Netti ystävät

Netti sekä sosiaalinen media eli some ovat erinomainen keino pitää yhteyttä kavereihin ja luoda uusia tuttavuuksia. Pikaviestittely kaverin kanssa on nykypäivää jossa käydään keskusteluja, vaihdetaan kuulumisia. Aikaa säästyy ja etäisyyskään ei ole ongelmana. 

Netissä voi olla helpompaa puhua joistakin itselleen vaikeista asioista helpommin kuin kasvotusten. Jos jokin asia painaa mieltä, voi siitä keskustella netissä nimettömänä. Vertaistukea ja neuvoja on tarjolla runsaasti netissä. On tärkeää huomata, ettei ongelmien kanssa ole yksi, on myös muita joilla on samanlaisia ongelmia. Keskusteluista voi kehkeytä hyviäkin ihmissuhteita, vaikka koskaan ei välttämättä tapaisikaan. 

Nettiystävyys voi jäädä netin tasolle tai sitten voi yrittää tavata kasvokkain. Kaukana asuvan ystävän tapaaminen voi toki olla haasteena ja tuntua pahalta jos etäisyys on suhteen esteenä, lähellä asuvan nettiystävän kanssa tapaaminen voi onnistua paremmin. Nettiystävän tai tutun tapaamisessa tulee kuitenkin myös olla varovainen.

Kaikki netissä ei ole sitä miltä näyttää ja saman ikäiseksi itsensä esitellyt luulemasi mukava tyyppi voi osoittautua täysin muuksi. Tapaamiseen ei pidä suostua, ennen kuin olet täysin varma toisen henkilöllisyydestä. Netissä ei myöskään  missään nimessä kannata kertoa kotiosoitettaan tai muita henkilötietoja ennen kuin olet varma ystävästäsi. Nykyään sosiaalinen media on täynnä kuvallisia profiileja, jos ystäväsi ei halua kertoa itsestään mitään eikä lähettää kuvaansa, silloin pitäisi viimeistään hälytyskellojen soida. Luotettava ja hyvä nettiystävyys ei pyydä sinua myöskään lähettämään itsestäsi arveluttavia eikä paljastavia kuvia, eikä ehdota tapaamista vieraissa paikoissa. Kun tapaamisesta on sovittu, kannattaa tavata ensimmäisen kerran julkisella paikalla ja mielellään esimerkiksi muidenkin kavereiden kanssa samaan aikaan.

Some on nykyaikaa ja mukana kaikkialla, älypuhelimella voit nähdä uusimpia videoita, kuvia ja kavereiden päivityksiä, uutisten virta on nopeaa. Uusia mobiilisovelluksia tulee käyttöön nopeaa tahtia, jotka auttavat yhteydenpitoon, viihdyttävät ja aika kuluukin usein kuin huomaamatta. Somen ja netin käyttöä kannattaa kuitenkin sovittaa omaan arkeen siten, että aikaa jää riittävästi myös muulle; unelle, harrastuksille, perheelle, kavereille ja koululle. Netissä vietetty aika ei korvaa kavereiden tai perheen kanssa vietettyä aikaa kasvotusten. 

Päivitetty 8.7.2016