 319 314 euroa (80 %) ja kaupungin osuus 79 829 euroa (20 %)

Rahoituslähde: Euroopan aluekehitysrahasto, Lapin liitto

Yhteyshenkilö: Jussi Vuoristo, ilmastoasiantuntija, jussi.vuoristo(a)rovaniemi.fi

Euroopan unionin osarahoittamalapinliitto_rgb_vaaka_vari.jpg

Vastuullinen ja tehokas energiankäyttö vähentää hiilidioksidipäästöjä ja on yksi tärkeimmistä toimista ilmastonmuutoksen hallinnassa. Rovaniemen kaupunkikonsernilla on hallinnoitavana suuri joukko erilaisia kiinteistöjä, rakennuksia ja toimitiloja niiden erilaisissa elinkaaren vaiheissa. Useissa näistä on suunnitteilla peruskorjauksia. Hankkeessa kehitettävä työkalu auttaa hyödyntämään laajemmin energiankulutustietoa, sekä arvioimaan arjen toimenpiteiden, muutosten, korjausten ja investointien vaikutuksia päästöihin. Hankkeen myötä kaupungin omien rakennusten energiatehokkuus paranee ja hiilijalanjälki pienenee.

Hankkeen sisältöön kuuluvat kaikki Tilapalvelukeskuksen omistamat ja kaupungin omassa käytössä olevat kiinteistöt sekä ulkopuolisille vuokratut kohteet. Lisäksi hankkeen laajuuteen kuuluvat muutospäätöksen mukaisesti Rovaniemen Kaupunkikiinteistöt Oy:n omistuksessa olevat kohteet. Väliaikaiset väistö- tai vuokratilat eivät kuulu hankkeen piiriin. Hankkeen aikana kartoitetaan alamittareiden ja vesimittareiden osalta nykyominaisuudet ja selvitetään jatkuvatoimiseen seurantaan liittymisen vaatimukset. Muutostyöt eivät kuulu osaksi hanketta.

Hankkeen selvitys- ja valmisteluvaiheessa kartoitetaan, tunnistetaan ja arvioidaan nykyisen teknologian ominaisuudet ja rajoitteet sekä saatavan tiedon laatu. Lisäksi kartoitetaan saatavilla oleva teknologia, ymmärretään tarpeet ja pystytään määrittelemään tavoitteet. Kun tieto on koottu yhteen ja ymmärretään kokonaisuus, kartoitetaan ja kilpailutetaan järjestelmät / sovellukset, jotka tukevat parhaiten hankkeen tavoitteita.

Hankkeen kehittämisvaiheessa rakennetaan energiatiedon seuranta valitun järjestelmän osalta. Lisäksi määritetään ja testataan laskentamallit, jotka tukevat tavoitetta arvottaa muutosten hiilijalanjälkeä sekä investointien vaikutuksia. Järjestelmän toimivuus testataan lopuksi 4-5 valitulla kohteella, joilla pystytään todentamaan jo tehdyt energiatehokkuuteen vaikuttavat muutokset tai kehityspotentiaali tulevien suunnitelmien ja muutosten osalta. Hankkeen tuoma muutos on ajantasainen energiatiedolla johtaminen.

 

Kiinteistöjen elinkaari Dashboard -hanke pähkinänkuoressa

Hankkeen koko nimi: Kiinteistöjen elinkaari Dashboard; käyttödatan sekä peruskorjausten energiatehokkuuden ja päästövähennysvaikutusten työkalu
Hankkeen lempinimi: Dashboard
Toteuttava yksikkö: Tilapalvelukeskus
Toteutusaika: lokakuu 2023 - toukokuu 2026
 
Budjetti: 294 412€
 
Rahoituslähde: 80% Euroopan aluekehitysrahasto (EAKR)
Rahoittava viranomainen: Lapin Liitto
 
Yhteyshenkilö: Anne Aikio, Energia-asiantuntija, anne.aikio(a)rovaniemi.fi

 

