Lapsiperheille

Äitiys- ja lastenneuvoloissa rokotetaan raskaana olevat ja 6kk–6 vuoden ikäiset lapset. Rokotuksia annetaan jo nyt muun neuvolakäynnin yhteydessä.

Ajanvaraus ensisijaisesti verkossa sähköisen ajanvarauksen kautta( ajanvaraus linkki ). Sähköisesti varattavat rokotusajat ovat 12–13.11. sekä 10–11.12. 
 
Tarvittaessa voit varata ajan rokotukseen myös neuvolan puhelinpalvelusta ma-pe klo 8–12 p. 016 322 4120. Jokaiselle rokotukseen tulijalle tulee varata oma aika. 
 
Ajan voi varata mihin tahansa seuraavista: keskustan, Ounasrinteen, Saarenkylän, Vaaranlammen, Sinetän tai Muurolan neuvolaan. 
 
Vanttauskosken alueen raskaana olevat ja 6 kk-6v lapset voivat käydä rokotettavana myös Vanttauskosken neuvolassa. Ajanvaraus neuvolan puhelinpalvelun kautta (numero yllä). 

Lisätietoa influenssarokotteesta saat THL:n verkkosivulta:


https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/rokotteet-a-o/influenssarokote


Hyvä neuvolan asiakas!

 

Asioi neuvolassa vain terveenä. Asiakkaiden ja henkilökunnan hyvinvointi sekä turvallisuus ovat meille ensiarvoisen tärkeitä, noudatathan siksi alla olevia ohjeita asioidessasi neuvolassa.

 

 • Raskaana olevien, 0-18kk, 2,4,5 ja 6 vuotiaiden lasten terveystarkastukset toteutetaan ja rokotusohjelman mukaiset rokotukset annetaan.
 • Puoliso voi tulla mukaan raskaana olevan käynnille. Suosittelemme, että neuvolatarkastukseen tuleva lapsi tulee 1-2 saattajan kanssa.
 • Toivomme, että sisarukset eivät tule mukaan neuvolakäynneille (koskee myös kuuden kuukauden ryhmä neuvolaa). Tällä pyritään vähentämään lähikontakteja mahdollisten tartuntojen leviämisen ehkäisemiseksi.
 • Terveydenhoitajien resursseja voidaan tarpeen vaatiessa siirtää koronanäytteenottoon, tästä johtuen joudumme supistamaan neuvolatoimintaa toistaiseksi.
 • 3-vuotiaalle ei voi varata neuvola aikaa toistaiseksi. Mikäli lapselle on  jo varattu neuvola aika, sitä ei tarvitse perua.  
 • Mikäli sinulla on huoli lapsen kasvusta tai kehityksestä tai koet tarvitsevasi muuta tukea, ota yhteyttä terveydenhoitajaan neuvolan puhelinpalvelun kautta.
 • Perheeksi-ryhmätoiminta on tauolla.
 • Lapsen sairastuessa neuvolasta ei kirjoiteta työnantajaa varten lapsi sairas -todistusta. Poissaolosta suositellaan sopivan työnantajan kanssa. Lue lisää aiheesta.

 

Muista asioidessasi:

 • Tule vastaanotolle mahdollisimman lähellä varattua aikaa odotusajan minimoiseksi
 •  Noudata asioidessasi hyvää käsi- ja yskimishygieniaa
 • Huolehdi turvaväleistä
 •  Mikäli sinulla tai perheenjäsenelläsi on hengitystieinfektion tai muita koronaan viittaavia oireita, tulee oireisen hakeutua matalan kynnyksen koronavirustestiin. Ohjeet testiin hakeutumiseksi löydät kaupungin koronavirussivulta.
 • THL lievensi lapsia koskevaa koronatestausohjetta – lievissä oireissa ei tarvitse mennä testiin.
 •  Mikäli sairastut tai lapsesi on sairaana, ota yhteyttä neuvolan keskitettyyn puhelinpalveluun ennen sovittua neuvolakäyntiä varatun ajan siirtämiseksi. Toimi saatujen ohjeiden mukaan.

