Vaikutukset palvelualueittain

Kokoamme tälle sivulle poikkeustilanteen vaikutuksia kaupungin palveluissa. Listaa täydennetään ja päivitetään jatkuvasti.

Ajankohtaista tietoa valtakunnallisista rajoittamistoimista löydät valtioneuvoston verkkosivuilta www.valtioneuvosto.fi.
Terveysasemat

Kaupungin terveysasemilla tarjotaan sekä kiireetöntä että kiireellistä hoitoa. Epidemiatilanteen muuttuessa voimme joutua rajoittamaan kiireetöntä hoitoa.

Voit varata ajan terveysasemalle sähköisen asiointikanavan kautta tai soittamalla. Kiireellisissä asioissa suosittelemme yhteydenottoa soittamalla. 

Terveysasemilla ei kirjoiteta poissaolotodistuksia flunssan vuoksi, mikäli potilaan vaiva ei muuten edellytä vastaanottokäyntiä. Sama koskee poissaoloja lapsen sairastumisen vuoksi. Työnantajien suositellaan sopivan henkilöstönsä kanssa omailmoituskäytänteistä poikkeusolojen aikana.

Määräaikaistarkastusten kutsuja ei toistaiseksi lähetetä. Mikäli jo annettuja aikoja perutaan, tästä informoidaan erikseen. 

Mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita (nuha, yskä, kurkkukipu ja/tai kuume) tai epäilet koronavirustartuntaa, toimi näin:

 • Jos oireesi eivät edellytä hoitoa tai hoidollista arviota, varaa aika koronavirusnäytteenottoon sähköisen ajanvarauksen kautta.
 • Jos oireesi vaativat hoitoa tai hoidollista arviota, ota yhteyttä terveysasemalle puhelimitse tai sähköisen asiointikanavan kautta.

Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, voit tehdä arvion omaolo.fi -verkkopalvelussaTerveyskyla.fi -sivustolta löytyy myös sähköinen koronabotti. 

Terveysasemien numerot

Maanantai-torstai, klo 8 - 16
Perjantai, klo 8 - 15

 • 016 322 4600, Urheilukadun terveysasema
 • 016 322 4610, Pulkamontien terveysasema
 • 016 322 4620, Rinteenkulman terveysasema

Toimi puhelimen ohjeiden mukaan

Muina aikoina:

 • 016 322 4800 Lapin keskussairaalan päivystys

Ole yhteydessä päivystykseen vain kiireellistä hoitoa vaativissa asioissa.

Terveydenhuollon sähköinen asiointi

Ajanvaraus koronavirusnäytteenottoon samalle tai seuraavalle päivälle terveyspalveluiden sähköisen ajanvarauksen kautta.

Muu sähköinen asiointi: 

Klinik_Pro_Banneri_Rovaniemi_200x120_20180508.jpg

Voit asioida nettiklinikalla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Ammattilaiset saavat järjestelmän kautta ensitiedot vaivasta ja ottavat yhteyttä hoidon aloittamiseksi 1–3 arkipäivän kuluessa.

Tietoa koronaviruksesta

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen puhelinneuvonta:

p. 0295 535 535, arkipäivisin klo 8-21, lauantaisin klo 9-15

Puhelinneuvonnasta ei anneta terveysneuvontaa eikä ohjausta akuuteissa oireissa.

NordLab Rovaniemen Pulkamontien näytteenottopiste

NordLab Rovaniemen Pulkamontien näytteenottopiste palvelee jatkossa vain hengitystieinfektio-oireisia asiakkaita, joilla on välttämätön näytteenottotarve. Näytteenottopiste toimii vuoronumeroilla. Asiakkaille annetaan suu-nenäsuojus näytteenottopisteeseen saapuessa. Näytteenottajat käyttävät suojavarusteita näytteenottopisteissä. 

Kaikki Pulkamontien näytteenottopisteen ajanvaraukset on peruttu 20.4.2020 alkaen. Asiakkaisiin ollaan yhteydessä aikojen
peruutuksesta joko tekstiviestillä tai sähköpostitse. Välttämättömissä tapauksissa asiakas voi varata uuden ajan www.nordlab.fi tai puhelinpalvelustamme p. 020 619 8019, arkisin klo 7-18.

Rovaniemen hengitystieoireiset laboratorioasiakkaat asioivat välttämättömissä tapauksissa Pulkamontien näytteenottopisteessä. Oireettomat asiakkaat asioivat muissa Rovaniemen toimipisteissä.

