Tämä sivu on päivitetty 29.9.2022 klo 13:53. 

Matkustaminen

  • THL suosittelee kaikille ulkomaille matkustaville täyden koronarokotussuojan hankkimista ennen matkalle lähtöä. Lisätietoa aiheesta THL:n sivuilla: Matkustaminen ja koronaviruspandemia


Ohje sairastuneelle ja koronalle altistuneelle

Ohjeet hengitystieinfektioon sairastuneelle ja koronalle altistuneelle löydät sivulta Toimi näin kun sairastut hengitystieinfektioon

 

Koronatestiin hakeutuminen

Koronatestiin hakeutumisen kriteerit löytyvät sivulta Koronavirustestaus
 

Kasvomaskien käyttö 

Sosiaali- ja terveydenhuollossa asioitaessa suositellaan käyttämään kasvomaskia potilaiden, asiakkaiden ja henkilökunnan suojaamiseksi. 

Muutoin Rovaniemen kaupunki suosittelee noudattamaan THL:n suositusta, joka kehottaa käyttämään kasvomaskia oman harkinnan mukaan. Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta. 

Suosittelemme, että käytät maskia edelleen julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, jos 

  • hakeudut koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  •  sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta sinun on välttämätöntä liikkua kodin ulkopuolella
  •  tiedät altistuneesi koronavirukselle, esimerkiksi perheessäsi on todettu tartunta, mutta et voi välttää kodin ulkopuolisia lähikontakteja.

 Maski suojaa maskityypistä riippuen jonkin verran myös kantajaansa.  Vaikka rokotukset suojaavat erinomaisesti vakavalta taudilta, voit yhä saada tartunnan.

Erityisesti rokottamattomien 12 vuotta täyttäneiden sekä kaikkien, joilla on riski saada vakava koronatauti, kannattaa harkita sellaisen maskin käyttöä, joka suojaa myös kantajaansa tehokkaasti. Riskiryhmiin kuuluvan kannattaa harkita maskin käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettukin.

Tietoa suu-nenäsuojuksesta ja hengityksensuojaimista (Työterveyslaitos)

Ulkona tartunnan riski on hyvin pieni, ellet oleskele pitkään kovassa tungoksessa. 

Kasvomaskien jakelu

  • Vähävaraisille jaetaan kasvomaskeja Rovaniemen keskustassa Kansalaistalolla.
  • Kasvomaskeja jaetaan Kansalaistalolla (Rovakatu 23) maanantaisin ja perjantaisin ruokajakelun yhteydessä klo 10-11.30, muina aikoina ajanvarauksella. Ajan voi varata puhelimitse, p. 0400 514510. Kansalaistalo on suljettu 5–6.12. Tuolloin jakelua ei toteuteta. 
  • Jakelupisteestä voi noutaa maskeja kahden viikon välein enintään 26 kappaletta ja kerran kuukaudessa enintään 50 kappaletta.