Rovaniemen kaupungin vanhusneuvoston toimintasääntö
Rovaniemen kaupungin kaupunginhallitus 24.03.2025 § 87
Rovaniemen kaupungin kaupunginhallitus 31.1.2022 §40
Rovaniemen kaupungin kaupunginhallitus 26.4.2021 § 148
Rovaniemen kaupungin vanhusneuvosto 31.3.2021 § 12
1 § Tarkoitus
Rovaniemen kaupungin vanhusneuvoston tarkoitus on ikääntyneen väestön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien varmistaminen. Kunnanhallituksen on asetettava vanhusneuvosto ja huolehdittava sen toimintaedellytyksistä. (Kuntalaki 27 §)
Vanhusneuvostolle on annettava mahdollisuus vaikuttaa kunnan eri toimialojen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä ikääntyneen väestön hyvinvoinnin, terveyden, osallisuuden, elinympäristön, asumisen, liikkumisen tai päivittäisistä toiminnoista suoriutumisen taikka heidän tarvitsemiensa palvelujen kannalta. (Kuntalaki 27 §)
Kaupunginhallitus, lautakunnat, kaupunginjohtaja sekä toimialojen johtavat viranhaltijat huolehtivat, että vanhusneuvosto saa riittävästi tietoa valmisteltavina olevista yleisesti merkittävistä asioita ja voi osallistua ja vaikuttaa näiden asioiden valmisteluun.
2 § Tehtävät
Vanhusneuvoston tehtävät ulottuvat kaikkiin niihin asioihin, joilla on merkitystä ikääntyneiden elinolosuhteiden ja palvelujen kannalta.
Rovaniemen kaupungin vanhusneuvoston keskeiset tehtävät ovat:
1. Ikäihmisten tarpeiden kehityksen ja niitä vastaavan päätöksenteon seuranta huomioiden tasapuolisesti taajamien ja haja-asutusalueiden ikäihmiset.
2. Ikääntyneen väestön etuuksien ja niiden saatavuuden seuranta.
3. Osallistuminen elinympäristön suunnittelutyöhön, toteutusten etenemiseen ja arviointiin siten, että julkiset tilat ja liikennejärjestelyt ovat esteettömiä ikäihmisille.
4. Esitysten, aloitteiden ja lausuntojen antaminen eri viranomaisille.
5. Viranomaisten, ikääntyneiden, sekä eläkeläis- ja vanhusjärjestöjen yhteistoiminnan ja keskinäisen viestinnän edistäminen.
6. Ikääntyneen väestön selviytymisen edistäminen eri toiminnoissa, kuten asumisessa, sosiaali- ja terveyspalvelujen saamisessa sekä kulttuuri- ja vapaa-ajan toiminnoissa.
7. Tekee yhteistyötä ja sovittaa toimintaansa yhteen Lapin hyvinvointialueen alueellisen vanhusneuvoston kanssa.
3 § Asettaminen ja kokoonpano
Kaupunginhallituksen valitsemaan vanhusneuvostoon kuuluu kahdeksan (8) varsinaista jäsentä. Ikäihmisten elämänkaariverkosto esittää jäsenet ja heille henkilökohtaiset varajäsenet, jotka edustavat Rovaniemellä toimivia eläkeläis-, vanhustyö- ja veteraanijärjestöjä tasapuolisesti. Myös ikäihmisten elämänkaariverkostoon kuulumattomat rovaniemeläiset eläkeläis-, vanhustyö- ja veteraanijärjestöt tulee ottaa huomioon esityksessä. Kaupunginhallitus nimeää puheenjohtajan järjestöiltä tulleen esityksen pohjalta. Vanhusneuvosto valitsee keskuudestaan varapuheenjohtajan. Vanhusneuvoston toimintakausi on valtuustokausi.
Vanhusneuvostoon kuuluu lisäksi neljä (4) edustajaa, joilla on neuvostossa läsnäolo- ja puheoikeus. Kaupunginhallitus nimeää yhden edustajan ja hänelle henkilökohtaisen varajäsenen. Sivistyksen ja hyvinvoinnin toimiala nimeää kaksi edustajaa ja konsernihallinto nimeää yhden edustajan. Lisäksi kaupunginhallitus pyytää Rovaniemen seurakuntaa nimeämään jäsenen ja tälle henkilökohtaisen varajäsenen kaupungin vanhusneuvostoon. Seurakunnan edustaja toimii vanhusneuvostossa läsnäolo- ja puheoikeudella. "
4 § Vanhusneuvoston edustajien valinta eri toimielimiin
Vanhusneuvosto valitsee keskuudestaan edustajat ja heille henkilökohtaiset varajäsenet kaupunginvaltuustoon sekä kaupungin hallintosäännöissä mainittuihin lautakuntiin (hyvinvointilautakunta, elinvoimalautakunta, tekninen lautakunta ja sivistyslautakunta).
Lautakunnat kutsuvat vanhusneuvoston jäsenen kokouksiinsa puhe- ja läsnäolo-oikeudella, pois lukien salassa pidettävät asiat. Kaupunginvaltuustoon edustaja osallistuu Rovaniemen kaupungin hallintosäännön (1.1.2025 §106) mukaisesti.
5 § Työvaliokunta
Vanhusneuvosto voi asettaa keskuudestaan työvaliokunnan, johon kuuluvat vanhusneuvoston puheenjohtaja, varapuheenjohtaja, sihteeri, valmistelija sekä yksi neuvoston jäsenten keskuudesta valittu edustaja. Työvaliokunnan tehtävänä on kerätä ja koostaa valmistelutyöryhmälle kunnallista päätöksentekoa koskevia vanhusneuvoston käsiteltäväksi tulevia asioita sekä vanhusneuvoston lausuntoja ja kannanottoja ja huolehtia vanhusneuvoston antamista tehtävistä. Työvaliokunta kokoontuu puheenjohtajan tai tämän estyneenä ollessa varapuheenjohtajan kutsusta.
Työvaliokunta lähettää kokousaineiston edelleen valmistelutyöryhmän valmisteltavaksi. Valmistelutyöryhmän muodostavat 3§ kaupungin toimialojen ja konsernihallinnon nimeämät edustajat.
6 § Kokousmenettely
Vanhusneuvoston kokouksissa noudatetaan soveltuvin osin Rovaniemen kaupungin hallintosäännön kokousmenettelyä koskevia määräyksiä. Vanhusneuvoston jäsenten kokouspalkkiot, ansionmenetykset ja kustannusten korvaukset maksetaan hallintosäännön 173 § 1 momentin ja 179 §:n mukaisesti.
7 §Valmistelu ja sihteeri Toiminnan koordinoijana ja valmistelijana toimii sivistyksen ja hyvinvoinnin toimialalta nimetty työntekijä. Toimiala nimeää toimielimelle myös sihteerin.
8 § Talous ja resurssit Vanhusneuvosto laatii vuosittain toimintakertomuksen, seuraavan vuoden toimintasuunnitelman sekä talousarvion määrärahansa puitteissa.
9 § Pöytäkirjat Vanhusneuvoston kokouksista laaditaan pöytäkirja. Hyväksytyt pöytäkirjat ovat nähtävillä Rovaniemen kaupungin internetsivuilla. Työvaliokunnan kokouksista laaditaan muistio.