Seurustelu ja parisuhde

Mitä on seurustelu? Milloin tiedän että olen parisuhteessa? Olenko ihastunut vai rakastunut? Apua mitä teen, se katsoi mua?!

Ihastuminen ei siis katso aikaa eikä paikkaa. Seurusteleminen ensimmäistä kertaa tapahtuu nuorilla hyvin eri-ikäisinä. Tutkimuksien mukaan 9-luokkalaisista tytöistä vajaa neljäsosa seurustelee vakituisesti, ja pojista vajaa viidesosa. Seurustelusta ei kuitenkaan kannata kokea minkäänlaista painetta, jokaiselle seurustelun aloittaminen on henkilökohtainen asia ja jokaisen meidän elämä noudattaa omaa aikatauluaan ja asiat tapahtuvat silloin kun niiden aika on. 

Seurusteluun kannattaa kuitenkin ryhtyä silloin, kun oikeasti tuntuu siltä että haluaa viettää aikaa toisen kanssa ja että tunteille saa vastakaikua toiselta ja molemmat osapuolet ovat valmiina siihen. Pelkästään kavereiden vuoksi, tai näyttääkseen muille, ei seurustelemaan kannata alkaa. Silloin voi vaarana olla, että toinen osapuoli tuntee itsensä huijatuksi ja tulee loukatuksi. 

Seurustelussa on kyse hellyydestä, välittämisestä ja luottamuksesta. Toiselle ihmiselle paljastetaan intiimejäkin asioita itsestä. Kaikkea ei kuitenkaan tarvitse paljastaa, jokaisella on oikeus myös yksityisyyteen. 

Usein seurustelussa tulee eteen kysymykset ajankäytöstä, kuinka paljon toiselle pitää antaa aikaa ja kuinka paljon tulee saada myös omaa aikaa kavereille ja harrastuksille. Toiset haluavat viettää aikaa tiiviimmin yhdessä, toiset tarvitsevat enemmän aikaa myös itselleen. On hyvä jutella yhdessä nämä pelisäännöt selväksi, jottei toiselle tule tunnetta mustasukkaisuudesta tai epävarmaolo toisen suhteen. Usein mustasukkaisuuden tunteet liittyvätkin omiin epävarmuudentunteisiin ja pelkoihin, mutta joskus myös toisen ihmisen käyttäytyminen voi herättää epävarmuuden tunnetta.

Välttämättä kaikki seurustelusuhteet eivät johda vakaviin pitkiin parisuhteisiin. Jokainen seurustelusuhde kannattaa kuitenkin ottaa vakavasti. Vastoinkäymiset, seurustelusuhteiden loppumiset ovat osa elämää, eikä niiden päättymisen saa antaa kaataa koko maailmaa. Aika parantaa haavat, sanotaan ja seurustelusuhteen päättymistä voi ja pitää saada surra oman aikansa. Elämä kuitenkin tuo tullessaan vielä kiinnostavampia tyyppejä eteen ja varmasti mahdollisuuden uuteen seurustelusuhteeseen ajan kanssa. 

Olemalla oma itsenä ja käyttäytymällä ystävällisesti ja toisia kunnioittavasti, eteen voi tulla hyvinkin mielenkiintoisia ihmisiä ja uusia seurustelusuhteita tai vaikkapa ihan ystävyyssuhteita. Aina ei välttämättä kannata lähteä suinpäin suhteeseen, joskus uudesta tuttavuudesta voi löytyä vaikkapa elinikäinen ja paras ystävä.

Parisuhteita on monenlaisia. Tuntemalla itsensä osaa antaa myös parisuhteelle parastaan. Siksi seurustelu kannattaa aloittaa vasta sitten, kun on sujut oman itsensä kanssa eikä hae esimerkiksi hyväksyntää muilta seurustelun avulla.

 

Tilaa nyt Väestöliiton WhatsApp-uutiskirje jossa saat tietoa suoraan puhelimeesi seurustelusta ja parisuhteesta. 

whatsappbanneri.jpg

Tilaa WhatsApp-uutisviesti

1. Tallenna numeromme 040 637 7821 puhelimeesi esimerkiksi nimellä ”Väestöliiton Vinkit”.

2. Lähetä meille WhatsAppissa viesti, jossa kerrot myös nimimerkkisi, esimerkiksi ”Tilaan vinkit. T. Aleksi”. Lisäämme sinut vinkkilistalle. 

3. Saat sen jälkeen pari kertaa kuussa meiltä viestin, jossa kuulet ensimmäisenä uusista tapahtumista, saat seurusteluvinkkejä ja tietoa palveluista. Emme vastaa viesteihin WhatsAppissa – jos tarvitset henkilökohtaisia neuvoja, varaa nettivastaanottoaika tai lähetä meille kysymys Kysy Asiantuntijalta –palstalle (www.vaestoliitto.fi/nuoret).

4. Voit milloin tahansa lopettaa viestien saamisen lähettämällä meille viestin "Eroa".