Euroopan unionin osarahoittamalapinliitto_rgb_vaaka_vari.jpg

Kansainvälisesti arvostetun arkkitehti Alvar Aallon kädenjälki näkyy laajasti Rovaniemellä. Hänen tunnetuimpia töitään ovat kulttuuri- ja hallintokeskus, joka tunnetaan Aalto-keskuksena, sekä kaupunkikuvaa hallitseva poronsarvikaava. Uusi Aalto -hankkeen tavoitteena on herättää Aallon tuotanto uudelleen henkiin osaksi nykyistä kaupunkikulttuuria ja löytää sen kohteille uudenlaisia käyttötarkoituksia erityisesti matkailun, elämysten ja luovien alojen näkökulmasta. 

Hankkeen tavoitteena on vahvistaa Rovaniemen asemaa innovatiivisena ja elinvoimaisena Aalto- ja arkkitehtuurikaupunkina, ja samalla luoda uutta Aaltoon liittyvää liiketoimintaa, matkailua, tuotteita, palveluja ja sisältöjä. Rovaniemen Aalto-keskukselle luodaan kokonaiskonsepti, joka yhdistää keskuksen sekä muut Aalto- ja arkkitehtuurikohteet saumattomaksi kokonaisuudeksi. Tämä kokonaisuus palvelee sekä paikallisia asukkaita että matkailijoita ja luo yrityksille uusia liiketoimintamahdollisuuksia. 

Hankkeen toimenpiteet jakautuvat kolmeen työpakettiin. Ensimmäisessä kartoitetaan mahdollisuuksia ja edellytyksiä Alvar Aallon tuotannon, arkkitehtuurin ja kaupunkitilojen valjastamiseksi yritystoiminnan, erityisesti matkailun ja luovien alojen käyttöön, sosiaalisesti kestävällä tavalla. Lisäksi tunnistetaan Rovaniemen erottautumistekijöitä ja kerätään laajasti ideoita kehittämistyön pohjaksi. Toisessa työpaketissa keskitytään Alvar Aaltoon ja muuhun arkkitehtuuriin liittyvien sosiaalisesti kestävien tuotteiden ja palveluiden kehittämiseen, joita testataan kohderyhmien kanssa. Työpaketin lopputuloksena syntyy kokonaiskonsepti Aalto-keskuksen toiminnalle. Kolmannessa työpaketissa laaditaan yhteinen brändi kokonaiskonseptille ja aktivoidaan yritysten markkinointia. 

Toteutusaika: 1.3.2025–31.5.2027 

Budjetti: 358 714 euroa, josta Euroopan aluekehitysrahaston (EAKR) osuus on 286 971 euroa (80 %) ja Rovaniemen kaupungin omarahoitusosuus 71 743 euroa (20 %) 

Rahoituslähde: Euroopan aluekehitysrahasto, Lapin liitto 

Yhteyshenkilöt:  

Eeva Huuhtanen, projektipäällikkö 
+358 40 481 1897 
eeva.huuhtanen(a)rovaniemi.fi 

Katri Laitinen, projektikoordinaattori 
+358 40 632 7031 
katri.laitinen(a)rovaniemi.fi 

Euroopan unionin osarahoittamalapinliitto_rgb_vaaka_vari.jpg

Rovaniemen kaupungin tahtotilana on kasvattaa kaupungin tunnettuutta Aalto-kaupunkina niin kansallisesti kuin kansainvälisesti. Aallon Rovaniemi -hankkeella kartoitettiin Alvar Aallon arkkitehtuuriin ja tuotantoon pohjautuvan yhteistyön kehittämisedellytyksiä Rovaniemellä. Hankkeen tavoitteena oli tehdä kaupunkilaisille ja eri toimijoille tutuksi Aallon vaikutus Rovaniemeen sekä tunnistaa ja ideoida keinoja, toimenpiteitä ja hankkeita, joilla voidaan vahvistaa Rovaniemen tunnettuutta Aalto-kaupunkina ja vaalia Aallon perintöä rovaniemeläisessä arjessa ja tekemisessä.

