Etusivu>Koronavirus>Poikkeustilanteen vaikutukset kaupungin palveluihin
 • Palvelut
 • Hakemisto
 • A
 • B
 • E
 • F
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • V
 • Y
 • Ä
Koronavirus
Poikkeustilanne vaikuttaa palveluiden tuotantoon Rovaniemellä

3.4.2020 18:10

Kokoamme tälle sivulle poikkeustilanteen vaikutuksia kaupungin palveluissa. Listaa täydennetään ja päivitetään jatkuvasti.

Rovaniemen kaupungin palveluissa on koronavirusepidemian aiheuttamien poikkeusolojen vuoksi muutoksia ajalla 18.3-13.4.2020. Ajankohtaista lisätietoa valtioneuvoston sivuilta: valtioneuvosto.fi

Kaupungin palveluissa suositaan poikkeusolojen aikana etäyhteyksiä ja sähköistä  asiointia. Välttämättömän paikan päällä asioinnin aikana on muistettava hyvä käsi- ja yskimishygienia sekä vähintään metrin turvaetäisyys muihin ihmisiin.

Perusterveydenhuolto

Kaupungin terveysasemilta hoidetaan toistaiseksi vain kiireelliset tehtävät. Ole yhteydessä terveydenhuollon päivystykseen vain kiireellistä hoitoa vaativissa asioissa. 

Terveysasemilla ei kirjoiteta poissaolotodistuksia flunssan vuoksi, mikäli potilaan vaiva ei muuten edellytä vastaanottokäyntiä. Sama koskee poissaoloja lapsen sairastumisen vuoksi. Työnantajien suositellaan sopivan henkilöstönsä kanssa omailmoituskäytänteistä poikkeusolojen aikana.

Määräaikaistarkastusten kutsuja ei toistaiseksi lähetetä. Mikäli jo annettuja aikoja perutaan, tästä informoidaan erikseen.

Ei kiireellisissä terveydenhuollon asioissa käytä mieluiten terveydenhuollon sähköistä asiointia. Jos tarvitset kiireellistä terveydenhuoltoa, ota yhteys puhelimitse terveysaseman päivystysnumeroon.

Mikäli epäilet koronavirustartuntaa

 • Älä tule terveysasemalle vaan soita ensin
 • Ajanvarauksessa on käytössä takaisinsoittojärjestelmä
 • Kuuntele ohjeet ja toimi niiden mukaan
 • Sairasta lievät hengitystieinfektiot kotona
 • Pidä erityistä huolta hygieniasta ja vältä kontaktia muihin ihmisiin.
 • Jos sinulla on koronaan viittaavia oireita, voit tehdä arvion omaolo.fi -verkkopalvelussa. Terveyskyla.fi -sivustolta löytyy myös sähköinen koronabotti.

Terveysasemien päivystysnumerot

Maanantai-torstai, klo 8 - 16
Perjantai, klo 8 - 15

 • 016 322 4600, Urheilukadun terveysasema
 • 016 322 4610, Pulkamontien terveysasema
 • 016 322 4620, Rinteenkulman terveysasema

Toimi puhelimen ohjeiden mukaan

Muina aikoina:

 • 016 322 4800 Lapin keskussairaalan päivystys

Terveydenhuollon sähköinen asiointi

Klinik_Pro_Banneri_Rovaniemi_200x120_20180508.jpg

Voit asioida nettiklinikalla mihin vuorokauden aikaan tahansa. Ammattilaiset saavat järjestelmän kautta ensitiedot vaivasta ja ottavat yhteyttä hoidon aloittamiseksi 1–3 arkipäivän kuluessa.

Suun terveydenhuolto

Suun terveydenhuollossa annetaan toistaiseksi vain kiireellistä hoitoa. Kiireettömät hammashoitoajat perutaan 23.3.-13.5.2020 väliseltä ajalta.

