Jos sinulla herää epäily, että olet voinut saada koronatartunnan, hakeudu koronatestiin matalalla kynnyksellä. Etenkin jos olet rokottamaton, sinun tulee hakeutua testiin aina koronatartuntaan sopivien oireiden ilmetessä.

Koronatestiin tulee aina hakeutua seuraavissa tapauksissa:

 • Henkilöä ei ole rokotettu tai hän on saanut yhden rokoteannoksen, ja hänellä on koronavirusinfektioon sopivia oireita. Tyypillisiä oireita ovat kuume, nuha, yskä tai  hengenahdistus. Oireina voi olla myös ripuli, vatsakipu tai haju- ja makuaistin menetys.
 • Henkilöä ei ole rokotettu, sairastetusta koronatartunnasta on yli kuusi kuukautta ja hänellä on nyt koronavirukseen sopivia oireita.

Jos henkilö on saanut kaksi koronarokotetta tai hän on sairastanut koronataudin alle kuusi kuukautta sitten, oireiden ilmetessä testi tulee tehdä seuraavissa tapauksissa:

 • toisesta rokoteannoksesta on kulunut alle viikko tai 
 • toisesta rokotuksesta on kulunut yli 3 kuukautta (60 vuotta täyttäneet) tai yli 4 kuukautta (alle 60-vuotiaat)
 • henkilö on altistunut varmistetulle koronavirustapaukselle edeltävän kahden viikon aikana tai
 • henkilö työskentelee sosiaali- ja terveysalalla hoito- tai hoivatyössä tai
 • henkilö asuu ikääntyneiden hoiva- ja hoitoyksikössä tai
 • henkilö kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään tai
 • henkilö kuuluu ryhmään, jolle suositellaan kolmatta rokotusannosta, mutta ei ole vielä saanut sitä.

Alle 12-vuotiaat lapset, joilla on koronavirusinfektioon sopivia oireita, testataan erityisesti seuraavissa tapauksissa:  

 • lapsi on altistunut tunnetulle koronavirustapaukselle edeltävän kahden viikon sisällä
 • lapsen perhepiirissä on yli 16-vuotiaita, joilla ei ole täyttä rokotussuojaa 
 • terveydenhuolto arvioi, että testi on tarpeen

Infektio-oireisen lapsen on syytä jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai koulusta, vaikka testauskriteerit eivät täyttyisikään. Varhaiskasvatukseen ja kouluun voi palata, kun oireet ovat lievittymässä.

Lisätietoa lasten testauksesta ja ohjeita flunssaisen lapsen kanssa toimimiseen (THL)

Voit mennä koronanäytteenottoon ilman ajanvarausta 9Livesille, Mehiläiselle tai Terveystalolle ja ajanvarauksella Lappicaan. Koronatesti on ilmainen, mutta jos haluat testin matkustusta tai todistusta varten, testi ja todistus tulee maksaa itse.

9Livesin testauspiste palvelee Lordinaukiolla. 
Testauspiste on avoinna
ma-su klo 8–16, myös pyhinä. Keskiviikosta 19.1. alkaen testauspiste palvelee klo 20:een asti. 

Asiakas saa testituloksen tekstiviestinä 30–60 minuuttia testin teon jälkeen. Vastaukset siirtyvät OmaKantaan noin vuorokauden viiveellä.

Testiin menevän tulee rekisteröityä ennakkoon osoitteessa korona.9lives.fi. Toimi näin:

 •  Valitse “Ostan testin verkosta”
 •  Skrollaa sivua alaspäin ja valitse “Koronatesti (Antigeeni)”. Klikkaa “Osta”.
 •  Klikkaa kohtaa “Täytä esitietolomake”. Täytä tietosi avautuvaan lomakkeeseen. Valitse testauspisteeksi Rovaniemi Lordinaukio. Kela-korttia koskevan kohdan voit jättää huomiotta.
 •  Jos tarvitset koronatestistä virallisen todistuksen, ruksaa tätä koskeva kohta. Tällöin sinun tulee maksaa todistus ja testi itse.
 •  Yhteenvetosivulla tarkista tietosi ja valitse maksuvaihtoehtojen alta “Maksupäätemaksu paikan päällä”. Tämän jälkeen lähetä ilmoittautuminen. Kun saat viestin “Kiitos tilauksesta”, voit mennä testiin milloin vain testipaikan aukioloaikana. 

