Ohje on päivitetty 6.7.2022

Kun sairastut hengitystieinfektioon, suositellaan, että teet korona-kotitestin. Mikäli oireet ovat lieviä ja kotitesti on negatiivinen, kotiin ei tarvitse jäädä. Jos testi on positiivinen, jää kotiin vähintään viiden vuorokauden ajaksi.

Koronataudin ei katsota olevan enää tartuttava viiden vuorokauden jälkeen. Jos et ole vielä tuolloin työkykyinen, sovi työnantajasi kanssa sairauspoissaolokäytännöstä.

Koronatestiin hakeutumisen kriteerit löydät testaussivulta. Jos et kuulu testattaviin ryhmiin, suosittelemme kotitestin tekemistä, jotta osaat toimia terveysturvallisesti. 

Jos koronatestin tulos on positiivinen, kerro myös lähikontakteillesi tartunnastasi ja pyydä heitä välttämään tarpeettomia kontakteja viiden vuorokauden ajan. Jokaisen omalla vastuulla on miettiä, mitkä ovat sellaisia kontakteja, joita voi välttää. Altistuneen on syytä välttää tarpeettomia kontakteja, vaikka olisi jo sairastanut koronan. Tautiin voi sairastua uudelleen lyhyelläkin aikavälillä.

Sairaana on tärkeää levätä ja nauttia riittävästi nesteitä. Kuumetta ja särkyä voit lievittää apteekista ilman reseptiä saatavilla lääkkeillä.

Jos olet raskaana tai synnyttänyt alle kuuden viikon sisällä, sinulle tulee tehdä tukosriskin arvio. Ole yhteydessä ensimmäisenä mahdollisena arkipäivänä neuvolan puhelinpalveluun ma-pe klo 8–12 p. 016 322 4120.

Jos kuulut sosiaali- ja terveysministeriön määrittämään kohderyhmään (Paxlovid-lääkehoidon kohderyhmät.pdf) ja saat positiivisen laboratoriotestituloksen, ole yhteydessä terveyskeskukseen, jossa arvioidaan mahdollinen tarve aloittaa suun kautta otettava Paxlovid-lääkehoito.

Jos sinulla on huolta terveydentilastasi, voit tehdä oirearvion omaolo.fi-verkkopalvelussa: Omaolo.fi

Voit myös tarvittaessa olla yhteydessä terveysasemiin: p. 016-3224600, 016-3224610 tai 016-3224620. Jos sinulla on hengenahdistusta, rintakipua tai voimakasta yleistilan laskua, ole yhteydessä suoraan päivystykseen p. 016 322 4800. Huomioithan, että päivystykseen ei tule olla yhteydessä esimerkiksi sairauslomatodistuksiin liittyvissä asioissa. 


Sairauslomatodistukset työterveyshuollosta

Kaikille työnantajille suositellaan työntekijän omailmoituksen hyväksymistä hengitystieinfektioissa. Tällöin oireinen työntekijä voisi olla pois töistä 5–7 vuorokautta ilman terveydenhuollon todistusta. Jos taudin oireet ovat lieviä ja henkilö on työkykyinen, suositellaan keskustelemaan työnantajan kanssa etätyöstä vaihtoehtona sairauslomalle. 
Jos työnantajasi edellyttää sinulta sairauslomatodistusta, ole yhteydessä omaan työterveyshuoltoosi todistusta varten. Jos sinulla ei ole työterveyshuoltoa, joka kattaa akuutin sairastumisen, voit saada hoitajan kirjoittaman todistuksen olemalla puhelimitse yhteydessä terveysasemalle. Lääkärintodistuksia kirjoitetaan terveysasemilla pääsääntöisesti vain silloin, kun sairauden hoitoon tarvitaan lääkärin arvio. Mikäli työnantajasi ilmoittaa, ettei hoitajan todistus ole riittävä, pyydä häntä olemaan yhteydessä avovastaanoton ylilääkäriin: 016-3224582. 


Ohje tartuntatautipäivärahan hakemiseen


Voit olla oikeutettu tartuntatautipäivärahaan, jos sinulla aiheutuu ansionmenetystä oman tai lapsesi koronaan sairastumisen vuoksi. Tutustu tarkemmin päivärahan saamisen edellytyksiin Kelan verkkosivuilla. 

Tartuntatautipäivärahan hakemiseen tarvitset virallisen koronatestin ja lääkärintodistuksen. Jos sairastut itse, pyydä nämä työterveyshuollosta.

Jos et saa lääkärintodistusta työterveyshuollosta tai lapsen sairastuessa yksityisen vakuutuksen kautta, voit pyytää lääkärintodistuksen terveysasemalta sähköisesti oheisella lomakkeella. Todistus toimitetaan sinulle postitse. Todistus kattaa poissaolon viiden vuorokauden ajan oireiden alkamisesta. Esimerkiksi jos oireet alkavat tiistaina, todistus kattaa tiistain–lauantain. Mikäli et ole työkykyinen vielä viiden vuorokauden jälkeen, poissaolo jatkuu normaalilla työnantajasi sairauspoissaolokäytännöllä. 

Ennen lomakkeen täyttämistä tarkista Omakannasta, että olet antanut terveydenhuollolle suostumuksesi tietojen käyttöön. Terveydenhuollossa tarkistetaan positiivinen testitulos Kanta-arkistosta.  Suostumuksen antaminen valmiiksi sujuvoittaa todistuksen laatimista. Tämän jälkeen toimi seuraavasti: 

  • Täytä oheinen lomake (alla). Tallenna täyttämäsi lomake.
  • Huomaa, että koska sähköposti sisältää henkilötietoja, se tulee lähettää kaupungille turvapostin kautta. 
    Turvasähköpostin lähettäminen tapahtuu osoitteessa https://turvaposti.rovaniemi.fi
  • Kirjoita avautuvaan tekstikenttään sähköpostiosoitteesi ja klikkaa “Jatka” ja “Rekisteröidy”. Saat sähköpostiin linkin, jolla voit kirjoittaa turvapostin.
  • Kirjoita vastaanottajakenttään karanteenitodistukset@rovaniemi.fi. Liitä sähköpostiin äskettäin tallentamasi lomake kohdasta Valitse tiedostot – Avaa – Liitä. Tämän jälkeen lähetä viesti. Lähetyslinkki on voimassa 10 päivää. 
  • Jos et voi lähettää lomaketta sähköpostilla, voit joko tulostaa täyttämäsi lomakkeen tai hakea paperisen lomakkeen palvelupiste Osviitasta (Rinteenkulman kauppakeskuksen 2. kerros) ja palauttaa täytetyn lomakkeen Osviittaan.