Kumma puutarha ympäristötaidetapahtuma 2024

Tänä vuonna Kumma Puutarha kutsuu taiteilijoita tutkimaan ylisukupolvisuuden, eri-ikäisten yhteistyön ja syklisyyden teemaa taiteessaan. Syklisyyden teema tuo esiin luonnon kiertokulun ja elämän syklien symboliikan ja huomioi ympäristötaiteen hetkellisen luonteen.

Kirkkolammen ympäristöön sijoittuvat teokset tarjoavat kävijöille mahdollisuuksia uusiin löytöretkiin tutussa puutarhassa. Kirkkolammen näyttelyssä ovat tänä vuonna mukana taiteilijat Leila Lipiäinen, Pertti Saari, Savu Korteniemi sekä Marjo ja Juho Hiilivirta sekä rovaniemeläisten päiväkotien lapset. Kumma puutarha kyläteoksen toteutti tänä vuonna Sinettään Greta Rimpiläinen yhdessä Ounasjoen koulun oppilaiden kanssa.

 

kummapuutarha2022_820x360.png

Tutustu Kumma puutarhan 2023 teoksiin

Tapahtumassa oli mukana viisi taiteilijaa rovaniemeläistyneet Lola Cervantes Meksikosta sekä Natalia Tsirtsaki ja Roman Vilchyk Ukrainasta. USA:n Chicagosta tapahtumaan saapui Marjorie Woodruff ja Rovaniemen omia taiteilijoita edusti Seija Ulkuniemi.

Hankkeessa järjestettiin myös yhteisötyöpajoja tarjoten paikallisille yhteisölle mahdollisuuden osallistua teosten tekemiseen.

Kuvassa: työpajahetkiä, syksyllä 2023 valmistunut Kuoro -yhteisteos, jonka toteutti taiteilija Roman Vilchyk yhteistyössä paikallisten yhteisöjen kanssa. Kuva: Rovaniemen kaupunki

Tutustu materiaaliin omatoimista kävelyä varten: Käsiohjelma (kohteena erityisesti lapset ja nuoret)

Kuoro, Roman Vilchyk

Roman on lavasuunnittelija, nukketeatteritaiteilija ja taiteen opettaja.

Kuoro -teos kuvastaa sinua ja minua. Siinä yhdistyy korkea ja matala, monimutkainen ja yksinkertainen, täysvärinen ja väritön, meluisa ja hiljainen. Olemme taiteilijan mukaan erilaisia, mutta jokin yhdistää meitä. Se yhdistävä tekijä on tuuli. Teoksessa se on muutoksen tuuli ja vapauden tuuli. Se voi olla vahva tai lempeä, se voi muuttua jopa pelottavaksi myrskyksi mutta ilman sitä me pysähdymme ja elämämme pysähtyy. Pyöritään, siis, kiirehditään, pidetään meteliä - annetaan ääntemme soida.
Nämä ovat äänemme.

Teos syntyi yhteistyössä paikallisten kanssa. Avoimiin maalaustyöpajoihin osallistui n 25 henkilöä, mm. ryhmät monikulttuurikeskus Moninetistä. Teoksen sahaustöissä auttoi REDUn Juhani Heiskanen.

Monivärinen demokratia luonnonkirjon suojelemiseksi (2020-23), Seija Ulkuniemi

Taiteilija liputtaa yhdenvertaisuuden, sananvapauden, demokratian sekä luonnonsuojelun puolesta.
Teoksessa sateenkaaren värit sisältävät ihmisten monikulttuurisuuden koko kirjon: samanarvoisuutemme sukupuoleen, seksuaaliseen suuntautumiseen, elämänkatsomukseen, ikään, kieleen, yksilöllisiin kykyihin sekä etniseen tai sosiaaliseen taustaan katsomatta.

Lipun vihreä tausta muistuttaa ihmisen riippuvuutta muusta luomakunnasta, jota tulee varjella.
Käsittelemätön puupinta elää ajan mukana. Aika on monimutkainen käsite, jota taiteella voi ilmentää. Taide on minulle myös kuin leikki, kokeilevaa, prosessia, aikuisuuden välttelemistä.
Mistä olen pois?
Lapista, luonnosta ja tästä ajasta.

Tsikuri Garden, Lola Cervantes

Lola Cervant (Meksiko 1989)
Lola työskentelee suunnittelijana VillaInno-projektissa. Hän on suunnittelija ja taiteilija, joka käyttää piirustusta ja tekstiiliä pohtiakseen luonnon, ihmisen ja alueen suhdetta. Hänen pääasiallinen tutkimusintressinsä on käsityön ja muotoilun risteys yhteistyöprosessien ja taiteeseen perustuvien menetelmien kautta, jotka keskittyvät kestävään kehitykseen ja perinteiseen
tietoon. Hän työskentelee ja asuu Suomessa, jossa hän on tohtoriopiskelija Lapin yliopiston taiteiden tiedekunnassa. hänellä on ollut näyttelyitä Suomessa, Meksikossa, Unkarissa, ja Slovakiassa. Lola on mukana Kirjotut Kannat-yhteisössä ja Lapin taiteilijaseuran hallituksen jäsen.

PLANT MIGRATION, Marjorie Woodruff

I've become interested in how plants move around the world by natural means—such as through birds disseminating seeds. Or by unnatural means, such as through human migration—people bringing plant seeds with them—and for ornamentation or scientific research.

Discovering that Finland's National Wildflower is the Lily of the Valley, Convallaria majalis, was a delight and the inspiration for this project. I too treasure this flower and grow it in my yard in Chicago, Illinois, in the United States, where it is a cultivated flower.

I had never thought about its origins as a native flower from Finland as well as throughout Eurasia. It was introduced to the US from Europe as an ornamental - and is listed as an invasive plant. With this sculpture, I am bringing this flower from Chicago back to Finland as a gesture of my gratitude.
Marjorie Woodruff

Elämän puu, Natalia Tsirtsaki

Natalia on ukrainalainen taiteilija ja taidepedagogi. Teoksen nimi on Elämän puu ja se on toteutettu perinteisellä Vytynanka-tekniikalla (leikkaus puusta tai vanerista). Päällä on peilimosaiikki.

Elämänpuu on universaali symboli, joka kuvaa olemisen rakennetta ja maailman yhteyttä. Teokseen kuuluu myös poisto cd-levyistä tehdyt linnut, jota symboloivat maailman sielua. Teoksen lintuja teki cd-levyistä Vaaranlammen koulun valmistava luokka. Rovaniemen kirjasto lahjoitti projektille poisto cd-levjä.

Näyttelyn kuratoi ja tuottaa Tuomas Korkalo

Korkalo on Rovaniemellä asuva ja työskentelevä kuvataiteilija. Hän on ollut tuottamassa osana työryhmää muun muassa Oranki Art ympäristötaiteen näyttelyä ja työpajaa Pellon Orangissa vuodesta 2001 alkaen.

Ota yhteyttä:

 

Katja Rakkolainen (ts. kulttuurituottaja, Rovaniemen kaupunki)
katja.rakkolainen@rovaniemi.fi
0400518235

Tuomas Korkalo (Kumma Puutarha kuraattori, tuottaja)
tuomas.korkalo@gmail.com
0445358744

 

Teokset kartalla