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollossa käynnistetään kiireetöntä hoitoa vaiheittain. Kiireellistä hoitoa on saatavilla normaalisti. Jos tarvitset kiireellistä hammashoitoa, soita suun terveydenhuollon ajanvaraukseen hoidon tarpeen ja hoitopaikan arviointia varten.

Jos tarvitset kiireellistä hammashoitoa, soita suun terveydenhuollon ajanvaraukseen hoidon tarpeen ja hoitopaikan arviointia varten.

Kaikki asiointi suun terveydenhoitoon tapahtuu puhelimitse. Keskitetty ajanvaraus p. 016 322 4630  (ma-to klo 8-15.30, pe klo 8-15).

Viikonloppuisin ja arkipyhinä toimii Lapin kuntien yhteinen hammaslääkäripäivystys, jossa hoidetaan kiireellistä suun terveyteen liittyvää ensiapua tarvitsevat potilaat. Hammaslääkäripäivystys: 010 633 8330, klo 9.30-10.30 välisenä aikana.

Lisätietoa palveluista löydät suun terveydenhuollon nettisivuilta.

Kuntoutuspalvelut

Avokuntoutuspalveluissa toteutetaan edelleen alle 70-vuotiaiden asiakkaiden yksilökäyntejä. Ryhmäterapiat ja yli 70-vuotiaiden käynnit on peruttu tai siirretty poikkeusolojen ohjeistuksen mukaisesti. Fysioterapia-asiakkaille voidaan tarjota tarvittaessa puhelinohjausta peruuntuneiden aikojen tilalle. Puhe- ja toimintaterapiassa pystytään hyödyntämään myös etäyhteyksiä terapioiden toteuttamisessa. 

Apuvälinepalvelut toimivat normaalisti huomioiden poikkeusolojen rajoitteet ja ohjeistukset. Yli 70-vuotiaiden akuutit ja välttämättömät apuvälineasiat hoidetaan, kiireettömät siirretään. 

Fysioterapeuttien suoravastaanottoaikoja tarjotaan edelleen terveysasemilla akuuteissa tuki- ja liikuntaelinvaivoissa. Asiakkaiden suoravastaanotto fysioterapeuteille ohjautuu terveysasemien hoidontarpeen arvion kautta. 

Asioithan kuntoutuksen toimipisteissä vain terveenä. Älä tule vastaanotolle, mikäli sinulla on hengitystieinfektion oireita, kuten yskä, nuha tai kurkkukipu. Huolehdithan asioidessasi tehostetusti käsihygieniasta, pese käsiä ja käytä desinfiointiainetta sekä yski hihaan.  Mikäli tarvitset käynnillesi saattajan tai avustajan, voit ottaa mukaasi vain yhden henkilön. Myös lasten käynneille vain yksi saattaja mukaan.

Muutokset toiminnassa

Ikäihmisten palveluissa päiväpalvelun toiminta on keskeytetty. Kotihoidon toiminta jatkuu muuten ennallaan. Palveluasumisen yksiköissä ikäihmisten jaksohoitopaikkoja on rajattu vain erityistilanteisiin.

Hallitus suosittelee edelleen yli 70-vuotiaita välttämään fyysisiä kontakteja mahdollisuuksien mukaan. Välttämättömät kiireettömät asioinnit terveyteen liittyvissä asioissa on syytä hoitaa poikkeustilanteesta huolimatta.

Omaiset voivat vierailla ikäihmisten palveluasumisen yksiköissä rajoitetusti. Vierailut toteutetaan ulkona, jotta voidaan huolehtia turvaväleistä ja muusta suojautumisesta. Vierailuista tulee sopia etukäteen yksikön kanssa.

Geriatrian poliklinikan yli 70-vuotiaiden vastaanottoajat on peruttu ja siirretään poikkeusolojen jälkeiseen aikaan. Mahdollisuuksien mukaan asioita pyritään hoitamaan puhelimitse.

Asiointi terveyteen liittyvissä asioissa

Välttämättömät kiireettömät asioinnit terveyteen liittyvissä asioissa on syytä hoitaa poikkeustilanteesta huolimatta. Yli 70-vuotiaat henkilöt, joita ei ole erikseen tartuntatautilääkärin määräyksellä määrätty karanteeniin tai eristykseen, voivat tehdä välttämättömiksi katsotut asioinnit terveydenhuollossa. 

