Karanteeniin ja eristykseen määrää aina kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri. Jos sinulla tulee terveyteen liittyvää kysyttävää tai terveydentilasi muuttuu karanteenin tai eristyksen aikana, ole yhteydessä ensisijaisesti sinua hoitaneeseen lääkäriin saamiesi ohjeiden mukaisesti.

Karanteeni

Karanteenilla tarkoitetaan terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Osa infektiosairauksista voi tarttua jo ennen varsinaisten oireiden puhkeamista. Karanteenilla estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin.

Karanteeniin asettaminen ei automaattisesti tarkoita, että olisit saanut tartunnan. Kyseessä on varotoimenpide, jolla rajoitetaan liikkumistasi, kunnes tiedetään, onko virukselle altistuminen aiheuttanut tartunnan. Perheessäsi voi siten olla tilanne, jossa vain yksi jäsen on karanteenissa. Muu perhe voi tuolloin toimia normaalisti.

Omaehtoinen karanteeni on kymmenen vuorokautta. Tämä koskee niin koronavirukselle altistumista kuin suomeen saapumista ulkomailta.

Karanteenia voi lyhentää kymmenestä päivästä edelleen kahdella vapaaehtoisella koronavirustestillä. Alle 72 tunnin maassaolo ei edellytä karanteenia eikä toista koronavirustestiä.

Lieväoireisen potilaan eristyksen kesto on oireiden kesto ja 2 oireetonta päivää (48 t), kuitenkin vähintään 7 vuorokautta oireiden alusta.

Tartuntatautilääkärin määräämä pakollinen karanteeni on kymmenen vuorokautta.

Koronaan sairastuneilla eristyksen pituus on seitsemän vuorokautta, jos tauti ei vaadi sairaalahoitoa.

Vakavissa sairaalahoitoa vaativissa infektioissa eristysaika on edelleen vähintään 14 päivää.

Karanteeniaika määritetään potilaskohtaisesti. Altistuneen potilaan karanteeniaika on kymmenen vuorokautta. Altistuneen perheenjäsenet eivät ole karanteenissa vaan he voivat elää normaalia elämää. Tilanne muuttuu, jos karanteeniin määrätty altistunut sairastuu. Tällöin sairastunut on eristyksissä, ja samassa taloudessa asuvat määrätään karanteeniin, jonka kesto on 14 vuorokautta.

Karanteenin voi yleensä toteuttaa kotona. Jos kotona kuitenkin asuu yli 60-vuotiaita tai perussairaita henkilöitä, voidaan joutua harkitsemaan erityisjärjestelyjä. Koronaviruksen aiheuttama tauti voi olla ikääntyneille ja pitkäaikaissairauksia sairastaville vakava.

Eristys

Eristyksellä tarkoitetaan tarttuvaa tautia sairastavan potilaan eristämistä terveistä. Eristys voidaan toteuttaa kotona tai sairaalassa. Tällä halutaan välttää jatkotartunnat.

Jos koronavirustartunta varmistuu, karanteeni muuttuu juridisesti eristykseksi. Eristys voidaan toteuttaa joko kotona tai sairaalassa infektiolääkärin antamien ohjeiden mukaan. Eristyksestä tehdään tartuntatautilain (1227/2016) mukainen päätös. Altistunut voi olla täysin terve ja karanteenin tarkoitus on epidemian etenemisen hidastaminen. Tärkeintä on, että kaikki flunssaoireiset jäävät kotiin matalalla kynnyksellä.

Kotona olevan laboratoriovarmistettua Covid 19-infektiota sairastavan potilaan eristys loppuu, kun hän on ollut yhden päivän oireeton, kuitenkin vähintään viikko näytteenotosta. Eristyksen lopettamisesta päättää lääkäri. Potilaan täytyy soittaa virka-aikaan terveyskeskuksen tartuntatautihoitajalle p.016 322 2064, joka välittää tiedon infektiolääkärille tai tartuntataudeista vastaavalle lääkärille eristyksen lopettamisluvan saamiseksi.

Karanteenin kaltaiset olosuhteet ja omaehtoinen karanteeni

Karanteenin kaltaisissa olosuhteissa pitää välttää lähikontakteja muiden ihmisten kanssa. Samoin on vältettävä liikkumista kodin ulkopuolella ja pidettävä toisiin ihmisiin kahden metrin turvaetäisyys. Jos sinulla on lieviäkin hengitystieinfektion tai muita koronatartuntaan viittaavia oireita, hakeudu koronatestiin ja pysy kotona tuloksen saapumiseen asti. Lisäksi niin sanotuista korkeamman tartuntariskin maista palaaville suositellaan omaehtoista 10 vuorokauden karanteenia. Ohjeet omaehtoiseen karanteeniin löydät THL:n verkkosivuilta.

