Palvelu

Ennakkoäänestys yleisellä ennakkoäänestyspaikalla eduskuntavaaleissa

Palvelun toteuttaa
Rovaniemen kaupunki
Palvelun kieli
Suomi
Siirry asiointiin

Tietoa palvelusta

Ennakkoäänestyspaikat voivat olla auki kello 8 - 20 välillä. Aukioloajat vaihtelevat ennakkoäänestyspaikoittain. Muista ottaa äänestyspaikalle mukaasi virallinen henkilöllisyystodistus.

Äänestyksen kulku yleisellä ennakkoäänestyspaikalla:

1. Esitä henkilöllisyystodistuksesi vaalivirkailijalle, joka antaa sinulle äänestyslipun ja rekisteröi äänesi sähköiseen vaalitietojärjestelmään.

2. Mene äänestyslipun kanssa äänestyskoppiin. Merkitse kynällä äänestyslippuun sen ehdokkaan numero, jolle haluat antaa äänesi. Älä kirjoita äänestyslippuun mitään muuta! Äänestyskopissa on kynä ja kopin seinällä ehdokaslistojen yhdistelmä.

3. Poistu äänestyskopista ja mene vaalivirkailijan luo. Hän leimaa äänestyslippusi. Tämän jälkeen vaalivirkailija antaa sinulle ruskean vaalikuoren. Laita äänestyslippu vaalikuoreen, sulje kuori liimaamalla ja anna se vaalivirkailijalle.

4. Vaalivirkailija tulostaa lähetekirjeen ja pyytää sinua allekirjoittamaan sen. Tarkista ennen allekirjoittamista, että lähetekirjeeseen tulostui nimenomaan Sinun nimesi. Allekirjoituksesi jälkeen myös vaalivirkailija allekirjoittaa lähetekirjeen.

5. Vaalivirkailija sulkee allekirjoittamasi lähetekirjeen ja vaalikuoren, jonka sisällä on äänestyslippu, keltaiseen lähetekuoreen. Lopuksi saat pudottaa lähetekuoren vaaliuurnaan. Tämä kuori postitetaan oman kuntasi keskusvaalilautakunnalle.

6. Kun olet pudottanut lähetekuoren vaaliuurnaan, äänestyksesi on suoritettu ja voit poistua ennakkoäänestyspaikasta.

Eduskuntavaaleissa on äänioikeutettu jokainen Suomen kansalainen, joka viimeistään vaalipäivänä täyttää 18 vuotta.

Palvelun asiointikanavat

Asiasanat
perusoikeudet, demokratia, äänestäminen, edustuksellinen demokratia, äänestyspaikat