Tiedote: Lapin soilta ja lammista uusia hyönteislajeja
Suomesta on hiljattain kuvattu tieteelle uutena kolme sääskilajia: Sciara bryophila (harsosääski), Brachypogon surma (polttiainen) ja Chaoborus posio (sulkahyttynen). Sulkahyttyset ovat maailmanlaajuisesti vähälajinen hyönteisheimo, joten uuden lajin löytyminen Euroopasta on erittäin poikkeuksellista.
Lajien määrä vähenee päiväntasaajalta kohti napa-alueita. Kuitenkin eräät lajiryhmät muodostavat poikkeuksen yleiseen sääntöön, esimerkiksi soiden pesimälinnusto on edustavimmillaan Lapissa ja eräiden hyönteisten lajimäärät ovat suurempia Pohjois- kuin Etelä-Suomessa. Ravinteisilla ja usein kalkkivaikutteisilla soilla, letoilla, elää useita harvinaisia sammalia ja putkilokasveja. Lettojen hyönteislajisto oli pitkään huonosti tunnettua, mutta niillä on myös omintakeisia hyönteisiä. Äskettäin kuvattiin kaksi tieteelle uutta lettolajia Lapista: harsosääski Sciara bryophila sekä polttiainen Brachypogon surma. Sciara bryophila tunnetaan Lapin lisäksi vain yhdeltä lähdesuolta Keski-Suomesta ja yhdeltä kalkkiletolta Viron Saarenmaalta. Lajinimi bryophila tarkoittaa sammalista pitävää, ja sillä viitataan lettojen laajoihin sammalpintoihin. Brachypogon surma tunnetaan vain muutamalta paikalta Lounais- ja Itä-Lapista. Nimi surma on otettu suomalaisesta mytologiasta ja sen perusteena on polttiaisnaaraiden taipumus tappaa muita pienikokoisia hyönteisiä ravinnokseen; kaikki polttiaiset eivät todellakaan ime nisäkkäiden verta!
Sulkahyttyset ovat hyttysten lähisukuisia hyönteisiä, jotka eivät ime verta. Niiden toukat ovat petoja, ja ne elävät lammissa ja järvissä. Sulkahyttysiä tunnetaan maailmasta vain vähän yli 50 lajia, Euroopasta 11. Yksi laajalle levinnyt ja paljon tutkittu sulkahyttynen on Chaoborus flavicans, joka esim. eteläisessä Suomessa elää käytännössä kaikissa syvissä järvissä jotka ovat humuspitoisia tai savisameita. Tuoreessa tutkimuksessa kuitenkin havaittiin, että tällä sääskellä on kaksi lähisukuista lajia, jotka elävät lammissa. Chaoborus albipes kuvattiin jo 1903 Yhdysvalloista, mutta sitä pidettiin flavicans-lajin synonyyminä, eli samana lajina eri nimellä. Kuitenkin lajit voi erottaa toukkien ja aikuisten perusteella, ja erot DNAssa ovat huomattavan suuret. Chaoborus albipes on laajalle levinnyt, ja Suomessa sitä tavattaneen lähes koko maan alueella. Toinen laji, Chaoborus posio, kuvattiin uutena, ja sitä ei toistaiseksi tunneta muualta kuin Suomesta. Yleisesti ottaen laji on pohjoinen, mutta sillä on yksi reliktiluontoinen esiintymä Lounais-Hämeen järviylängöllä. Lajin nimi tulee sen ensimmäisen havaintopaikan, Posion kunnan, mukaan. “Uuden sulkahyttysen löytäminen oli jättiyllätys, jotain semmoista mitä en koskaan olisi uskonut tekeväni”, kommentoi lajin tieteellisesti nimennyt Jukka Salmela Lapin maakuntamuseosta. “Sulkahyttysten lajimäärä Euroopassa on suurimmillaan Suomessa ja uudet löydöt entisestään korostavat kalattomien lampien merkitystä luonnon monimuotoisuudelle. Näissä lammissa elää useita selkärangattomia eläimiä, jotka eivät kestä kalojen saalistusta”, Salmela jatkaa.
Näiden kolmen uuden lajin tieteellisesti arvokkaita holotyyppejä säilytetään Lapin maakuntamuseossa.
Alkuperäiset tieteelliset julkaisut, joissa lajit on kuvattu:
Sciara bryophila Menzel, Salmela & Vilkamaa, 2020:
Menzel, F., Salmela, J., & Vilkamaa, P. 2020. New species and new records of black fungus gnats (Diptera: Sciaridae) from the Viidumäe Nature Reserve, Estonia. European Journal of Taxonomy, 720(1), 62-76.
https://doi.org/10.5852/ejt.2020.720.1115
Brachypogon surma Dominiak, Szadziewski & Salmela, 2020:
Dominiak, P., Szadziewski, R. & Salmela, J. 2020. Descriptions of Brachypogon surma sp. n. from Finland and B. singularis (Santos Abreu, 1918) from the Canary Islands (Diptera, Ceratopogonidae). Norwegian Journal of Entomology 67, 235–245.
Chaoborus posio Salmela, 2021:
Salmela. J., Härmä, O. & Taylor, D.J. 2021. Chaoborus flavicans (Diptera, Chaoboridae) is a complex of lake and pond dwelling species: a revision. Zootaxa 4927, 151-196.
https://doi.org/10.11646/zootaxa.4927.2.1
Kuvat:
Chaoborus posio, koiraan takaruumiin kärki (J. Salmela).
Chaoborus posio, toukan pää sivulta kuvattuna (A. Rinne).
Chaoborus posio, locus typicus (Posio, Peuralamminharjut, J. Salmela)
Lisätietoja:
Luonnontieteen amanuenssi Jukka Salmela
Lapin maakuntamuseo, Arktikum
Pohjoisranta 4, 96200 Rovaniemi
puh: 040 521 3013
sposti: jukka.salmela@rovaniemi.fi