Etusivu>Palvelut>Kirjasto>Lapsille ja nuorille>Usein kysyttyjä kysymyksiä Oskusta
 • Palvelut
 • Hakemisto
 • A
 • B
 • E
 • F
 • H
 • I
 • J
 • K
 • L
 • M
 • N
 • O
 • P
 • R
 • S
 • T
 • U
 • V
 • W
 • V
 • Y
 • Ä
Kirjasto
Usein kysyttyjä kysymyksiä Oskusta

OSKUN KÄYTTÖ

Mikä on Osku?
Miten pääsen Oskun käyttäjäksi?
Mitä jos unohdan salasanani?
Miten saan Oskusta kirjalistan näkyviin?

VARAAMINEN

Miten teen varauksen?
Mistä näen kaikki tekemäni varaukset?
Miten voin poistaa tekemäni varauksen?
Voinko varata saman kirjasarjan usealle eri jaksolle?
Voinko varata saman teoksen kaikki sarjat itselleni?

LAINAAMINEN

Miten kirjasarjat lainataan?
Miten pitkä laina-aika kirjasarjoilla on?
Kirjojen myöhästyminen ja/tai katoaminen
Lainojen uusiminen
Voinko saada uuden sarjan lainaan, vaikka entiset ovat palauttamatta?
Saako oheislukemistokirjoja antaa oppilaille kotiin?
Oppilas on vienyt oheislukemistokirjan kotiin eikä hän kehotuksista huolimatta ole
palauttanut sitä. Mitä teen?

KULJETUS
Miten saan kirjat koululle ja koululta takaisin kirjastoon?

PALAUTE
Miten voin tehdä ehdotuksia lukemistoon hankittavista kirjasarjoista?
Mihin voin jättää palautetta?
OSKUN KÄYTTÖ

Mikä on Osku?
Osku http://osku.rovaniemi.fi on Rovaniemen kaupunginkirjaston oheislukemiston sähköinen varausjärjestelmä. Oheislukemisto on lappilaisten koulujen käyttöön tarkoitettu palvelu, joka tarjoaa opettajille mahdollisuuden lainata opetuskäyttöön soveltuvaa kirjallisuutta valmiina paketteina. Oheislukemisto sisältää n. 200 eri luokka-asteille suunnattua kirjasarjaa (= kirjapakettia).

Miten pääsen Oskun käyttäjäksi?
Ensimmäisellä käyttökerralla sinun on rekisteröidyttävä palvelun käyttäjäksi. Täytä huolellisesti kaikki rekisteröitymislomakkeen kentät, laita osoitetietoihin koulun osoitetiedot, ei omia henkilökohtaisia tietoja!  Tietoja tarvitaan, jotta voimme toimittaa kirjat oikeaan osoitteeseen sovitulla tavalla. Kun olet kertaalleen rekisteröitynyt, pääset jatkossa Oskuun omalla käyttäjätunnuksellasi ja salasanallasi.

Mitä jos unohdan salasanani?
Näpäytä etusivulla kohtaa ”olen unohtanut salasanan”. Kirjoita kenttään oma sähköpostiosoitteesi, uusi salasana lähetetään sinne.

Miten saan Oskusta kirjalistan näkyviin?
• Saat kaikki lukemiston kirjasarjat näkyviin, kun näpäytät Oskun aloitusnäytöllä olevaa Hae-ruutua.
• Hakutuloksen voit järjestää haluamallasi tavalla (esim. kirjailijan mukaan aakkosjärjestykseen) näpäyttämällä mustan palkin otsikoita (esim. kirjailija).
• Voit rajata hakutulosta luokka-asteen, lajin, jakson ja kielen mukaan (alasvetovalikko) sekä
kirjailijan, kirjan nimen, haluamasi kappalemäärän tai sivumäärän mukaan (kirjoita haluamasi hakuehto hakuruutuun).VARAAMINEN

Miten teen varauksen?
Kun olet tehnyt haun, näpäytä valitsemaasi kirjaa ja pääset kirjan tietoihin. Varauspalkki on teoksen tietojen alapuolella. Näpäytä haluamaasi jaksoa, tulet varauslomakkeelle, jossa sinun pitää valita kirjapaketin toimitustapa sekä lisätä haluamasi kirjojen määrä.

Mistä näen kaikki tekemäni varaukset?
Näet tekemäsi varaukset menemällä yläpalkin valikosta kohtaan ”omat varaukset”.

Miten voin poistaa tekemäni varauksen?
Mene yläpalkin valikosta kohtaan ”omat varaukset”. Voit poistaa varauksen näpäyttämällä ”poista varaus” –kohtaa haluamasi kirjan kohdalla. Järjestelmä varmistaa haluatko todella poistaa varauksen.

Voinko varata saman kirjasarjan usealle eri jaksolle?
Lukemistoa käyttävät kymmenet koulut eri puolilla Lappia. Tämän vuoksi voit varata saman sarjan enintään kahdeksi peräkkäiseksi jaksoksi tai kahdeksi eri jaksoksi lukuvuoden aikana.

