Yhteystiedot

Verkoston puheenjohtaja Verkoston sihteeri Verkoston varapuheenjohtaja

Tervo Merja Anne-Mari Suopajärvi Anna Yliniemi
Palvelualuepäällikkö Maahanmuuttopäällikkö Kulttuurikoordinaattori
040 736 5671 0295 037 129  040 053 5652
merja.tervo@rovaniemi.fi anne-mari.suopajarvi@ely-keskus.fi anna.yliniemi@sodankyla.fi

Pohjoisen puhuri - kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävä Lapissa 2023-24 (OKM)

Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa Pohjoisen puhuri -hankkeessa 2023-24 kehitettiin Lapin Maakunnallisen kulttuurin asiantuntijaryhmä MAKUA-verkoston toimintaa vahvistamalla kuntien kulttuuritoimijoiden osaamista, vertaisoppimista ja yhteistoimijuutta. Hankkeessa lisättiin kuntatoimijoiden keskinäistä sekä eri taide- ja kulttuuritoimijoiden välistä vuorovaikutusta sekä mahdollistettiin verkoston osallisuus alueellisessa kulttuurin kehittämistoiminnassa. 

Hankkeen päätoteuttaja oli Rovaniemen kaupunki. Mukana olivat Lapin 21 kuntaa ja Saamelaiskäräjät. 

Pohjoisen puhurissa vahvistettiin Lapin kulttuuritoimijoiden yhteistoimintaa ja edistettiin lappilaisten kulttuuripalveluiden yhdenvertaista saatavuutta ja monipuolista käyttöä. Hanke kehitti kuntien toimintaverkoston ja muiden keskeisten toimijoiden välistä yhteistyötä, ja siten vahvisti pienten kuntien resursseja järjestää ja kehittää saavutettavia, Lapin asukkaiden tarpeisiin vastaavia kulttuuripalveluita. Lisäksi tukemalla kulttuurin asiantuntijaverkoston toimintaa hanke vahvisti kulttuurin asemaa osana Lapin strategista aluekehittämistä. Hankkeessa mahdollistettiin kuntien edustajien osallistuminen ohjelma- ja kehitystyöhön Lapissa sekä uusien kumppanuuksien ja mahdollisuuksien etsiminen ammattimaisen taiteellisen työn ja toiminnan tueksi. Hanke vahvisti saamelaiskulttuurin näkyvyyttä saamelaisalueen ulkopuolella. 

Johanna Partanen_Maalaus Niilo Taipale.jpeg

Taiteilija Niilo Taipaleen maalaama kuva projektipäällikkö Johanna Partasesta.

Mitä Puhuri-hankkeessa pyritään saamaan aikaan?

Pohjoisen puhuri -hankkeen projektipäällikkönä kehitän yhteistyössä kaikkien Lapin kuntien ja Saamelaiskäräjien kanssa Lapin ja Saamenmaan kulttuuripalveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta. Työskentelen hankkeessa kolmella tasolla, alueellisessa kehittämistyössä mm. Lapin liiton kanssa, alueellisten kuntapilottikokeilujen osalta tiiviissä yhteistoiminnassa kuntien kanssa sekä Lapin alueellisen kulttuuriverkoston eli Makua-verkoston* toiminnan fasilitoinnissa ja kehittämisessä. Erityinen painopiste hankkeessa on kulttuuriverkoston kuntajäsenten osaamisen kehittäminen.

Valtakunnallisesti valtion kulttuurileikkaukset ja kuntien sisäiset säästöpaineet haastavat kuntien kulttuuripalveluita - vaikka resursseja on vähemmän käytössä, on lakisääteiset kulttuuripalvelut asukkaille edelleen tuotettava. Kunnat tekevät äärimmäisen tärkeää työtä mahdollistamalla järjestöjen toimintaa, mikä taas edistää suoraan asukkaiden omaehtoista kulttuurin ja taiteen tekemistä ja harrastamista. Lisäksi kunnat tuottavat matalan kynnyksen kulttuuripalveluita eri kohderyhmille, joista erityisen merkityksellisenä pidän palvelutaloihin vietäviä kulttuurihoivapalveluita.