Hankkeessa koottiin Aallon Rovaniemi -toimijaverkosto ja laadittiin toimintasuunnitelma tulevien vuosien kehittämistyöhön. Hankkeen tarkoituksena oli sitouttaa toimijoita sektori- ja toimialarajat ylittäen työhön, jolla nostetaan esiin Aallon Rovaniemeä ja rakennetaan sen pohjalta uusia avauksia mm. elinkeinoelämän, koulutuksen, kulttuurin ja rovaniemeläisen arjen kehittämiseksi. Rovaniemen toimiminen Alvar Aalto -kaupunkien verkoston puheenjohtajana ja Alvar Aalto -viikon järjestäjänä vuonna 2025 on paitsi tärkeä syy hankkeen toteuttamiseen myös alusta testata hankkeessa luotavan verkoston ideoimia ja toteuttamia uusia Aalto -tuotteita, palveluita ja sisältöjä.

Toteutusaika: 1.8.2023-31.8.2024

Rahoituslähde: Lapin liitto, AKKE-rahoitus

Yhteyshenkilö: Pirkko Sivonen, hankeasiantuntija, pirkko.sivonen(a)rovaniemi.fi

lapinliitto_rgb_vaaka_vari.jpg


Koulutuspalveluiden hankkeet

Perusopetus

  1. Tasa-arvon edistäminen ja laadun kehittäminen
  2. Korona-avustus
  3. Ilmasto- ja kestävyyskasvatuksen kehittäminen
  4. Game It Now 2.0
  5. Vaativan erityinen tuki
  6. Yhteisöllinen oppilashuolto
  7. Konsultatiivisen sairaalaopetuksen kehittäminen
  8. Myllärin koulun konsultaatio ja osaamiskeskusrooli
  9. Jengiytymisen ehkäisy

Lukio

  1. Laatu- ja saavutettavuusohjelman edistäminen
  2. Korona-avustus
  3. Lukiokoulutukseen valmentava opetus (ukrainalaisille)
 

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Avustuksella vahvistetaan koulutuksen tasa-arvoa kohdentamalla tukea niille kouluille ja päiväkodeille, jotka sijaitsevat sosioekonomisesti huono-osaisemmilla alueilla, vahvistetaan laadukkaiden oppimistulosten saavuttamista ja hyvinvointia ja pienennetään lapsi- ja opetusryhmäkokoja. Rovaniemellä rahoituksella tuetaan ja toteutetaan lähikouluperiaatteen sekä oppimisen tuen periaatteiden toteutumista esi- ja perusopetusryhmissä joustavin opetusjärjestelyin, mm. ryhmäkokoja pienentämällä ja erityisopetusta kehittämällä sekä lisäämällä valtionavustuksen turvin palkattuja opettajia ja koulunkäynninohjaajia.

  • Käyttöaika: 31.12.2024 mennessä
  • Kohderyhmä: perusopetuksen koulut ja oppilaat
  • Yhteistyötahot: koulutuspalvelut
  • Yhteyshenkilö: Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi 

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Koronaepidemian aikana lapsien ja perheiden ongelmat ovat kasvaneet ja moninaistuneet. Osallisuuden tunne on vähentynyt, joka osaltaan vaikuttaa lapsen kokemukseen oppijana ja käsitykseen minäpystyvyydestä. Lisäksi vieraskielisten ja maahanmuuttajataustaisten lasten oppimisen ja kehityksen tukeminen riittävän tehokkaalla tavalla ei ole toteutunut. Joustavat toiminnan järjestämistavat varhaiskasvatuksesta perusopetukseen ovat yhä enenevässä määrin tarpeellisia. Rahoituksella luodaan Rovaniemelle joustava oppimisen, koulunkäynnin ja hyvinvoinnin tuen jatkumo, joka alkaa varhaiskasvatuksesta ja jatkuu katkeamatta aina perusopetuksen loppuun saakka. Avustuksella palkataan taidepedagogi päiväkoteihin, pilotoidaan tiimiopettajutta esi- ja alkuopetuksessa sekä palkataan koulukoutsit yläkouluihin ehkäisemään koulupudokkuutta.