Lasten ja perheiden koronanäytteenottopiste Piekkarilla – testiajan voi varata verkossa

 • Rovaniemellä lasten ja perheiden näytteenotto palvelee Pienteollisuustalolla (Piekkari) osoitteessa Pohjolankatu 2B.

 • Sisäänkäynti tapahtuu rautatieaseman puolelta.

 • Piekkarin testauspiste on avoinna ma–to 8-15.15 ja pe 8-13.45.

 • Testiaikoja voi varata sähköisen ajanvarauksen kautta ->korona testi

 • Myös Pulkamontien testauspiste palvelee kuntalaisia.   

  •  Jos kuntalainen ei saa varattua aikaa koronatestiin kaupungin sähköisen ajanvarauksen kautta tai terveysasemien puhelinpalvelun kautta, testissä voi käydä maksutta ilman ajanvarausta myös Mehiläisen drive in -testauspisteessä osoiteessa Sairaalakatu 1  ma-pe klo 7.30-14.30 ja la-su 8.30-11.30 ja Terveystalolla (varaa aika Terveystalon verkkosivuilta).
 

 

Lisätietoa testauksesta ja kaupungin koronaohjeista osoitteessa rovaniemi.fi/koronavirus.

Neuvoloissa emme voi hoitaa äkillisesti sairastunutta lasta. Sairastapauksissa pyydämme ottamaan yhteyttä omalle terveysasemalle.

Neuvolan terveydenhoitajalta voit saada neuvoa ja ohjausta puhelimitse. Neuvolassa ei kirjoiteta työntantajaa varten lapsi sairas -todistuksia. Suosittelemme sopimaan poissaolosta työntantajan kanssa. Lue uutinen aiheesta

Lisätietoa lapsen sairauksista saat myös erikoissairaanhoidon lastentalo.fi -verkkopalvelusta.

 

Lastentautien päivystys


Lastentautien puhelinpäivystys
Lastentautien puhelinneuvonta on tarkoitettu vain päivystysluonteisiin tilanteisiin, joissa tarvitaan terveydenhuollon ammattihenkilön arviota lapsen hoidon tarpeesta.

Lastentautien puhelinneuvonta ei ole tarkoitettu yleistä terveysneuvontaa koskevia puheluja varten, eikä numerosta voi varata vastaanottoaikoja. Näissä asioissa tulee ottaa yhteyttä omaan terveyskeskukseen.

Lastentautien puhelinpäivystyksen numero on 040 642 8811. Puhelimeen vastaa lastensairaanhoitaja. Puhelinpäivystykseen voi soittaa vain päivystysluonteisissa asioissa ympäri vuorokauden alle 15-vuotiaiden lasten lukuun ottamatta tapaturmia. Hätätilanteissa soitetaan 112-numeroon.

Lasten tapaturmien puhelinpäivystys
Tapaturman sattuessa tulee soittaa keskussairaalan päivystysnumeroon (016) 322 4800.

Lastentautien päivystys toimiii maanantaista 10.8.2020 alkaen keskussairaalan yhteispäivystyksessä.

 

 

 Lapin sairaanhoitopiiri

Äitiys- ja lastenneuvoloiden keskitetty puhelinpalvelu

Puhelinpalvelusta voit varata tai perua neuvola-ajan sekä saada ohjausta ja neuvontaa terveydenhoitajalta.

Lue lisää

Aiheeseen liittyviä uutisia

Keskustan neuvola

Keskustan neuvola sijaitsee Rovaniemen ydinkeskustassa, Perhepalvelukeskuksessa.

Korkalonkatu 4, 96100 ROVANIEMI

Aukioloajat

Keskustan neuvolan palveluajat
Ma - Ti: 07:30 - 16:00
Ke - To: 07:30 - 16:00
Pe: 07:30 - 14:15

Kaikki tiedot

Muurolan neuvola ja hammashoitola

Muurolan neuvolassa ja hammashoitolassa tuotetaan avovastaanottotoimintaa sekä neuvola- ja suun terveydenhuollon palveluja.

