Rovaniemen perhekeskus on verkosto, jossa eri tahot yhdistävät voimansa lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin tukemiseksi. Yhdessä me tarjoamme monipuolista toimintaa ja kokonaisvaltaisia palveluja keskittyen hyvinvoinnin, terveyden, kasvun ja kehityksen tukemiseen. Perhekeskus kokoaa yhteen sivistys- ja vapaa-ajan palvelut, sosiaali- ja terveyspalvelut, järjestöjen, seurakunnan sekä Kelan toimintaa. Tältä sivustolta löydät kätevästi meidän kaikkien toimintaa ja palveluja kootusti. 

Sivustomme on jaoteltu ikäryhmittäin ja “Vanhemmille” -osio jakautuu teemoittain. Jos et löydä etsimääsi tai tarvitset henkilökohtaista apua jätä yhteydenottopyyntö perhekeskuksen ammattilaisille Pyydä apua -palvelussa.

Anna palautetta sivustosta

Sivustomme on kehittyvä, ja otamme mielellämme vastaan palautetta mahdollisista puutteista tai parannusehdotuksista.Voit lähettää palautetta tämän linkin kautta: https://forms.gle/BwVs6ZyGUPR9imkf8

Miten perhekeskukset auttavat perheitä? https://www.youtube.com/watch?v=sSH3Ev3hLJ0
Avointa ja maksutonta kohtaamispaikkatoimintaa vauvaperheille ja alle kouluikäisten lasten perheille: https://www.rovaniemi.fi/news/

 
Täältä pääset etenemään juuri sinulle sopivan tiedon äärelle
 • Lasta odottavat perheet

  Onneksi olkoon tulevasta perheenlisäyksestä! Vauva tuo mukanaan paljon iloa ja muutoksia. Täältä löydätte hyödyllistä tietoa ja tukea odotukseen ja vanhemmuuteen liittyen. Tutustu myös Vanhemmat -osioon saadaksesi lisää tietoa ja vinkkejä.

 • Vauva- ja pikkulapsiperheet

  Lapsesi kasvaa kovaa vauhtia ja tarvitsee päivittäistä huolenpitoa ja rakkautta. Vanhempien rooli on tärkeä tukipilari lapsen kasvussa. Rohkaise, kannusta ja anna kiitosta lapselle hänen ponnisteluistaan.

 • Alakouluikäiset

  Alakouluikäinen lapsi on usein aktiivinen, sosiaalinen ja utelias. Alakouluikäinen elää myös melko tasapainoista elämää ennen murrosiän myllerryksiä. Itsenäistymisen merkkejä alkaa tulla ja kaverisuhteista tulee tärkeitä.

 • Yläkouluikäiset

  Nuoruus on aikaa, jolloin tapahtuu paljon muutoksia niin kehossa kuin mielessäkin. Lapsen vartalo muuttuu aikuisen mittoihin ja tunteet voivat heitellä laidasta laitaan.

 • Opiskelijat (alle 18-vuotiaat)

  Nuoren elämässä yläkoulun päättymisen myötä murrosiän pahimmat myrskyt yleensä tasoittuvat. Tämä on aika, jolloin nuori etsii omaa identiteettiään ja alkaa irrottautua vanhemmistaan.

 • Vanhemmille

  Elämäntilanteet vaihtelevat perheissä, eikä elämä aina suju suunnitelmien ja odotusten mukaan. Älä jää asioidesi kanssa yksin, vaan etsi tietoa ja hae apua tilanteen helpottumiseksi. Täältä löydät tietoa, millaista tukea on tarjolla.

Pyydä apua -nappi

pyyda-apua-final-250pikselia.png

Pyydä apua!

Pyydä apua on lapsiperheille ja nuorille suunnattu matalan kynnyksen sähköinen palvelukanava. Nappia painamalla avautuu yhteydenotto lomake, jolla voit kysyä neuvoa tai pyytää apua omaan tai läheisesi tilanteeseen liittyen. Yhteydenottoihin vastaavat Rovaniemen perhekeskuksen työntekijät lasten, nuorten ja perheiden palveluista. Vastaamme mahdollisimman pian, viimeistään 1-2 arkipäivän aikana.
Avaa Pyydä apua! -lomake tästä

Palvelut lapsiperheille

Lapsiperheille suunnatut palvelut löytyvät kootusti tästä valikosta.