Voinko varata saman teoksen kaikki sarjat itselleni? (esim. Tuntematon sotilas sarja 1 ja sarja 2)
Jotta mahdollisimman moni koulu saisi mahdollisuuden lukemistosarjojen käyttöön, samasta teoksesta voi varata vain yhden sarjan omaan käyttöön.LAINAAMINEN

Miten kirjasarjat lainataan?
Jokaiselle oheislukemistosta lainaavalle opettajalle on tehty/tehdään kirjastokorttia vastaava tunnus, jolle oheislukemistokirjat lainataan normaalin kirjastokäytännön mukaisesti. Tämä tunnus on ainoastaan oheislukemistolainauksia varten eikä sitä voi käyttää muun aineiston lainaamiseen. Tunnusta ei anneta opettajalle, se on vain kirjaston henkilökunnan tiedossa.

Miten pitkä laina-aika kirjasarjoilla on?
Oheislukemiston lukuvuosi on jaettu viiteen lainausjaksoon. Jakson pituus on yleensä 7 - 9 viikkoa, vaihdellen mm. koulujen lomien vuoksi. Kirjasarjat on palautettava täysimääräisenä viimeistään eräpäivänä, jotta ne ehditään palauttaa, lainata ja lähettää seuraavaan paikkaan uuden jakson alkuun mennessä.

Kirjojen myöhästyminen ja/tai katoaminen
Mahdollisista myöhässä olevista kirjoista tulee karhukirje koululle kirjasarjan lainanneen opettajan nimellä. Myös kirjojen vahingoittumisesta ja katoamisesta peritään normaali korvausmaksu koululta. Koulun tehtäväksi jää korvausmaksun periminen oppilaalta/oppilaan huoltajalta. Korvauksista ja mahdollisesta laskutuksesta sovitaan aina opettajan kanssa tapauskohtaisesti.

Lainojen uusiminen
Lukemistoa käyttävät kymmenet koulut ympäri Lappia. Jotta mahdollisimman moni koulu pääsisi osalliseksi palvelusta, ei oheislukemistolainoja ole mahdollista uusia.

Voinko saada uuden sarjan lainaan, vaikka entiset ovat palauttamatta?
Uusia sarjoja ei anneta lainaan ennen kuin opettaja on palauttanut kaikki edelliset lainansa.
Tällä halutaan varmistaa, että sarjat voidaan tarjota täysimääräisinä myös seuraaville lainaajille.

Saako oheislukemistokirjoja antaa oppilaille kotiin?
Kun kirjapaketit on lainattu opettajalle, kirjat ovat opettajan vastuulla. Kirjoja saa antaa oppilaille kotiin, kunhan huolehtii siitä, että kirjat myös palautuvat takaisin. Kirjapaketin mukana tulee lomake, jonka avulla lainassa olevia kirjoja on helppo hallinnoida kirjaamalla lomakkeeseen oppilaan nimi + kirjan selkämyksessä oleva järjestysnumero.

Oppilas on vienyt oheislukemistokirjan kotiin eikä hän kehotuksista huolimatta ole palauttanut sitä. Mitä teen?
Kun kirjapaketit on lainattu opettajalle, kirjat ovat opettajan vastuulla. Mikäli et yrityksistä huolimatta saa kirjaa oppilaalta takaisin, on koulun korvattava kadonnut teos kirjastolle. Ota yhteyttä sähköpostitse oheislukemisto (at) rovaniemi.fi tai puhelimitse 016 – 322 2465 / lasten- ja nuortenosasto. Koulun tehtäväksi jää korvausmaksun periminen oppilaalta/oppilaan huoltajalta.

KULJETUS

Miten saan kirjat koululle ja koululta takaisin kirjastoon?
Rovaniemen alueella valittavana on kolme eri kuljetusvaihtoehtoa:
1) Kirjapaketit noudetaan itse pääkirjastosta lainausajan alettua (noudan itse)

2) Kirjapaketit tulevat koululle kirjastoauton matkassa
Tulevat kirjastoauton aikataulujen mukaan.
3) Kirjapaketit tulevat lähettipalveluna.
Maksullinen. Koulu hoitaa palvelun tilauksen sekä maksut.
HUOM! Kirjapaketit eivät ole valmiina ennen lainausjakson alkua, joten tilaa lähettipalvelu vasta lainausjakson alettua, jotta ette joudu maksamaan lähetille turhasta matkasta.
Lähettipalvelun yhteystiedot sekä kuljetuspalvelulomake.

Rovaniemen ulkopuolelle kirjat matkaavat kuljetuspalveluna. Kirjat eivät tule suoraan koululle, vaan oman kunnan kirjastoon, josta ne pitää itse käydä noutamassa. Kirjat tulevat sillä viikolla, kun lainausaika on alkanut. Tarkkaa aikaa on mahdoton sanoa, sillä se riippuu kuljetusaikatauluista, jotka vaihtelevat.
Palautus toimii samalla systeemillä. Maakunnassa oman kirjaston kautta ja Rovaniemen alueella joko kirjastoautolla, maksullisena lähettipalveluna tai tuomalla itse.PALAUTE

Miten voin tehdä ehdotuksia lukemistoon hankittavista kirjasarjoista?
Otamme erittäin mielellämme vastaan hankintatoiveita. Pystymme hankkimaan lukemistoon vuodessa 1-2 uutta kirjasarjaa tai täydentämään olemassa olevia sarjoja. Hankintatoiveet voi jättää lukemiston sähköpostiosoitteeseen oheislukemisto(at)rovaniemi.fi

Mihin voin jättää palautetta?
Palautetta Oskusta ja oheislukemistosta voit jättää sähköpostilla osoitteeseen oheislukemisto(at)rovaniemi.fi. Otamme myös erittäin mielellämme vastaan kehitysehdotuksia.