Mehiläisen drive in -testauspiste palvelee osoitteessa Sairaalakatu 1.
Testauspiste on avoinna:
ma–pe klo 7.30–14.30
la ja su klo 8.30–11.30

Aikaa ei tarvitse varata. Paikalle voi saapua autolla mutta myös vaikkapa kävellen tai pyörällä. Kerro ilmoittautuessasi, että käytät Rovaniemen kaupungin järjestämää koronanäytteenottoa.

Vastaus näytteestä valmistuu 6 tunnin kuluessa näytteenotosta. Tulokset voi katsoa OmaMehiläinen-sovelluksesta. Vastaukset siirtyvät OmaKantaan reilun vuorokauden viiveellä. Mikäli sinulla ei ole OmaMehiläiseen kirjautumisessa vaadittavia pankkitunnuksia tai muusta syystä sen käyttö ei ole mahdollista (esim. 10–17-vuotiaat), kerrothan tästä näytteenoton yhteydessä. Soitamme vastauksen tässä tapauksessa sinulle viimeistään seuraavana päivänä.

Terveystalon testauspiste sijaitsee kauppakeskus Revontulen 1 krs:ssa, sisäänkäynti kauppakeskuksen eteläpäädystä omasta ulko-ovesta (Repolaisen leikkipaikka). Testauspiste ilman ajanvarausta avoinna:

ma-pe klo 7.20–14

Lisäksi testauspiste palvelee torstaina 6.1. klo 8-14. Lisäämme jälleen testauskapasiteettia ja laajennamme aukioloa, mikäli kysyntä kasvaa.

Vastaus näytteestä valmistuu n. 6 tunnin sisällä näytteenotosta. Tuloksen voi katsoa Terveystalo-sovelluksesta. Vastaukset siirtyvät OmaKantaan reilun vuorokauden viiveellä.

Toivottavaa on, että näytteeseen tulijat eivät liiku kauppakeskuksen tiloissa vaan tulevat näytteenottoon suoraan piha-alueelta.

Lappican testauspiste palvelee kaikkia yli 6-vuotiaita osoitteessa Lapinkävijäntie 2, linja-autoaseman Nesteen puoleisella pihalla Koronapiste-kontissa sekä sisätilojen testipisteessä (sisäänkäynti Matkahuollon viereisestä ovesta). Aukioloaikoja pidennämme tarvittaessa.

Lappican testauspisteelle tullaan aina ajanvarauksella. Ajanvarauspuhelin 020 692 190 on avoinna ma-to klo 7.30-16.00 ja pe klo 7.30–14. Viikonloppujen aukiolopäivänä ajanvaraus palvelee klo 8.30–13.30. Jätä takaisinsoittopyyntö, niin sinuun ollaan yhteydessä.  

Näytteenottopiste on avoinna arkisin:  

ma-to klo 7.30–15.30
pe klo 7.30–14.30

Viikonloppuisin ja pyhinä Lappican testauspiste palvelee alla mainittuina päivinä klo 8–14:   

su 23.1.
su 30.1. 

Asiakasta pyydetään ottamaan mukaan henkilöllisyystodistus.

Lappicassa aiemmin asioineet voivat varata ajan testiin verkosta: Lappican sähköinen ajanvaraus

Uusien, yli 6-vuotiaiden ensimmäisen koronatestiajan saa soittamalla Lappican puhelinpalveluun 020 692 190 ma-to 7.30–14.30, pe 7.30–13.30. Jätä takaisinsoittopyyntö, niin sinuun ollaan yhteydessä. Ensimmäisen testin jälkeen ajan voi varata myös sähköisen ajanvarauksen kautta Lappica.fi

Pikatestin vastaus näytteestä valmistuu noin 1-2 tunnin sisään ja on katsottavissa Omakanta-palvelussa. Positiivisen näytteen antaneille soitamme.


 • Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, voit tehdä arvion omaolo.fi-verkkopalvelussa: Omaolo.fi oirearvio

 •  Terveyskylän verkkopalvelusta löytyy koronabotti, joka ohjaa ja antaa neuvoa koronavirusaltistukseen ja -oireisiin liittyvissä kysymyksissä. Samasta palvelusta löytyy myös HUS:n psykiatrian asiantuntijoiden tekemä henkisen tuen ohjelma, josta saa apua tilanteen aiheuttamisen huolien ja ahdistuksen käsittelyyn.
 • THL:n valtakunnallisen puhelinneuvonnan numero 0295 535 535 (arkisin klo 8-21, lauantaisin klo 9-15. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Tekstiviestineuvonta numerossa 050 902 0163 on tarkoitettu henkilöille, jotka eivät esimerkiksi kuulovamman tai muun syyn takia voi käyttää puhelinta.

