
Taiteilija Niilo Taipaleen maalaama kuva projektipäällikkö Johanna Partasesta.
Mitä Puhuri-hankkeessa pyritään saamaan aikaan?
Pohjoisen puhuri -hankkeen projektipäällikkönä kehitän yhteistyössä kaikkien Lapin kuntien ja Saamelaiskäräjien kanssa Lapin ja Saamenmaan kulttuuripalveluiden saatavuutta ja saavutettavuutta. Työskentelen hankkeessa kolmella tasolla, alueellisessa kehittämistyössä mm. Lapin liiton kanssa, alueellisten kuntapilottikokeilujen osalta tiiviissä yhteistoiminnassa kuntien kanssa sekä Lapin alueellisen kulttuuriverkoston eli Makua-verkoston* toiminnan fasilitoinnissa ja kehittämisessä. Erityinen painopiste hankkeessa on kulttuuriverkoston kuntajäsenten osaamisen kehittäminen.
Valtakunnallisesti valtion kulttuurileikkaukset ja kuntien sisäiset säästöpaineet haastavat kuntien kulttuuripalveluita - vaikka resursseja on vähemmän käytössä, on lakisääteiset kulttuuripalvelut asukkaille edelleen tuotettava. Kunnat tekevät äärimmäisen tärkeää työtä mahdollistamalla järjestöjen toimintaa, mikä taas edistää suoraan asukkaiden omaehtoista kulttuurin ja taiteen tekemistä ja harrastamista. Lisäksi kunnat tuottavat matalan kynnyksen kulttuuripalveluita eri kohderyhmille, joista erityisen merkityksellisenä pidän palvelutaloihin vietäviä kulttuurihoivapalveluita.
Resurssien vähyys vaatii kunnissa luovia ratkaisuja, joita Lapin kuntien kulttuurituottajilta ja -johtajilta löytyy roppakaupalla. Esimerkkinä neuvokas Savukoski, Lapin kunnista toiseksi pienin, jossa ei löytynyt tilaa taiteen prosenttiperiaatteelle koulun rakentamishankkeessa. Savukoskiset kuitenkin keksivät, että jokainen pinta on mahdollisuus, ja koulun akustiikkalevyille painettiin paikallisen valokuvataiteilijan taideteoksia koulutilaa kaunistamaan.
Itselleni sydäntä lähellä ovatkin pienten kuntien asiat, johtuen ehkä omasta taustastani pudasjärveläislähtöisenä bussintuomana uusrovaniemeläisenä. Hankkeessa tehdään laajasti monenmoista, mutta jos yksi painopiste pitää valita, se on pienten kuntien kulttuuritoimien tukeminen.
Mitä hankkeessa konkreettisesti tehdään?
Järjestän alueelliselle kulttuurin Makua-verkostolle kokouksia, koulutuksia ja työpajoja. Tapaamme kasvotusten neljä kertaa vuodessa. Lisäksi hankkeessa on ollut mahdollista toteuttaa etäinfoja kuntien kulttuuritoimijoille, esimerkiksi hallitusohjelman kulttuurikirjauksista, EU-rahoitusmahdollisuuksista ja keinoälyn hyödyntämisestä kulttuuritapahtumien markkinoinnissa.
Hankkeessa toteutettiin kesällä ja syksyllä 2023 Kunnan Poikien kiertue kaikissa Lapin kunnissa. Kiertueen ansiosta pienimpienkin kuntien palveluyksiköt ja päiväkodit saivat laadukkaita kulttuurisisältöjä kustannustehokkaasti.
Syyskuussa 2023 hankkeessa järjestettiin Lapin alueen luovan alan, taiteen ja kulttuurin tekijät ja asiantuntijat yhteen tuova Lapin kulttuurifoorumi yhteistyössä Taiteen edistämiskeskuksen kanssa. Tapahtuma oli pandemia-ajan jälkeen ensimmäinen alan yhteen kokoava tapahtuma alueella, ja kohtaamisten merkitys sekä uusien yhteistyökuvioiden syntyminen korostuivat kerätyssä palautteessa. Olenkin hyvin iloinen, että vuotuisten foorumeiden järjestäminen jatkuu osana Lapin liiton Lappi-brändi 2.0 -hanketta jopa vuoteen 2026 saakka.
Erityisen ylpeä olen myös hankkeeni pilottikokeilusta, jossa Makua-verkosto yhteistoiminnallisesti hankki itselleen historiallisen, Lapissa kiertävän kuntien ja Saamelaiskäräjien yhteisen valotaideteoksen. Johan Pietarisen toteuttama Tähtikukan kajo -teos ilostuttaa tällä hetkellä Ranualla, josta se jatkaa matkaansa joulukuussa Sodankylään ja tammikuussa Muonioon. Rovaniemelle sen on suunniteltu saapuvaksi Alvar Aallon juhlavuonna 2025.