Resurssien vähyys vaatii kunnissa luovia ratkaisuja, joita Lapin kuntien kulttuurituottajilta ja -johtajilta löytyy roppakaupalla. Esimerkkinä neuvokas Savukoski, Lapin kunnista toiseksi pienin, jossa ei löytynyt tilaa taiteen prosenttiperiaatteelle koulun rakentamishankkeessa. Savukoskiset kuitenkin keksivät, että jokainen pinta on mahdollisuus, ja koulun akustiikkalevyille painettiin paikallisen valokuvataiteilijan taideteoksia koulutilaa kaunistamaan.

Itselleni sydäntä lähellä ovatkin pienten kuntien asiat, johtuen ehkä omasta taustastani pudasjärveläislähtöisenä bussintuomana uusrovaniemeläisenä. Hankkeessa tehdään laajasti monenmoista, mutta jos yksi painopiste pitää valita, se on pienten kuntien kulttuuritoimien tukeminen.

Mitä hankkeessa konkreettisesti tehdään?

Järjestän alueelliselle kulttuurin Makua-verkostolle kokouksia, koulutuksia ja työpajoja. Tapaamme kasvotusten neljä kertaa vuodessa. Lisäksi hankkeessa on ollut mahdollista toteuttaa etäinfoja kuntien kulttuuritoimijoille, esimerkiksi hallitusohjelman kulttuurikirjauksista, EU-rahoitusmahdollisuuksista ja keinoälyn hyödyntämisestä kulttuuritapahtumien markkinoinnissa.

Hankkeessa toteutettiin kesällä ja syksyllä 2023 Kunnan Poikien kiertue kaikissa Lapin kunnissa. Kiertueen ansiosta pienimpienkin kuntien palveluyksiköt ja päiväkodit saivat laadukkaita kulttuurisisältöjä kustannustehokkaasti.

Syyskuussa 2023 hankkeessa järjestettiin Lapin alueen luovan alan, taiteen ja kulttuurin tekijät ja asiantuntijat yhteen tuova Lapin kulttuurifoorumi yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Tapahtuma oli pandemia-ajan jälkeen ensimmäinen alan yhteen kokoava tapahtuma alueella, ja kohtaamisten merkitys sekä uusien yhteistyökuvioiden syntyminen korostuivat kerätyssä palautteessa. Olenkin hyvin iloinen, että vuotuisten foorumeiden järjestäminen jatkuu osana Lapin liiton Lappi-brändi 2.0 -hanketta jopa vuoteen 2026 saakka.

Erityisen ylpeä olen myös hankkeeni pilottikokeilusta, jossa Makua-verkosto yhteistoiminnallisesti hankki itselleen historiallisen, Lapissa kiertävän kuntien ja Saamelaiskäräjien yhteisen valotaideteoksen. Johan Pietarisen toteuttama Tähtikukan kajo -teos ilostuttaa tällä hetkellä Ranualla, josta se jatkaa matkaansa joulukuussa Sodankylään ja tammikuussa Muonioon. Rovaniemelle sen on suunniteltu saapuvaksi Alvar Aallon juhlavuonna 2025.

Työajallisesti suuri ponnistus oli viedä Makua-verkosto opintomatkalle Pohjois-Norjaan Barents Spektakel -festivaaleille alkuvuodesta 2024. Opintomatkan myötä verkostoiduimme laajasti norjalaisten kanssa ja saimme Rovaniemelle vastavierailulle 30-henkisen delegaation finnmarkilaisia kulttuurin ja taiteen aluetoimijoita kuluvan vuoden syyskuussa.

