Usein kysyttyjä kysymyksiä

Kuka voi äänestää europarlamenttivaaleissa?

EU-vaaleissa äänioikeus on jokaisella Suomen kansalaisella tai Suomessa asuvalla ja äänioikeusrekisteriin ilmoittautuneella EU-kansalaisella, joka on täyttänyt 18 vuotta viimeistään 9.6.2024.Äänioikeutettu saa äänestää vain yhdessä EU:n jäsenvaltiossa: joko kotivaltiossaan tai siinä valtiossa, jossa asuu.

Missä voin äänestää? 

Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Vaalipäivänä voit äänestää vain siinä paikassa, joka on kirjattu äänioikeusilmoitukseesi. 

Milloin voin äänestää? 

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestys järjestetään Suomessa 29.5. - 4.6.2024. Varsinainen vaalipäivä on 9.6.2024. 

Mitä tarvitsen ottaa mukaan äänestääkseni? 

Poliisin tai muun vastaavan viranomaisen myöntämän henkilöllisyystodistuksen. Mikäli sinulla ei ole henkilöllisyystodistusta voit hakea äänestämiseen annettavan väliaikaisen henkilökortin lähimmältä poliisiasemalta maksutta. Tarvitset mukaasi kaksi alle kuusi kuukautta vanhaa passikuvaa. 

Miten voin äänestää? 

Riittää, että menet ennakkoäänestys- tai äänestyspaikalle henkilöllisyystodistuksen kanssa missä vaalivirkailijat neuvovat sinua. 

Miksi europarlamentti vaalit järjestetään? Mitä europarlamentaarikko tekee?

Äänestämällä vaikutat siihen, ketkä edustavat Suomea Euroopan parlamentissa seuraavat viisi vuotta.EU-vaalit toimitetaan yhtä aikaa kaikissa EU:n jäsenvaltioissa. Euroopan parlamenttiin valitaan 720 jäsentä eli meppiä, jotka edustavat Euroopan unionin kansalaisia unionin tasolla. Suomesta parlamenttiin valitaan 15 jäsentä. Valituksi tultuaan parlamentin jäsenet yleensä liittyvät johonkin Euroopan laajuiseen poliittiseen ryhmään.Euroopan parlamentti on Euroopan unionin kansanedustuslaitos, joka säätää lait ja hyväksyy EU:n talousarvion yhdessä Euroopan unionin neuvoston kanssa. Lisäksi parlamentti valvoo komissiota ja EU:n virastoja.

Lisätietoja europarlamentista Euroopan parlamentin www-sivuilta.