Artikkeli

Lapsiystävällinen Rovaniemi kehittyy yhdessä lasten ja nuorten kanssa

Rovaniemen kaupunki on ollut mukana UNICEF:n Lapsiystävällinen kunta -mallissa vuodesta 2013 lähtien. Suunnitelmallinen työ lapsiystävällisyyden parantamiseksi on tuonut kaupungille jo kaksi tunnustusta ja kehittämistyö jatkuu edelleen.

Rovaniemellä kehittämisen painopistealueeksi on valittu lasten ja nuorten osallisuus, jota on kehitetty niin kokeilujen kautta kuin myös päivittäistä toimintaa kehittämällä.
Lue lisää lapsiystävällisestä kunnasta

Rovaniemen alueen tapahtumat löydät tapahtumakalenterista. Myös kirjasto tarjoaa monipuolisia palveluja lapsiperheille. Kirjastossa tuetaan lukuinnon heräämistä ja lukutaidon kehitystä.

Lapsia kannustetaan liikkumaan kaupungin järjestämissä liikuntapalveluissa. Rovaniemellä toimii myös useita urheiluseuroja.


Harrasta Kotona -sivusto on lapsille ja nuorille suunnattu sivusto, josta löytyy ohjeita ja ideoita taiteen kokemiseen, kokeilemiseen ja harrastamiseen kotona ja vapaa-ajalla.

Rovaniemen Taidemuseo on koonnut kokoelmasivuilleen Tee-se-itse ja Piristy! (TsiP!) -tehtäväpankin lapsille.

Haluatko soittaa, chattailla, kirjoittaa tai keskustella jostakin arkeesi liittyvästä aiheesta? Lappilaiset järjestöt ja niiden tarjoama tuki sekä toiminta on koottu Lappilaiset.fi -sivustolle.  Rovaniemellä toimii myös Kansalaistalo, jossa toimivista järjestöistä voit löytää vertaistukea ja keskusteluapua. Mannerheimin Lastensuojeluliiton (MLL) Vanhempainnetistä löydät tietoa lapsiperheen elämästä ja tukea arkeen.

Oletko lopettamassa vanhempainvapaan ja mietit kuinka lapsen hoito järjestetään? Varhaiskasvatuspalveluiden verkkosivuilta löydät tietoa mm. varhaiskasvatuksen vaihtoehdoista ja vashaiskasvatuspaikan hakemisesta. Sivustolla esitellään myös avoimen päiväkodin ja varhaiskasvatuskerhojen palvelut, joita voit hyödyntää vaikka heti.

Pohditkö, olisika mahdollista jäädä kotiin lapsen kanssa vanhempainrahan päättymisen jälkeen? Kelan myöntämistä lastenhoidon tuista löydät tietoa Kelan verkkosivuilta.
Mietitkö, mitä palveluita on sähköisesti tarjolla juuri teidän perheen tarpeisiin? Virtu.fi -sivustolle on koottu sähköisiä palveluita kuntalaisten hyvinvoinnin tueksi. Valitse sivulla kotikuntasi ja selaa, mitkä palvelut olisivat ajankohtaisia juuri teille. Voit rajata hakua nähdäksesi vain lapsia, nuoria ja lapsiperheitä koskevia palveluita.
Haluatko tietoa erilaisista sosiaalipalveluista ja eduista? Jäävätkö laskut maksamatta? Sosiaalipalvelukeskuksesta saat neuvoa ja ohjausta. Mikäli arjen ongelmat mietityttävät, kannattaa yhteyttää ottaa matalalla kynnyksellä. Asioihin on usein helpompaa löytää ratkaisuja ennen kuin tilanteetkärjistyvät.

Kaikukortti on tarkoitettu tiukassa taloudellisessa tilanteessa oleville henkilöille ja perheille, jotka ovat asiakkaana Rovaniemen kaupungin perusturvan palveluissa tai muussa Kaikukorttia jakavassa yksikössä ja yhteisössä. Kaikukortilla voit hankkia maksuttomia pääsylippuja kulttuuri- ja urheilutapahtumiin sekä kulttuuri- ja liikuntapaikkoihin.

Rovaniemen Kansalaistalolla jaetaan kauppojen lahjoittamia päiväysmerkittyjä tuotteita vapaaehtoisvoimin arkipäivisin. Ruokajakelu on kaikille avointa ja maksutonta.