Pohjoismaisen yhteistyön merkitys tulee kasvamaan myös meillä Rovaniemellä Naton toimintojen laajenemisen myötä, ja kulttuurilla on merkittävä huoltovarmuutta ylläpitävä rooli asukkaiden henkisen kriisinkestävyyden tukemisessa.

Kenen työhön hanke liittyy Rovaniemen kaupungin sisällä?

Lapin keskuskaupunkina Rovaniemi tekee valtavasti alueellista kehittämistä sekä kulttuurin ja taiteen saavutettavuuden edistämistyötä. Meillä kaupungilla on kirjaston vastuulla alueellinen kirjastojen kehittämistehtävä sekä valtakunnallisen Saamelaiskirjaston ylläpito, alueellisesti toimiva kamariorkesteri sekä alueelliset vastuumuseot, joista Rovaniemen taidemuseo vastaa alueellisesta työstä 12 kunnan alueella ja Lapin maakuntamuseo mm. kulttuuriperintötyöstä niinikään 12 kunnan alueella.

Minä työskentelen kunnissa näiden meidän alueellisten organisaatioiden vastinparien kanssa, sillä yhden kuntatyöntekijän työlistalla saattaa olla esimerkiksi kaikki kunnan museo-, kulttuuri- ja kirjastopalvelut.

Mitä hankkeessa oppimaasi haluaisit jakaa muille?

Olen oppinut, että Lapista löytyy suuri luovien alojen ja kulttuurin ammattilaisten joukko. Hyvin harvaan projektiin osaamista tarvitsee hakea omaa maakuntaa kauempaa. Itselleni paikallisen toiminnan tukeminen ja resurssien alueelle jättäminen on tärkeä arvo.

Jos voisit valita kenet tahansa mukaan hankkeen tilaisuuteen, kenet ottaisit ja miksi?

Valitsisin hankkeeni päätöstapaamisen avauspuhujaksi lapsuuteni kirjailijasuosikin ja nykyisin tinkimättömänä naisten oikeuksien ja sananvapauden puolustajana toimivan J. K. Rowlingin. Luovan alan miljardööriksi tiensä köyhästä yksihuoltajasta raivannut kirjailijatar tekee töitä naisten tilojen, naisten oikeuksien ja naisurheilun puolesta, hänestä levitetystä disinformaatiosta ja leimaamisesta huolimatta.

Pohjoisen puhuri pähkinänkuoressa
Nimi: Pohjoisen puhuri - Kuntien kulttuuritoiminnan alueellinen kehittämistehtävä Lapissa
Hankkeen lempinimi: Puhuri-hanke
Toteuttava yksikkö: Vapaa-ajan palvelut / kulttuuritoimisto
Työntekijä(t): Projektipäällikkö Johanna Partanen
Toteutusaika: 1.1.2023–31.12.2024
Rahoituslähde: Opetus ja kulttuuriministeriön erityisavustukset kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtäviin

*Makua-verkosto
Maakunnallisen kulttuurin asiantuntijaryhmä eli Makua-verkosto on Lapin liiton ja Lapin ELY-keskuksen vuonna 2018 asettama ryhmä, jonka tehtävä on tukea kuntia kulttuurin ja hyvinvoinnin strategisessa ja toiminnallisessa työssä. Pohjoisen puhuri -hankkeessa kehitetään Makua-verkoston toimintaa. Verkoston jäseninä ovat edustajat kaikista Lapin kunnista ja Saamelaiskäräjistä sekä maakunnallisen kulttuurin asiantuntijat Taiteen edistämiskeskuksesta, Lapin aluehallintovirastosta, Lapin ELY-keskuksesta ja Lapin liitolta. Verkoston puheenjohtajana toimii Rovaniemen kaupungin edustaja, sihteerinä Lapin ELY-keskuksen edustajana ja varapuheenjohtajana Sodankylän kunnan edustaja.