Välttämättömiä asiointeja terveydenhuollossa ovat esimerkiksi:

 • lääkeinjektiokäynnit
 • Marevan-lääkkeen seurantakäynnit
 • laboratioriokäynnit, kun ne liittyvät lääketurvakokeisiin (esim. monet reumalääkkeet, klotsapiini) tai muuhun välttämättömäksi katsottuun seurantaan
 • ompeleiden poistot
 • suunnitellut haavahoidot
 • rokotteiden pistäminen (vain epidemian alkuvaiheessa, influenssa ja pneumokokkirokotteet)

Välttämättömiksi arvioituja laboratoriotutkimuksia varten voi varata ajan normaaliin tapaan Nordlabin näytteenottoon. Ajan voi varata joko sähköisesti ajanvarauspalvelusta www.nordlab.fi tai soittamalla arkisin klo 7-18 puhelinnumeroon 0206 19 80 19.

Määräaikaiskontrolliluonteisia laboratoriotutkimuksia esim. diabeteksen tai sepelvaltimotaudin suhteen ei epidemia-aikana pidetä välttämättöminä. Mikäli kuitenkin olet jo saanut kutsun kontrolliin, silloin laboratoriokokeissa on syytä käydä.

Mikäli olet epävarma oman asiointitarpeesi välttämättömyydestä, ole yhteydessä puhelimitse hoitavaan tahoon.

Mikäli sinulla on immuunivajavuutta aiheuttava eli infektioherkkyyttä lisäävä sairaus tai lääkitys, ota yhteys neuvontapiste Nestoriin. Nestorin kautta injektiot ja näytteenotot järjestetään asiakkaan kotiin. 

Kotihoidon asiakkuudessa jo olevia pyydetään hoitamaan asia kotihoidon yhteyshenkilön kautta.

Ikäihmisten neuvontapiste Nestori

Ikäihmisten neuvontapiste Nestori tarjoaa neuvontaa ja ohjausta ikäihmisiä, heidän omaisiaan ja läheisiään koskevissa asioissa. Nestorista saat opastusta esimerkiksi kauppa-,  asiointi- ja siivousavun järjestämiseen.

Nestori palvelee koronatilanteen vuoksi vain puhelimitse:
Maanantai-perjantai: klo 9-16  

p. 016 322 2580

Seniorineuvolat

Seniorineuvoloissa on tarjolla toistaiseksi vain välttämättömin hoito (esim. INR-mittaukset ja lääkeinjektiot) ajanvarauksella. Terveydenhoitaja arvioi hoidon tarpeen ja antaa ajan vastaanotolle.

Lisätietoja ja ajanvaraukset soittamalla:

Autti: terveydenhoitaja p. 040 588 4473 
Lohiniva: terveydenhoitaja  p. 040 354 4669 
Muut alueet: terveydenhoitaja p. 040 503 3263

Yli 70-vuotiaiden ruoka- ja kauppa-apu

Rovaniemen Kansalaistalo jakaa maksutta kauppojen lahjoittamia päiväysmerkittyjä tuotteita yli 70-vuotiaille kuntalaisille. Kotiin jaettavat elintarvikkeet toimitetaan saajille maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin. Ruokajakelu on tarkoitettu niille ikäihmisille, jotka eivät voi muuten järjestää ruuan hankintaa.

Voit ilmoittautua seuraavan jakelupäivän listalle perjantaisin, tiistaisin ja torstaisin klo 9-11 soittamalla Rovaniemen Neuvokkaaseen p. 0400 244 610. Jakelu tehdään vapaaehtoisvoimin 10 kilometrin säteellä Rovaniemen keskustasta.

Kaupungin matkapalvelukeskuksesta p. 016 322 6900 voi tiedustella arkisin klo 7-16 välisenä aikana kauppa-apua. Taksit hoitavat tilauksesta yli 70-vuotiaiden kaupassakäyntejä, mutta asiakkaiden on itse sovittava maksujärjestelyistä kaupan kanssa. Kauppatavaroiden kotiinkuljetuksen voi maksaa kuljetuspalvelukortilla.

Rovaniemi-avun soittokierrokset kaikille 70 vuotta täyttäneille

Rovaniemi-avun soitot 70 vuotta täyttäneille kuntalaisille ovat päättyneet toukokuun ensimmäisten viikkojen aikana. Monen ikäihmisen puhelinnumeroa ei ole löytynyt ja sen vuoksi soittajat eivät ole heitä tavoittaneet. Rovaniemi-apu toivoo, että kaikki yli 70-vuotiaat rovaniemeläiset, joille ei vielä ole soitettu ovat itse yhteydessä puhelinpalveluun. Puhelun aikana keskustellaan henkilön tilanteesta, kartoitetaan tuen ja avun tarvetta sekä ohjataan tarvittaessa palvelujen piiriin.

