Kesäkuun alusta lukien palvelut palautuvat normaaleiksi asteittain. Yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia tulee vieläkin noudattaa asioinnin yhteydessä, kuten turvavälejä. Palveluihin liittyvistä muutoksista löydät tietoa verkkosivuiltamme kunkin palvelun yhteydessä. 
Olemme koostaneet ohjeet kuntalaisille karanteeniin tai eristykseen joutumisen varalle. Ohjeet tarjoavat myös vinkkejä siitä, miten karanteenissa tai eristyksessä oleva saa päivittäiset asiansa hoidettua.
Rovaniemi-apu tarjoaa turvallista asiointiapua ikäihmisille ja muille riskiryhmäläisille kesäkuun loppuun saakka. Useilla paikallisilla ruokakaupoilla on myös kauppatavaroiden kotiinkuljetuspalvelu. Lisäksi apteekit tarjoavat asiointiapua.

Sosiaalipäivystyksen tehtäviin kuuluvat kiireelliset tilanteet, jotka vaativat välittömiä sosiaaliviranomaisen toimenpiteitä.

Sosiaalipäivystykseen voi ottaa yhteyttä, kun tarvitaan lastensuojeluun, perhekriiseihin, perheväkivaltaan, elämänhallintaan, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvää kiireellistä apua. Saat apua sosiaalipäivystyksestä myös mikäli et perheen sairaustilanteen vuoksi voi hoitaa lapsiasi.

Sosiaalipäivystys palvelee puhelimitse ja ympärivuorokautisesti: p. 040 7266 965

Mikäli sosiaalipäivystys ei pysty vastaamaan, ota yhteys hätäkeskukseen, p. 112.

Virustartuntoja ehkäistään Linkkari-matkoilla seuraavasti

  • Toivomme, ettet matkusta sairaana
  • Noudata matkustaessasi hyvästä käsihygieniasta, yskimisestä ja aivastamisesta annettuja ohjeita
  • Vältä koskettamasta tartuntapintoja, esimerkiksi tankoja, tartuntakahvoja, pysäytysnappeja jne. paljain käsin. Käytä puhtaita käsineitä
  • Bussien siivousta on tehostettu puhdistamalla kaikki kosketuspinnat desinfioivalla puhdistusaineella päivittäin
  • Kuljettajan takana oleva ensimmäinen penkkirivi jätetään tyhjäksi

HUOM! Waltti-matkakorttia ei toistaiseksi voi ladata Rovaniemen kaupungin asiakaspalvelu Osviitassa. Kaikki maksuvälineet ovat kuitenkin edelleen käytössä.

Rovaniemen kaupunki on keskittänyt maanantaista 23.3.2020 lähtien hengitystieinfektiopotilaiden hoidon yhteen paikkaan. Toiminta tapahtuu pelkästään ajanvarauksella hoidon tarpeen arvioinnin kautta. Asiakkaille annetaan puhelimessa tarkemmat ohjeet vastaanotolle tuloa varten.
Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n antaman arvion mukaan epidemia ei vaikuta tuotantoon ja jakeluun. Esimerkiksi energiantuotannon polttoaine riittää 1,5 - 2 kuukautta, vaikka polttoainetoimitukset (puu ja turve) loppuisivat kokonaan. Myös puhtaan veden ja jäteveden käsittely toimii runsaiden kemikaali- ja tarvikevarastojen ansiosta normaalisti pitkiäkin aikoja vaikka prosesseissa käytettävien kemikaalien ja tarvikkeiden saanti estyisi. Suurimpana riskinä on tuotannosta ja jakelusta vastaavan henkilöstön laajamittainen sairastuminen. Asiakaspalvelu toimii sähköisten kanavien kautta.
https://www.neve.fi/tietoa-meista/uutiset/neve-turvaa-palvelujaan-epidemian-aikana-panoastamalla-henkilostonsa-terveyteen
https://www.neve.fi/tietoa-meista/uutiset/neven-palveluissa-huomioidaan-epidemiatilanne

Napapiirin Residuumin kierrätysasemat palvelevat normaalien aukioloaikojen mukaisesti. Koronavirustilanteen vuoksi toivotaan, että kiireetöntä asiointia kierrätysasemilla vältetään. Neuvontakäynnit ja muut vierailut on keskeytetty. 

Napapiirin Residuumin ohjeistus asukkaille

  • Lajittele nenäliinat ja lautasliinat polttokelpoiseen jätteeseen, ei biojätteisiin.
  • Sairastuneiden jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti. Sairastuneiden roskakorit pitää tyhjentää päivittäin.
  • Sulje roskapussit hyvin joko ristiin sitomalla tai teippaamalla ennen niiden viemistä polttokelpoisen jätteen astiaan.
  • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
  • Polttokelpoista jätettä syntyy vähemmän, kun pakkausmateriaalit lajitellaan tehokkaasti ja pakataan tiiviisti. Jätteitä ei pidä jättää miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.

https://residuum.fi

Uutiset koronaviruksesta voivat tuntua ylivoimaisilta kenestä tahansa, mutta erityisesti lapsista.

Lapset ovat erityisen haavoittuvaisia, sillä heidän voi olla vaikea ymmärtää televisiosta, internetistä ja muilta ihmisiltä kuulemaansa tietoa. Hämmentävä informaatio voi aiheuttaa lapselle ahdistusta, stressiä tai surua. Avoin ja turvallinen keskustelu auttaa lasta käsittelemään asiaa. Rakentavaan keskusteluun löydät ohjeita mm. seuraavilta sivuilta:

Useat tahot ovat keränneet listaa usein kysytyistä kysymyksistä epidemiaan ja varautumiseen liittyen. Tarkistathan aina lähteen kun etsit ja jaat tietoa. Alla luotettaviksi tiedettyjen tahojen keräämiä UKK-listoja sekä tilannekatsauksia.