Ekologisen kytkeytyvyyden kannalta elinympäristöjen yhtenäisyys on tärkeää erityisesti maata pitkin liikkuville eläimille ja pölyttäjille. Rovaniemen ja Itä-Lapin maakuntakaavassa on tunnistettu ekologisia yhteystarpeita suojelualueiden välillä. Siniviherverkoston kartalla Ounasjoki erottuu keskeisimpänä ekologisena yhteytenä, ja sen Natura 2000 -alueella muun muassa taimen, siika ja harjus kuuluvat tärkeänä pidettyihin lajeihin. Ounasjoen molemmille puolille sijoittuu suojelualueita, luonnon ydinalueita sekä laajoja metsäalueita.
Rovaniemen siniviherverkoston keskeisimmät osat muodostuvat suojelualueista, yli 100 ha laajuisista luonnon ydinalueista ja yhtenäisistä metsäalueista sekä siniverkoston osalta järvistä, joista ja virtavesistä. Sinisen verkoston muodostavat pääuomat Ounasjoki ja Kemijoki pienempine sivujokineen ja ympäristöineen. Rovaniemellä on tärkeitä luonnontilaisia alueita ja se kattaa kymmeniä tuhansia hehtaareja (37 000 ha) arvokkaita vanhoja metsiä, aapasoita ja lettoja, jotka kuuluvat Natura 2000 -verkostoon. Kokonaisuutena Rovaniemen Natura 2000 -alueet ovat hyvin suojeltuja, ja niiden luontotyyppien tila on suurelta osin hyvä. Kuitenkin joidenkin alueiden reunamilla on nähtävissä hakkuiden vaikutuksia, ja luonnontilaisissa metsissä esiintyvien lajien elinympäristöt voivat kutistua näiden toimintojen vuoksi.
Suojelu ja luontotyypit Rovaniemellä
Rovaniemi on pinta-alaltaan yksi Suomen suurimmista kaupungeista. Rakennetun alueen osuus koko kunnan pinta-alasta on maanpeiteaineiston perusteella vain 1 %. Natura-alueita ja muita suojelualueita on Rovaniemen pinta-alasta 4 % ja kunnan omistamista maa-alueista alle 1 %. Suurin osa suojelualueista sijaitsee muilla kuin kunnan omistamilla mailla. Esimerkiksi EU:n biodiversiteettistrategiassa 2030 sekä YK:n luontokokouksen tavoitteessa, johon Suomi on sitoutunut, suojelupinta-alan tavoite on kansallisella tasolla 30 % ja tiukan suojelun tavoite 10 % (Valtioneuvosto 2024). Aapasuot ovat Euroopan unionin luontodirektiivin liitteen I erityisesti suojeltava luontotyyppi, jonka tilaa heikentäviä maankäytön muotoja ovat soiden ojitus sekä Corine Land Cover -luokituksen mukaiset maankäyttöluokat: turvetuotantoalueet, rakennettu ympäristö ja maatalousalueet.
Aapasoille haitallisesta maankäytöstä Rovaniemen alueella korostuu suo-ojituksien osuus. Lisäksi Rovaniemen alueen taajamien yhteydessä on arvokkaita pienialaisia soita ja kosteikoita, jotka ovat alttiita vesiolosuhteiden muutoksille. Nämä pienialaiset suot ja kosteikot tulisi tunnistaa ja kartoittaa, jotta niitä voidaan myös turvata. Lumo-indikaattorin mukainen suo-ojitusten osuus Rovaniemen alueella on melkein 50 %, kun taas rakennettua aluetta on alle prosentti kunnan pinta-alasta. CLC-aineiston (2018) mukainen turvetuotantoalueiden osuus suhteessa avosoihin on alle prosentin.
Metsä- ja suoluonnon monimuotoisuuden niin kutsuttujen hotspot-alueiden osuus kunnan metsistä ja turvemaista on 5%. Indikaattori kuvaa kasvilajien uhanalaiskeskittymiä, jotka sijoittuvat monimuotoisille metsäalueille (metsäluonnon indikaattori 1) tai ojittamattomille suoalueille (vesiluonnon indikaattori 1). Kasvillisuus on keskeinen muiden eliöiden, kuten hyönteisten, esiintymiseen vaikuttava tekijä.
Pöyliöjärven luonnonsuojelualueesta ensimmäinen suojelualue kaupungin mailla
Lapin ely-keskus päätti kaupungin esityksestä vuonna 2024 perustaa Pöyliöjärven luonnonsuojelualueen Rovaniemen kaupungin omistamalle maalle. Pysyvästi rauhoitettu yksityinen luonnonsuojelualue perustettiin luonnonsuojelulain nojalla ja se on ensimmäinen suojeltu vanhan metsän alue kaupungin mailla. Pöyliöjärven eteläpuolelle sijoittuva kohde on lähes kokonaan luonnontilassa.
Alueelta löytyy muun muassa harvinaisia suotyyppejä, kuten rantaluhtia, runsaasti palokantoja ja lahoavaa puu-ainesta sekä kosteikkoja, joiden kasvillisuus kertoo arvokkaasta elinympäristöstä. Ely-keskus on antanut pysyvän rauhoituspäätöksen luonnonsuojelualueelle, jolla toteutetaan vanhojen metsien suojelua. Kohde on ensimmäinen vanhojen metsien suojelualue Rovaniemen kaupungin omistamilla kiinteistöillä.
Ely-keskuksen rauhoituspäätös koskee Rovaniemen kaupungin omistamaa tilaa Erkkilä RN: 162:3, jonka pinta-ala on yhteensä 55,24 hehtaaria. Suojelualueen perustamisella Rovaniemen kaupunki toimii kaupunkistrategian 2030 vastuullisuuden toimintaperiaatteiden mukaisesti vaalimalla arvokasta luontoaan.
Lue lisää luonnonsuojelualueesta kaupungin sivuilla (linkki avautuu uuteen ikkunaan): Pöyliönjärven luonnonsuojelualue
Lue lisää Ilmastoturvallinen Rovaniemi -hankkeen ilmastoselvityksistä (linkki avautuu uudella sivulla):
Ilmastonmuutos Rovaniemellä
Ilmastoselvitys: Rovaniemen luontoympäristö, ilmastoriskeihin sopeutuminen ja ilmaston ja luonnon asettamat reunaehdot