Rovaniemi-apu tarjoaa keskusteluapua ja neuvontaa kaikille kuntalaisille puhelinnumerossa 0800 155 880. Palvelu on avoinna arkisin klo 9-16 ja on maksutonta.

Kuntouttava työtoiminta ja päivätoimita jatkavat toimintaansa 1.6.2020 alkaen porrastetusti. Valtakunnallisen ohjeistuksen mukainen sosiaalisten lähikontaktien rajoittaminen tehostetun palveluasumisen yksiköissä on huomioitu ja esimerkiksi erityisryhmien asumispalveluissa asiakkaille järjestetään virikkeellistä toimintaa keskittyen yhdessä tekemiseen ja läsnäolemiseen.

Muuten perhe- ja sosiaalipalveluiden toiminta jatkuu. Tarvittaessa asiakas voi olla ensisijaisesti yhteydessä omaan työntekijäänsä tai sosiaalipalvelujen ohjaukseen ja neuvontaan.

Perheneuvola

Ohjaus-, neuvonta- ja ajanvarauspuhelin toimii laajennetusti arkisin klo 8.30-11.30 (poikkeuksena keskiviikkoisin klo 8.30-10) sekä klo 12.30-15.30 numerossa 040 187 9742. Numeroon voit soittaa tavallisissa perheneuvola-asioissa, mutta myös tämän hetkisiin poikkeusoloihin liittyvissä lapsiperheiden huolissa.

Perheneuvolan työntekijöihin on mahdollista olla yhteydessä esim. kotoa etävastaanoton kautta. Palvelun kautta on mahdollista keskustella ja saada tukea. Etäyhteys otetaan mobiililaitteella tai tietokoneella. Yhteyden muodostaminen on helppoa ja nopeaa. Ohjeet etävastaanottoon: http://www.sosiaalikollega.fi/virtu.fi/rovaniemi/perheneuvola-etavastaanotto

Perheneuvolan työntekijät ovat tavoitettavissa virka-aikaan myös omista numeroistaan.

Perheoikeudelliset palvelut

Perheoikeudellisten palvelujen puhelinpäivystys numerossa 016 322 2436, arkisin klo 10-12 ja 13-15 29.5. saakka. Yksikkö on suljettu 22.5., tuolloin ei ole puhelinpäivystystä. Perheoikeudellisten palvelujen ajanvaraus käynnistyy 2.6. alkaen keskitetysti asiakassihteerin kautta p. 016 322 6986 ti-pe 8- 11 ja ti 13-15. Lastenvalvojien puhelinajat 2.6. alkaen ti-pe klo 9-10.

Yksikkö on muuttanut Hallituskatu 26, 4 kerrokseen.

Perheoikeudellisia palveluja on esim. lastenvalvojapalvelut eli isyyden ja äitiyden selvittäminen sekä lapsen huoltoon, asumiseen, tapaamiseen ja elatukseen liittyvät sopimusneuvottelut ja sopimusten lainvoimaiseksi vahvistaminen sekä lapsen tuettuun ja valvottuun tapaamiseen sekä valvottuun vaihtoon liittyvät järjestelyt.

Perheoikeudellisiin palveluihin voi olla yhteydessä myös tilanteissa, joissa jo tehtyihin sopimuksiin tarvitaan tulkinta-apua tai muutoksia.

Lapsiperheiden kotipalvelu

Lapsiperheiden kotipalveluun voi olla puhelimitse yhteydessä numeroon 016 322 5300 ma-pe klo 8-16.

Palvelu on tarkoitettu perheille, jotka tarvitsevat lyhytaikaista tukea arjessa selviytymisessään. Lapsiperheiden kotipalvelulla tuetaan perhettä mahdollisimman varhaisessa vaiheessa vahvistamalla perheiden omia voimavaroja ja osaamista. Suunnitelmallista ja tavoitteellista työtä tehdään yhteistyössä perhettä tukevien tahojen kanssa.

Lisätietoa löydät lapsiperheiden tuki -sivulta.

Sosiaalipalveluiden ohjaus- ja neuvonta

Sosiaalipalveluiden ohjaus- ja neuvontapalveluihin voi olla yhteydessä sähköisesti tai soittamalla ma-pe klo 8-16 välisenä aikana numeroon 016 322 6701.

Sähköiset asiointitavat löytyvät täältä: www.sosiaalikollega.fi/virtu.fi/rovaniemi/sosiaalipalveluiden-neuvonta

Sosiaalipalveluiden neuvontaan voit olla yhteydessä erilaisista mieltä askarruttavista asioista. Ota yhteyttä esimerkiksi jos haluat tietoa erilaisista palveluista tai etuuksista, mietit miten rahasi riittävät, haluat keskustella elämäntilanteestasi tai olet huolissasi läheisestäsi.

