Hakeudu testiin silloin, kun sinulla on lieviäkin oireita. Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.

Alle kouluikäinen lapsi tulee testata erityisesti silloin, jos lapsi tai lapsen perheenjäsen on matkustanut edeltävän 14 vrk:n sisällä alueella, joka on koronaviruksen suhteen kiihtymis- tai leviämisvaiheessa.

Mikäli sinulla ei ole mitään oireita, älä hakeudu koronatestiin oma-aloitteisesti.

Lisätietoa ajanvarauksesta löydät osoitteesta rovaniemi.fi/koronavirus

Kaikki lapset, myös alle 7-vuotiaat, tulee viedä koronatestiin jos heille tulee koronavirusinfektioon sopivia oireita. Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.

Kouluikäisellä lapsella koronatesti on aina aiheellinen, jos kouluikäisellä lapsella tai nuorella on koronavirukseen sopivia oireita. 

Varhaiskasvatukseen ja kouluun voi palata, kun koronatesti on negatiivinen ja oireet ovat lievittymässä.

Lisätietoa asiasta THL:n sivuilla

Ajanvaraus Pulkamontien koronatestauspisteeseen tapahtuu sähköisen ajanvarauksen kautta: https://rovaniemi.terveytesi.fi/#/main

Terveystalon testauspiste kauppakeskus Revontulessa ilman ajanvarausta ma-pe klo 8–11.30. Muuna aikana testaus toimii ajanvarauksella. Ajan voi varata puhelimitse numerosta 030 6000 tai verkossa osoitteessa www.terveystalo.com.

Mehiläisen drive in -testauspiste palvelee osoitteessa Sairaalakatu 1. Testauspiste on auki ma–pe klo 7.30–14.30 ja la–su klo 8.30–11.30. Aikaa ei tarvitse varata.

Jos kuntalainen ei saa varattua aikaa koronatestiin kaupungin sähköisen ajanvarauksen kautta tai terveysasemien puhelinpalvelun kautta, testissä voi käydä maksutta ilman ajanvarausta myös Mehiläisen drive in -testauspisteessä osoiteessa Sairaalakatu 1  ma-pe klo 7.30-14.30 ja la-su 8.30-11.30 ja Terveystalolla (varaa aika Terveystalon verkkosivuilta).
 
Lisätietoa testauksesta ja kaupungin koronaohjeista osoitteessa rovaniemi.fi/koronavirus.

Alle 10-vuotiaiden osalta huoltajat näkevät lasten tulokset OmaKanta-palvelun kautta. 10-17-vuotiaiden osalta vastauksen voi katsoa OmaKanta-palvelusta nuoren omilla pankkitunnuksilla tai mobiilivarmenteella. Positiivisen näytteen antaneeseen henkilöön tai huoltajaan ollaan aina yhteydessä terveydenhuollosta.

Jos lapsen vanhempi on kodin ulkopuolisen altistumisen vuoksi karanteenissa, voivat muut perheenjäsenet käydä normaalisti töissä, koulussa tai varhaiskasvatuksessa. Karanteenissa olevan vanhemman ei kuitenkaan tule kuljettaa lasta kouluun tai varhaiskasvatukseen, vaan toinen vanhempi tai joku muu aikuinen tuo ja hakee lapsen.

Jos yhdellä perheenjäsenellä on flunssan oireita ja hänen koronanäytteensä on negatiivinen, voivat muut perheenjäsenet käydä normaalisti töissä, koulussa ja varhaiskasvatuksessa.
Mikäli yhdellä perheenjäsenellä on koronavirusinfektio, muut perheenjäsenet määrätään karanteeniin.

Koronatesti kertoo vain testin ottamisen hetkellä vallitsevan tilanteen ja infektion alussa virusmäärä voi olla niin pieni, ettei se näy vielä testissä. Sinulle voi ilmetä oireita muutaman päivän päästä ja tällöin sinun tulisi mennä testiin uudelleen. Hygieniaohjeiden noudattaminen ja etäisyyden pitäminen muihin on syytä muistaa.
Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta et tarvitse niihin hoitoa, hakeudu koronatestiin. Voit varata ajan terveysasemien sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Muista pysyä karanteenin kaltaisissa olosuhteissa testin tulokseen asti. Vaikka testitulos olisi negatiivinen, on silti hyvä välttää ylimääräisiä kontakteja infektio-oireiden ajan, vaikka sinua ei määrätäkään karanteeniin.

