Koronatilanne Rovaniemellä rauhallinen – käsienpesu ja turvavälit tulee silti muistaa

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päivitti koronavirusohjeistustaan 13.8.2020. Uutena asiana suositellaan kasvomaskien käyttöä esimerkiksi julkisessa liikenteessä. Maskia on syytä käyttää myös matkalla koronatestiin, jos turvavälejä ei ole mahdollista pitää. Lisäksi maskia tulisi pitää testitulosta odotellessa, jos on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella lähellä muita ihmisiä. 

Riskimaaksi luokitellusta maasta palaavan on syytä käyttää maskia, kun hän saapuu Suomeen ja siirtyy omaehtoiseen karanteeniin.  

Koronatilanne Rovaniemellä on tällä hetkellä rauhallinen. Näin ollen ei ole syytä hätääntyä, vaikkei saisikaan heti hankittua itselleen kasvomaskia. 

Ensiarvoisen tärkeää on edelleen noudattaa turvavälejä, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan ja välttää kasvojen koskettelua.

Lue lisää maskin käyttämisestä paikallisliikenteessä Linkkarin sivuilta.

Rovaniemi hankkii kasvomaskeja vähävaraisille

Suomen hallitus on linjannut, että kansalaiset hankkivat maskinsa itse, ja kunnat hankkivat maskit vähävaraisille. Rovaniemen kaupunki tiedottaa lähiaikoina, mistä vähävaraisille tarkoitettuja maskeja voi noutaa keskustan alueella ja kylillä. 

Kuumemittari

Jos sinulla on oireita, varaa aika koronatestiin

Varaa aika näytteenottoon terveysasemien ajanvarauspalvelun kautta verkossa. Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, nuha, pahoinvointi, ripuli tai haju- tai makuaistin puutos. Näytteenottoon pääsy kestää tällä hetkellä noin kolme vuorokautta.

Testiin kannattaa hakeutua lievissäkin oireissa. Oireettomille tehdään koronatestejä vain terveydenhuollon arvion perusteella. Älä hakeudu testiin, mikäli oireita ei ole.

Näytteenotossa ei tehdä hoidon tarpeen arviointia. Mikäli sinulla on hoitoa tai hoidollista arvioita vaativia oireita, ota yhteyttä terveysasemalle puhelimitse tai Nettiklinikan kautta.

Ajanvaraus verkossa: rovaniemi.terveytesi.fi
Nettiklinikka: pro.klinik.fi/contact/rovaniemi

Terveysasemien numerot

ma-to klo 8–16
pe klo 8–15

Urheilukatu, p. 016 322 4600
Pulkamontie, p. 016 322 4610 
Rinteenkulma, p. 016 322 4620


Karanteenissa tai eristyksissä on tärkeää noudattaa ohjeita

Karanteeniin ja eristykseen määrää aina kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. 

Karanteeni

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Karanteeni kestää 14 vuorokautta. Karanteeni ei lopu, vaikka henkilö antaisi karanteenin aikana negatiivisen koronanäytteen. 

Eristys

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. 

Karanteenin kaltaiset olosuhteet ja omaehtoinen karanteeni

Karanteenin kaltaisissa olosuhteissa on vältettävä liikkumista kodin ulkopuolella ja pidettävä toisiin ihmisiin turvaetäisyys. Korkeamman tartuntariskin maista palaaville suositellaan omaehtoista 14 vuorokauden karanteenia. 

Karanteenin tai eristyksen aikana et saa mennä julkisiin sisätiloihin, kuten kauppaan tai kirjastoon. Saat ulkoilla, kun muistat turvavälit. Ostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi ystäviltä ja naapureilta tai hyödyntää kauppojen kotiinkuljetuspalveluita. 


Maailma on muuttunut pysyvästi – jälleen 

Puhumme uudesta normaalista, uudesta arjesta. Mutta kuinka uusi normaali tämä todella on? Olemmeko vain tuudittautuneet ajatukseen, että se, mikä meillä on, on itsestään selvää, normaalia? 

Yhteiskuntamme on hyvin vakaa, vapaa ja kehittyvä. Sairaudet, joita olemme tottuneet kutsumaan kausiflunssiksi, ovat parantuneet hoidoilla, jotka yhteiskunta on pystynyt järjestämään. 

Suomessa on aiemminkin ollut vakavia virustautiepidemioita, joista osa on saatu hallintaan vasta rokotteen myötä. Tällaisista taudeista ehkä lähimpänä aikaamme on polio. Ennen rokotuksia poliota esiintyi kaikkialla maailmassa. Valtaosa sairastuneista oli oireettomia. Parantavaa hoitoa poliomyeliittiin ei ole vieläkään, ja hoito on oireenmukaista kuten koronassakin. Poliovirus on käynyt maailmassa yhä harvinaisemmaksi, mutta sitä esiintyy edelleen.

Elämme jatkuvasti muuttuvassa maailmassa uusine sairauksineen ja niitä vastaan kehitettyine rokotteineen ja hoitoineen. Tiede kehittyy, samoin meidän ihmisten tavat ja tottumukset olla yksin ja yhdessä. Meillä on uusia mahdollisuuksia pitää kontaktia läheisiimme ja työyhteisöihimme. 

Muutos ja uudet tavat eivät miellytä meitä kaikkia eivätkä ne tunnu aina luonnollisilta keinoilta hoitaa asioita. Itse kaipaan erityisesti kädenpuristusta. Ajattelen kuitenkin että jalka-, kyynärpää- ja kainaloheilutukset ovat nyt turvallisempia. 

Ratkaisevaa viruksen etenemisen estämisessä on ennen rokotetta juuri meidän asenteemme ja tapamme. Meidän tulee olla vastuullisia erityisesti arjessa. Tämä voi ratkaista yhteiskuntamme selviytymisen. Meidän pitää olla valppaita, muttei pelokkaita. Jos annamme pelolle vallan, muutumme sulkeutuneiksi ja rajaamme yhteisömme ja yhteistyön voiman pois. 

Lappilaisiin arvoihin kuuluu tilan antaminen ja huolehtiminen läheisistämme. Tämä on nyt erityisen tärkeää. Kun toimimme yhdessä vastuullisesti ja noudatamme ohjeita ja suosituksia, löydämme uuden hyvän arjen.
 

Ulla-Kirsikka Vainio
Rovaniemen kaupunginjohtaja

ullakirsikka2.jpg

Lataa elokuun 2020 koronatiedote tulostettavana A4-koossa