 1. Jos sinut on määrätty karanteeniin tai eristykseen, noudata sitä tarkasti. Et voi mennä karanteenissa kauppaan tai kouluun etkä voi kutsua vieraita kylään etkä saa lähteä itse kyläilemään.
 2. Sisätiloihin, kuten kauppaan, apteekkiin, terveysasemalle, työpaikalle, päiväkotiin, kouluun, kirjastoon, ravintolaan tai yleisötapahtumiin, ei karanteenin aikana saa mennä.
 3. Karanteenin aikana saa ulkoilla, kunhan ei ole lähikontaktissa toisten ihmisten kanssa. Ulkoilmassakin on pidettävä noin 2 metrin välimatka vastaan tuleviin ihmisiin.
 4. Ruoka- tai apteekkiostosten tekemisessä kannattaa pyytää apua esimerkiksi ystäviltä, sukulaisilta tai naapureilta. Avun tarjoajien tulee kiinnittää erityistä huomiota hygieniaan.
 5. Rovaniemen alueen ruokakaupat tarjoavat erilaisia palveluita kauppa-asioinnin helpottamiseen. Osa kaupoista kuljettaa ostokset asiakkaalle kotiin, osa pakkaa ostokset valmiiksi ja ne noudetaan kaupalta. Palveluista ja niiden hinnasta ajantasaisimman tiedon saat soittamalla suoraan lähialueesi ruokakauppoihin. Ostosten maksamisessa on myös monenlaisia käytäntöjä. Osalla kaupoista on käytössään verkkokauppa, jonka kautta ostokset tilataan ja maksetaan.
 6. Jos ruokahuollon tai apteekkipalveluiden järjestäminen kotiin ei onnistu naapureiden tai läheisten toimesta tai jos perheen vanhemmat ovat sairastuneet ja tarvitset apua lasten hoidossa, tulee olla yhteydessä Rovaniemen kaupungin sosiaalipalvelujen palveluneuvontaan 016 322 6701 klo 9-15.
 7. Sosiaalihuollon tehtävänä on turvata välttämättömän ja kiireellisen sosiaalihuollon palvelut, joita ovat henkilön välttämätön huolenpito ja toimeentulo sekä ohjaus- ja neuvontapalvelut. Mikäli tarvitset apua, ole yhteydessä ensisijaisesti omaan sosiaalipalvelujen työntekijääsi. Mikäli omaa työntekijää ei ole, voit olla yhteydessä Rovaniemen kaupungin sosiaalipalvelujen palveluneuvontaan 016 322 6701 ma-pe klo 9-15, virka-ajan ulkopuolisessa kiireellisessä asiassa ota yhteyttä sosiaalipäivystykseen 040 7266 965. Nestorista saa neuvontaa ja ohjausta ikäihmisiä, heidän omaisiaan ja läheisiään koskevissa asioissa arkisin klo 9-14 numerossa 016 322 2580.  
 8. Korona on herättänyt auttamisen halua ja saanut vapaaehtoisia muun muassa perustamaan ryhmiä huolehtimaan ruokakuljetuksista kotioloissa pysyttelemään suositelluille vanhuksille. Varovaisuus kuitenkin on paikallaan, sillä epävarmuus ja poikkeuksellinen tilanne tarjoaa rikollisille otollisen hetken hyödyntää ihmisten hätää. Poliisin arvion mukaan koronaan liittyviä huijauksia voi ilmetä eri muodoissa. Siksi kannattaa suhtautua terveellä epäluulolla, mikäli tuntemattomat ihmiset esiintyvät vaikkapa korona-asiantuntijoina ja tarjoavat apuaan.
 9. Jos eristyksen tai karanteenin aikana on terveyteen liittyvää kysyttävää tai asukkaan tai läheisten terveydentila muuttuu, tulee olla yhteydessä hoitaneeseen lääkäriin saatujen ohjeiden mukaisesti.
 10. Huolehdi myös karanteenissa hyvästä käsihygieniasta. Viruksen hävittäminen on tehokkainta saippuan ja käsidesin avulla. Yski kertakäyttöiseen nenäliinaan tai omaan hihaan. Heitä käytetyt nenäliinat välittömästi roskiin.

Ruoka- ja kauppa-apu

Kaupungin matkapalvelukeskuksesta p. 016 322 6900 voi tiedustella arkisin klo 7-16 välisenä aikana kauppa-apua. Taksit hoitavat tilauksesta yli 70-vuotiaiden kaupassakäyntejä, mutta asiakkaiden on itse sovittava maksujärjestelyistä kaupan kanssa. Kauppatavaroiden kotiinkuljetuksen voi maksaa kuljetuspalvelukortilla.

Apteekkipalvelut

Myös apteekit tarjoavat asiointia helpottavia palveluita. Voit sopia apteekkisi kanssa laskutuksesta ja mahdollisesta lääkkeiden kotiinkuljetuksesta soittamalla lähimpään apteekkiisi.

Apteekkien yhteystiedot

 • Sampo Apteekki, p. 016 362 661
 • Kairatie apteekki, p. 050 597 8892
 • Korkalovaaran apteekki, p. 050 442 2556
 • Rovaniemen 5 apteekki, p. 040 315 6500
 • Rovaniemen 2 keskus apteekki, p. 029 340 0280
 • Saarenkylän apteekki, p. 016 362 566
Karanteeniin tai eristykseen määrätty työssä käyvä henkilö on oikeutettu tartuntatautilain mukaiseen tartuntatautipäivärahaan, jota haetaan KELA:lta tavallisella A-lääkärintodistuksella, jonka on allekirjoittanut kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri.

Alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalla on oikeus tartuntatautipäivärahaan, jos lapsi on määrätty karanteeniin ja huoltaja ei siksi voi tehdä työtä. Lisätietoja tartuntatautipäivärahasta: KELA Tartuntatautipäiväraha.