Jos tarvitset kiireellistä hammashoitoa, soita suun terveydenhuollon ajanvaraukseen hoidon tarpeen ja hoitopaikan arviointia varten.

Kaikki asiointi suun terveydenhoitoon tapahtuu puhelimitse

Keskitetty ajanvaraus p. 016 322 4630  (ma-to klo 8-15.30, pe klo 8-15)

Viikonloppuisin ja arkipyhinä toimii Lapin kuntien yhteinen hammaslääkäripäivystys, jossa hoidetaan kiireellistä suun terveyteen liittyvää ensiapua tarvitsevat potilaat.

Hammaslääkäripäivystys: 010 633 8330, klo 9.30-10.30 välisenä aikana.

Neuvolat

Raskaana olevien ja 0-18 kuukauden ikäisten lasten terveystarkastukset toteutetaan normaalisti.

Leikki-ikäiselle ei voi varata aikaa terveystarkastukseen, mutta kaikkien neuvolaikäisten lasten rokotusohjelman mukaiset ikäkausirokotukset annetaan. Rokotusaika varataan neuvolasta puhelimitse. Mikäli lapselle on jo sovittu aika ja se joudutaan perumaan, siitä ilmoitetaan lapsen vanhemmalle puhelimitse.

Kuuden kuukauden ikäisten lasten ryhmäneuvolat ja perhevalmennuksen Perheeksi -ryhmät ovat tauolla. Terveydenhoitaja on yhteydessä lapsen vanhempaan ja sopii yksilöajan ryhmätapaamisen sijaan.
 
Mikäli sinulla tai lapsellasi on hengitystieoireita (yskä, nuha, kurkkukipu) ota yhteyttä neuvolaan puhelimitse ennen sovittua neuvolakäyntiä. Toimi saatujen ohjeiden mukaan. Vastaanottoajan peruminen tapahtuu myös puhelimitse. Neuvoloiden yhteystiedot löytyvät nettisivuiltamme: rovaniemi.fi/neuvolapalvelut.

Raskaana olevien vastaanottokäynnille suositellaan tulevan yksin ja lasten vastaanottokäynnille suositellaan vain yksi saattaja mukaan.
Noudata hyvää käsihygieniaa ja pidä fyysistä etäisyyttä toisiin henkilöihin odotustilassa.

Lapsi sairas -hoitovapaatodistuksia ei kirjoiteta neuvolasta. Vanhemman tulee sopia poissaolosta työnantajansa kanssa.

Koulutus

Rovaniemen kouluissa opetus järjestetään etäopetuksena keskiviikosta 18.3. alkaen. Etäopetus toteutetaan erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen. Valtioneuvoston 20.3. päätöksen mukaisesti kaupunki järjestää lähiopetusta erityisoppilaille sekä 1.-3. luokille. Koulukohtainen käytännön viestintä ja ohjeistus hoidetaan koulujen toimesta Wilmassa.

Varhaiskasvatus ja avoin päiväkoti

Rovaniemen kaupungin varhaiskasvatuksen yksiköiden toiminta ja niiden yhteydessä toimiva esiopetus jatkuvat normaalisti hallituksen ohjeistuksen mukaisesti. Kaikki lapset, joiden hoitaminen kotona on mahdollista, suositellaan jäämään kotiin. Kaupunki hyvittää asiakasmaksut, mikäli lapsi ei tarvitse päivähoitoa.

Avoimen päiväkodin toiminta ja varhaiskasvatuskerhot ovat kiinni toistaiseksi. Päiväkodit järjestävät vielä varhaiskasvatuspalveluita valtioneuvoston ohjeiden mukaisesti.

Nuorisopalvelut

Nuorisotilat ovat kiinni koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa. Nuorisotyö jatkaa toimintaansa digitaalisesti ja jalkautumalla eri puolille kaupunkia. Nuoriso-ohjaajiin ja etsivään nuorisotyöhön saa yhteyden puhelimella, WhatsAppilla sekä yksityisviestillä Facebookissa ja Instagramissa. 