Sosiaalipäivystys

Sosiaalipäivystyksen tehtäviin kuuluvat kiireelliset tilanteet, jotka vaativat välittömiä sosiaaliviranomaisen toimenpiteitä. 

Sosiaalipäivystykseen voi ottaa yhteyttä, kun tarvitaan lastensuojeluun, perhekriiseihin, perheväkivaltaan, elämänhallintaan, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvää kiireellistä apua. Myös vaara- ja uhkatilanteissa sekä onnettomuuksissa voidaan tarvita sosiaalipalveluja kiireellisesti.

Saat apua sosiaalipäivystyksestä, mikäli et perheen sairaustilanteen vuoksi voi hoitaa lapsiasi.

Sosiaalipäivystys palvelee puhelimitse ja ympärivuorokautisesti:
p. 040 7266 965

Mikäli sosiaalipäivystys ei pysty vastaamaan, ota yhteys hätäkeskukseen, p. 112.

Lisätietoa sosiaalipäivystyksen verkkosivuilta.

Äitiys- ja lastenneuvoloiden keskitetty puhelinpalvelu 016 322 4120, ma-pe klo 8-12. Puhelinpalvelusta voit varata tai perua neuvola-ajan sekä saada ohjausta ja neuvontaa. Puheluihin vastaavat neuvoloiden terveydenhoitajat. 

Neuvolassa palataan asteittain normaaliin toimintaan koronavirustilanteen ollessa rauhallinen. Voit varata ajan raskaana olevan tai 0-6 -vuotiaan lapsen terveystarkastukseen keskitetyn puhelinpalvelun kautta. Kuuden kuukauden ikäisten lasten ryhmäneuvolat ja Perheeksi -ryhmät aloitetaan elokuusta alkaen. 

Asioi neuvolassa vain terveenä. Mikäli sinulla tai perheenjäsenelläsi on hengitystieinfektion oireita (esim. yskä, nuha, kurkkukipu) tai epäilet koronavirustartuntaa tai -altistumista, hakeudu matalan kynnyksen koronavirustestiin. Ohjeet testiin hakeutumiseksi löydät kaupungin koronavirussivulta. Mikäli sairastut tai lapsesi on sairaana, ota yhteyttä neuvolan puhelinpalveluun ennen sovittua neuvolakäyntiä. Toimi saatujen ohjeiden mukaan.

Tule vastaanotolle mahdollisimman lähellä varattua aikaa odotusajan minimoiseksi. Noudata asioidessasi hyvää käsi- ja yskimishygieniaa ja pidä fyysistä etäisyyttä muihin ihmisiin.

Lisätietoa löydät neuvolapalveluiden verkkosivuilta

Kaikki kunnalliset ja yksityiset päiväkodit ja perhepäivähoito ovat toiminnassa. Avoin päiväkoti ja varhaiskasvatuskerhot ovat suljettuina. 

Esiopetuskuljetukset palaavat perusopetuksen käynnistyessä normaaliin aikatauluun. Aiemmin ilmoitettua yhteistä tutustumispäivää esiopetukseen ei järjestetä. Elokuussa ennen esiopetuksen alkamista voi tutustumiskäynnistä sopia yksikön johtajan kanssa. 

Varhaiskasvatuksessa noudatetaan terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta opetuksen ja varhaiskasvatuksen järjestäjille koronavirusepidemian aikana.

Lisätietoa löydät varhaiskasvatus ja esiopetus -sivulta.

Peruskoulut palaavat lähiopetukseen 14.5 alkaen. Lukiot jatkavat lukuvuoden loppuun saakka pääosin etäopetuksena. Rovaniemen kaupungin lukio-opiskelijoille kouluruoan jakaminen jatkuu edelleen lukuvuoden loppuun saakka.

Koulujen toiminnassa huomioidaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sekä opetus- ja kulttuuriministeriön ohjeet koulujen toiminnan järjestämisessä. Koulutuspalveluissa on laadittu kaikkia kouluja koskeva ohjeistus lähiopetuksen toteuttamisesta ja koulut tiedottavat oppilaiden huoltajia koulupäivään liittyvistä käytännön järjestelyistä Wilman kautta.

Koulukuljetukset palaavat lähiopetuksen käynnistyessä normaaliin 4. jakson mukaiseen aikatauluun. Peruskoulujen kevätjuhlia ei järjestetä. Lukioiden päättäjäisjuhlat järjestetään tilanteen niin salliessa 29.8.

