Kesäkuun alusta lukien palvelut palautuvat normaaleiksi asteittain. Yleisiä turvallisuus- ja hygieniaohjeistuksia tulee vieläkin noudattaa asioinnin yhteydessä, kuten turvavälejä. Palveluihin liittyvistä muutoksista löydät tietoa verkkosivuiltamme kunkin palvelun yhteydessä. 

Hakeudu testiin silloin, kun sinulla on lieviäkin oireita. Oireita voivat olla kuume, yskä, hengenahdistus, lihaskivut, väsymys, nuha, pahoinvointi tai ripuli. Joskus oireena voi olla myös haju- tai makuaistin puutos.

Mikäli sinulla ei ole mitään oireita, älä hakeudu koronatestiin oma-aloitteisesti.

Koronatestiin varataan aika terveysasemien sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta.

Koronatesti kertoo vain testin ottamisen hetkellä vallitsevan tilanteen ja infektion alussa virusmäärä voi olla niin pieni, ettei se näy vielä testissä. Sinulle voi ilmetä oireita muutaman päivän päästä ja tällöin sinun tulisi mennä testiin uudelleen. Hygieniaohjeiden noudattaminen ja etäisyyden pitäminen muihin on syytä muistaa.
Jos sinulla on hengitystieinfektion oireita, mutta et tarvitse niihin hoitoa, hakeudu koronatestiin. Voit varata ajan terveysasemien sähköisen ajanvarausjärjestelmän kautta. Muista pysyä karanteenin kaltaisissa olosuhteissa testin tulokseen asti. Vaikka testitulos olisi negatiivinen, on silti hyvä välttää ylimääräisiä kontakteja infektio-oireiden ajan, vaikka sinua ei määrätäkään karanteeniin.

Jos sinulla on hoitoa vaativia oireita, ota yhteyttä terveysasemalle joko Nettiklinikan kautta tai soittamalla.
Olemme koostaneet ohjeet kuntalaisille karanteeniin tai eristykseen joutumisen varalle. Ohjeet tarjoavat myös vinkkejä siitä, miten karanteenissa tai eristyksessä oleva saa päivittäiset asiansa hoidettua.
Koronavirustartunnan saanut (testillä todettu tartunta) asetetaan eristykseen. Tartunnan saaneen kanssa samassa tilassa vähintään 15 minuuttia olleen katsotaan altistuneen ja heidät asetetaan 2 viikkoa kestävään karanteeniin terveydenhuoltoviranomaisen toimesta. Karanteeni on ehdoton. Karanteenin omaisilla olosuhteilla tarkoitetaan omaehtoista eristäytymistä ja kontaktien rajoittamista esimerkiksi silloin, kun karanteeniin määräämätön henkilö on käynyt koronatestissä ja odottaa vielä testin tuloksia. Tuolloin ei tule esimerkiksi asioida kaupassa tai käydä kyläilemässä, vaan on pysyttävä kotona, kuten karanteenissakin.
Karanteenimääräyksellä puututaan ihmisen perustuslain suomaan vapauteen, eikä määräystä voida antaa kevyin perustein. Tulee olla todettu yleisvaarallinen tartuntatauti (esim. koronavirusinfektio, Covid-19) tai perusteltu epäily sellaiselle altistumisesta. Todennettua koronavirustautia sairastavan lähikontaktit voidaan tällä perusteella määrätä karanteeniin. Altistuneesta henkilöstä ei kuitenkaan voida tietää, onko hänellä virusta, usein ei ole ja tästä syystä ei voida pitää perusteltuna määrätä altistuneen (ei-sairastuneen) henkilön lähikontakteja karanteeniin.
Karanteeniin määrääminen on varotoimi, jolla pyritään estämään mahdolliset jatkotartunnat. Karanteeniin määrätään vain altistuneiksi todetut, eli ne, jotka ovat olleet koronavirustartunnan saaneen kanssa samassa tilassa vähintään 15 minuuttia. Näyte kertoo vain sen hetkisestä tilanteesta ja infektion alussa virusmäärä voi olla niin pieni, ettei se näy vielä testissä. Altistunut voi alkaa oireilla negatiivisen testituloksen jälkeen, minkä vuoksi 14 vuorokauden mittainen varoaika on tarpeen. Jos oireita karanteenin aikana ilmenee, tehdään uusi koronatesti. Kun karanteenia on noudatettu, ei jatkotartuntoja tällaisissa tilanteissa tule.
Karanteenin noudattamista ei ole mahdollista valvoa. Karanteeniin määrätyt saavat karanteeniohjeet terveydenhuollosta ja heidän tulee niitä noudattaa. Noudattamalla yhteisiä ohjeita ja karanteenimääräystä suojelemme sekä itseämme että erityisesti riskiryhmiin kuuluvia henkilöitä. On tärkeää minimoida tartuntojen leviäminen, jotta epidemia pystytään pitämään hallinnassa. Tähän perustuu koko Suomen koronastrategia.
Rovaniemi-apu tarjosi asiointiapua ikäihmisille ja muille riskiryhmäläisille kesäkuun loppuun saakka. Useilla paikallisilla ruokakaupoilla on myös kauppatavaroiden kotiinkuljetuspalvelu. Lisäksi apteekit tarjoavat asiointiapua. Voit ottaa yhteyttä myös ikäihmisten neuvontapiste Nestoriin.

