Mikäli sinulla on hengitystieinfektion tai muita koronavirustartunnan oireita, voit mennä koronanäytteenottoon
ilman ajanvarausta Mehiläiselle tai Terveystalolle ja ajanvarauksella Lappicaan.

 Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.

Näytteenottoon voivat hakeutua rovaniemeläisten lisäksi Rovaniemellä olevat henkilöt, jos he sairastuvat ollessaan täällä. Ulkopaikkakuntalaisille suosittelemme Mehiläisen, Terveystalon ja Lappican tarjoamaa palvelua. Koronatesti on kaikille maksuton.

Mehiläisen drive in -testauspiste palvelee osoitteessa Sairaalakatu 1. Testauspiste on auki ma–pe klo 7.30–14.30 ja la–su klo 8.30–11.30. Aikaa ei tarvitse varata. Paikalle voi saapua autolla mutta myös vaikkapa kävellen tai pyörällä. Kerro ilmoittautuessasi, että käytät Rovaniemen kaupungin järjestämää koronanäytteenottoa.

Vastaus näytteestä valmistuu 6 tunnin kuluessa näytteenotosta. Tulokset voi katsoa OmaMehiläinen sovelluksesta. Vastaukset siirtyvät OmaKantaan reilun vuorokauden viiveellä. Mikäli sinulla ei ole OmaMehiläiseen kirjautumisessa vaadittavia pankkitunnuksia tai muusta syystä sen käyttö ei ole mahdollista (esim. 10–17-vuotiaat), kerrothan tästä näytteenoton yhteydessä. Soitamme vastauksen tässä tapauksessa sinulle viimeistään seuraavana päivänä. 

Terveystalon testauspiste sijaitsee kauppakeskus Revontulen 1 krs:ssa, sisäänkäynti kauppakeskuksen eteläpäädystä omasta ulko-ovesta (Repolaisen leikkipaikka). Koronavirustestaus ilman ajanvarausta on toistaiseksi avoinna ma-pe klo 7.20-13. 
Vastaus näytteestä valmistuu n. 6 tunnin sisällä näytteenotosta. Toivottavaa on, että näytteeseen tulijat eivät liiku kauppakeskuksen tiloissa vaan tulevat näytteenottoon suoraan piha-alueelta.

Lappican testauspiste palvelee kaikkia yli 6-vuotiaita kansalaisia osoitteessa Lapinkävijäntie 2, linja-autoaseman Nesteen puoleisella pihalla, Koronapiste -kontissa. 

Lappican testauspisteelle tullaan aina ajanvarauksella.

Näytteenottopiste on avoinna  ma-to klo 7.30–15.30 ja pe klo 7.30–14.30. 
Asiakasta pyydetään ottamaan mukaan henkilöllisyystodistus.

Lappicassa aiemmin asioineet voivat varata ajan testiin verkosta: Lappican sähköinen ajanvaraus

Uusien, yli 6-vuotiaiden ensimmäisen koronatestiajan saa soittamalla Lappican puhelinpalveluun 020 692 190 ma-to 7.30–14.30, pe 7.30–13.30. Jätä takaisinsoittopyyntö. Ensimmäisen testin jälkeen ajan voi varata myös sähköisen ajanvarauksen kautta Lappica.fi

Pikatestin vastaus näytteestä valmistuu noin 1-2 tunnin sisään ja on katsottavissa Omakanta -palvelussa. Positiivisen näytteen antaneille soitamme.

Nettiklinikka

Nettiklinikka ohjaa sinua oikeisiin palveluihin.

Kaikki tiedot
Siirry asioimaan

Pulkamontien terveysaseman puhelinasiointi

Rovaniemellä on kolme terveysasemaa. Voit valita, millä terveysasemalla haluat asioida: Urheilukadun, Pulkamontien vai Rinteenkulman terveysasemalla.

Kaikki tiedot
Puh. +358 16 3224610

Rinteenkulma terveysaseman puhelinasiointi

Rovaniemellä on kolme terveysasemaa. Voit valita, millä terveysasemalla haluat asioida: Urheilukadun, Pulkamontien vai Rinteenkulman terveysasemalla.

Kaikki tiedot
Puh. +358 16 3224620

Urheilukadun terveysaseman puhelinasiointi

Rovaniemellä on kolme terveysasemaa. Voit valita, millä terveysasemalla haluat asioida: Urheilukadun, Pulkamontien vai Rinteenkulman terveysasemalla.

