Ajankohtaista
Banneri-kehys-kun-koululopp.jpg
suuntapalvelu_banneri.jpg
Etsivä-banneri-logo.jpg
Opiskelu

Opiskelu on reitti työelämään. Peruskoulun jälkeen tehdään usein ensimmäisiä valintoja mihin lähteä suuntautumaan ja opiskelemaan, mutta ensimmäinen valinta ei välttämättä määrää koko loppuelämäsi suuntaa. Toisille valinnat ovat selkeitä kun taas toisille ammatinvalinta ja koulutusvaihtoehdot ovat vielä kysymysmerkki. Jos et vielä tiedä omalla kohdallasi mihin hakeutua, opiskelu ja kouluttautuminen kannattaa aina. Monille tulevaisuuden suunta selkeytyy vasta pikkuhiljaa opintojen aikana.

Opiskelun ei tarvitse olla pelkkää kirjojen lukemista ja tunneilla istumista. Erilaiset nuorten työpajat tai oppisopimuskoulutus antavat heti käytännön kokemusta ja ammattitaito karttuu työskentelyn lomassa. Päivittäiset rutiinit ja mielekäs tekeminen auttavat pysymään arjessa kiinni.

Opiskeluaikana on usein mahdollista lähteä ulkomaille osana opintoja. Opiskelu vieraassa kulttuurissa ennalta tuntemattomien ihmisten kanssa avartaa maailmankuvaa, parantaa kielitaitoa ja antaa kansainvälisiä yhteyksiä, joista voi myöhemmin olla hyötyä työelämässä. Oli kyse sitten vaihto-oppilasvuodesta tai vain parin viikon kielimatkasta, riittää kokemuksessa muisteltavaa varmasti pitkään.

Moniin koulutuksiin hakeminen tapahtuu yhteishaun kautta. Jos mieluisan koulutuspaikan ovet eivät aukene ensiyrittämällä, voi peruskoulun jälkeen yrittää nostaa arvosanojaan kymppiluokalla. Jos taas on vielä epäselvää, mikä ala olisi juuri itselle sopiva, auttaa ammatti- tai lukiostartti, joiden aikana tutustutaan siihen, millaista opiskelua ammattioppilaitoksessa tai lukiossa on tarjolla. Mahdollisuuksia on runsaasti: löydä itsellesi niistä sopivin.(Lähde: nuortenelämä 2016)

 

Apua opiskeluihin ja koulutukseen liittyvissä asioissa Rovaniemen Nuorten Ohjaamosta: 

Rovaniemen Nuorten Ohjaamo on alle 30 –vuotiaiden matalan kynnyksen ja yksilöllisen kohtaamisen palveluohjaamo. Ohjaamossa etsitään yhdessä ratkaisuja nuoren elämäntilanteeseen ja nuori saa työhön ja koulutukseen pääsyä edistävät palvelut yhden ohjaamon ohjaajan kautta. Ohjaamo palvelee työelämän ja koulutuksen ulkopuolella olevia nuoria sekä kaikkia niitä nuoria, jotka tarvitsevat nopeaa tietoa ja apua tai pidempiaikaista ohjausta yksilöllisiin tarpeisiinsa. Lisätietoja ohjaamosta: https://www.rovaniemi.fi/fi/Palvelut/Nuoret/Nuorten-ohjaamo

Päivitetty 8.8.2017