Kuolinpesän ollessa varaton tai vähävarainen, voi kuolinpesän ilmoittaja jättää toimeentulotukihakemuksen sosiaalipalveluihin. Kuolinpesän varoista tulee ensisijaisesti maksaa välttämättömät hautaamisesta aiheutuvat kustannukset. Maksamattomat laskut tulee merkitä perukirjaan kuolinpesän veloiksi ja näihin pesänhoitaja voi hakea poistoa tai maksualennusta.

Toimeentulotukipäätös perustuu laskelmaan, jossa huomioidaan tulona kuolinpäivänä tilillä olevat varat, muu varallisuus sekä kuolinpäivän jälkeen maksussa olevat etuudet, ansiotulot sekä muut tulot. Mikäli kuolinpesällä on varallisuutta, joka ei ole välittömästi realisoitavissa, voidaan päätös tehdä takaisinperinnällä. Tarkemmat ohjeet voit lukea  ohjeesta toimeentulotuen hakemiseen hautauskustannuksiin. Voit hakea toimeentulotukea haustauskustannuksiin tällä hakemuksella.

Tarvittaessa oikeudellisia neuvoja kuolinpesän hoitamiseen saa Lapin oikeusaputoimistosta. 

Ottamalla yhteyttä sosiaalipalveluiden neuvonta- ja ohjauspalveluihin voit keskustella tilanteestasi sosiaaliohjaajan kanssa. Valitse asiointikanavistamme se, joka sopii sinulle parhaiten ja saat henkilökohtaista neuvontaa tilanteeseesi. 
Kela voi myöntää perustoimeentulotukea muuttoon ja vuokravakuuteen, mikäli sinulle tulee oikeus perustoimeentulotukeen etkä ole maksanut vuokravakuutta itse. Lue tarkemmat ohjeet tuen myöntämisen ehdoista sekä tuen hakemisesta Kelan verkkosivuilta. 

Toimeentulotuki on sosiaalihuoltoon kuuluva viimesijainen taloudellinen tuki. Täydentävän tai ehkäisevän toimeentulotuen hakemista ei voi rajata tiettyihin asioihin tai menoihin eikä sinun hakiessasi tarvitse tietää, kumpaa etuutta haet. Tukia haetaan samalla lomakkeella. On kuitenkin menoja, jotka kuuluvat ensisijaisesti huomioitaviksi Kelan perustoimeentulotuessa, kuten ravintomenot, vuokra, sähkölasku ja kotivakuutus. Tästä johtuen perustoimeentulotukea haetaan ensin. Lisätietoja voit lukea Kelan verkkosivuilta.

Valitettavasti sosiaalipalveluilla ei ole vielä käytössä sähköistä hakemusta. Voit kuitenkin pyytää Kelaa välittämään perustoimeentulotukihakemuksesi liitteineen kunnan sosiaalipalveluihin, kun päätös perustoimeentulotuesta on tehty. Muista mainita mihin tarkoitukseen haet tukea. Tarvittaessa pyydämme sinulta lisätietoja erikseen. 

Koronan aiheuttaman poikkeustilanteen takia voit toimittaa täydentävän tai ehkäisevän toimeentulotuen hakemuksen sähköisesti liitteineen virtu.fi verkkoneuvonnan kautta.

Ota yhteyttä

Neuvontapiste Nestori

Ikäihmisten palveluista sekä niiden piiriin hakeutumisesta saa tietoa ja ohjausta ottamalla yhteyttä Nestoriin.

Rovaniemen kaupungin sosiaalipalvelukeskus

Sosiaalipalveluissa edistetään kuntalaisten sosiaalista hyvinvointia ja toimintakykyä sekä ehkäistään ja vähennetään sosiaalisia ongelmia.

Rovaniemen sosiaalinen luototus ja talousneuvonta

Verkkoneuvonnasta saat henkilökohtaista ohjausta ja neuvontaa kirjoitetussa muodossa.

Lue lisää

Sosiaalipalveluiden chat

Chatin kautta saat henkilökohtaista neuvontaa ma - pe klo 10 - 15.

Lue lisää

Sosiaalipalveluiden puhelinneuvonta

Puhelinasiointi arkipäivisin klo 9 - 15.

Lue lisää

Sosiaalipalveluiden verkkoneuvonta

Verkkoneuvonnasta saat henkilökohtaista neuvontaa ja ohjausta. Viestin voit jättää milloin vain.

Lue lisää

Sosiaalisen luototuksen puhelinneuvonta

Sosiaalisen luototuksen puhelinneuvonta.

Lue lisää