Kuka voi äänestää?

- Presidentinvaaleissa äänioikeutettu on jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta.

Missä voin äänestää? 

- Voit äänestää ennakkoon missä tahansa ennakkoäänestyspaikassa. Vaalipäivänä voit äänestää vain siinä paikassa, joka on kirjattu äänioikeusilmoitukseesi. 

Milloin voin äänestää? 

- Presidentinvaalien ennakkoäänestys järjestetään 17.-23.1.2024. Varsinainen vaalipäivä on 28.1.2024. 

- Tarvittaessa järjestettävän toisen kierroksen ennakkoäänestys järjestetään 31.1.-6.2.2024 ja varsinainen vaalipäivä on 11.2.2024.

Mitä tarvitsen ottaa mukaan äänestääkseni? 

- Poliisin tai muun vastaavan viranomaisen myöntämän henkilöllisyystodistuksen. Mikäli sinulla ei ole henkilöllisyystodistusta voit hakea äänestämiseen annettavan väliaikaisen henkilökortin lähimmältä poliisiasemalta maksutta. Tarvitset mukaasi kaksi alle kuusi kuukautta vanhaa passikuvaa. 

Miten voin äänestää? 

- Riittää, että menet ennakkoäänestys- tai äänestyspaikalle henkilöllisyystodistuksen kanssa missä vaalivirkailijat neuvovat sinua. 

Miksi presidentinvaalit järjestetään? Mitä presidentti tekee?

- Presidentinvaaleilla valitaan Suomen tasavallan presidentti seuraavaksi kuudeksi vuoksi. Tasavallan presidentin tehtävät liittyvät ennen muuta ulkopolitiikkaan. Presidentti johtaa Suomen ulkopolitiikkaa yhteistoiminnassa valtioneuvoston kanssa. Euroopan unionissa tehtävien päätösten kansallisesta valmistelusta ja niihin liittyvistä Suomen päätöksistä vastaa puolestaan valtioneuvosto, jollei päätös vaadi eduskunnan hyväksymistä.

 Presidentti tekee päätöksensä lähtökohtaisesti valtioneuvoston ratkaisuehdotuksesta. Hän nimittää eduskunnan valitseman pääministerin sekä muut ministerit pääministerin ehdotuksen mukaisesti. Presidentti vahvistaa eduskunnan hyväksymät lait. Presidentti myös nimittää tuomarit ja eräät valtion korkeimmat virkamiehet. Hän voi yksittäisessä tapauksessa armahtaa tuomioistuimen määräämästä rangaistuksesta joko kokonaan tai osittain. Presidentti on puolustusvoimien ylipäällikkö. Sodasta ja rauhasta presidentti päättää eduskunnan suostumuksella.

Lisätietoja presidentin tehtävistä Tasavallan presidentin www-sivuilta.