Palvelu

Ensikotipalvelut

Palvelun toteuttaa
Lapin hyvinvointialue, Lapin hyvinvointialueen ensikotipalvelut tuottaa Lapin ensi- ja turvakoti ry.
Palvelun kieli
Suomi

Ensikodissa äiti tai molemmat vanhemmat saavat tukea jo ennen lapsen syntymää, vauva-aikana ja pikkulapsivaiheessa.

Siirry asiointiin

Tietoa palvelusta

Ensikoti tarjoaa tukea vaikeuksissa oleville vauva- ja lapsiperheille. Vaikeudet voivat liittyä elämän kriiseihin, vauvan tuomaan muutokseen, vanhemmuuden opetteluun, vanhempana jaksamiseen, mielenvireyteen, taloushuoliin tai päihteisiin. Myös hyvin nuoret vanhemmat voivat tarvita erityistä tukea.

Ensikodissa äiti tai molemmat vanhemmat saavat tukea jo ennen lapsen syntymää, vauva-aikana ja pikkulapsivaiheessa. Perhe voi asua ensikodissa jonkin aikaa, tavallisesti muutamia kuukausia. Palveluita voi käyttää myös kotona asuen. Ensikodin vastuuhenkilöt opastavat perhettä uudessa elämänvaiheessa ja ohjaavat tarvittaessa myös muiden sosiaali- ja terveyspalvelujen pariin.

Ensikotityö perustuu aina yksilölliseen hoitosuunnitelmaan. Sen laatimiseen osallistuvat perhe, ensikodin työntekijät, lastensuojeluviranomaiset ja muut mahdolliset yhteistyötahot. Hyvinvointialue päättää asiakkaan lähettämisestä ensikotiin ja maksaa ensikodille palveluista. Ensikoteja ylläpitävät Ensi- ja turvakotien liiton jäsenyhdistykset.

Asiasanat
ensikodit, ensikotipalvelu, ensi- ja turvakodit