Kun et tiedä mihin hakea

Aina kaikille ei ole niin selkeänä, että mitä haluaa opiskella peruskoulun jälkeen. Vaihtoehtoja on useita, joten erilaisia mahdollisuuksia kannattaa selvittää huolella. Kun mietit jatko-opiskelupaikkaasi niin mieti mitkä ovat vahvat puolesi, ja minkälaisista opinnoista olet kiinnostunut ja mitkä asiat ovat itselle tärkeitä.  Voit miettiä, että minkälaista osaamista ja kokemusta sinulla on mahdollisesti kertynyt harrastusten tai esimerkiksi kesätöiden kautta. Jos tilanteesi on epäselvä, kannattaa jutella vaikkapa oman opinto-ohjaajan kanssa tilanteestasi jo ajoissa. Voitte lähteä yhdessä kartoittamaan tilannettasi erilaisista vaihtoehdoista ja kartoittaa näin vahvuuksiasi ja toiveitasi tulevaisuudelle. 

Suurimmissa kaupungeissa on nuorille suunnattuja matalan kynnyksen palvelupisteitä, joissa työskentelee eri alojen ammattilaisia. Heidän kanssaan voi käydä keskustelua omaan tulevaisuuteen liittyvistä ajatuksista ja suunnitelmista.

Työ- ja elinkeinotoimistojen urasuunnittelupalveluista löydät myös ammatinvalintapsykologin joka voi auttaa sinua. Palvelu on maksuton mutta vaatii ajanvarauksen. Tapaamisessa selvitetään asiakkaan omat tavoitteet, edellytykset ja erilaisia vaihtoehtoja ja luodaan sopiva urasuunnitelma. Ammatinvalintapsykologeilla voit tehdä erilaisia soveltuvuustestejä, työ- ja koulutuskokeiluja ja terveydentilan tutkimuksia.