Jos sinulla on hoitoa vaativia oireita, ota yhteyttä terveysasemalle joko Nettiklinikan kautta tai soittamalla.
Olemme koostaneet ohjeet kuntalaisille karanteeniin tai eristykseen joutumisen varalle. Ohjeet tarjoavat myös vinkkejä siitä, miten karanteenissa tai eristyksessä oleva saa päivittäiset asiansa hoidettua.
Henkilö, jolla on todettu koronavirustartunta, asetetaan eristykseen. Tartunnan saaneen kanssa samassa tilassa vähintään 15 minuuttia olleen katsotaan altistuneen ja heidät asetetaan 14 päivää kestävään karanteeniin terveydenhuoltoviranomaisen toimesta. Karanteeni on ehdoton. Karanteeninomaisilla olosuhteilla tarkoitetaan omaehtoista eristäytymistä ja kontaktien rajoittamista esimerkiksi silloin, kun karanteeniin määräämätön henkilö on käynyt koronatestissä ja odottaa vielä testin tuloksia. Tuolloin ei tule esimerkiksi asioida kaupassa tai käydä kyläilemässä, vaan on pysyttävä kotona, kuten karanteenissakin.
Sairastuneen kanssa kontaktissa ollut henkilö katsotaan altistuneeksi, jos kontakti on ollut riittävän läheinen, kestoltaan vähintään 15 minuuttia ja ajoittunut sairastuneen oireiden aikaan tai aikaan noin 2 vuorokautta niitä ennen. Mikäli tapaaminen on ollut kestoltaan hyvin lyhyt, etäinen tai ajoittunut 3 vrk tai enemmän ennen oireiden alkua, ei henkilöä katsota altistuneeksi.  
Karanteenimääräyksellä puututaan ihmisen perustuslain suomaan vapauteen, eikä määräystä voida antaa kevein perustein. Tulee olla todettu yleisvaarallinen tartuntatauti (esim. koronavirusinfektio, Covid-19) tai perusteltu epäily sellaiselle altistumisesta. Todennettua koronavirustautia sairastavan lähikontaktit voidaan tällä perusteella määrätä karanteeniin. Altistuneesta henkilöstä ei kuitenkaan voida tietää, onko hänellä virusta – usein ei ole, ja tästä syystä ei voida pitää perusteltuna määrätä altistuneen (ei-sairastuneen) henkilön lähikontakteja karanteeniin.
Karanteeniin määrääminen on varotoimi, jolla pyritään estämään mahdolliset jatkotartunnat. Karanteeniin määrätään vain altistuneiksi todetut, eli ne, jotka ovat olleet koronavirustartunnan saaneen kanssa samassa tilassa vähintään 15 minuuttia. Näyte kertoo vain sen hetkisestä tilanteesta ja infektion alussa virusmäärä voi olla niin pieni, ettei se näy vielä testissä. Altistunut voi alkaa oireilla negatiivisen testituloksen jälkeen, minkä vuoksi 14 vuorokauden mittainen varoaika on tarpeen. Jos oireita karanteenin aikana ilmenee, tehdään uusi koronatesti. Kun karanteenia on noudatettu, ei jatkotartuntoja tällaisissa tilanteissa tule.
Karanteenin noudattamista ei ole mahdollista valvoa. Karanteeniin määrätyt saavat karanteeniohjeet terveydenhuollosta ja heidän tulee niitä noudattaa. Noudattamalla yhteisiä ohjeita ja karanteenimääräystä suojelemme sekä itseämme että erityisesti riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. On tärkeää minimoida tartuntojen leviäminen, jotta epidemia pystytään pitämään hallinnassa. Tähän perustuu koko Suomen koronastrategia.
Kasvomaskia suositellaan pidettäväksi julkisilla paikoilla aina, kun turvavälien pitäminen ei ole mahdollista. Suositus koskee muun muassa kirjastoja, ruokakauppoja, virastoja, museoita, ravintoloita ja niin edelleen. Kouluja ja oppilaitoksia ei luokitella julkisiksi paikoiksi.
Rovaniemen kaupunki tarjoaa maskeja vähävaraisille kuntalaisille. Vähävaraisten maskijakelu tapahtuu Rovaniemen keskustassa Kansalaistalolla (Rovakatu 23) maanantaisin ja perjantaisin klo 10–11.30 sekä torstaisin klo 15–16.30. Maskeja jaetaan myös Rovaniemen kylillä.