Nuorisotyöntekijät päivystävät arkisin kello 16-20 nettinuorisotilalla Discord-sovelluksessa. Nuorisopalvelujen live-striimit lähetetään torstaisin ja perjantaisin kello 18 Twitch.tv-alustalla. Torstain lähetys keskittyy nuorille ajankohtaisiin asioihin ja perjantain striimin teema on digipelit. Linkit Discordin nettinuorisotilaan ja striimeihin löytyvät nuorisopalveluiden verkkosivuilta www.rovaniemi.fi/nuti sekä Popparin ja Monden somekanavilta.

Kaikki puhelinnumerot ja sometilit löydät nuorisopalvelujen verkkosivuilta www.rovaniemi.fi/nuti.
 
Ohjaamo
 Poikkeusoloista johtuen Ohjaamo toimii tällä hetkellä verkossa. Ohjaamoon voi ottaa yhteyttä arkisin klo 8-16 soittamalla numeroon 040 772 9236 tai lähettämällä viestiä. Sähköpostia voi laittaa osoitteeseen ohjaamo@rovaniemi.fi. Yhteyttä voi ottaa myös yksityisviestillä Instagramin tai Facebookin kautta. Ohjauskeskusteluja toteutetaan puhelimitse tai etäyhteyksien välityksellä. Ohjaamon työntekijät päivystävät arkisin klo 12-15 Discord-alustalla (discord.gg/59tQZZR).
 
Kesätöihin liittyen voi olla yhteydessä kesätyökoordinaattoriin puhelimitse 040 173 4155 tai sähköpostilla kesatyot@rovaniemi.fi. Discordissa on oma kesätyö-kanava ja Ohjaamon nettisivuilta löytyy kattavasti tietoa kesätöistä: https://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Nuti/Ohjaamo-/Nuorten-kesatyot-2020.
 
Ajankohtaista tietoa Ohjaamon toiminnasta löytyy verkkosivuilta sekä somekanavilta.
 

 

Sosiaalipalvelut

Kuntouttava työtoiminta, sosiaalinen kuntoutus, Erkkilänkujan päivätoimintapalvelut sekä kehitysvammaisten ja sosiaalihuoltolain mukainen työtoiminta keskeytetään 18.3. alkaen. Kuntouttavassa työtoiminnassa olevien asiakkaiden ei tule itse ottaa yhteyttä TE-hallintoon, vaan sosiaaliviranomainen ilmoittaa TE-hallintoon palvelun keskeytymisestä.

Muuten sosiaalipalveluiden toiminta jatkuu. Tarvittaessa asiakas voi olla ensisijaisesti yhteydessä omaan työntekijäänsä tai palveluneuvontaan ja ohjaukseen.

Sosiaalipalveluiden ohjaus ja neuvonta

 Sosiaalipalveluiden ohjaus- ja neuvontapalveluihin voi olla yhteydessä sähköisesti (chat-palvelu) oheisen linkin kautta

http://www.sosiaalikollega.fi/virtu.fi/rovaniemi/sosiaalipalveluiden-neuvonta tai soittamalla ma-pe klo 8-16 välisenä aikana numeroon 016 322 6701.

Sosiaalipalveluiden neuvontaan voi olla yhteydessä erilaisista mieltä askarruttavista asioista esim. jos haluat tietoa erilaisista palveluista tai etuuksista, jos mietit miten rahat riittävät, haluat keskustella elämäntilanteestasi tai jos olet huolissasi läheisestäsi.

Jos kaipaat juttuseuraa, voit soittaa Rovaniemen kansalaistalon “Mitä sinulle kuuluu?” -puhelinpalveluun p. 040 587 0713, avoinna ma - pe klo 9-12. Puheluusi vastaavat kansalaistalon väki ja Neuvokkaan vapaaehtoiset. Keskustelut ovat luottamuksellisia.