Koulukaari 8, 97140 MUUROLA

Aukioloajat

Neuvolan palveluajat
Ma - Ti: 07:30 - 16:00
Ke - To: 07:30 - 16:00
Pe: 07:30 - 14:15

Hammashoitolan palveluajat
Ma - Ti: 08:00 - 15:00
Ke - To: 08:00 - 15:00
Pe: 08:00 - 15:00

Kaikki tiedot

Opiskeluterveydenhuolto rinteenkulma

Rovaniemen opiskeluterveydenhuollon palvelut ovat suunnattu lukiolaisille, ammattiopiston ja ammattikorkeakoulun opiskelijoille.

Koskikatu 25, 96100 ROVANIEMI

Aukioloajat

Ma - Ti: 08:00 - 16:00
Ke - To: 08:00 - 16:00
Pe: 08:00 - 14:00

Kaikki tiedot

Ounasrinteen neuvola

Ounasrinteen neuvola sijaitsee Rovaniemellä, Ounasrinteen kaupunginosassa.

Matkajängäntie 5, 96440 ROVANIEMI

Aukioloajat

Ma - Ti: 07:30 - 16:00
Ke - To: 07:30 - 16:00
Pe: 07:30 - 14:15

Kaikki tiedot

Saarenkylän neuvola

Saarenkylän neuvola sijaitsee Rovaniemen kaupungissa, Saarenkylän kaupunginosassa.

Kairatie 75, 96190 ROVANIEMI

Aukioloajat

Saarenkylän neuvolan palveluajat
Ma - Ti: 07:30 - 16:00
Ke - To: 07:30 - 16:00
Pe: 07:30 - 14:15

Kaikki tiedot

Sinetän neuvola ja hammashoitola

Sinetän neuvolassa ja hammashoitolassa tuotetaan avovastaanottotoimintaa sekä neuvola- ja suun terveydenhuollon palveluja.

Koulurinteentie 18, 97220 SINETTÄ

Aukioloajat

Neuvolan palveluajat
Ma - Ti: 07:30 - 16:00
Ke - To: 07:30 - 16:00
Pe: 07:30 - 14:15

Hammashoitolan palveluajat
Ma - Ti: 08:00 - 15:00
Ke - To: 08:00 - 15:00
Pe: 08:00 - 15:00

Kaikki tiedot

Vaaranlammen neuvola ja hammashoitola

Vaaranlammen neuvolassa ja hammashoitolassa tuotetaan neuvola- ja suun terveydenhuollon palveluja.

Koulukuja 2, 96500 ROVANIEMI

Aukioloajat

Neuvolan palveluajat
Ma - Ti: 07:30 - 16:00
Ke - To: 07:30 - 16:00
Pe: 07:30 - 14:15

Hammashoitolan palveluajat
Ma - Ti: 08:00 - 15:00
Ke - To: 08:00 - 15:00
Pe: 08:00 - 15:00

Kaikki tiedot

Vanttauskosken lastenneuvola

Vanttauskosken lastenneuvola toimii Rovaniemen kaupungissa, Vanttauskosken kylässä.

Vanttauskuru 5, 97625 VANTTAUSKOSKI

Aukioloajat

Palvelemme 1-2 kertaa kuukaudessa tiistaisin
Ti: 08:30 - 15:30

Kaikki tiedot
Rintamaito on ihanteellista ravintoa pienelle vauvalle. Se sisältää vauvan tarvitsemat ravintoaineet oikeassa suhteessa ja hyvin sulavassa muodossa.

Imetys suojaa lasta hengitys- ja välikorvatulehduksilta sekä suolistosairauksilta. Imetyksellä on todettu olevan pitkäaikaisia, jopa aikuisikään ulottuvia terveysvaikutuksia.

Aina kuitenkaan imetys ei ole mahdollista. Perhe voi myös valita imettämättömyyden tai osittaisimetyksen. Tällöin on tärkeää seurata korvikkeita koskevia suosituksia ja ohjeita.

Vauvan syntymä tuo mukanaan monia muutoksia ja kaikki vanhemmat tarvitsevat tukea vanhemmaksi kasvamiseen, vanhempana toimimiseen ja lapsen kasvattamiseen. Olemme koonneet alle linkkejä, joiden kautta löydät tietoa ja tukea vanhemmuuden erilaisiin haasteisiin. Vanhemmuuden tukeminen on tärkeä osa myös neuvolan päivittäistä toimintaa.