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto

Koulu- ja opiskeluterveydenhuolto toimivat normaalisti. Koululaisten lääkärintarkastukset pyritään hoitamaan kesän aikana. Terveystarkastuksiin kutsutaan puhelimitse tai Wilman kautta.

Vastaanotolle ei saa tulla, jos on hengitystieinfektion oireita, on tullut ulkomaanmatkalta tai Uudenmaan läänistä 2 viikon sisällä tai on määrätty eristykseen tai karanteeniin.

Oppilashuollon kuraattori- ja psykologipalvelut

Perusopetuksen oppilailla ja toisen asteen opiskelijoilla on oikeus lakisääteisiin oppilas- ja opiskeluhuollon palveluihin. Palvelut tuotetaan 14.5 alkaen pääsääntöisesti lähipalveluina koulujen palatessa lähiopetukseen.

Oppilashuollon palveluita ovat mm. yksilötapaamiset, palaverit, konsultaatiot, verkostoyhteistyö ja yhteisöllinen hyvinvointityö.

Oppilas- ja opiskeluhuollon kuraattorien ja psykologien yhteystiedot löytyvät koulujen Wilmasta ja perusopetuksen oppilashuolto -sivulta.

Taiteen perusopetus

Lapin musiikkiopiston ja kuvataidekoulun opetus järjestetään 14.5 alkaen lähiopetuksena. Lisätietoa löydät Lapin musiikkiopisto -sivulta

Nuorisotyö työskentelee digitaalisesti ja jalkautumalla. Etsivään nuorisotyöhön ja muihin nuorisopalveluiden työntekijöihin saa yhteyden puhelimella, WhatsAppilla sekä yksityisviestillä Facebookissa ja Instagramissa. Yhteystiedot ja sometilit löydät nuorisopalvelut -sivulta

Nuorisotyöntekijät ovat nettinuorisotilalla Discord-sovelluksessa arkisin klo 16-20. Perjantaisin klo 18 lähetetään pelitalo Montendon livestriimi Twitch.tv-alustalla. Linkit nettinuorisotilaan ja striimeihin löytyvät nuorisopalveluiden verkkosivuilta sekä Popparin ja Monden somekanavista.

Nuorisopalvelut on lisännyt resurssia etsivään nuorisotyöhön. Kaksi lisätyöntekijää jatkaa etsivässä toukokuun ajan vastuualueenaan erityisesti peruskouluikäiset nuoret. Yhteyttä etsivään nuorisotyöhön voi ottaa nuori itse, nuoren perhe, ystävät tai koulun henkilökunta, mieluiten heti, jos herää huoli nuoren pärjäämisestä ja hyvinvoinnista. 

Yhteystiedot eri työtiimeille:
- jalkautuvat nuorisotyö, puh. 040 649 2903/Jenny
- nettinuorisotila, puh. 0400 884 021/Olli
- etsivä nuorisotyö, yläkouluikäiset, puh. 040 192 0692/Sanna, 040 723 6617/Johanna
- etsivä nuorisotyö, yli 15-vuotiaat, puh. 040 504 2958/Riina, 040 676 5311/Jenni, 050 563 3809/Emma, 050 593 4019/Tero

Kesän toimintaa mukautetaan joustavasti hallituksen ja kaupungin johdon linjausten pohjalta. Kesätoiminta muodostuu pienimuotoisesta ryhmä-, kurssi- ja päiväleiritoiminnasta, jossa turvallisuusmääräyksiä pystytään noudattamaan. Lasten liikennepuisto aukeaa kesä-heinäkuuksi, ja jalkautuva nuorisotyö jatkuu koko kesän ajan. 

Lisätiedot sekä mahdolliset muutokset tilanteessa päivitetään nuorisopalveluiden verkkosivuille sekä Popparin Instagram- ja Facebook-tileille.

Ohjaamo on alle 30-vuotiaiden matalan kynnyksen asiointipiste. Ohjaamo on avannut ovensa 1.6. alkaen ja on auki kesäajan ma-pe klo 12-15. Muina aikoina Ohjaamo palvelee ajanvarauksella. Ohjaamoon voit ottaa yhteyttä arkisin klo 8-16 soittamalla tai lähettämällä viestin numeroon 040 772 9236. Sähköpostia voit lähettää osoitteeseen ohjaamo@rovaniemi.fi. Yhteyttä voi ottaa myös yksityisviestillä Instagramin tai Facebookin kautta.

Kesätöihin liittyen voi olla yhteydessä kesätyökoordinaattoriin puhelimitse 040 173 4155 tai sähköpostilla kesatyot@rovaniemi.fi. Discordissa on oma kesätyö-kanava ja Ohjaamon nettisivuilta löytyy kattavasti tietoa kesätöistä.