Sosiaalipäivystys

Sosiaalipäivystyksen tehtäviin kuuluvat kiireelliset tilanteet, jotka vaativat välittömiä sosiaaliviranomaisen toimenpiteitä.

Sosiaalipäivystykseen voi ottaa yhteyttä, kun tarvitaan lastensuojeluun, perhekriiseihin, perheväkivaltaan, elämänhallintaan, mielenterveyteen tai päihteisiin liittyvää kiireellistä apua. 

Saat apua sosiaalipäivystyksestä myös mikäli et perheen sairaustilanteen vuoksi voi hoitaa lapsiasi.

Sosiaalipäivystys palvelee puhelimitse ja ympärivuorokautisesti: p. 040 7266 965

Mikäli sosiaalipäivystys ei pysty vastaamaan, ota yhteys hätäkeskukseen, p. 112.

Sosiaalipäivystyksen verkkosivut:www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Perhe--ja-sosiaalipalvelut/Sosiaalipaivystys-ja-kriisipalvelut

Ikäihmiset

Kaupungin kokoama kattava paketti ohjeita ja palveluja yli 70-vuotiaille

Kaupunki on koonnut tiedotteen, josta löytyy kattavasti ohjeita ja tietoa ikäihmisten palveluista Rovaniemellä.
Paketista löydät mm. seuraavat asiat:

 • Valtioneuvoston toimintaohjeen tarkoitus
 • Asiointi terveyteen liittyvissä asioissa
 • Mitä palveluja ja millaista apua ikäihmisille Rovaniemellä tarjotaan?

Lue tiedote tästä: Toimintaohjeet ja palvelut yli 70-vuotiaille rovaniemeläisille

Muutokset toiminnassa

Ikäihmisten palveluissa päiväpalvelun toiminta on keskeytetty. Kotihoidon toiminta jatkuu muuten ennallaan. Palveluasumisen yksiköissä ikäihmisten jaksohoitopaikkoja on rajattu vain erityistilanteisiin.

Valtioneuvoston asettamat vierailukiellot ovat voimassa sekä kaupungin että yksityisten palveluntarjoajien tiloissa. Muutoin toiminta palveluasumisen ja ympärivuorokautisen hoivan yksiköissä on normaalia.

Geriatrian poliklinikan yli 70-vuotiaiden vastaanottoajat on peruttu ja siirretään poikkeusolojen jälkeiseen aikaan. Mahdollisuuksien mukaan asioita pyritään hoitamaan puhelimitse.

Ikäihmisten neuvontapiste Nestori

Ikäihmisten neuvontapiste Nestori tarjoaa neuvontaa ja ohjausta ikäihmisiä, heidän omaisiaan ja läheisiään koskevissa asioissa. Nestorista saat opastusta esimerkiksi 
kauppa-,  asiointi- ja siivousavun järjestämiseen. Nestori palvelee koronatilanteen vuoksi  pidennetyillä aukioloajoilla vain puhelimitse:
Maanantai-perjantai: klo 9-18 Lauantai-sunnuntai: klo 9-16 p. 016 322 2580

Seniorineuvolat

Seniorineuvoloissa on tarjolla toistaiseksi vain välttämättömin hoito (esim. INR-mittaukset ja lääkeinjektiot) ajanvarauksella. Terveydenhoitaja arvioi hoidon tarpeen ja antaa ajan vastaanotolle.

Lisätietoja ja ajanvaraukset soittamalla: Autti: terveydenhoitaja p. 040 588 4473 Lohiniva: terveydenhoitaja  p. 040 354 4669 Muut alueet: terveydenhoitaja p. 040 503 3263

Paikallisliikenne

Olemme ottaneet huomioon koronaepidemian palvelussamme. Matkustajamäärät ovat vähentyneet voimakkaasti ja Linkkari siirtyy 1.4.2020 alkaen varhennettuun kesäaikatauluun.