Lisätietoa kylien jakelupaikoista

Maskeja annetaan yksi kappale välttämätöntä joukkoliikennematkaa varten (maksimi 10 kpl/vko), yksi kappale ruokakaupassa asiointia varten (maksimi 2 kpl/vko), ja varalle maskit koronavirusnäytteenottomatkoja varten (2 kpl). Yhteensä maskeja voi noutaa enintään 14 kappaletta/viikko.

Aikuisen ja alle 10-vuotiaan lapsen tuloksen voi katsoa verkosta Omakanta-palvelusta. 10–17-vuotiaiden tulokset vaativat soiton terveysasemalle, ellei potilaalla ole pankkitunnuksia tai mobiilivarmennetta, joilla tunnistautua Omakantaan. Pyydämme välttämään soittoa terveysasemalle tulosten tiedustelemiseksi. Testien tuloksia ei tule myöskään tiedustella päivystyksestä. Jos tulos on positiivinen, terveydenhuollosta soitetaan potilaalle.

Jos olet käynyt testissä Mehiläisellä tai Terveystalolla, voit katsoa tuloksen OmaMehiläinen- tai Terveystalo-sovelluksesta. Vastaukset siirtyvät yksitysiltä palveluntuottajilta OmaKantaan reilun vuorokauden viiveellä. Mikäli sinulla ei ole OmaMehiläiseen kirjautumisessa vaadittavia pankkitunnuksia tai muusta syystä sen käyttö ei ole mahdollista (esim. 10–17-vuotiaat), kerrothan tästä näytteenoton yhteydessä. Tällöin vastaus soitetaan sinulle viimeistään seuraavana päivänä. 

Kunnalla ei ole velvoitetta tarjota testausta ulkomaille matkustaville. Oireettomat ulkomaille matkustavat ohjataan yksityiselle testiin omalla kustannuksellaan. Yksityiset palveluntuottajat hinnoittelevat testipaketin ja todistuksen itse. Tähän on kuitenkin seuraavia poikkeuksia: 

Jos opiskelee tutkintoon tähtäävästi ulkomailla vakituisesti tai on aloittamassa opintoja, voidaan testi ottaa terveyskeskuksen maksamana. Suosittelemme tällöin varaamaan ajan Lappican näytteenottopisteeseen puhelimitse ja ilmoittamaan, että tarvitsee testistä todistuksen (puh. 020 692 190 arkisin klo 8–13.30). Todistus maksaa 20 euroa, joka laskutetaan testattavalta. Varmista etukäteen, hyväksytäänkö kohdemaassa antigeenipikatesti.

Työhön liittyvä matka ulkomaille on ensisijaisesti työnantajan maksuvastuulla. Esimerkiksi jos Rovaniemellä työskentelevän henkilön pitää lähteä työmatkalle Ruotsiin, työnantaja maksaa testauksen ja todistuksen. Palveluntuottajat hinnoittelevat testipaketin ja todistuksen itse. Testattavalla on testiin tullessa oltava työnantajan allekirjoittama tosite, jossa käyvät ilmi työpaikan nimi ja laskutustiedot. Vaihtoehtoisesti testattava voi hoitaa maksun itse ja laskuttaa testin työnantajalta. 