Kaikki tiedot
Puh. +358 16 3224600

Kun terveysasemien puhelinpalvelu on suljettu ja tarvitset kiireellistä hoitoa, ota yhteyttä Lapin keskussairaalan päivystykseen, puh. 016 322 4800. Huom! Koronatestien tuloksia ei pidä kysellä päivystyksestä. 

Tee koronaviruksen oirearvio omaolo.fi -palvelussa

 • Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, voit tehdä arvion omaolo.fi -verkkopalvelussa.
 • Terveyskylän verkkopalvelusta löytyy koronabotti, joka ohjaa ja antaa neuvoa koronavirusaltistukseen liittyvissä kysymyksissä. Samasta palvelusta löytyy myös HUS:n psykiatrian asiantuntijoiden tekemä henkisen tuen ohjelma, josta saa apua tilanteen aiheuttamisen huolien ja ahdistuksen käsittelyyn.

   

  Älä tule terveysaemalle vaan soita ensin

  • Ajanvarauksessa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä, jos puheluun ei pystytä vastaamaan.
  • Kuuntele ohjeet ja toimi niiden mukaan. 

  Sairasta lievät hengitystieinfektiot kotona

  • Vältä kontaktia muihin ihmisiin.
  • Näin estät taudin leviämistä.
  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihän yläosaan, älä käsiisi.

  Työnantajat

  • Sopikaa työntekijöiden kanssa omailmoitusjärjestelmästä akuuteissa hengitystieinfektioissa.
  • Terveyskeskuksesta ei kirjoiteta jatkossa poissolotodistuksia flunssan vuoksi, mikäli potilaan vaiva ei muuten edellytä vastaanottokäyntiä.
  • Sama koskee poissaoloja lapsen sairastumisen vuoksi.
  • Resurssit tarvitaan muuhun työhön poikkeustilanteen vuoksi.

   

  Tietoa koronaviruksesta:

  THL:n valtakunnallisen puhelinneuvonnan numero 0295 535 535 

  • Arkisin klo 8 - 21
  • Lauantaisin klo 9 - 15
  • Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa.

  Koronavirusoirekuva-THL.jpg

  Viimeisimmät tiedot koronaviruksesta löydät THL:n verkkosivuilta.


 • Paras tapa suojautua on noudattaa hyvää käsihygieniaa

  THL:n mukaan paras tapa suojautua koronavirukselta ja miltä tahansa hengitystieinfektiolta on noudattaa hyvää käsi- ja yskimishygieniaa. 

  Kädet tulee pestä riittävän usein vedellä ja saippualla sekä tarvittaessa käyttää alkoholipitoista käsihuuhdetta. Yskiessä tai aivastaessa suu tulee suojata kertakäyttönenäliinalla tai esimerkiksi hihalla. Älä siis yski tai aivasta käsiisi.

  Lisätietoa käsienpesusta ja yskimisohjeet löydät THL:n verkkosivuilta.

   

  Pese kätesi aina
  • kun tulet ulkoa sisään
  • ennen ruoan laittoa ja ruokailua
  • wc-käynnin tai vaipan vaihdon jälkeen
  • niistämisen, yskimisen tai aivastamisen jälkeen
  • kun olet koskenut samoja pintoja kuin flunssainen henkilö.

  Älä koskettele silmiä, nenää tai suuta, ellet ole juuri pessyt käsiäsi.

   

  Pysäytä mikrobien leviäminen

  • Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat.
  • Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.
  • Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin.
  • Hakeutuessasi tutkimuksiin ja hoitoon terveydenhuollon laitokseen sinulle saatetaan laittaa paperinen suu–nenäsuojus suojamaan henkilökuntaa ja muita potilailta tartunnalta, jos yskit ja aivastelet

  Ulkomaille matkustamista varten tarvittavat testit ja todistukset kuuluvat pääosin henkilön itse maksettaviin ja yksityiseltä toimijalta hankittaviin, paitsi jos suomalaisen henkilön matka on työn tai opiskelun vuoksi välttämätön. Työn vuoksi matkustaville testaus ensisijaisesti oman työterveyshuollon kautta.

  Otathan etukäteen selvää matkakohteen testi- ja todistusvaatimuksista. Usein vaadittavan PCR testin vastausviive on pidempi kuin pikatesteissä. On hyvä ottaa etukäteen yhteyttä testin tekevään toimipisteeseen, jotta voit varmistaa aikataulut testaukselle ja todistukselle.

  Aiheeseen liittyviä uutisia