Vanhemmaksi tuleminen vaikuttaa myös vanhempien väliseen parisuhteeseen. Vanhempien suhde vaikuttaa oleellisesti koko perheen hyvinvointiin. Tasapuolinen vastuunjako, avoin ilmapiiri ja tunteista keskusteleminen auttavat hyvän parisuhteen ylläpitämisessä. Vauva- ja pikkulapsiperheessä parisuhdetta kuormittavat mm. haasteet ajankäytössä tai väsymyksen tuoma kireä tunnelma. Näistä tuntemuksista on tärkeä keskustella puolison kanssa yhdessä, jotta vältytään ristiriitatilanteilta. Saat neuvolasta tukea ja ohjausta parisuhteen hyvinvoinnin edistämiseksi. 

Päihtymys vaikuttaa vanhemman kykyyn huomata lapsi ja hänen tarpeensa sekä olla aidosti läsnä. Säännöllinen alkoholinkäyttö voi johtaa huomaamatta riippuvuuteen ja lasten vakavaan turvattomuuteen. Päihteet eivät kuulu lapsiperheen arkeen. Jos päihteiden käyttö perheessäsi aiheuttaa huolta, neuvolassa voit keskustella siitä, millaista tukea juuri sinun perheesi tarvitsee. Annamme tukea myös tupakoinnin lopettamiseen.

Päihdelinkki-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja tukea päihteistä ja riippuvuuksista. Päihdelinkistä löytyy kattavan tietopankin lisäksi testejä, oma-apusisältöjä, vertaistukea ja neuvontapalvelu.

Sähköinen savuttomuuskoulutus Omat Askeleet on tarkoitettu tupakoivalle äidille ja perheelle, mutta myös terveydenhuollon ammattilaisille. Koulutus sisältää videoita, testejä ja tietoa tiiviissä muodossa.

Kutsumme teidät laajaan terveystarkastukseen, joka sisältää terveydenhoitajan ja lääkärin tarkastuksen. Molemmat vanhemmat ovat aina tervetulleita neuvolaan, mutta erityisesti laajoihin terveystarkastuksiin toivomme molempien osallistuvan.

Laajoja terveystarkastuksia ovat:

- lasta odottavan perheen terveystarkastus (13-18 raskausviikoilla): Tulosta lasta odottavan perheen voimavaralomake tästä tai täytä se Ipanassa

- lapsen 4 kk terveystarkastus: Tulosta vauvaperheen arjen voimavarat -lomake tästä

- lapsen 1,5 v terveystarkastus: Tulosta pikkulapsiperheen arjen voimavarat -lomake tästä

- lapsen 4 v terveystarkastus: Tulosta pikkulapsiperheen arjen voimavarat -lomake tästä

Laajan terveystarkastuksen tarkoituksena on yhteistyössä vanhempien kanssa vahvistaa perheiden terveyttä ja hyvinvointia edistäviä asioita, kuten hyviä terveystottumuksia, voimavaroja ja vanhemmuutta, sekä tunnistaa perheen tai perheenjäsenten tuen tarpeet mahdollisimman varhain.

Terveystarkastuksiin valmistaudutaan etukäteen pohtimalla omia ja koko perheen voimavaroja ja terveystottumuksia. Pyydämme teitä täyttämään käyntiin liittyvän voimavaralomakkeen ja tekemään alkoholin käytön riskit (AUDIT) -testin sekä tuomaan ne mukananne tarkastukseen. Vastaanotolla voimme keskittyä juuri teitä askarruttaviin asioihin, vahvistaa voimavarojanne ja pohtia mahdollista tuen tarvetta.

Varhaiskasvatuksessa olevan 1,5-vuotiaan ja 4-vuotiaan terveystarkastuksessa käydään läpi varhaiskasvatuksen ja vanhemman/vanhempien yhdessä laatima KOKE-lomake. Varhaiskasvatuksesta lomake toimitetaan neuvolaan vanhemman luvalla.