1.4.2020 alkaen liikennöi viisi linjaa: 1 ja 2, 4, 5, 8 ja 14. Paikallisliikennettä on vyöhykkeellä A keskustassa lähialueineen sekä vyöhykkeellä B keskustan ja Muurolan välillä.

Rovaniemen paikallisliikenteen aikataulut on julkaistu Linkkarin verkkosivuilla osoitteessa linkkari.fi. Aikataulut ovat voimassa 1.4.2020 alkaen toistaiseksi. Verkkosivuilla oleva sähköinen reittiopas päivitetään. Verkkosivuille päivitetään myös ajantasaiset reittikartat.

Lisätietoa varhennettuun aikatauluun siirtymisestä: https://www.linkkari.fi/news/Linkkari-siirtyy-142020-alkaen-varhennettuun-kesaaikatauluun/

Näin ehkäisemme virustartuntoja Linkkari-matkoilla

 • Toivomme, ettet matkusta sairaana
 • Noudata matkustaessasi hyvästä käsihygieniasta, yskimisestä ja aivastamisesta annettuja ohjeita
 • Vältä koskettamasta tartuntapintoja, esimerkiksi tankoja, tartuntakahvoja, pysäytysnappeja jne. paljain käsin. Käytä puhtaita käsineitä
 • Bussien siivousta on tehostettu puhdistamalla kaikki kosketuspinnat desinfioivalla puhdistusaineella päivittäin
 • Kuljettajan takana oleva ensimmäinen penkkirivi jätetään tyhjäksi

HUOM! Waltti-matkakorttia ei toistaiseksi voi ladata Rovaniemen kaupungin asiakaspalvelu Osviitassa. Kaikki maksuvälineet ovat kuitenkin edelleen käytössä.

Rovaniemen paikallisliikenteen verkkosivut: linkkari.fi/

Vapaa-aika ja kulttuuri

Kaupungin uimahallit, liikuntapaikat, kirjastot, teatterit, museot ja muut kulttuuripaikat ovat suljettuja. Myöskään kirjastoautot eivät liikennöi.

Liikunnanohjauspalvelut ja liikuntaneuvonta ovat työnteon estymisen vuoksi keskeytyksissä. Liikunnan harrastamiseen liittyviä vinkkejä ja virikkeitä jaetaan facebook-sivuilla: https://www.facebook.com/rovaniemenliikuntapalvelut

Hiihtolatujen kunnossapitoa jatketaan harvennetulla aikataululla pääsiäiseen saakka (säiden ja lumiolosuhteiden salliessa) seuraavilla laduilla: Rautiosaari, Sinettä, Muurola, Kivitaipale, Kuolavaara, Meltaus, Vanttauskoski, Nivankylä, Vikajärvi ja Hirvas. Muita latuja kunnossapidetään hoitoluokituksen mukaisesti. Latuja on käytössä tällä hetkellä yhteensä noin 150 kilometriä. Jäälatujen kunnostaminen ei ole enää mahdollista vähäisen lumimäärän vuoksi.

Lapin maakuntamuseon näyttelyt on suljettu, mutta museon asiakaspalvelu ja viranomaistyö jatkuu sähköisenä ja puhelimitse. Kulttuuritalo Korundi on myös suljettuna, mutta Lapin Kamariorkesteri ja Rovaniemen taidemuseo tuottavat sisältöä verkkoon ja sosiaaliseen mediaan.

Kulttuuritalo Wiljami on suljettuna toistaiseksi. Kulttuuritoimiston kevään ohjelmisto on peruttu. Kulttuurisisältöjä lähetetään netin kautta suorina lähetyksinä nuorisotalo Mondelta viikoittain. Tiedot livelähetyksistä kaupungin nettisivuilta.

