Asumisen muodot

Asumisen muotoja on paljon erilaisia. Vuokra-asumisen lisäksi vaihtoehtona on asunnon omistaminen tai osaomistaminen. 

Vuokra-asuminen 

Vuokra-asumisen muotoja ovat: soluasunnossa asuminen, kimppakämppä, kommuuni tai alivuokralaisena vuokralla asuminen. Soluasunnossa asuvalla on käytössään yleensä oma huone, yhteiset tilat kuten keittiö ja kylpyhuone on yhteisiä. Solussa asuvien määrä vaihtelee kuitenkin kahdesta jopa kymmeneen soluhuoneeseen asunnon koosta riippuen. Solun vuokra on yleensä kuitenkin edullinen vaihtoehto vuokralla asumiselle ja tätä vaihtoehtoa suosivat erityisesti opiskelijat. Solussa asuville tehdään jokaiselle oma vuokrasopimus ja vuokranantaja on se joka määrittelee kuka ja millainen asukas toiseen soluhuoneeseen muuttaa. 

Kimppakämpässä yleensä kaverukset tai muut toisiinsa luottavat henkilöt asuvat samassa vuokra-asunnossa. Kimppakämppä ilmoituksia voi löytää myös paikallisista lehdistä, netistä tai koulujen ilmoitustauluilta. Kimppakämpssä asunto voi olla esimerkiksi tavallinen kaksio tai isompi, jossa makuuhuoneet on jaettu asujien kesken niin että jokaisella on oma huone ja muu asunto on yhteistä tilaa. Kommuuniasumisessa pätevät samankaltaiset asumisjärjestelyt kuin kimppakämpässäkin. Usein kommuuniasunnoissa kaveriporukalla asuvat omaavat saman ideologian, harrastukset tai ovat kiinnostuneita hyvin usein samanlaisista asioista. Kommuuneja on kehittynyt myös ekologisen asumisen ympärille. 

Jos vuokra-asunnolle on tarvetta ainoastaan tilapäisesti, kuten esimerkiksi kesätyön ajaksi toisella paikkakunnalla, on mahdollista asua myös alivuokralaisena. Kesäaikaan monet opiskelijat vuokraavatkin asuntojaan alivuokralaiskäyttöön. Jos asunto luovutetaan alivuokralaiskäyttöön, on asiasta kuitenkin sovittava ensin vuokranantajan kanssa. Mikäli vuokraa asunnostaan alle puolet toisen käyttöön, erillistä lupaa ei välttämättä tarvita, kunhan huolehtii siitä, että alivuokrauksesta ei aiheudu huomattavaa haittaa. Asunnossa ensisijainen päävuokralainen on vastuussa huoneiston omistajalle alivuokralaisen ottamisesta. 

Omistusasuminen

Omistusasumista kannattaa harkita silloin, mikäli pääomaa asunnon ostamiseen on riittävästi eikä syystä tai toisesta halua mennä vuokralle. Pankit lainaavat rahaa asunnon ostoa varten, mutta nykyään kuitenkin koko asunnon hintaa ei yleensä voi rahoittaa lainalla. Omistusasunnon hankinta kannattaa aloittaa kysymällä pankista mahdollisuudesta lainan saantiin ja suuruuteen. Nuorille ensiasunnon ostajille on olemassa asuntosäästö- ja tukijärjestelmä ASP. Se on tarkoitettu 18-30- vuotiaille ensiasunnon ostoa harkitseville. 

Vaihtoehtona asunnon ostamiselle on asumisoikeusasunto. Asumisoikeusasunnossa asunnon hinnasta maksetaan aluksi 15-30 prosenttia, jonka jälkeen maksetaan käyttövastiketta, joka on asunnon vuokra. Asumioikeusasunto on turvallinen vaihtoehto, jos tietää että aikoo asua asunnossa pitkään. Tällöin esimerkiksi ei ole pelkoa siitä että vuokraisäntä voi vaikuttaa asumiseen vaikuttavista päätöksistä. 

Omaan asuntoon voi päästä kiinni myös osaomistus vaihtoehdolla. Osaomistuksessa asukas maksaa aluksi vain osan asunnon hinnasta ja omistaa näin asunnon vai osittain. Suurin osa asunnon omistuksesta jää asunnon rakennuttajalle. Asukas asuu osa-omistusasunnolla aluksi vuokralla, myöhemmin asunnon voi lunastaa itselleen.