Lisätietoa Ohjaamon toiminnasta löydät verkkosivuiltamme sekä Ohjaamon somekanavilta.

Kulttuuripalvelut

Kulttuuritalot, museot ja näyttelyt avautuvat 1.6.2020 alkaen tietyin rajoituksin. Lisätietoa löydät jokaisen palvelun yhteydestä sekä kulttuuriyksiköt ja museot -sivulta.

Kirjasto

Lapin yleiset kirjastot avautuvat asiakkaille rajoitetuin palveluin 1.6.2020. Kesäkuun alusta alkaen kirjoja ja muuta aineistoa pääsee taas lainaamaan kirjaston tiloihin, oman kirjaston aukioloaikojen puitteissa. Kirjastolainojen eräpäivät on siirretty 8.6. saakka, joten myöhästymismaksuja ei kerry eivätkä varaukset vanhene.

Huolehdithan Rovaniemen kaupunginkirjaston aulassa asioidessasi että:
- Pidät huolta turvaväleistä ja käsihygieniasta.
- Huomioi muut asiakkaat sekä kulkusuunta asioidessasi.
- Älä tule sairaana kirjastoon.

Tee varaus verkkokirjastossa ja nouda varaamasi aineistot saatuasi siitä ilmoituksen. Verkkokirjasto on osoitteessa: https://lapinkirjasto.finna.fi/. Jos tarvitset apua verkkokirjaston käytössä, ota yhteyttä numeroon 050 3151485 arkisin klo 9 - 15.

Muut kirjastopalvelut otetaan käyttöön sitä mukaa kun rajoituksia lievennetään ja henkilökunnan lomautukset päättyvät. Tällöin selvitämme myös palveluiden avaamista lähi- ja kyläkirjastoissa sekä kirjastoautoissa.

Kirjasto tarjoaa tuhansia kirjoja, äänikirjoja ja lehtiä sähköisessä muodossa. E-aineistojen käyttämiseen tarvitset Lapin kirjaston-kirjastokortin, verkkoyhteyden sekä tietokoneen, tablettilaitteen tai älypuhelimen. Lapin kirjaston e-aineistotarjonta: lapinkirjasto.finna.fi

Liikuntapalvelut

Ulkoliikuntapaikkojen vakiovuorot pyritään ottamaan käyttöön 14.5. alkaen olosuhteiden mukaan; joillain kentillä saattaa olla vielä tuolloin lumikinoksia kentän reunoilla, joten seurat päättävät itse, milloin aloittavat kenttien käytön.

Sisäliikuntapaikat avataan 1.6. alkaen; niissä noudatetaan voimassa olevia vakiovuoroja. Kuntosaleja (Keltakangas, Tottohalli) ei tässä vaiheessa oteta käyttöön turvallisuussyistä.

Liikuntatilojen käyttäjät (esim. urheiluseurat) vastaavat koronaepidemiaan liittyvien määräysten noudattamisesta (ml. ryhmäkoot, turvaetäisyydet, hygienia). Esim. Kamppailukeskuksessa saa olla yhtä aikaa enintään yhteensä 50 henkilöä.

Mikäli huomaamme, että valtiohallinnon määräyksiä ei noudateta, voidaan liikuntatilojen käyttöoikeus poistaa koronaepidemian ajaksi.

Kesäuimakoulujen ja kesäajan ohjatun liikunnan toteuttamista suunnitellaan.

Liikunnanohjauspalvelut ja liikuntaneuvonta ovat edelleen keskeytyksessä. Jaamme liikunnan harrastamiseen liittyviä vinkkejä ja virikkeitä facebook-sivuillamme: www.facebook.com/rovaniemenliikuntapalvelut

Puistot ja leikkipaikat

Puistoissa olevat leikkipaikat ovat käytössä. Pyydämme, että lapset tulevat leikkimään vain huoltajien seurassa ja pidetään riittävää turvaväliä. Leikkipaikoilla noudatetaan yleisiä kokoontumisrajoituksia. Käsihygieniasta huolehtiminen on tärkeää ennen leikkipaikalle tuloa ja leikkipaikalta pois lähdettäessä.

Linkkarissa on siirrytty kesäaikatauluihin 1.4. alkaen. Ajantasaiset aikataulut ja reittioppaat löytyvät osoitteesta www.linkkari.fi.

Painettua aikatauluvihkoa ja lehti-ilmoitusta uusista aikatauluista ei julkaista, koska nopeat muutokset liikenteen tarjonnassa ovat mahdollisia koronatilanteen etenemisen vuoksi. Aikataulut on päivitetty Ruokasenkadulla oleville pysäkeille.