  • Käyttöaika: 31.12.2024 mennessä
  •  Kohderyhmä: Varhaiskastuksen, esi- ja perusopetuksen yksiköt ja oppilaat
  •  Yhteistyötahot: koulutuspalvelut
  •  Yhteyshenkilö: Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi
 

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Ensimmäisen rahoituksen puitteissa laaditun Arktisen tiekartan jalkauttaminen ja käyttöönotto kaikilla Rovaniemen peruskouluilla. Kuhunkin kouluun muodostetaan oppilaista kestävyystiimi, joka vastaa tiekartan kehittämisestä edelleen. Oppilastiimeille järjestetään vuosittainen seminaari, joka tukee aktiivista toimijuutta ilmastotoimien eteenpäinviemiseksi. Opettajista kootun kestävyysopettajien verkoston myötä Rovaniemen peruskoulujen ilmasto- ja kestävyystoimintaa kehitetään edelleen säännöllisissä kokoontumisissa, sekä luodaan käytänteitä ideoiden ja opetusmateriaalien keskinäiseen jakamiseen. 

  • Käyttöaika: 31.12.2024 mennessä
  • Kohderyhmä: perusopetuksen koulut, oppilaat ja opetushenkilöstö
  • Yhteistyötahot: Lapin Yliopisto, Arktikum, paikalliset ja alueelliset järjestöt
  • Hanketyöntekijä: Ilona Kyngäs, hanketyöntekijä, ilona.kyngäs@roiedu.fi 

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Toteutus tapahtuu osana INNOKAS-verkostoa. Game it now 2.0 -hankkeessa kehitetään hankekuntien, hankeopettajien ja oppilaiden kanssa yhteistyössä peleihin, pelillisyyteen, pelilukutaitoon ja pelinkehitykseen liittyviä 2000-luvun taitojen oppimista tukevia menetelmiä, materiaaleja ja toimintatapoja. Hanke jatkaa vuosina 2018–2020 toteutetun Game it now -hankkeen työtä temaattisesti laajempaan ja oppilaslähtöisempään suuntaan. Hankkeessa luodaan pelillisyyden oppimispolku ja siihen linkittyvät materiaalit, joiden avulla opettaja, luokka, koulu tai kunta pystyy kehittämään omaa osaamistaan pelillisyydessä, pelinkehittämisessä ja pelinlukutaidossa. Hankkeessa kehitettävä vuosikello tukee koulujen mahdollisuuksia käyttää hyväksi olemassa olevia ja tässä hankkeessa kehitettäviä toimintoja ja tapahtumia.

  • Käyttöaika: 31.12.2025 mennessä
  • Kohderyhmä: varhaiskasvatuksen, esi- ja perusopetuksen yksikött ja oppilaat
  • Yhteistyötahot: INNOKAS-verkosto, Helsingin Yliopisto, varhaiskasvatus, koulutuspalvelut
  • Yhteyshenkilöt: VAKA Päivi Pihlaja, VAKA:n TVT-suunnittelija, paivi.pihlaja@rovaniemi.fi, Koulutuspalvelut Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi 

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Monialaisen yhteistyön kehittäminen. Tavoitteena on uusien yhteistyön rakenteiden luominen monialaisten toimijoiden kesken. Tämä tapahtuu luomalla konkreettisia toimintamalleja sivistys-, sosiaali- ja terveystoimen toimijoiden välille alueellisella tasolla uudella Lapin hyvinvointialueella. Kehitetään kuntarajat ylittävää yhteistyötä ja seutukunnallista/maakunnallista yhteistyötä. VIP-verkoston moniammatillisen osaamisen hyödyntäminen esi- ja perusopetuksessa Lapin hyvinvointialueella.

