Rovaniemen keskikaupungin alueella on pysäköintipaikkoja yhteensä noin 6100 kappaletta. Näistä tonteilla sijaitsee noin 3600 paikkaa, yleisissä pysäköintilaitoksissa noin 1000 paikkaa ja kadunvarsipaikkoja on noin 1500 paikkaa. Keskustan alueella pysäköintipaikat ovat pääsääntöisesti maksullisia.

Rovaniemellä on käytössä vain yksi pysäköintimaksuvyöhyke, eli pysäköintimaksu on kaikilla maksullisilla paikoilla 2,00 euroa / 1 tunti ja se on suoritettava arkisin 8:00 - 18:00 ja lauantaisin 8:00- 16:00 välisenä aikana.

Pysäköintimaksun voi maksaa käteisellä, pankkikortilla tai matkapuhelimella.

Pysäköintilippuautomaatteja on yhteensä 73 kappaletta ja pysäköintimaksu suoritetaan lippuautomaattiin. Automaatti tulostaa pysäköintilipun, joka viedään auton tuulilasin sisäpuolelle näkyvään paikkaan niin, että pysäköintilippu on kokonaisuudessaan ulospäin luettavissa. Lippuautomaatista ostetulla pysäköintilipulla voi pysäköidä kaikilla keskustan maksullisilla pysäköintipaikoilla, (kadunvarsi-, katuaukio- ja pysäköintialue mittaripaikoilla), jos pysäköintilipussa on vielä jäljellä maksettua pysäköintiaikaa.

Rovaniemellä toimivat seuraavat puhelinparkkipalvelut ja maksusovellukset:

  • EasyPark (ei vaadi tarraa tai lappua tuulilasiin)
  • eParkki
  • ParkMan

Edellä mainitut pysäköintimaksut eivät kelpaa muun muassa rautatieaseman pysäköintiin, jossa on käytössä eri maksujärjestelmä. Varmistu aina käyttämäsi pysäköintialueen oikea maksujärjestelmä ja tarvittaessa aluetunnus käyttäessäsi maksusovellusta.

Yrittäjille, kiinteistönhuollolle, jakeluliikenteelle sekä erilaisten kongressien ja tapahtumien järjestäjille on myynnissä erillisiä pysäköintitunnuksia Osviitta asiointipisteestä (yhteystiedot alla),

Pysäköinninvalvonta

Virheellisestä pysäköinnistä, pysäköintimaksun suorittamatta jättämisestä tai pysäköinnin alkamisajan osoittamatta jättämisestä (kiekkopaikoilla) määrätään virhemaksu. Pysäköintivirhemaksu kaupunginosissa 1-18 ja 21 on 50 €, muualla 40 €.

Moottoripyörän ja mopon pysäköinti

Moottoripyörä pysäköidään samalla tavalla kuin autokin, poikkeuksena ettei parkkikiekkoa tarvitse käyttää, mutta aikarajoitusta tulee silti noudattaa. Jalkakäytäville ja kevyen liikenteen väylille moottoripyörää ei saa pysäköidä kuten polkupyörän tai mopon saa. On kuitenkin muistettava, että polkupyörän ja mopon pysäköinti tapahtuu mahdollisimman vähän jalankulku- ja pyöräliikennettä haittaavasti.

Kävelykadulla pysäköinti (Lordinaukio)

Moottorikäyttöisen ajoneuvon pysäköinti ja pysäyttäminen kävelykadulle on kielletty, lukuun ottamatta huoltoajoon liittyvää pysäyttämistä silloin, kun huoltoajo on liikennemerkin mukaan sallittu. Mopo on myös moottorikäyttöinen ajoneuvo ja sen pysäköinti kävelykadulle on kielletty.