Sosiaalipäivystyksen tehtäviin kuuluvat kiireelliset tilanteet, jotka vaativat välittömiä sosiaaliviranomaisen toimenpiteitä.

Sosiaalipäivystykseen voi ottaa yhteyttä, kun tarvitaan lastensuojeluun, perhekriiseihin, perheväkivaltaan, elämänhallintaan, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvää kiireellistä apua. Saat apua sosiaalipäivystyksestä myös mikäli et perheen sairaustilanteen vuoksi voi hoitaa lapsiasi.

Sosiaalipäivystys palvelee puhelimitse ja ympärivuorokautisesti: p. 040 7266 965

Mikäli sosiaalipäivystys ei pysty vastaamaan, ota yhteys hätäkeskukseen, p. 112.

Virustartuntoja ehkäistään Linkkari-matkoilla seuraavasti

  • Toivomme, ettet matkusta sairaana
  • Noudata matkustaessasi hyvästä käsihygieniasta, yskimisestä ja aivastamisesta annettuja ohjeita
  • Vältä koskettamasta tartuntapintoja, esimerkiksi tankoja, tartuntakahvoja, pysäytysnappeja jne. paljain käsin. Käytä puhtaita käsineitä
  • Bussien siivousta on tehostettu puhdistamalla kaikki kosketuspinnat desinfioivalla puhdistusaineella päivittäin
  • Kuljettajan takana oleva ensimmäinen penkkirivi jätetään tyhjäksi
Rovaniemen kaupunki on keskittänyt maanantaista 23.3.2020 lähtien hengitystieinfektiopotilaiden hoidon yhteen paikkaan. Toiminta tapahtuu pelkästään ajanvarauksella hoidon tarpeen arvioinnin kautta. Asiakkaille annetaan puhelimessa tarkemmat ohjeet vastaanotolle tuloa varten.

Napapiirin Energia ja Vesi Oy:n antaman arvion mukaan epidemia ei vaikuta tuotantoon ja jakeluun. Esimerkiksi energiantuotannon polttoaine riittää 1,5 - 2 kuukautta, vaikka polttoainetoimitukset (puu ja turve) loppuisivat kokonaan. Myös puhtaan veden ja jäteveden käsittely toimii runsaiden kemikaali- ja tarvikevarastojen ansiosta normaalisti pitkiäkin aikoja vaikka prosesseissa käytettävien kemikaalien ja tarvikkeiden saanti estyisi. Suurimpana riskinä on tuotannosta ja jakelusta vastaavan henkilöstön laajamittainen sairastuminen. Asiakaspalvelu toimii sähköisten kanavien kautta.

Lisätietoa:

Neve.fi: Neve turvaa palvelujaan epidemian aikana panostamalla henkilöstönsä terveyteen

Neve.fi: Neven palveluissa huomioidaan epidemiatilanne

Napapiirin Residuumin kierrätysasemat palvelevat normaalien aukioloaikojen mukaisesti. Koronavirustilanteen vuoksi toivotaan, että kiireetöntä asiointia kierrätysasemilla vältetään. Neuvontakäynnit ja muut vierailut on keskeytetty. 

Napapiirin Residuumin ohjeistus asukkaille

  • Lajittele nenäliinat ja lautasliinat polttokelpoiseen jätteeseen, ei biojätteisiin.
  • Sairastuneiden jätteet on kerättävä omaan roskakoriin, joka on päällystetty pussilla. Täyttynyt roskapussi suljetaan tiiviisti. Sairastuneiden roskakorit pitää tyhjentää päivittäin.
  • Sulje roskapussit hyvin joko ristiin sitomalla tai teippaamalla ennen niiden viemistä polttokelpoisen jätteen astiaan.
  • Mikäli jäteastian tyhjennyksissä tulee katkoksia, pakkaa jätteet tiiviisti ja säilö ne tilaan, jossa niistä ei ole haittaa terveydelle ja jossa esimerkiksi haittaeläimet eivät pääse levittämään jätteitä.
  • Polttokelpoista jätettä syntyy vähemmän, kun pakkausmateriaalit lajitellaan tehokkaasti ja pakataan tiiviisti. Jätteitä ei pidä jättää miehittämättömille jätteen vastaanottopaikoille, mikäli jäteastiat ovat täynnä.

Lisätietoa: Napapiirin residuumin verkkosivut 

Uutiset koronaviruksesta voivat tuntua ylivoimaisilta kenestä tahansa, mutta erityisesti lapsista.

Lapset ovat erityisen haavoittuvaisia, sillä heidän voi olla vaikea ymmärtää televisiosta, internetistä ja muilta ihmisiltä kuulemaansa tietoa. Hämmentävä informaatio voi aiheuttaa lapselle ahdistusta, stressiä tai surua. Avoin ja turvallinen keskustelu auttaa lasta käsittelemään asiaa. Rakentavaan keskusteluun löydät ohjeita mm. seuraavilta sivuilta:

Useat tahot ovat keränneet listaa usein kysytyistä kysymyksistä epidemiaan ja varautumiseen liittyen. Tarkistathan aina lähteen kun etsit ja jaat tietoa. Alla luotettaviksi tiedettyjen tahojen keräämiä UKK-listoja sekä tilannekatsauksia.