  • Käyttöaika: 31.7.2024 mennessä
  • Kohderyhmä: esi- ja perusopetuksen koulut ja oppilaat
  • Yhteistyötahot: VIP –verkosto (OYS), LapHA, Neljäntuulen ja Myllärin koulu 
  • Hanketyöntekijä: Tapio Hirsivaara, hankekoordinaattori, tapio.hirsivaara@rovaniemi.fi

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Huolehditaan, että yhteisöllisen opiskeluhuollon ennaltaehkäisevä tuki sekä yksilökohtaisen opiskeluhuollon varhainen tuki ovat kaikkien opiskelijoiden saatavilla yksilöllisten tarpeiden mukaisesti ja yhdenvertaisesti. Tämä tarvitsee toteutuakseen lisähenkilöstöä ja hankerahoituksella palkataan yhteisöllisen opiskeluhuollon koordinaattori, jonka tehtävänä on kehittää yhteisöllisen oppilashuoltotyön toimintamalleja. Otetaan käyttöön Rovaniemen kaupungin opetuksenjärjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma esi- ja perusopetuksessa sekä lukiossa. Lisäksi hankkeen aikana päivitetään Rovaniemen kaupungin Hyvinvoinnin vuosikello, mikä on saanut KunTeko-palkinnon2019 ja sitä on otettu käyttöön useissa Suomen kunnissa ja kaupungeissa.

  • Käyttöaika: 31.7.2024 mennessä
  • Kohderyhmä: esi- ja perusopetuksen oppilaat sekä lukion opiskelijat
  • Yhteistyötahot: LapHA, VAKA, koulutuspalvelut 
  • Hanketyöntekijä: palkataan elokuussa 2023 

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Huolehditaan, että yhteisöllisen opiskeluhuollon ennaltaehkäisevä tuki sekä yksilökohtaisen opiskeluhuollon varhainen tuki ovat kaikkien opiskelijoiden saatavilla yksilöllisten tarpeiden mukaisesti ja yhdenvertaisesti. Tämä tarvitsee toteutuakseen lisähenkilöstöä ja hankerahoituksella palkataan yhteisöllisen opiskeluhuollon koordinaattori, jonka tehtävänä on kehittää yhteisöllisen oppilashuoltotyön toimintamalleja. Otetaan käyttöön Rovaniemen kaupungin opetuksenjärjestäjän opiskeluhuoltosuunnitelma esi- ja perusopetuksessa sekä lukiossa. Lisäksi hankkeen aikana päivitetään Rovaniemen kaupungin Hyvinvoinnin vuosikello, mikä on saanut KunTeko-palkinnon2019 ja sitä on otettu käyttöön useissa Suomen kunnissa ja kaupungeissa.

  • Käyttöaika: 31.7.2024 mennessä
  • Kohderyhmä: esi- ja perusopetuksen oppilaat sekä lukion opiskelijat
  • Yhteistyötahot: LapHA, VAKA, koulutuspalvelut 
  • Hanketyöntekijä: palkataan elokuussa 2023 

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Avustuksella palkataan sairaalaopetukseen opettajia jatkamaan ja juurruttamaan edellisen hankerahoituksen aloitettuja toimenpiteitä sairaalaopetuksen ennaltaehkäisevän sekä konsultativiisen toiminnan suhteen koko Lapin maakunnassa. Lisätään koulujen henkilökunnan tietotaitoa liittyen oppilaiden psyykkiseen oireiluun ja tukitoimien järjestämiseen omassa lähikoulussa. Tavoitteena on lisätä oppilaiden ja henkilökunnan hyvinvointia, pahoinvointia vähentämällä. Tavoitteena on sairaalakoulujaksojen vähentäminen ja lyhentäminen ennaltaehkäisevää työtä lisäämällä. Tavoitteena on kehittää toimintamalli, jossa konsultatiivisesta työskentelystä tulee pysyvä osa moniammatillista yhteistyötä esi- ja perusopetuksessa. Konsultatiivisen työn käytänteiden kehittäminen ja monipuolistuminen kansallisen kouluttautumisen kautta.