Pysäköintimaksu

Lippuautomaateilla motoristi ja mopoilija ottavat varsinaisen pysäköintikuitin lisäksi muistilapun, jonka asettaa moottoripyörään tai mopoon, siten, että se on pysäköinnintarkastajan helposti havaittavissa. Varsinaista pysäköintimaksukuittia ei aseteta pyörään tai mopoon, vaan kuljettaja ottaa sen mukaansa! Mikäli automaatti ei tulosta muistilappua tai se on moottoripyörästä, moposta kadonnut ja ajoneuvoon on laitettu pysäköintivirhemaksu, niin virhemaksun saanut voi tehdä siitä oikaisuvaatimuksen, johon liittää pysäköintimaksukuitin. Oikaisuvaatimus ja kuitti maksetusta pysäköintimaksusta ovat toimitettava Yhteyspalvelupiste Osviittaan (Hallituskatu 7).  Oikaisuvaatimuksen voi tehdä myös alla olevalla lomakkeella (oikaisuvaatimus pysäköinninvalvojalle). Kuitti on toimitettava erikseen pysäköinninvalvontaan lomakkeessa olevan ohjeen mukaisesti.

Pysäköintimaksu on ajoneuvokohtainen ja vaikka samassa ruudussa olisi useampi moottoripyörä tai mopo, tulee kummastakin maksaa pysäköintimaksu.

Rovaniemen kaupunginhallitus on päättänyt antaa Rovaniemen kaupungista kotoisin oleville veteraaneille mahdollisuuden pysäköidä autonsa kaupungin hallinnoimilla maksullisilla paikoitusalueilla ilmaiseksi.

Ilmaiseen pysäköintiin oikeutetulle henkilölle myönnetään vuoden voimassa oleva veteraanitunnus, joka yhdessä pysäköintikiekon kanssa käytettynä mahdollistaa pysäköinnin kaupungin hallitsemilla kadunvarsi- ja aluepysäköintipaikoilla kahden tunnin ajaksi. Pysäköintitunnus ei ole voimassa rautatieaseman, lentoaseman, Sampokeskuksen kellarin ja Lapin keskussairaalaan pysäköintialueilla.

Oikeus pysäköintitunnuksen saamiseen todetaan käyttäen virallisia dokumentteja, joita ovat veteraanimerkillä varustetut KELA-kortti, sotilaspassi tai rintamapalvelustunnus. Lisäksi on esitettävä ajokortti ja rekisteriote sekä todistus, että on kirjoilla Rovaniemen kaupungissa.

Pysäköintitunnus on henkilökohtainen ja sisältää haltijan nimen ja yhden auton rekisteritunnuksen. Pysäköintitunnuksen kanssa tulee samanaikaisesti käyttää pysäköintikiekkoa. Pysäköintitunnus ja -kiekko on sijoitettava näkyvälle paikalle tuulilasin sisäpuolelle niin, että ne ovat ulkoapäin luettavissa. Pysäköintitunnuksen haltijan on pyydettäessä todistettava henkilöllisyytensä. Kortin luovuttamisesta toisen käyttöön tai muusta väärinkäyttämisestä seuraa pysäköintitunnuksen menettäminen.

  • Pysäköintitunnus on voimassa  vuoden antopäivästä lukien.
  • Pysäköintitunnus ei korvaa aikarajoitetulla alueilla pysäköintikiekon käyttöä
  • Mikäli tunnus rikkoontuu tai kuluu niin, ettei se enää ole kunnolla luettavissa, tulee tunnus uusia yhteispalvelupiste Osviitassa.
Ota yhteyttä

Osviitta asiointipiste

Rovaniemen kaupungin Osviitta asiointipisteestä saat ohjausta ja neuvontaa kaupungin palveluista sekä voit maksaa kaupungin laskuja ja maksuja.

Koskikatu 19, 96200 ROVANIEMI,
Käynti Koskikadun ja Rovakadun kulmasta.

Aukioloajat

Ma - To: 09:00 - 16:30
Pe: 09:00 - 15:30

Lue lisää

Puhelinvaihde

Rovaniemen kaupungin puhelinvaihde.

Lue lisää
Puh. +358 16 3221