Pohjoisen puhuri -hankkeessa järjestettiin touko-syyskuussa 2023 Kunnan Poikien Lapin kiertue -pilottikokeilu. 
Lapin kulttuurifoorumi 2023 kokosi ensimmäistä kertaa korona-ajan jälkeen alueen taiteilijat, kunnat ja asiantuntijat yhteen kollegiaaliseen tapaamiseen Rovaniemelle. Tapahtuma tarjosi satapäiselle osallistujajoukolle inspiroivia puheenvuoroja, verkostoitumismahdollisuuksia ja opettavaisia työpajoja, joiden kautta syntyi uusia yhteistyökuvioita ja aloitteita aluekehittämiseen.

Ohjelmasta saadut palautteet korostivat erityisesti esitysten ajankohtaisuutta ja työpajojen käytännönläheisyyttä. Tapahtumalle toivottiin jatkoa. Foorumin puheenvuorojen tallenteet ovat katsottavissa Taiken Youtube-kanavalla.

Lapin kulttuurifoorumin 2023 järjestivät Pohjoisen puhuri - Lapin kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtävä (OKM) ja Taiteen edistämiskeskus yhteistyössä Lapin kuntien ja Saamelaiskäräjien kanssa.
Maksuttoman Lapin Kulttuurifoorumin järjestävät vuonna 2024 Lapin liiton Lappi-brändi 2.0 -hanke, Taiteen edistämiskeskus, Kemin kaupunki sekä Pohjoisen puhuri -hanke (OKM). Lapin liiton ja Lapin yliopiston yhdessä toteuttamaa Lappi-brändi 2.0 -hanketta rahoittaa Lapin liitto Euroopan aluekehitysrahastosta (EAKR).

Pohjoisen puhuri -hankkeessa tehtiin historiallinen, Lapin alueen yhteinen taidehankinta

Lapissa on tehty historiallinen taidehankinta, kun Lapin kunnat ja Saamelaiskäräjät ovat hankkineet ensimmäistä kertaa koskaan yhteisen, maakuntaa kiertävän julkisen valotaideteoksen syyskuussa 2024. Tähtikukan kajo -teoksen on suunnitellut ja toteuttanut rovaniemeläinen Johan Pietarinen. Teos on syntynyt Lapin kuntien ja Saamelaiskäräjien maakunnallisen Makua-kulttuuriverkoston yhteistyönä Pohjoisen puhuri -hankkeessa.

Savukosken kylänraitille ilmestyi 19. syyskuuta tyhjillään olevan kiinteistön seinään metrinen metallikehikko, joka herää eloon hämärässä. Kehikon sydämessä oleva kukka-aihio alkaa säteillä pimeässä ympärilleen värejä, luoden maagisen valojen ja varjojen piirin. Tähtikukan kajo -nimellä kulkeva valotaideteos on saanut innoituksensa metsätähdestä, varjoisten kasvupaikkojen vaatimattoman kauniista kasvilajista.

- Lapin kuntia kiertävä Tähtikukan kajo -valoteos tuo iloa, valoa ja jaksamista pimeälle ajalle. Metsätähti inspiroi, koska se mielestäni kuvastaa hyvin pohjolan ihmisiä. Yksinkertaisuudessaan kaunis, sinnikko ja pioneeri. Talven pimeyden jälkeen loistava tähti, kertoo teoksen toteuttanut Johan Pietarinen.

Pohjoisen puhuri -hankkeelle suunnitellun teoksen ansiosta syyskuinen yö Savukoskella on kaikkea muuta kuin pimeä. Se saa eloa ja valoa keskeiselle paikalle ripustetusta valoteoksesta sekä usein myös luonnon omasta valotaiteesta, revontulista.

- Idea kiertävästä valotaideteoksesta tuli Savukoskelta. Siksi on ollut ilmiselvää, että teoksen tuli aloittaa Lapin-matkansa juuri Savukoskelta, projektipäällikkö Johanna Partanen Pohjoisen puhuri -hankkeesta kertoo.

