Ongelmatilanteet ihmissuhteissa

Jokaisessa suhteessa: ystävien kesken, parisuhteessa, kaveriporukassa, lapsen ja vanhemman suhteessa tulee väistämättäkin eteen haasteita ja ristiriitatilanteita. On kuitenkin tärkeää että tavalla tai toisella, asiat saadaan sovittua ja ratkaistua, jotta ongelmat eivät ala kasaantumaan ja aiheuta lisää ongelmia ajan kuluessa. 

Usein parisuhteiden ongelmien taustalla on mustasukkaisuus. Toisesta ihmisestä voi olla mustasukkainen ilman että itse huomaakaan tilannetta ennenkuin tulee jotain riitaa. Pieni, terve mustasukkaisuus on normaalia, usein mustasukkaisuus kumpuaa kuitenkin omasta epävarmuudesta tai aikaisemmista kokemuksista. On luonnollista olla kiinnostunut toisen tekemisistä ja ystävistä, liialliseksi mustasukkaisuus kuitenkin muuttuu, kun syntyy tarve kontrolloida toisen tekemisiä. Mustasukkainen ihminen usein perustelee itselleen toimimistaan sillä, että hänen on pakko toimia näin kun toinen ei kerro tarpeeksi. Toiselle ihmiselle tulee kuitenkin antaa tilaa sekä omaan yksityisyyteen, kuin yhteiseen tekemiseen. Tämäpä onkin haaste ja aina välillä tasapainoittelua varmasti monessakin suhteessa, mikä on tarpeeksi omaa aikaa ja mikä on tarpeeksi yhteistä aikaa? Kuinka paljon toisen ystävistä tulee tietää vai onko "kaikki ystävät yhteisiä ystäviä"? 

Toisena kaverina mustasukkaisuudella on omistushalu. Omistushaluinen ihminen pitää toista ihmistä alistetussa asemassa ja tekee päätöksiä toisen ihmisen puolesta. Hyvässä, terveessä parisuhteessa on kuitenkin kaksi täysivaltaista ihmistä, jotka päättävät asioista itsenäisesti ja yhdessä. Toisen alistaminen omaan tahtoonsa voi lopulta päätyä itseään vastaan, toisen ihmisen tehdessä päätökset toisen puolesta. Omistushaluisessa suhteessa voi myös olla vaarallisia piirteitä, joten kannattaa pitää huolta kummankin mielipide tulee huomioida ja toinen ihminen ei voi tehdä päätöksiä kummankin puolesta. 

Ongelmatilanteissa paras mahdollinen apu alkuun on asioista puhuminen. Mikään asia ei ratkea sulkeutumalla toiselle tai ainoastaan omassa mielessä niitä pohtimalla. On erityisen tärkeää että ennenkuin ongelmat kasvavat liian isoiksi, ne tulee käsitellä ja niistä pitää puhua. Tärkeää on ymmärtää, mistä on kyse, mistä tilanne on saanut alkunsa ja mitä sille on tehtävissä ja miten mennään eteenpäin. Hyvänä neuvona on mennä toista aina puolitiehen vastaan: asiat kyllä selviävät suuntaan tai toiseen kun rohkeasti ottaa ensiaskeleen asioiden selvittämiseen.