Jos sinulla on lieviä hengitystieinfektion eli flunssan oireita (nuhaa, yskää, kurkkukipua, lihassärkyä tai kuumetta), hakeudu testiin vain, kun joku seuraavista kriteereistä täyttyy:

 • Työskentelet sosiaali- ja terveydenhuollon potilas- tai asiakastyössä (ei koske omaishoitajia).
 • Työskentelet ympärivuorokautisessa hoiva- ja vammaispalvelussa missä tahansa tehtävässä. Myös kyseisissä yksiköissä asuvat testataan.
 • Olet raskaana tai olet synnyttänyt kuuden viikon sisällä. (Tälle ryhmälle riittää myös kotitesti. Jos saat positiivisen testituloksen, lue tukosriskiin liittyvä ohje ja toimi sen mukaan: Laskimotukoksen ennaltaehkäisy, ohje raskaana olevalle.pdf. Jos sinulla on ohjeessa mainittuja riskitekijöitä tai on ohjeessa mainittuja oireita, ole yhteydessä ensimmäisenä mahdollisena arkipäivänä neuvolan puhelinpalveluun ma-pe klo 8–12 p. 016 322 4120.)
 • Kuulut Paxlovid-lääkehoidon kohderyhmään: Paxlovid-lääkehoidon kohderyhmät.pdf
 • Terveydenhuollon ammattihenkilö suosittelee testausta.

Lisäksi testiin voi hakeutua, jos on tarve hakea tartuntatautipäivärahaa. Ensisijaisesti suositellaan testausta työterveyshuollossa. 

Lieväoireisia ei muilla kriteereillä testata. Poikkeuksena 16-17-vuotiaat, joilla on puutteellinen rokotesuoja ja tarve saada koronapassiin merkintä sairastetusta koronavirustaudista. 
 
Muille lieväoireisille suositellaan kotitestausta, jotta tartunnan saanut osaa toimia terveysturvallisesti. Positiivisen kotitestin tulosta ei kuitenkaan enää varmenneta virallisella testillä, jos henkilö ei kuulu edellä mainittuihin, testattaviin ryhmiin.
 
Oireettomia henkilöitä ei pääsääntöisesti testata.

Jos oireesi pahenevat, ole yhteydessä terveydenhuoltoon. Tarkemmat ohjeet: Toimi näin, kun sairastut hengitystieinfektioon


Voit mennä koronanäytteenottoon ajanvarauksella Mehiläiselle tai Lappicaan. Lordinaukion 9Livesin testauspisteeseen pääsee rekisteröitymällä ennakkoon, mutta kunta ei enää kustanna testejä asiakkaan puolesta. Myös Terveystalolle  voi mennä testiin omalla kustannuksella ajanvarauksella tai ilman ajanvarausta. 

Ennen ajanvarausta tarkistathan yllä olevasta tekstistä, että testauskriteerit täyttyvät kohdallasi. Jos testauskriteerit eivät täyty, sinun tulee maksaa testi itse. Myös matkustusta tai todistusta varten tehty testi ja todistus tulee maksaa itse.

Mehiläisen drive in -testauspiste palvelee osoitteessa Lampelankatu 6. Koronatestaus tapahtuu ajanvarauksella. Aikoja on saatavilla ma klo 7.10–14.50 ja ti-pe klo 7.30–14. Viikonloppuisin testauspiste on kiinni. 

Testaus tapahtuu Lääkärikeskuksen pihalla olevassa hengitystieinfektiokontissa. Saavu paikalle hyvissä ajoin, sinut pyydetään nimellä sisään. Aikoja on saatavilla reilusti ja ajanvaraus onnistuu myös lyhyellä varoitusajalla.