  • Käyttöaika: 31.7.2024 mennessä
  • Kohderyhmä: Koko Lapin maakunnan esi- ja peruskoulut sekä niiden opetushenkilöstö, oppilaat ja huoltajat
  • Yhteistyötahot: LKS, OYS
  • Hanketyöntekijät (3):
  • Anu Soudunsaari, hanketyöntekijä, anu.soudunsaari@rovaniemi.fi
  • Asta Meriläinen, hanketyöntekijä, asta.merilainen@rovaniemi.fi
  • Henna Kangas, hanketyöntekijä, henna.kangas@@rovaniemi.fi
 

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Hankkeen tavoitteena on 1. lisätä Myllärin koulun tekemää ennaltaehkäisevän ja varhaisen tuen konsultoivan työn määrää. 2. Lisätä inkluusiota Lapin kouluissa juurruttamalla ennalta ehkäisevää ja varhaista tukea alueen koulujen toimintakulttuuriin sekä vahvistamalla vahvaa tukea tarvitsevien oppilaiden ympärillä olevaa monialaista työtä ja rakenteita. 3. Kehittää Myllärin koululla toimivia rakenteita, vaikuttavia toimintatapoja ja toimintamallia alueellisena konsultaatiokeskuksena toimimiselle myös hankerahoituksen päättymisen jälkeen. 4. Lisätä ja vahvistaa Myllärin koulun konsultatiivista tehtävää, joka liittyy vaativaa erityistä tukea tarvitsevien niiden lasten ja nuorten opetukseen ja siirtymien tukemiseen.

  • Käyttöaika: 31.12.2024 mennessä
  • Kohderyhmä: Lapin maakunnan perusopetuksen koulujen opetushenkilöstö,  oppilaat ja huoltajat
  • Yhteistyötahot: Kolpene, LKS, ELMERI-kouluverkosto
  • Hanketyöntekijä: palkataan elokuussa 2023 

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Luodaan jengiytymistä sekä syrjäytymistä ennaltaehkäisevä toimintamalli. Tavoitteena on laatia selkeä ja moniammatillisesti hyödynnettävä toimintamalli, jonka avulla keskustan alueen toimijoille mahdollistetaan riittävät tietotaidot sekä menetelmät puuttua ilmiöihin sekä ehkäistä jengiytymistä. Luodaan peruskouluihin malli nuorten matalankynnyksen ohjautumiseen ankkuritoiminnan asiakkaaksi ja tiedotetaan sekä koulutetaan opettajia sekä koulujen henkilökuntaa ankkuritoiminnasta. Tehostetaan jalkautuvan nuorisotyön, kauppakeskus nuorisotyön ja koulujen yhteistyötä poissaoloihin puuttumiseen. Luodaan malli keskustan alueen toimijoille (kauppakeskusten johtajat, poliisi, rehtorit, vartijat, nuorisotyöntekijät) ilmiöihin puuttumiseen sekä jengiytymisen ehkäisyyn. Luodaan käytänteitä tai yhteistyömalleja lastensuojelulaitoksissa asuvien nuorten kauppakeskuksissa ja keskustassa ilmeneviin häiriökäyttäytymiseen puuttumiseen.

  • Käyttöaika: 31.12.2024 mennessä
  • Kohderyhmä: perusopetuksen koulut ja oppilaat
  • Yhteistyötahot: nuorisopalvelut, poliisi, vartijat, LapHA
  • Hanketyöntekijä: palkataan elokuussa 2023 

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Kyseessä on kansallisen lukiokoulutuksen laatu- ja saavutettavuusohjelman edistäminen ja meneillään on toinen rahoitusvaihe.

  • Käyttöaika: 31.7.2024 mennessä
  • Kohderyhmä: Lapin lukioiden verkosto
  • Yhteistyötahot: Lapin maakunnan lukiot 
  • Hanketyöntekijät:
  • Anna-Kristiina Rahkala, projektipäällikkö, anna-kristiina.rahkala@rovaniemi.fi

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Korona pandemian aiheuttaman opiskelijoiden osaamisvajeiden paikkaaminen kohdentamalla lisätukea opintojen kertaamiseen ja tukitoimenpiteisiin erityisesti opiskelijoille, joilla arvioidaan koronaviruksen aiheuttamien poikkeusolojen vaikutusten olevan puutteita opetussuunnitelman perusteiden mukaisten osaamistavoitteiden osalta. Tukimuotoina ovat kertaus- ja tukiopetus, pienryhmäopetus sekä erityisopettajan yksilö tuki. Tämä mahdollistetaan palkkaamalla kaksi erityisopettajaa, jolloin molemmissa Rovaniemen lukioissa toimii 2 erityisopettajaa. Erityisopettajien lisäämisellä pystytään lisäämään samanaikaisopetuksen määrää. 

