Maamme tärkein kotiseututapahtuma – kotiseudun ja paikallisuuden juhla

Kotiseutupäivät kokoaa yhteen satoja ihmisiä eri puolilta Suomea ja tuhansia lähialueen asukkaita. Päivät ovat ainutlaatuinen elämys täynnä kohtaamisia, keskusteluja, oppimista, alueeseen tutustumista, retkiä ja juhlaa. Tapahtuma toteutetaan Rovaniemen kaupungin, paikallisyhdistysten, ja Suomen Kotiseutuliiton yhteistyönä.

Oodi Rovaniemelle, kotikaupungille Lapin sydämessä

Kurkista arktisen kotikaupungin moniin puoliin ja virittäydy omintakeiseen elämänrytmiin. Matka Rovaniemelle alkaa nyt!

Päivien teema on juuret ja kotiseutuidentiteetti

Tapahtumia eri puolilla Rovaniemeä

Rovaniemellä kotiseutupäivien tapahtumia järjestetään sekä laajan kaupungin keskustassa että ympäröivissä kylissä. Luvassa on tuttuun tapaan asiantuntijaseminaari, kiinnostavia ja ajankohtaisia keskustelukammareita eri aiheista, retkiä eri teemoilla ja upea gaalailta.

Päivien tapahtumapaikoiksi ovat valikoituneet Rovaniemen kulttuurikohteiden helmet, eli kävijät pääsevät nauttimaan myös arkkitehtonisesti hienoista nähtävyyksistä. Avajaiset ovat perjantaina illalla Arktikumissa, jossa avataan samalla myös Lapin maakuntamuseon erikoisnäyttely 1800-luvun alun kapioarkuista ja niiden tarinoista. Korundissa inspiroidutaan ja keskustellaan perjantaina myös seminaarissa ja päivien ensimmäisissä keskustelukammareissa.

Perjantai-iltana salissa nähdään varta vasten päiville suunniteltu kansantanssi- ja musiikkiryhmä Siepakoiden monitaiteinen esitys yhteistyössä Jutajaisten kanssa.

Lauantaina nautitaan retkistä ja konserteista. Päivä huipentuu Lappia-talolla järjestettävään gaalailtaan. Sunnuntaina on mahdollisuus vielä osallistua juhlajumalanpalvelukseen ja tehdä vaikkapa kierros museoissa ja näyttelyissä, joihin on vapaa pääsy.

Rovaniemen kotiseutumuseolla Pöykkölässä muutaman kilometrin päässä keskustasta järjestetään värikkäät, paikallisten antimien täyteiset Sadonkorjuumarkkinat, ja lisäksi eri puolilla kaupunkia ja kyliä pääset nauttimaan monipuolisista esittävän taiteen tapahtumista.

Retkiä lähelle ja kauas

Retkillä kotiseutupäivien vieraat pääsevät valintansa mukaan kuulemaan mm. lapinlehmän ja sen maidosta jäätelöä valmistavan Arctic Ice Cream Factoryn tarinaa Louelle tai tutustumaan porotilan elämään Sierijärvelle. Päivän mittaisella taiteilijakotiretkellä pääset tutustumaan upeaan Särestöniemi-museoon ja Palsan Getsemaneen Kittilässä.

Kaunokirjallisuudesta ja musiikista kiinnostuneet voivat heittäytyä myös omaleimaisille kierroksille kirjailija Tommi Liimatan sekä laulaja Jaakko Laitisen matkaan.

Asiantuntevat kaupunkioppaat vievät meidät historiallisille kävelykierroksille ja tutustuttavat mm. toisen maailmansodan tuhoihin Rovaniemellä ja Pohjanhovin historiaan draaman keinoin. Retkiä on yhteensä toistakymmentä, joista jokainen löytää varmasti mieleistä koettavaa.

Tutustu Kotiseutupäivien monipuolisiin retkiin