Ajankohtaista
Maksu-myöhässä.jpg
Muntalous-banneri-2.jpg
Rahat-lopussa,-laskut-kasas.jpg
Raha ja talous

Omasta rahatilanteesta huolehtiminen on tärkeää. Kun omat tulot ja vastaavasti myös menot on tiedossa ja tasapainossa keskenään, päivittäinen elämä ja arki on helpompaa, tilanteita voi ennakoida ja laskujen maksaminen sujuu vaivatta ja tarpeellisiin päivittäisiin ostoksiin on varaa. Omaan kotiin muuttoon tai muuttoon vaikkapa toiselle paikkakunnalle menee yllättävän paljon rahaa ja yllättävät asiat voivat vaikuttaa huomattavasti rahakukkarosi paksuuteen. On paljon erilaisia menoja, vuokra, sähkölasku, puhelinlasku, lainanlyhennykset, ruoka, vaatetus, matkaliput ym. 

Oman talouden suunnittelu kannattaa! Budjetin tekeminen (omien tulojen ja menojen laskenta), sillä se auttaa seuraamaan rahankäyttöä ja näin välttämään ylimääräisiä menoja. Tämä auttaa myös huomaamaan, mihin rahaa todellisuudessa kuluu. Laskut ja velat on aina maksettava ennemmin tai myöhemmin. Velat eivät noin vain katoa. Mitä myöhäisemmäksi maksaminen jää sitä kalliimmaksi se tulee. 

Joskus taloudellinen tilanne pääsee kuitenkin horjumaan: yllättävä menoerä syökin ison osan rahoista ja voi vaikeuttaa elämää. Tällöin kannattaa miettiä, mikä olisi paras ratkaisu asian selvittämiseksi: rahan säästäminen, lainaaminen vai maksujen uudelleensopiminen.

Mikäli rahat ovat usein tiukilla, laskut maksamatta ja velkataakkaa alkaa uhkaavasti kertyä aina vain lisää, on talous syytä saada kuriin. Tällöin on pysähdyttävä miettimään, kuinka omaa talouttaan hoitaa, ja suunniteltava, kuinka ongelmilta vältytään jatkossa.

Huonosti hoidettuihin raha-asioihin ei tule suhtautua kevyesti, sillä niillä voi olla kauaskantoiset vaikutukset.
Pienet maksamatta jääneet laskut voivat johtaa maksuhäiriömerkintään ja olla esteenä myöhemmin, kun haluaisit vaikkapa vuokrata tai ostaa asunnon, pyytää pankista lainaa tai anoa luottokorttia.

Päivitetty 17.10.2017