Palvelu

Erityisravintokorvaukset vammaisille henkilöille

Palvelun toteuttaa
Rovaniemen kaupunki
Palvelun kieli
Suomi
Siirry asiointiin

Tietoa palvelusta

Erityisravintokorvauksia haetaan kirjallisella hakemuslomakkeella vammaispalveluista. Tukitoimea haettaessa asiakkaalle tehdään aina palvelutarpeen arviointi, josta vastaa sosiaalityöntekijä. Palvelutarpeen arvioinnin saamiseksi ja hakijan palvelutarvetta vastaavien palvelujen ja tukitoimien kartoittamiseksi, otetaan yhteyttä vammaispalveluiden ohjaukseen ja neuvontaan (uudet asiakkaat) tai sosiaalityöntekijään. Palvelutarpeen arvioimisen jälkeen asiakasta ohjataan tarvittaessa hakemaan palveluja tai tukitoimia kirjallisella hakemuksella.

Asiakas voi myös jättää vammaispalveluihin kirjallisen hakemuksen palvelusta tai tukitoimesta ennen palvelutarpeen arviointia. Sosiaalityöntekijä on tällöin hakijaan yhteydessä seitsemän (7) arkipäivän kuluessa siitä, kun hakemus tarvittavine liitteineen on saapunut vammaispalveluihin palvelutarpeen selvittämisen aloittamiseksi. Palvelutarpeen arviointi tehdään yhdessä asiakkaan ja tarvittavien verkostojen kanssa.

Erityisravintokorvauksia haettaessa hakemuksen liitteiksi tarvitaan terveydenhuollon lausunto, joka sisältää tiedot hakijan vammaista tai sairaudesta, sekä lääketieteelliset perustelut erityisravintovalmisteiden käytön välttämättömyydelle. Lisäksi hakemukseen tarvitaan ostotositteet erityisravintovalmisteiden kustannuksista. Korvauksia tulee hakea kuuden kuukauden sisällä kustannusten syntymisestä.

Jotta erityisravintokorvauksia henkilölle voidaan vammaispalvelulain nojalla myöntää, tulee erityisravintovalmisteiden käytön olla pitkäaikaista ja säännöllistä. Erityisravinnon käytön tulee olla lääketieteellisesti yksityiskohtaisesti selvitetty ja perusteltu, että vamma tai sairaus sitä välttämättä edellyttää. Lisäksi erityistavintokustannusten tulee olla suuremmat, kuin tavanomaiset ruokamenot eikä niihin ole saatu korvausta ensisijaisten tukimuotojen kautta.

Palvelu on hakijalle maksuton. Mikäli korvauksia myönnetään, korvattavaksi tulee erityisravinnon ja tavanomaisen ruoan hinnan välinen erotus. Korvauksia myönnetään määrärahojen puitteissa.

Palvelun asiointikanavat

Vammaissosiaalityön ohjaus ja neuvonta

Vammaissosiaalityön neuvontapuhelimesta saa neuvontaa ja ohjausta vammaispalvelujen hakemisesta.

Lisätietoja

Vammaissosiaalityöntekijöiden puhelintunti

Vammaissosiaalityön yksikön sosiaalityöntekijät ovat tavoitettavissa arkisin puhelintunnilla klo 9-10.

Lisätietoja

Vammaispalveluhakemus

Tällä lomakkeella haetaan vammaispalveluita vammaissosiaalityön ja erityisryhmien asumipalvelujen yksiköistä.

Lisätietoja

Rovaniemen pienteollisuustalo, Piekkari

Rovaniemen pienteollisuustalo Piekkarissa toimii kunnan terveydenhuollon, ikäihmisten ja vammaissosiaalityön palveluyksiköitä.

Pohjolankatu 2, 96100 ROVANIEMI,

Aukioloajat

Hammashoitolan aukioloajat
Ma - To: 08:00 - 15:00
Pe: 08:00 - 14:30

Perhesuunnitteluneuvolan aukioloajat
Ma - To: 08:00 - 15:00
Pe: 08:00 - 12:00

Ikäihmisten neuvontapiste Nestori
Ma - Pe: 09:00 - 16:00

Opiskeluterveydenhuollon aukioloajat
Ma - To: 08:00 - 16:00
Pe: 08:00 - 14:00

Lisätietoja
Asiasanat
vammaisuus, laki vammaisuuden perusteella järjestettävistä palveluista ja tukitoimista, vammaispalvelut, vammaiset