Työajallisesti suuri ponnistus oli viedä Makua-verkosto opintomatkalle Pohjois-Norjaan Barents Spektakel -festivaaleille alkuvuodesta 2024. Opintomatkan myötä verkostoiduimme laajasti norjalaisten kanssa ja saimme Rovaniemelle vastavierailulle 30-henkisen delegaation finnmarkilaisia kulttuurin ja taiteen aluetoimijoita kuluvan vuoden syyskuussa.
Pohjoismaisen yhteistyön merkitys tulee kasvamaan myös meillä Rovaniemellä Naton toimintojen laajenemisen myötä, ja kulttuurilla on merkittävä huoltovarmuutta ylläpitävä rooli asukkaiden henkisen kriisinkestävyyden tukemisessa.
Kenen työhön hanke liittyy Rovaniemen kaupungin sisällä?
Lapin keskuskaupunkina Rovaniemi tekee valtavasti alueellista kehittämistä sekä kulttuurin ja taiteen saavutettavuuden edistämistyötä. Meillä kaupungilla on kirjaston vastuulla alueellinen kirjastojen kehittämistehtävä sekä valtakunnallisen Saamelaiskirjaston ylläpito, alueellisesti toimiva kamariorkesteri sekä alueelliset vastuumuseot, joista Rovaniemen taidemuseo vastaa alueellisesta työstä 12 kunnan alueella ja Lapin maakuntamuseo mm. kulttuuriperintötyöstä niinikään 12 kunnan alueella.
Minä työskentelen kunnissa näiden meidän alueellisten organisaatioiden vastinparien kanssa, sillä yhden kuntatyöntekijän työlistalla saattaa olla esimerkiksi kaikki kunnan museo-, kulttuuri- ja kirjastopalvelut.
Mitä hankkeessa oppimaasi haluaisit jakaa muille?
Olen oppinut, että Lapista löytyy suuri luovien alojen ja kulttuurin ammattilaisten joukko. Hyvin harvaan projektiin osaamista tarvitsee hakea omaa maakuntaa kauempaa. Itselleni paikallisen toiminnan tukeminen ja resurssien alueelle jättäminen on tärkeä arvo.
Jos voisit valita kenet tahansa mukaan hankkeen tilaisuuteen, kenet ottaisit ja miksi?
Valitsisin hankkeeni päätöstapaamisen avauspuhujaksi lapsuuteni kirjailijasuosikin ja nykyisin tinkimättömänä naisten oikeuksien ja sananvapauden puolustajana toimivan J. K. Rowlingin. Luovan alan miljardööriksi tiensä köyhästä yksihuoltajasta raivannut kirjailijatar tekee töitä naisten tilojen, naisten oikeuksien ja naisurheilun puolesta, hänestä levitetystä disinformaatiosta ja leimaamisesta huolimatta.
Pohjoisen puhuri pähkinänkuoressa
Nimi: Pohjoisen puhuri - Kuntien kulttuuritoiminnan alueellinen kehittämistehtävä Lapissa
Hankkeen lempinimi: Puhuri-hanke
Toteuttava yksikkö: Vapaa-ajan palvelut / kulttuuritoimisto
Työntekijä(t): Projektipäällikkö Johanna Partanen
Toteutusaika: 1.1.2023–31.12.2024
Rahoituslähde: Opetus ja kulttuuriministeriön erityisavustukset kuntien kulttuuritoiminnan kehittämistehtäviin
*Makua-verkosto
Maakunnallisen kulttuurin asiantuntijaryhmä eli Makua-verkosto on Lapin liiton ja Lapin ELY-keskuksen vuonna 2018 asettama ryhmä, jonka tehtävä on tukea kuntia kulttuurin ja hyvinvoinnin strategisessa ja toiminnallisessa työssä. Pohjoisen puhuri -hankkeessa kehitetään Makua-verkoston toimintaa. Verkoston jäseninä ovat edustajat kaikista Lapin kunnista ja Saamelaiskäräjistä sekä maakunnallisen kulttuurin asiantuntijat Taiteen edistämiskeskuksesta, Lapin aluehallintovirastosta, Lapin ELY-keskuksesta ja Lapin liitolta. Verkoston puheenjohtajana toimii Rovaniemen kaupungin edustaja, sihteerinä Lapin ELY-keskuksen edustajana ja varapuheenjohtajana Sodankylän kunnan edustaja.