Kotihoidossa olevan 1,5-vuotiaan ja 4-vuotiaan lapsen vanhempi/vanhemmat täyttävät kehityksenseurantalomakkeen kotona. Ota lomake mukaan terveystarkastukseen.

 

Lisäksi Turun yliopisto lähettää Voimaperheet -kyselylomakkeen kaikkien 4-vuotiaiden kotiin postitse. Täyttäkää lomake ja ottakaa se mukaan lapsen 4-vuotisterveystarkastukseen. Lisätietoa Voimaperheet vanhempainohjausmallista löydät palvelun verkkosivuilta. 

Terveystarkastuksia järjestetään raskausaikana THL:n suosituksen mukaisesti. Lisäkäyntejä tarjotaan yksilöllisen tarpeen mukaan. Määräaikaisten terveystarkastusten keskeiset sisällöt löydät THL:n verkkosivuilta.

Äitiysneuvolakäyntien aikataulu

 • 6.-8. rvk: ensimmäinen yhteydenotto neuvolaan
 • 8.-10. rvk: ensikäynti terveydenhoitajalla
 • 13.-18. rvk: lasta odottavan perheen laaja terveystarkastus, terveydenhoitajan osuus
 • 13.-18. rvk: lasta odottavan perheen laaja terveystarkastus, lääkärin osuus
 • 22.-24. rvk: käynti terveydenhoitajalla
 • 26.-28. rvk: käynti terveydenhoitajalla (käynti vain ensisynnyttäjille)
 • 30.-32. rvk: käynti terveydenhoitajalla
 • 35.-36. rvk: lääkärintarkastus
 • 37.-41. rvk: käynti terveydenhoitajalla kahden viikon välein, tarvittaessa tiheämmin
 • Synnytys
 • 7 vuorokauden kuluessa kotiutumisesta terveydenhoitajan kotikäynti
 • 5-12 viikkoa synnytyksen jälkeen: lääkärin tekemä synnytyksen jälkitarkastus

(rvk=raskausviikko)

Sikiöseulonnat

Sikiöseulonnat toteutetaan Lapin Keskussairaalassa. Seulontojen tarkoituksena on todeta, onko raskaus edennyt normaalisti sekä saada tietoa mahdollisista raskauteen liittyvistä riskitekijöistä. Kaikki seulonnat ovat vapaaehtoisia. Perhe ja viime kädessä raskaana oleva päättävät seulontoihin osallistumisesta. Saat lisätietoa seulonnoista sekä lähetteen tutkimuksiin neuvolan terveydenhoitajalta.

Lapselle tehdään määräaikaiset terveystarkastukset kansallisen toimintaohjelman mukaisesti. Lisäkäyntejä tarjotaan yksilöllisen tarpeen mukaan. Lisätietoa lastenneuvolakäyntien sisällöstä löydät THL:n verkkosivuilta.

Lastenneuvolakäyntien aikataulu

 • 1 kk: terveydenhoitajan tarkastus
 •  6 vko: lääkärintarkastus
 • 2 kk: terveydenhoitajan tarkastus
 • 3 kk: terveydenhoitajan tarkastus
 • 4 kk: laaja terveystarkastus (terveydenhoitaja ja lääkäri)
 • 5 kk: terveydenhoitajan tarkastus
 • 6 kk: ryhmäneuvola (mukana terveydenhoitaja sekä vauva- ja pikkulapsiperheen avopalveluohjaaja)
 • 8 kk: terveydenhoitajan tarkastus ja lääkärintarkastus
 • 10 kk: terveydenhoitajan tarkastus (tarvittaessa)
 • 1 v: terveydenhoitajan tarkastus
 • 1,5 v: laaja terveystarkastus (terveydenhoitaja ja lääkäri)
 • 2 v: terveydenhoitajan tarkastus
 • 3 v: terveydenhoitajan tarkastus
 • 4 v: laaja terveystarkastus (terveydenhoitaja ja lääkäri)
 • 5 v: terveydenhoitajan tarkastus
 • 6 v: terveydenhoitajan tarkastus

Kun lapsi aloittaa peruskoulun ensimmäisen luokan, hän siirtyy kouluterveydenhuollon piiriin.