Palvelu

Isyyden selvittäminen

Palvelun toteuttaa
Rovaniemen kaupunki
Palvelun kieli
Suomi
Siirry asiointiin

Tietoa palvelusta

Mikäli parisuhteenne on vakiintunut, teillä on mahdollista hoitaa isyyden tunnustaminen raskauden aikana neuvolakäynnin yhteydessä. Mikäli isyyttä ei ole tunnustettu raskauden aikana, äidin kotikunnan lastenvalvoja kutsuu teidät isyyden selvittämisajalle.

Huolehdi, että teillä on mukana voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi, ajokortti tai henkilökortti) kun saavutte isyyden selvittämisajalle.

Lapsi syntyy avioliiton ulkopuolella, tai avioliitossa olevat vanhemmat katsovat isyyden selvittämisen tarpeelliseksi. Avioliitossa olevat vanhemmat voivat yhdessä pyytää lapsen isyyden selvittämistä kuuden kuukauden sisällä lapsen syntymästä.

Vanhemmilla tulee olla mukana ajanvarauksella voimassa oleva kuvallinen henkilöllisyystodistus (passi, ajokortti tai henkilökortti).

Isyyden selvittämisen tarkoituksena on hankkia tiedot, joiden nojalla voidaan todentaa tai vahvistaa lapsen isä. Olet automaattisesti lapsen isä ja huoltaja, kun lapsi on syntynyt avioliittonne aikana. Jos ette ole avioliitossa, lastenvalvojan pitää selvittää ja Digi- ja väestötietoviraston vahvistaa isyytesi.

Ennen kuin isyys voidaan vahvistaa, pitää se tunnustaa. Voit tunnustaa isyytesi jo raskausaikana äitiysneuvolassa. Lasta odottavan naisen on oltava paikalla tunnustamisen yhteydessä. Voitte tehdä tunnustamisen myös lastenvalvojan luona. Tällöin teillä tulee olla mukana neuvolasta saatava todistus raskaudesta.

Jos olet tunnustanut isyytesi etukäteen ennen lapsen syntymää, sinusta tulee automaattisesti lapsen huoltaja, kun isyytesi on vahvistettu. Jos taas tunnustat isyytesi vasta lapsen syntymän jälkeen, huoltajuudestasi tulee tehdä erillinen sopimus lastenvalvojan luona.

Kun lapsi on syntynyt hedelmöityshoidon avulla, olet lapsen isä, jos olet antanut suostumuksesi hoitoon yhdessä äidin kanssa. Kun hoitoa on annettu äidille yksin, olet lapsen isä, jos olet suostunut isyyden vahvistamiseen luovuttaessasi siittiöitä tai jos olet yhteisymmärryksessä äidin kanssa suostunut isyyden vahvistamiseen hoidon antamisen jälkeen.

Myös hedelmöityshoidon avulla syntyneen lapsen isyys tulee tunnustaa, jos ette ole avioliitossa.

Lastenvalvoja voi laatia selvittämispöytäkirjan sen jälkeen, kun on kulunut 30 päivää lapsen syntymästä. Lastenvalvoja toimittaa isyyden selvittämisestä tehdyn pöytäkirjan ja tunnustamista koskevat asiakirjat Digi- ja väestötietovirastolle. Digi- ja väestötietovirasto vahvistaa isyyden asiakirjojen perusteella.

Isyyslaki: http://www.finlex.fi/fi/laki/ajantasa/2015/20150011

Palvelun asiointikanavat

Perheoikeudelliset palvelut

Perheoikeudelliset palvelut sijaitsevat kaupungin keskustassa.

Hallituskatu 26, 4. krs, 96101 ROVANIEMI,
PL 8216

Aukioloajat

Aukioloajat ajanvarauksella
Ma - To: 08:00 - 16:00
Pe: 08:00 - 15:00

Lisätietoja
Asiasanat
isyyden vahvistaminen, isyyden selvittäminen, isyyden tunnustaminen, aviottomat lapset