  Viimeisimmät tiedot koronaviruksesta löydät THL:n verkkosivuilta.
 • Pulkamontien terveysaseman puhelinasiointi

  Rovaniemellä on kolme terveysasemaa. Voit valita, millä terveysasemalla haluat asioida: Urheilukadun, Pulkamontien vai Rinteenkulman terveysasemalla.

  Kaikki tiedot
  Puh. +358 16 3224610

  Rinteenkulma terveysaseman puhelinasiointi

  Rovaniemellä on kolme terveysasemaa. Voit valita, millä terveysasemalla haluat asioida: Urheilukadun, Pulkamontien vai Rinteenkulman terveysasemalla.

  Kaikki tiedot
  Puh. +358 16 3224620

  Urheilukadun terveysaseman puhelinasiointi

  Rovaniemellä on kolme terveysasemaa. Voit valita, millä terveysasemalla haluat asioida: Urheilukadun, Pulkamontien vai Rinteenkulman terveysasemalla.

  Kaikki tiedot
  Puh. +358 16 3224600

  Kun terveysasemien puhelinpalvelu on suljettu ja tarvitset kiireellistä hoitoa, ota yhteyttä Lapin keskussairaalan päivystykseen, puh. 016 322 4800. Huom! Koronatestien tuloksia ei pidä kysellä päivystyksestä. 

  Kunta ei lähtökohtaisesti tarjoa testausta ulkomaille matkustaville. Oireettomat ulkomaille matkustavat ohjataan yksityiselle testiin omalla kustannuksellaan. Yksityiset palveluntuottajat hinnoittelevat testipaketin ja todistuksen itse. Tähän on kuitenkin seuraavia poikkeuksia: 

  Jos opiskelee tutkintoon tähtäävästi ulkomailla vakituisesti tai on aloittamassa opintoja, voidaan testi ottaa terveyskeskuksen maksamana. Suosittelemme tällöin varaamaan ajan Lappican näytteenottopisteeseen puhelimitse ja ilmoittamaan, että tarvitsee testistä todistuksen (puh. 020 692 190 arkisin klo 8–13.30). Todistus maksaa 20 euroa, joka laskutetaan testattavalta. Varmista etukäteen, hyväksytäänkö kohdemaassa antigeenipikatesti.

  Työhön liittyvä matka ulkomaille on ensisijaisesti työnantajan maksuvastuulla. Esimerkiksi jos Rovaniemellä työskentelevän henkilön pitää lähteä työmatkalle Ruotsiin, työnantaja maksaa testauksen ja todistuksen. Palveluntuottajat hinnoittelevat testipaketin ja todistuksen itse. Testattavalla on testiin tullessa oltava työnantajan allekirjoittama tosite, jossa käyvät ilmi työpaikan nimi ja laskutustiedot. Vaihtoehtoisesti testattava voi hoitaa maksun itse ja laskuttaa testin työnantajalta. 

  Jos taas matkustaa siksi, että on aloittamassa uutta työtä ulkomailla, voidaan testi ottaa terveyskeskuksen maksamana. Varaa tällöin aika näytteenottoon Lappican testauspisteeseen ja kerro todistustarpeesta (puh. 020 692 190 arkisin klo 8–13.30). Todistus maksaa 20 euroa, joka laskutetaan testattavalta. 

  Ulkomailla säännönmukaisesti työssäkäyvien testitodistukset, esimerkiksi Ruotsiin viikoittain matkustavien kohdalla, kuuluvat ensisijaisesti työnantajan vastuulle. Nämä henkilöt kuuluvat ns. viikkotestauksen piiriin, eli heillä rajanylitykseen riittää todistus kerran viikossa otetusta negatiivisesta testistä. Testattavalla on testiin tulessa oltava työnantajan allekirjoittama tosite, jossa käyvät ilmi työpaikan nimi ja laskutustiedot. Vaihtoehtoisesti testattava voi hoitaa maksun itse ja laskuttaa testin työnantajalta. 

  Otathan etukäteen selvää matkakohteen testi- ja todistusvaatimuksista. Usein vaadittavan PCR-testin vastausviive on pidempi kuin pikatesteissä. On hyvä ottaa etukäteen yhteyttä testin tekevään toimipisteeseen, jotta voit varmistaa aikataulut testaukselle ja todistukselle.