  • Käyttöaika: 31.7.2024 mennessä
  • Kohderyhmä: Rovaniemen lukio-opiskelijat
  • Yhteistyötahot: Koulutuspalvelut, Lyseonpuiston ja Ounasvaaran lukiot
  • Yhteyshenkilö: Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi

Käyttötarkoitus ja tavoitteet: Ounasvaaran lukiolle perustetaan joustava S2-opetuksen tukimuoto, jossa integroidaan ukrainasta tulleet opiskelijat osaksi oppilaitosyhteisöä samaan aikaan tehostetusti tukien suomen kielen kehittymistä. Toimintaa varten avustuksella palkataan S2-koordinaattori, joka vastaa paitsi suomen kielen tehostetusta opetuksesta niin myös muista ukrainalaisten opiskelijoiden integroitumiseen liittyvistä tarpeista laajassa yhteistyöverkostossa. Itse S2-tuki voi tapahtua osittain pienryhmässä tai samanaikaisopettajuutena.

  • Käyttöaika: 31.7.2024 mennessä
  • Kohderyhmä: ukrainalaiset toisen asteen/lukion opiskelijat
  • Yhteistyötahot: Rovaniemen lukiot, Koulutuskuntayhtymä REDU, Vastaanottokeskus
  • Yhteyshenkilö: Jussi Kainulainen, opetuspäällikkö, jussi.kainulainen@rovaniemi.fi
Vapaa-ajan palveluiden hankkeet

Käyttötarkoitus ja tavoitteet:

Rovaniemen kaupunginkirjaston ja nuorisopalveluiden kumppanuushankkeessa kehitetään Vaaranlammen monitoimitalon yhteistä toimintamallia. Kirjasto ja nuorisotila sijaitsevat rakennuksessa lähekkäin ja jakavat osittain myös yhteisiä tiloja. Hankkeessa kartoitetaan monitoimitalon eri toimijoiden, asiakkaiden ja Korkalovaaran asukkaiden tarpeita ja toiveita etenkin vapaa-ajan palveluiden käytössä olevien tilojen suhteen, minkä pohjalta palveluita ja yhteistä toimintakulttuuria kehitetään.

Käyttöaika:

31.12.2025 mennessä

Kohderyhmä:

Monitoimitalon eri toimijat, asiakkaat sekä Korkalovaaran asukkaat Yhteistyötahot: Vaaranlammen peruskoulu, Vaaranlammen päiväkoti, Vaaranlammen neuvola, Korkalovaaran asukasyhdistys, Rovaniemen kaupungin viestintä, markkinointi ja osallisuuspalvelut

Yhteyshenkilö:

Laura Herva, hankekoordinaattori, laura.herva@rovaniemi.fi

Hankkeessa rakennetaan Ounasvaaralle 2,5 kilometrin mittainen asfaltoitu rullarata, joka mahdollistaa rullahiihdon, rullaluistelun ja muita rullalajeja (esim. rullalautailu). Rullarata sijoittuu olemassaoleville Ounasvaaran valaistuille ulkoilureitti-/ kilpalatupohjille ja on veloituksetta kaikkien käytössä.

Rullarata vastaa tarpeeseen kehittää lumettoman ajan matkailua ja matkailuelinkeinon ympärivuotisuutta ja siten lisätä alan ympärivuotisia työpaikkoja. Tavoitteena on tukea uuden lumettoman ajan matkailuliiketoiminnan kehittämistä ja kasvua.

