Nettikiusaaminen

Netissä tapahtuvaan kiusaamiseen kannattaa aina suhtautua vakavasti. Kiusaamista voi ilmetä monin eri tavoin ja on joskus hyvin vaikea ymmärtää ja aikuisten puuttuakin. Nettikiusaaminen voi olla esimerkiksi pilkkaamista, toisen henkilön yksityisten tietojen levittämistä, uhkailua tai esiintymistä toisen ihmisen henkilöllisyydellä. Toiselle pieni vitsi tai läppä voi saada yllättäen suuret mittasuhteet ja toinen voi kokea näin tulleensa kiusatuksi. 

Netissä kiusaaja voi olla tuttu tai tuntematon. Hyvin yleistä kuitenkin on että jos kokee kiusaamista koulussa, kiusaaminen jatkuu myös netissä, mikä tekee kiusattuna olevan kohteen tilanteen erityisen vaikeaksi, kun missään ei saa olla rauhassa. Muiden ihmisten hiljainen hyväksyntä voi myös innostaa muita kiusaajia. 

Jos koet tulleesi kiusatuksi netissä, kannattaa kaikki siihen liittyvät todisteet, kuvat tai viestit tallentaa itselleen kuvakaappauksella todisteeksi. Nimettöminä tai väärilläkin nimillä kirjoitetut viestit voidaan jäljittää poliisitutkinnassa. Pitkään jatkunut kiusaaminen ja häiriköinti kannattaa aina ilmoittaa poliisille ja läheisille. Nettikiusaamista ei pidä koskaan hyväksyä ja siihen on tärkeää löytää apua esimerkiksi kavereilta, vanhemmilta tai keneltä tahansa turvalliselta aikuiselta. 

Vaikka nettikiusaaminen ei satu fyysisesti, se satuttaa monilla muilla tavoilla, ja seuraukset voivat olla vaikeat ja pitkäaikaiset. Kiusaamiseen netissä ja oikeassa elämässä tulee suhtautua yhtä vakavasti.

Sananvapaus tarkoittaa oikeutta ilmaista, julkistaa ja vastaanottaa tietoja, mielipiteitä kenenkään ennakolta estämättä. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että netissä tai muuallakaan voi julkaista ja kirjoittaa mitä tahansa. Erilaiset rasistiset tai ihmisryhmiä kohtaan hyökkäävät, loukkaavat tai väkivaltaan kehoittavat aineistot ja niiden julkaisu on laitonta. Kunnianloukkaus ja toisen ihmisen yksityiselämään liittyvien tietojen levittäminen on rangaistavia tekoja. Kunnianloukkaukseen syyllistyy silloin, jos esittää toisesta ihmisestä julkisesti perättömän väitteen, joka voi vahingoittaa kohdehenkilöä. Kunnianloukkaus on myös rikos netissä ja siitä voi jäädä kiinni vaikka käyttäisikin nimimerkkiä. Jokaisella on oikeus yksityiselämän suojaan. Yksityiselämään liittyvän tiedon levittäminen on rikollista, jos tiedon levittäminen vahingoittaa toista tai saattaa hänet halveksittavaan asemaan.

Kuvaaminen videoin tai valokuvin jonkun toisen yksityisellä alueella kuten kotona, ilman lupaa on kiellettyä. Julkisella paikalla kuvaaminen on sallittua, paitsi yksityistiloissa, kuten pukukopeissa. Loukkavien kuvien ja videoiden julkaiseminen ilman lupaa on myös kiellettyä. Kaikilta kuvissa esiintyviltä henkilöiltä tulee aina kysyä lupa ennen kuvan julkaisua netissä.

Alle 18-vuotiasta henkilöä esittävän kuvan julkaisemiseen tarvitaan aina lupa huoltajalta.