Yhteishaku

Yhteishaku toisen asteen koulutukseen ja korkeakouluun käynnistyy keväisin helmi-maaliskuussa. Peruskoulun päättötodistuksen saatua voi hakeutua toisen asteen koulutukseen, eli lukioon ja ammattiopistoihin. Yhteishaku tapahtuu yhdellä hakulomakkeella opintopolku.fi- sivustolla. Yhteishaku on vuosittain syys-lokakuussa sekä helmi-maaliskuussa.  

Korkeakoulujen yhteishaku järjestetään syksyisin ja keväisin. Voit hakea yhteishaussa korkeintaan kuuteen eri koulutukseen. Suureen osaan koulutuksista voit hakea vain kevään yhteishaussa. Syksyn haussa koulutuksia on tarjolla huomattavasti vähemmän. Ensikertaa hakevalle varataan erikseen tietty määrä opiskelupaikoista, mutta muuten korkeakoulut päättävät itse valintaperusteistaan. Hakuvaihe voi olla moniportainen, johon voi kuulua esimerkiksi soveltuvuuskokeita, haastatteluja ja pääsykoe. Valintaperusteet ilmoitetaan yleensä hyvissä ajoin hakijalle: esimerkiksi mitä kirjoja pääsykokeeseen tulee lukea tai onko hakua varten tehtävä ennakkotehtäviä.

Opiskelupaikan saaneiden nimet julkistetaan ilmoitettuun päivämäärään mennessä. Voit ottaa vastaan vain yhden korkeakoulututkintoon johtavan opiskelupaikan samana lukukautena alkavasta koulutuksesta. Opiskelupaikan vastaanottaminen on sitovaa. Paikan voi ottaa myös vastaan ehdollisena joka tarkoittaa, että voit edelleen tulla varasijalta hyväksytyksi koulutukseen, jonka olit valinnut hakulomakkeella ylemmäksi hakutoiveeksi, jos olet siihen varalla. Varasijalta voi myös toisinaan päästä opiskelemaan.


Opiskelut aloitetaan oppilaitoksen ilmoittamana päivämääränä. Jos olet aloittamassa esimerkiksi asevelvollisuutta tullessasi juuri hyväksytyksi opiskelupaikkaan, voit lykätä opiskelujen alkua on mahdollista lykätä hyvin perustelluista syistä.

Jos et tule hyväksytyksi yhteishaussa opiskelupaikkaan, on mahdollista että haet opiskelupaikkaa myöhemmin kesän lisähaussa.  Lisähauissa on mukana sellaisia koulutusohjelmia, joihin on jäänyt yhteishaun jälkeen vapaita paikkoja. Mikäli tämänkin jälkeen paikka jää saamatta, kannattaa ottaa selvää muista vaihtoehdoista. Aika ennen seuraavaa hakua kannattaa käyttää hyödyksi, jotta olet valmis, kun uuden haun aika koittaa.