Nikotiini

Tupakan myynti on laillista, mutta Suomessa sillä on tiukat rajoitukset. Julkisissa tiloissa polttamista rajoitetaan nykyään voimakkaasti, sillä tupakansavu on syöpävaarallista ja vaarantaa polttajan lisäksi myös ympärillä olijoiden terveyden.

Tupakka sisältää hermomyrkkyä, jota kutsutaan nikotiiniksi. Se kiihdyttää aivojen toimintaa ja aiheuttaa hetkellisen mielihyvän tunteen. Nikotiinin lisäksi tupakassa on noin 4000 eri kemikaalia, joista 50 ovat syöpää aiheuttavia eli karsinogeeneja. Tupakointi aiheuttaa ja pahentaa monia sairauksia, kuten keuhko-, sydän-, ja verisuonisairauksia, syöpää ja suun sairauksia.  Nikotiini on haitaksi aivoillesi ja riippuvuus nikotiiniin syntyy melko nopeasti. Riippuvuus aiheuttaa sekä fyysistä että henkistä riippuvuutta. Tupakointi heikentää myös hedelmällisyyttä eli kykyä saada lapsia.

Jos olet alaikäinen, alle 18- vuotias, et saa pitää hallussasi mitään tupakkatuotteita, savukkeita, sikareita tai nuuskaa.

Tupakoinnin aloitettuaan, sen lopettaminen voi olla todella hankalaa eikä se onnistu aina ensimmäisellä tai toisellakaan kerralla, mutta ethän luovuta. Toiset koukuttuvat tupakan sisältämiin kemikaaleihin, toiset tapaan lähteä tupakoimaan. Suurin osa tupakoijista yrittää lopettaa tupakoinnin omin keinoin, ja onnistuukin siinä jos on riittävästi tahdonvoimaa sekä itsekuria. Lopettamisen tueksi on tarjolla myös lääkkeitä ja apua. Nikotiini aiheuttaa kuitenkin Suomessa tuhansia kuolemantapauksia vuosittain ja sen lopettaminen kannattaa ottaa vakavasti.

Nuuska on suussa käytettävä tupakkatuote. Suomessa käytetty nuuska on lähes aina ruotsalaista kosteaa nuuskaa irtomuodossa tai annospusseina. Se sisältää noin 2 500 erilaista ainetta, joista 28 on tunnistettu syöpää aiheuttaviksi.

Nuuskan myynti on Ruotsia lukuun ottamatta kielletty kaikissa EU-maissa. Suomessa nuuskan myyminen, välittäminen tai luovuttaminen alle 18-vuotiaalle voi johtaa sakkoon tai enintään kuuden kuukauden vankeustuomioon. Sen hallussapito ja maahantuonti on kielletty alle 18-vuotiailta.

Valtaosa Suomessa käytetyistä tupakkatuotteista on savukkeita, ja säännöllinen nuuskaaminen on kokonaisuudessaan hyvin harvinaista.
Siinä on kuitenkin eroja alueiden ja ikäryhmien välillä. Yleisintä säännöllinen nuuskaaminen on nuorilla, erityisesti joukkueurheilua harrastavilla miehillä. Vaikka päivittäin nuuskaavia on vain muutama prosentti, Kouluterveyskyselyn mukaan peruskoulua tai lukiota käyvistä pojista 14 prosenttia ja ammattiin opiskelevista 20 prosenttia kertoi nuuskaavansa silloin tällöin. (Lähde: nuortenlinkki.fi: 2016)

Päivitetty 8.7.2016