Kunnan Pojat keikkailevat virtuaalisesti. Kunnan poikien virtuaaliset keikat pääset katsomaan Twitch-palvelusta: twitch.tv/kunnanpojat

Työllisyyspalvelut

Työllisyyspalvelut ja Ohjaamo palvelevat etänä eli puhelimitse tai muiden sähköisten asiointikanavien kautta. Muuten asiantuntijamme ovat asiakkaiden käytettävissä normaaliin tapaan virka-aikaan. Työllisyyspalveluiden yhteyshenkilöiden puhelinnumerot ja sähköpostiosoitteet löydät työllisyyspalveluiden verkkosivuilta. Ohjaamon osalta työntekijöiden yhteystiedot löytyvät Ohjaamon verkkosivuilta. Ohjaamo viestii aktiivisesti sosiaalisessa mediassa ajankohtaisista asioista.

Rovaniemen työllisyyspalveluiden verkkosivut: rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Tyo-ja-elinkeinot/Tyollisyyspalvelut

Tekniset palvelut

Tekniset palvelut (yhdyskuntatekniikka, kaavoitus, paikkatieto- ja tonttipalvelut) palvelevat etänä eli puhelimitse tai muiden sähköisten asiointikanavien kautta. Muuten asiantuntijamme ovat asiakkaiden käytettävissä normaaliin tapaan virka-aikaan https://www.rovaniemi.fi/fi/Yhteystiedot

Ympäristövalvonta

Ympäristönsuojelu, terveysvalvonta ja rakennusvalvonta toimivat etänä eli puhelimitse tai muiden sähköisten asiointikanavien kautta. Rakennusvalvonnan päivystys on toistaiseksi lopetettu. Huomaathan, että rakennusluvan voi hakea myös sähköisesti.

Eläinlääkintähuollossa vain kiireelliset tapaukset hoidetaan. Rokotusvastaanotto ilman ajanvarausta on lopetettu.

Rovakaaren ympäristöterveydenhuollon toimisto (Rantavitikantie 33) on auki vain arkisin klo 8:30-12:00, iltapäivät toimisto on suljettu.

Yhteystietoja: https://www.rovaniemi.fi/fi/Yhteystiedot

Yrityspalvelut

Kaupunginhallitus on päättänyt 30.3.2020 tukitoimista, joilla pyritään auttamaan paikallisia yrityksiä koronavirustilanteen aiheuttamassa ahdingossa. Kaupunginhallituksen hyväksymä tukipaketti sisältää muun muassa hankintojen aikaistamista ja kohdistamista paikallisiin yrittäjiin, vuokrien maksuaikojen pidennyksiä ja joustoja laskujen maksuehtoihin.

Lisätietoa: https://www.rovaniemi.fi/news/Rovaniemen-kaupunginhallitus-kasitteli-koronavirustilannetta,-tilinpaatosta-ja-toimia-yrittajien-tukemiseksi/

Yrityspalvelut palvelee myös poikkeusoloissa mm. puhelimitse, videopuhelupalvelun avulla tai sähköpostitse. Yrityskehittäjien suorat yhteystiedot löytyvät nettisivuilta https://businessrovaniemi.fi/yhteystiedot/. Yhteydenottopyynnön voi lähettää osoitteeseen info@businessrovaniemi.fi.

Business Rovaniemi auttaa yrityksiä ja yrittäjiä mm. julkisten rahoituspalvelujen, Rovaniemen uuden Yrityspalvelusetelin ja kaupungin poikkeusolojen tukitoimien osalta.  Katso lisätietoa www.businessrovaniemi.fi

 Kaupungin asiakaspalvelu Osviitta

Osviitta palvelee kauppakeskus Rinteenkulmassa toistaiseksi normaalien aukioloaikojen mukaisesti, mutta asiointimahdollisuuksia paikan päällä on rajattu.

Asiakkaita pyydetään ottamaan Osviittaan yhteyttä ensisijaisesti puhelimitse 016 322 6800 tai sähköpostilla info.osviitta@rovaniemi.fi. 
Noudatathan palveluneuvojien ohjeistuksia, mikäli asiasi vaatii Osviitassa paikan päällä asiointia.