1.4.2020 lukien liikennöi viisi linjaa: 1 ja 2, 4, 5, 8 ja 14. Paikallisliikennettä on vyöhykkeellä A keskustassa lähialueineen sekä vyöhykkeellä B keskustan ja Muurolan välillä. 

Näin ehkäiset virstartuntoja Linkkari-matkoilla:

 • toivomme, ettet matkusta sairaana
 • noudata matkustaessasi hyvästä käsihygieniasta, yskimisestä ja aivastamisesta annettuja ohjeita
 • vältä koskettamasta paljain käsin tartuntapintoja, esimerkiksi tankoja, tartuntakahvoja, pysäytysnappeja, käytä sen sijaan puhtaita käsineitä
 • jätä kuljettajan takana oleva ensimmäinen penkkirivi tyhjäksi

Bussien siivousta on tehostettu puhdistamalla kaikki kosketuspinnat desinfioivalla puhdistusaineella päivittäin.

Waltti-korttia ei toistaiseksi voi ladata kaupungin asiakaspalvelupiste Osviitassa. Kaikki maksuvälineet ovat kuitenkin edelleen linkkareissa käytössä.

Kaupunginhallitus on päättänyt tukitoimista, joilla pyritään auttamaan paikallisia yrityksiä koronavirustilanteen aiheuttamassa ahdingossa. Tukipaketti sisältää muun muassa kaupungin hankintojen aikaistamista ja kohdistamista paikallisiin yrittäjiin, vuokrien maksuaikojen pidennyksiä ja joustoja laskujen maksuehtoihin.

Yrityspalvelut palvelee myös poikkeusoloissa mm. puhelimitse, videopuhelupalvelun avulla tai sähköpostitse. Yhteydenottopyynnön voi lähettää osoitteeseen info@businessrovaniemi.fi.

Autamme yrityksiä ja yrittäjiä mm. julkisten rahoituspalvelujen, Rovaniemen uuden yrityspalvelusetelin ja kaupungin poikkeusolojen tukitoimien osalta. Lisätietoa ja yrityskehittäjiemme suorat yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme www.businessrovaniemi.fi.
Työllisyyspalveluiden asiakkaita palvellaan toistaiseksi etänä, eli puhelimitse ja muiden sähköisten asiointikanavien kautta. Muuten asiantuntijamme ovat asiakkaiden käytettävissä normaaliin tapaan virka-aikaan. Työllisyyspalveluiden yhteyshenkilöiden puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet löydät työllistämispalvelut -sivulta. Voit ottaa myös yhteyttä osoitteeseen tyollisyyspalvelut@rovaniemi.fi. 

Toistaiseksi kaikki yleisötapahtumat, valmennukset, rekrytointitapahtumat sekä muut tilaisuudet perutaan tai siirretään mahdollisuuksien mukaan verkossa toteutettaviksi.
Tekniset palvelut (yhdyskuntatekniikka, kaavoitus, paikkatieto- ja tonttipalvelut) palvelevat etänä eli puhelimitse tai muiden sähköisten asiointikanavien kautta. Muuten asiantuntijamme ovat asiakkaiden käytettävissä normaaliin tapaan virka-aikaan. 
Ympäristönsuojelu, terveysvalvonta ja rakennusvalvonta toimivat etänä eli puhelimitse tai muiden sähköisten asiointikanavien kautta. 

Rakennusvalvonnan päivystys on toistaiseksi lopetettu. Huomaathan, että rakennusluvan voi hakea myös sähköisesti. Rakennusvalvonnan yhteystiedot ja linkin sähköiseen lupahakemukseen löydät rakentaminen -sivulta.

Eläinlääkintähuollossa hoidetaan vain kiireelliset tapaukset. Rokotusvastaanotto ilman ajanvarausta on lopetettu.

Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon toimisto (Rantavitikantie 33) on auki vain arkisin klo 8.30-12, iltapäivät toimisto on suljettu.
Osviitta palvelee kauppakeskus Rinteenkulmassa toistaiseksi normaalien aukiolojen mukaisesti, mutta asiointimahdollisuuksia paikan päällä on rajoitettu. Asiakkaita pyydetään ottamaan Osviittaan yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse 016 322 6800 tai sähköpostilla info.osviitta@rovaniemi.fi. 

Noudatathan palveluneuvojien ohjeita, mikäli asiasi vaatii Osviitassa paikan päällä asiointia.

Lisätietoa Osviitan palveluista.