Palvelu

Äitiyden selvittäminen

Palvelun toteuttaa
Rovaniemen kaupunki
Palvelun kieli
Suomi
Siirry asiointiin

Tietoa palvelusta

Lastenvalvoja kutsuu lapsen synnyttäneen äidin isyyden selvittämisajalle. Varatulle ajalle on hyvä tulla sekä lapsen synnyttäneen äidin että naisen, joka haluaa tunnustaa äitiytensä.

Ottakaa mukaanne hedelmöityshoitotodistus sekä voimassaoleva henkilöllisyystodistus (henkilökortti, ajokortti tai passi).

Tunnistaminen edellyttää hedelmöityshoitotodistusta, josta ilmenee, että siittiöt luovuttanut mies ei ole asettanut rajoituksia sukusolujen käytölle, eikä ole antanut suostumusta isyyden vahvistamiseen.

Äitiyden tunnustamisen/selvittämisen yhteydessä tulee aina esittää voimassa oleva henkilöllisyystodistus (henkilökortti, ajokortti tai passi).

Äitiyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan vahvistaa hedelmöityshoidon avulla alkunsa saaneen lapsen toinen äiti. Toisen äidin äitiyden selvittää lastenvalvoja ja vahvistaa Digi- ja väestötietovirasto.

Lapsen synnyttänyt henkilö on aina lapsen äiti. Lapselle voidaan vahvistaa myös toinen äiti, jos lapsi on saanut alkunsa hedelmöityshoidoissa, joihin on ollut molempien äitien suostumus. Vaatimuksena äitiyden vahvistamiselle on myös se, ettei lapselle voida todeta tai vahvistaa isää.

Ennen kuin toisen äidin äitiys voidaan vahvistaa, pitää se tunnustaa. Voit tunnustaa äitiytesi jo raskausaikana äitiysneuvolassa. Lasta odottavan on oltava paikalla tunnustamisen yhteydessä. Tarvitsette mukaanne todistuksen saaduista hedelmöityshoidoista. Voitte tehdä tunnustamisen myös lastenvalvojan luona. Tällöin teillä täytyy olla mukana myös neuvolasta saatava todistus raskaudesta.

Jos olet tunnustanut äitiytesi etukäteen ennen lapsen syntymää, myös sinusta tulee automaattisesti lapsen huoltaja, kun äitiytesi on vahvistettu. Jos taas tunnustat äitiytesi vasta lapsen syntymän jälkeen, huoltajuudestasi tulee tehdä erillinen sopimus lastenvalvojan luona.

Lastenvalvoja voi laatia selvittämispöytäkirjan vasta sen jälkeen, kun on kulunut 30 päivää lapsen syntymästä. Lastenvalvoja toimittaa äitiyden selvittämisestä tehdyn pöytäkirjan ja tunnustamista koskevat asiakirjat Digi- ja väestötietovirastolle. Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa äitiyden asiakirjojen perusteella.

Äitiyslaki: https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2018/20180253

Palvelun asiointikanavat

Perheoikeudelliset palvelut

Perheoikeudelliset palvelut sijaitsevat kaupungin keskustassa.

Hallituskatu 26, 4. krs, 96101 ROVANIEMI,
PL 8216

Aukioloajat

Aukioloajat ajanvarauksella
Ma - To: 08:00 - 16:00
Pe: 08:00 - 15:00

Lisätietoja
Asiasanat
äitiyden selvittäminen, äitiys