Hankkeen varsinaisina kohderyhminä ovat liikunta-, ja urheilu- ja hyvinvointimatkailupalveluja tarjoavat yritykset sekä muut majoitus- ja ohjelmapalveluja tarjoavat yritykset. Rullarata mahdollistaa liiketoiminnan kehittämisen ja kasvattamisen myös liikunta- ja valmennuspalveluja tarjoaville yrityksille, urheilutapahtumien järjestäjille sekä urheiluvälineiden myyntiä, vuokrausta ja huoltoa tarjoaville yrityksille. Lisäksi rata mahdollistaa rullalajeihin liittyvää testaus- ja TKI-toimintaa.

Rullarata on osa pitkän aikavälin tavoitetta kehittää Rovaniemeä ja Ounasvaaran aluetta liikunta- ja luontomatkailukohteena ja kansainvälisen tason urheilukohteena paikallisten asukkaiden tarpeet huomioiden. Rullarata on yksi monista alueelle suunnitelluista aktiviteeteista, joiden avulla monipuolistetaan alueen lumettoman ajan palvelutarjontaa.

Toteutusaika: 1.1.2024-30.9.2025

Kokonaisbudjetti 659 750 euroa, josta kaupungin osuus 197 925 euroa

Rahoituslähde: Oikeudenmukaisen siirtymän rahasto (70% kokonaiskustannuksista)

Yhteyshenkilö: Pekka Hämäläinen, liikuntajohtaja

Euroopan unionin osarahoittamalapinliitto_rgb_vaaka_vari.jpg

Hanke edistää ikääntyneiden kulttuurihyvinvointia ja liikkumista Lapin hyvinvointialueen Kaakkoisella alueella. Ensisijaisena kohderyhmänä ovat taiteelle ja kulttuurille avoimet yli 65-vuotiaat ikääntyneet, jotka ovat vaarassa passivoitua tai jäädä palveluiden ulkopuolelle. Tavoitteena on luoda ennaltaehkäisevää toimintaa, jolla voidaan hidastaa toimintakyvyn heikkenemistä ja lisätä osallisuutta. Rovaniemellä, Posiolla ja Ranualla otetaan käyttöön etsivän kulttuurisen vanhustyön toimintamalli verkostoyhteistyöllä sekä jatkokehitetään ikääntyneille suunnattuja kulttuurihyvinvointipalveluita.

Hankkeen hallinnoinnista ja suunnittelusta päävastuussa on Rovaniemen kaupunki. Osatoteuttaja Piste Kollektiivi vastaa hankkeessa kulttuurihyvinvointipalveluiden kehittämisestä ja taidesisältöjen toteuttamisesta hankkeeseen palkattujen taideasiantuntijoiden avulla. Myös Lapin hyvinvointialue ja kunnat osallistuvat verkoston työskentelyyn osatoteuttajina. Yhteistyökumppaneina toimivat mm. Lapin muistiyhdistys, Napapiirin omaishoitajat, Rovaniemen Neuvokas sekä Ranuan seurakunta.

 

Toteutusaika: 1.3.2025-31.10.2027

Kokonaisbudjetti: 461 680 €

Rahoituslähde: THL, Terveyden edistämisen määräraha

Yhteyshenkilö: Maria Vinberg, projektipäällikkö
maria.vinberg@rovaniemi.fi, p. 040 537 3620

Hankkeessa toteutetaan Ounasvaaran alueen rakennustöitä, joiden kautta parannetaan alueen ympärivuotista matkailua, yritysten liiketoimintaympäristöä sekä aluetta kuntalaisten liikuntapaikkana. Toteutettiin vuonna 2024 Taljatien alueen asvaltointi. Kesällä 2025 rakennetaan pyöräpuisto hiihtostadionin itäpäätyyn.  

Rahoitus: Lapin Liitto, Alueiden kestävän kasvun ja elinvoiman tukeminen (AKKE). Tukea myönnetään 70 % hyväksytyistä kokonaiskustannuksista, kuitenkin enintään 168 000 euroa.  
Kustannusarvio: 243 000 €.
Hankkeen toteuttamisaika: 1.9.2024-30.10.2025  

lapinliitto_rgb_vaaka_vari.jpg