Jos taas matkustaa siksi, että on aloittamassa uutta työtä ulkomailla, voidaan testi ottaa terveyskeskuksen maksamana. Varaa tällöin aika näytteenottoon Lappican testauspisteeseen ja kerro todistustarpeesta (puh. 020 692 190 arkisin klo 8–13.30). Todistus maksaa 20 euroa, joka laskutetaan testattavalta. 

Ulkomailla säännönmukaisesti työssäkäyvien testitodistukset, esimerkiksi Ruotsiin viikoittain matkustavien kohdalla, kuuluvat ensisijaisesti työnantajan vastuulle. Nämä henkilöt kuuluvat ns. viikkotestauksen piiriin, eli heillä rajanylitykseen riittää todistus kerran viikossa otetusta negatiivisesta testistä. Testattavalla on testiin tulessa oltava työnantajan allekirjoittama tosite, jossa käyvät ilmi työpaikan nimi ja laskutustiedot. Vaihtoehtoisesti testattava voi hoitaa maksun itse ja laskuttaa testin työnantajalta. 
 

Useilla paikallisilla ruokakaupoilla on kauppatavaroiden kotiinkuljetuspalvelu. Lisäksi apteekit tarjoavat asiointiapua. Voit ottaa yhteyttä myös ikäihmisten neuvontapiste Nestoriin.

Kaupungin matkapalvelukeskuksesta p. 016 322 6900 voi tiedustella arkisin klo 7-16 välisenä aikana kauppa-apua. Taksit hoitavat tilauksesta yli 70-vuotiaiden kaupassakäyntejä, mutta asiakkaiden on itse sovittava maksujärjestelyistä kaupan kanssa. Kauppatavaroiden kotiinkuljetuksen voi maksaa kuljetuspalvelukortilla. Normaalisti saattajana toimiva lähiomainen voi käydä hoitamassa yli 70-vuotiaiden asiointikäyntejä esimerkiksi ruokakauppaan ja pankkiin. 

Sosiaalipäivystyksen tehtäviin kuuluvat kiireelliset tilanteet, jotka vaativat välittömiä sosiaaliviranomaisen toimenpiteitä.

Sosiaalipäivystykseen voi ottaa yhteyttä, kun tarvitaan lastensuojeluun, perhekriiseihin, perheväkivaltaan, elämänhallintaan, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvää kiireellistä apua. Saat apua sosiaalipäivystyksestä myös mikäli et perheen sairaustilanteen vuoksi voi hoitaa lapsiasi.

Sosiaalipäivystys palvelee puhelimitse ja ympärivuorokautisesti: p. 040 7266 965

Mikäli sosiaalipäivystys ei pysty vastaamaan, ota yhteys hätäkeskukseen, p. 112.

Virustartuntoja ehkäistään Linkkari-matkoilla seuraavasti:

  • Toivomme, ettet matkusta sairaana.
  • Kasvomaskien käyttöä suositellaan 12 vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille. Kasvomaskia tulisi käyttää bussien sisätilojen lisäksi myös muissa tilanteissa, joissa turvavälin pitäminen on mahdotonta, esimerkiksi vilkkaimmilla pysäkeillä.
  • Noudata matkustaessasi hyvästä käsihygieniasta, yskimisestä ja aivastamisesta annettuja ohjeita.
  • Vältä koskettamasta tartuntapintoja, esimerkiksi tankoja, tartuntakahvoja, pysäytysnappeja jne. paljain käsin. Käytä puhtaita käsineitä.
  • Bussien siivousta on tehostettu puhdistamalla kaikki kosketuspinnat desinfioivalla puhdistusaineella päivittäin.
  • Kuljettajan takana oleva ensimmäinen penkkirivi jätetään tyhjäksi.

Useat tahot ovat keränneet listaa usein kysytyistä kysymyksistä epidemiaan ja varautumiseen liittyen. Tarkistathan aina lähteen kun etsit ja jaat tietoa. Alla luotettaviksi tiedettyjen tahojen keräämiä UKK-listoja sekä tilannekatsauksia.