Ajanvarausohje Mehiläisen testauspisteeseen:

 • Mene osoitteeseen ajanvaraus.mehilainen.fi
 • Vastaa kysymykseen “Varaatko aikaa hengitystieinfektiopotilaalle” "kyllä" ja klikkaa “hengitystieinfektioklinikalle”
 • Valitse palveluksi ajanvarauksessa laboratorio 
 • Valitse toimipisteeksi Rovaniemi
Vastaus näytteestä valmistuu 6 tunnin kuluessa näytteenotosta. Tulokset voi katsoa OmaMehiläinen-sovelluksesta. Vastaukset siirtyvät OmaKantaan reilun vuorokauden viiveellä. Mikäli sinulla ei ole OmaMehiläiseen kirjautumisessa vaadittavia pankkitunnuksia tai muusta syystä sen käyttö ei ole mahdollista (esim. 10–17-vuotiaat), kerrothan tästä näytteenoton yhteydessä. Soitamme vastauksen tässä tapauksessa sinulle viimeistään seuraavana päivänä.


Lappican testauspiste palvelee ajanvarauksella yli 6-vuotiaita osoitteessa Lapinkävijäntie 2, linja-autoaseman Nesteen puoleisella pihalla Koronapiste-kontissa. 

Aukioloajat ovat seuraavat:

 • ma-to klo 13.30-15.30 ja ajanvarauspuhelin 020 692 190 klo 7.30–13.00
 • pe klo 11.30-13.30 ja ajanvarauspuhelin 020 692 190 klo 7.30-13.00
Tapaninpäivänä  26.12.22 koronanäytteenotto on avoinna klo 10-12.00. Ajanvaraus puhelimitse klo 9.30-10.30.

Jätä takaisinsoittopyyntö, niin sinuun ollaan yhteydessä.  

Lappicassa aiemmin asioineet voivat varata ajan testiin verkosta: Lappican sähköinen ajanvaraus

Uudet asiakkaat varaavat ensimmäisen koronatestiajan soittamalla Lappican puhelinpalveluun.

Positiivisen testituloksen lähetämme tekstiviestillä asiakkaalle noin puolen tunnin kuluessa. Tulos on katsottavissa Omakanta-palvelussa 1–2 tunnin sisällä.


Terveystalon testauspiste 
ei enää testaa kuntalaisia maksutta, vaan testi tulee kuntalaisen maksettavaksi. Testauspiste sijaitsee kauppakeskus Revontulen 5. kerroksessa. Toimipiste palvelee ma-to klo 7–20, pe klo 7–16 ja la klo 9–15. 

Vastaus näytteestä valmistuu n. 6 tunnin sisällä näytteenotosta. Tuloksen voi katsoa Terveystalo-sovelluksesta. Vastaukset siirtyvät OmaKantaan reilun vuorokauden viiveellä.
 

9Livesin testauspiste palvelee Lordinaukiolla. Aukioloajat löytyvät osoitteesta korona.9lives.fi. Huom! Kunta ei enää kustanna 9Livesin testejä, vaan asiakas vastaa kustannuksista itse. 

Asiakas saa testituloksen tekstiviestinä 30–60 minuuttia testin teon jälkeen. Vastaukset siirtyvät OmaKantaan noin vuorokauden viiveellä.

Testiin menevän tulee rekisteröityä ennakkoon osoitteessa korona.9lives.fi. Toimi näin:

 • Valitse “Ostan testin verkosta”
 • Skrollaa sivua alaspäin ja valitse “Koronatesti (Antigeeni)”. Klikkaa “Osta”.
 • Klikkaa kohtaa “Täytä esitietolomake”. Täytä tietosi avautuvaan lomakkeeseen. Valitse testauspisteeksi Rovaniemi Lordinaukio.
 • Jos tarvitset koronatestistä virallisen todistuksen, ruksaa tätä koskeva kohta.
 • Yhteenvetosivulla tarkista tietosi ja valitse maksuvaihtoehtojen alta “Maksupäätemaksu paikan päällä”. Tämän jälkeen lähetä ilmoittautuminen. Kun saat viestin “Kiitos tilauksesta”, voit mennä testiin milloin vain testipaikan aukioloaikana.