Erasmus MIX -hanke alkoi syksyllä 2018 ja päättyi joulukuussa 2021. Hankkeen tavoitteena oli tuottaa eurooppalaisten musiikkikoulujen käyttöön opetusmateriaali- ja metodipankkia. Projektin keskeisiä tutkimuskohteita olivat eri maiden uudet opetussuunnitelmat, lasten luovuuden kehittäminen sekä musiikin esittämisessä että sen itse tuottamisessa, erilaiset oppijat, musiikin teoriaopetuksen ja sävellyksen integrointi sekä ryhmäopetuksen monet mahdollisuudet. Erasmus MIX -projektin keskeiset osallistujamaat ovat Belgia (OVSG, Concrete Dreams), Hollanti (Cultuurconnectie) ja Suomi (Lapin musiikkiopisto).
Uusi mix-nettiportaali innovoi musiikkikasvatusta
Upouusi tietoa, inspiraatiota ja opetusideoita tarjoava mix music education platform on musiikkikasvatuksen ammattilaisille suunnattu verkko-oppimisalusta. Mix yhdistää kolmen eri maan voimat; se julkaistiin marraskuussa 2021 Suomessa, Alankomaissa ja Belgiassa (Flanderi).
Musiikin opiskelu auttaa kognitiivisten ja sosiaalisten taitojen hankkimisessa, se tuo määrätietoisuutta ja tukee oman identiteetin kasvua. Musiikkikasvatuksen tulee olla jokaisen lapsen saavutettavissa. Musiikkikasvatuksen ammattilaiset etsivät jatkuvasti uusia tapoja opetusmenetelmiinsä. Kohderyhmä muuttuu koko ajan, eikä ole aina helposti saavutettavissa - kuten esimerkiksi koronakriisin tapauksessa.
Tämä uusi verkko-oppimisalusta tarjoaa ratkaisuja kaikkeen tähän. Mix sai alkunsa Erasmus+ -hankkeena, jossa osallistujina olivat Flanderi (OVSG), Alankomaat (Culture Connection) ja Suomi (Lapin musiikkiopisto).
Mixin sisältö on runsasta sen kansainvälisen yhteistyön ansiosta. Portaalissa on tietoa, inspiraatiota ja käytännön esimerkkejä eri maista ja 40 opettajaa osallistujamaista on toiminut portaalin testaajina.
“This inspires me to try creative methods in the classroom and to work more strongly with diverse groups.”
“Refreshing to see how music is taught in other countries!”
Mix keskittyy kolmeen keskeiseen musiikkikasvatuksessa esiintulevaan aiheeseen
- Moninaisuus: musiikkikasvatuksen ammattilaiset saatetaan tietoiseksi oppilaiden moninaisuudesta. Mixistä löydät kokemuksia, harjoituksia ja pohdittavaa erilaisten ryhmien kanssa toimimiseen.
- Luovuus on keskeistä improvisoinnissa, esiintymisessä ja sävellyksessä. Portaali tarjoaa myös inspiraatiota ja ideoita.
- Ludodidaktiikka eli pelillisyys, missä peliperiaatteiden integroiminen opetukseen on keskeistä. Näin opettajat voivat peilata paremmin oppilaiden elinympäristöä ja lisätä motivaatiota.
Luo oma mix-tilisi
Luomalla oman tilin pystyt olemaan vuorovaikutuksessa muiden käyttäjien kanssa, kysyä kysymyksiä ja antaa palautetta materiaalista. Tekemällä tililtä omannäköisesi, saat tietoa omista kiinnostuksen kohteistasi ja voit luoda oman digitaalisen kirjastosi. Omaisuus, mistä myös koekäyttäjät pitivät.
"It's great that you can personalize your account in this way and see progress and results with yourself."
https://mixmusiceducationplatform.eu