Rovaniemelle valotaideteoksen on kaavailtu tulevan esille kaupungissa vietettävän Alvar Aallon juhlavuoden 2025 aikana.

Pohjoisen puhuri on kuntien ja Saamelaiskäräjien yhteistyöhanke, jonka ansiosta Savukoskenkin kokoinen kunta voi tehdä taidehankintoja, jotka muutoin ovat harvinaisia.

- Savukoskella julkista taidetta on vähän. Uusimpia ovat kirkon seinän puureliefi 1980-luvulta, vuonna 2021 Lapin rahastolta saatu taidelahjoitus koululle ja vuonna 2023 Taiken tuella toteutettu valokuvateos torilla, kertovat Savukosken kunnan edustajina Makua-kulttuuriverkostossa toimivat hyvinvointikoordinaattori Susanna Schwartz-Matero ja vs. kulttuurisihteeri Kaija Maunula.



Tähtikukan kajo -teos
Teoksen toteuttanut rovaniemeläinen Johan Pietarinen. Teos pohjautuu Arttu Niemisen, Jan Leutolan ja Johan Pietarisen suunnittelemaan ”Inner glow” teos-sarjaan joka julkaistiin Lumo-valofestivaaleilla 2022.

Teos on hankittu Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamassa ja Rovaniemen kaupungin koordinoimassa Pohjoisen puhuri -hankkeessa yhteiseksi kaikille Lapin kunnille ja Saamelaiskäräjille. Teosta hallinnoi Lapin maakunnallinen kulttuurin asiantuntijaryhmä Makua-verkosto.

Tähtikukan kajo oli esillä Savukoskella 19.9.-23.10.2024 kunnan keskustan liikehuoneiston seinässä, osoitteessa Samperintie 1. 

Ranualla teos oli nähtävillä Ranuan jäähallin päätyseinässä 24.10.–24.11.2024. Arvioitu kävijämäärä oli 1200 henkilöä.

Sodankylään teos oli esillä joulunavausviikosta 25.11.2024 alkuvuoteen 2025 saakka Sodankylän kunnantalon seinällä. Teoksen arvioidaan tavoittaneen yleisöä 4000 henkilön verran.

Kuvituskuva.

JUOIGGAS MÁNÁŽAN! /JOIKAAHAN LAPSENI! -tuokio lapsille

Pohjoisen puhuri –hankkeessa toteutettiin saamenkielisten joikaustuokioiden pienoiskiertue saamelaisten kotiseutualueen ulkopuolella Sodankylän ja Rovaniemen saamenkielisissä varhaiskasvatusyksiköissä. Kiertue suunniteltiin ja toteutettiin yhteistyössä Saamelaisen lastenkulttuurikeskus Mánnun kanssa marras-joulukuussa 2024.

Saamenkielisessä lapsille suunnatussa tuokiossa opetetaan joikujen ja laulujen sekä tarinankerronnan kautta saamenkieltä ja perinteisiä joikuja. Mukana on erilaisia saamelaisia esineitä, rumpu ja rytmisoittimia.

Saamelaisalueen ulkopuolella oleville lapsille on tarjolla rajatusti saamenkielisiä kulttuuripalveluita. Joikaustuokioiden avulla rikastettiin lasten saamenkielen taitoa sekä vahvistettiin saamelaista perinteistä tietoa tarinoiden, joiun, käsityön ja tarinankerronnan kautta.

Kohteet: Kielipesä Muohtačálbmi Sodankylä ja Saamenkielinen varhaiskasvatusyksikkö Gálddažat Rovaniemi
Tuokion ohjaa: Joikaaja ja kulttuurikasvattaja Petra Biret Magga-Vars
Yhteenveto kävijöistä: Sodankylässä yht. 7 lasta ja 2 aikuista. Rovaniemellä yht. 18 lasta 2 aikuista

PEE.jpg