Muutto omaan kotiin

Ensimmäistä kertaa yksin asumaan on monen nuoren elämässä iso harppaus itsenäisyyteen. Voi olla että oma ensimmäinen koti on lähellä kotia, joillekin oma ensimmäinen koti voi olla tuhannen kilometrin päässä tai kauempanakin. Muutto omaan kotiin on jännittävää, se tuo paljon vapauden lisäksi myös vapautta. 

Kun muutat ensimmäistä kertaa omaan kotiin, ensimmäinen asia on asunnon hankinta ja siihen liittyvät sopimukset ja niiden tekeminen. Vuokrasopimus solmitaan vuokranantajan kanssa ja siinä määritellään esimerkiksi kuinka paljon vuokraa maksat asunnosta, vuokrasuhteen kesto ja vuokraan liittyviä ehtoja. Vuokrasopimus voi olla määräaikainen tai toistaiseksi voimassa oleva. Määräaikasta vuokrasopimusta tehtäessä vuokrasuhteen päättymispäivä on tiedossa ja se on merkattu vuokrasopimukseen. Määräaikaisessa sopimuksessa sopimuksen purkamisesta saa päättää ennen sovittua päivämäärää ainoastaan vuokrantaja tai tuomioistuin. Toki jos olet tehnyt asuntoosi määräaikaisen vuokrasopimuksen ja syystä tai toisesta, asunnolle ei ole tarvetta enää, kannattaa aina ensin neuvotella vuokranantajan kanssa. 

Vuokra-asuntoon muutettaessa, asunnosta maksetaan yleensä takuuvuokra, jonka saat takaisin kun muutat asunnosta pois, mikäli asunto on kunnoltaan samassa kunnossa kuin muutettaessa. Jos asukkaalla on asumisaikana mennyt asuntoon kuuluvaa kiinteää irtaimistoa rikki tai asunto tarvitsee remontointia, summa vähennetään palautettavasta takuuvuokrasta. Normaalissa asumisessa kuluminen kuitenkin salliltaan. Takuuvuokra vuokra- asuntoon ei saa olla yli kolmen kuukauden vuokraa suurempi. Jos olet vuokraamassa asuntoa jossa takuuvuokraa pyydetään kolmelta kuukaudelta, kannattaa myös tällöin jutella vuokranantajan kanssa mahdollisuudesta lyhentää takuuvuokraa pienissä erissä. 

Asumismuotoja on paljon erilaisia ja jokainen tarvitsee omaan elämäntilanteeseen sopivan asunnon. Jos olet luonteeltasi sosiaalinen ja tykkäät ihmisistä ympärillä, saattaisi kommuuni asumisen vaihtoehto olla sinulle sopiva vaihtoehto. Kommuuniasumisessa usein samanhenkinen porukka jakaa isomman asunnon niin että jokaisella on oma makuuhuone ja yhteiset tilat: keittiö, olohuone, pesuhuone ovat yhteiskäytössä. Kommuunissa asumisenkustannukset voivat olla myös pienemmät kuin omassa vuokra-asunnossa. Asumisen yhteisöllisyyttä ja sujuvuutta helpottaa, kun on sovittu yhteisistä pelisäännöistä: kuten yhteisten tilojen siivouksesta, pyykinpesusta ym kaikkien asujien kesken. 

Toinen vaihtoehto vuokra-asumiseen kommuuniasumisen sijaan voi olla kimppakämppä kaverin kanssa. Jos muutat kimppa-asuntoon vastakkaista sukupuolta olevan kanssa, Kela voi kuitenkin vaatia todistuksen siitä, että kyseessä ei ole parisuhde, sillä tällä seikalla on vaikutusta tukeen jota voit hakea asumiseen. 

Muistathan myös selvittää jos sinulla on lemmikkejä, että voit ottaa vuokra-asuntoon lemmikin mukaan. Kaikkiin vuokra-asuntoihin lemmikit eivät ole tervetulleita.