Ajankohtaista
Omaan kotiin banneri.jpg
Rovaniemen nuorisoasunto.jpg
omaankotiin-1.280x0.jpg
Koti ja asuminen

Kotoa pois muuttaminen muuttaa usein monia arjen rutiineja, kun vastuu omista asioista siirtyy kokonaan itselle. Siivous, ruuanlaitto, pyykinpesu, laskujen maksaminen ym. on huolehdittava kaikki itse. Ensimmäiseen omaan kotiin muutto on iso askel itsenäistymisessä. Oman ensimmäisen kodin sisustamisen ja hankintojen lisäksi, koti tuo mukanaan paljon vastuuta, kodista on pidettävä huolta ja vuokrat tulee maksaa ajallaan. Ainoa menoerä ei välttämättä kuitenkaan asumisessa ole vuokra, vuokralaiselle voi jäädä maksettavaksi myös vesi, sähkö ja mahdollinen nettiyhteys. Omaan kotiin muutto tuo tullessaan vapautta mutta myös vastuuta. 

Kun on aika alkaa etsimään omaa asuntoja, kannattaa miettiä etukäteen millaisia kriteerejä asumiselle asettaa. Sopivan asunnon löytäminen voi olla hankalampaa mitä enemmän näitä on. Vuokran määrään vaikuttaa asunnon sijainti, asunnon koko, varustelu ja kunto. Jos haluat asettua asumaan vaikkapa kaupungin keskustaan, kannattaa varautua siihen että vuokrat ovat korkeampia kuin syrjemmällä sijaitsevissa asuinalueissa. 

Asunnon etsintä kannattaa aloittaa aina hyvissä ajoin. Jos tiedät että olet muuttamassa toiselle paikkakunnalle opiskelemaan, niin asuntoja kannattaa alkaa katsomaan viimeistään silloin kun olet saanut päätöksen opiskelu tai työpaikasta, pahitteeksi ei ole silmäillä niitä jo aikaisemminkin. 

Vuokra-asuntoja on tarjolla runsaasti.
Erityinen kysyntä asunnoille on usein kuitenkin koulujen alkamisaika syksyisin ja vuoden vaihteessa. Asuntoja löytyy runsaasti netistä, lehti-ilmoituksista, oppilaitosten ilmoitustauluilta sekä asuntoja välittäviltä yrityksiltä, säätiöiltä ja yhtiöiltä. 

Oma koti on jokaisen oma tärkeä paikka, jonne ei kenelläkään muilla ole lupaa tulla- ei edes vuokranantaja. Jos asut kerrostalossa tai rivitalossa, naapurit tulee huomioida ja omien kavereiden tai asunnossa vierailevien toiminnalla ei saa aiheuttaa häiriötä talon muille asukkaille. Vuokralaisen kannattaa myös ottaa selvää, saako asunnossa pitää lemmikkejä ja että myöskään lemmikit eivät aiheuta häiriötä asunnossa. Jos jotakin asunnon varustukseen kuuluvaa hajoaa, tulee asiasta ilmoittaa heti vuokranantajalle tai talon huoltoyhtiölle. Joissakin tapauksissa vuokranantaja saattaa vaatia kotivakuutuksen hankkimista kun vuokraat asunnon ja vakuutus on myös hyvä turva vuokralaiselle sekä omaisuudelle. 

Oman kodin sisustaminen vaatii toisinaan luovuutta, kun huonekaluja pitäisi hankkia mahdollisimman pienellä rahalla.
Kirpputorit, sukulaisten varastot yms. kannattaa käyttää kaikki hyödyksi, sillä huonekaluja pystyy tuunaamaan edullisesti oman näköiseksi. Usein nuoren ensimmäinen oma koti on vuokra-asunto, tällöin asunnosta tehdään vuokrasopimus vuokranantajan kanssa. Vuokra-asunto on hyvä vaihtoehto silloin, kun tiedät asuvasi jossain väliaikaisesti.

Päivitetty 22.9.2017